Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

....

Jeśli ktoś w ciągu 20 minut będzie mył ręce np.10 razy to pompa załączy się w ciągu tych minut z 10 razy na 2 min.co nie wpłynie dobrze na sprężarkę.

To ja dziekuje za taka PC aby obchodzic sie z nia jak z jajkiem wole zwykla grzalke (COP 1) z termostatem 2kW za 100 PLN w zasobniku 200L + II tar

Jak kolega powyzej - bez odbioru.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja dziekuje za taka PC aby obchodzic sie z nia jak z jajkiem wole zwykla grzalke (COP 1) z termostatem 2kW za 100 PLN w zasobniku 200L + II tar

To, ze mlotek jest trudniej zepsuc od komputera nie powinno Cie przekonac do negowania w czambul komputeryzacji, bo to pachnie ciemnota.

"Wolisz" grzale, bo do tej pory uzywales tylko "mlotka". :)

To, ze mlotek jest trudniej zepsuc od komputera nie powinno Cie przekonac do negowania w czambul komputeryzacji, bo to pachnie ciemnota.

"Wolisz" grzale, bo do tej pory uzywales tylko "mlotka". :)

Powiem tak:

Najlepszym rozwiazaniem jest najprostrze rozwiazanie im mniej elementów mogacych sie popsuc tym trwalsze i bardziej niezawodne urzadzenie.

Zostane przy młotku - jesli taka odpowiedz Cie usatysfakcjonuje :)

No to się dopytuje właśnie o ten negatywny wpływ częstego włączania na pompę , bo z turbina nie ma to nic wspólnego. Pracuje ona w aucie cały czas.

Co więcej zrobiłem blisko 300 tysięcy silnikami z turbo wraz z systemem auto start stop i turbo się nie zepsuło.

Porownanie artura z turbina nie bylo trafione.

Niebezpieczenstwo uszkodzenia turbiny w autku nie wystapi przy "typowej" eksploatacji. Zainstaluj sobie "chipsa" i pojezdzij "troszke" ostrzej zylujac jednostke napedowa, a przy czestym wylaczaniu nagrzanej turbiny bez jej schlodzenia szybko doczekasz sie awarii. Ni jak sie to ma jednak do sprezarki pompy gdzie sam fakt jej startu jest momentem krytycznym. Nalezy ograniczyc ilosc niepotrzebnych startow i to sie bez problemu udaje w dobrze zaprojektowanej instalacji.

Powiem tak:

Najlepszym rozwiazaniem jest najprostrze rozwiazanie im mniej elementów mogacych sie popsuc tym trwalsze i bardziej niezawodne urzadzenie.

Zostane przy młotku - jesli taka odpowiedz Cie usatysfakcjonuje :)

Zebys czasami sie do jaskini nie przeprowadzil, bo droge masz juz wytyczona takimi "teoriami". :)

Zebys czasami sie do jaskini nie przeprowadzil, bo droge masz juz wytyczona takimi "teoriami". :)

Święta sa wyhamuj :)

Mając do sklepu 1 km naprawde potrzebuje mercedesa naszpikowanego niepotrzebnymi systemami kosztującego ileś kroć wiecej od przecietnego samochodu aby przez 200 dni w roku jezdzić po chleb i masło ?

Porownanie artura z turbina nie bylo trafione.

Niebezpieczenstwo uszkodzenia turbiny w autku nie wystapi przy "typowej" eksploatacji. Zainstaluj sobie "chipsa" i pojezdzij "troszke" ostrzej zylujac jednostke napedowa, a przy czestym wylaczaniu nagrzanej turbiny bez jej schlodzenia szybko doczekasz sie awarii. Ni jak sie to ma jednak do sprezarki pompy gdzie sam fakt jej startu jest momentem krytycznym. Nalezy ograniczyc ilosc niepotrzebnych startow i to sie bez problemu udaje w dobrze zaprojektowanej instalacji.

No to przynajmniej w końcu jakieś wyjaśnienie. Natomiast prawie całość z tych 300 tysięcy km przyjechałem z chipem, w tym jeden silnik 2,0 na blisko 270KM (diesle) i żadnych problemów nie było. Wydaje mi się, że i pompę można tak skonstruować aby nie szkodzily jej częste starty. Tu nie ma rozgrzanych do czerwoności elementów kręcących się do tego z obrotami rzędu 200 tysięcy na minutę. Dla mnie jest to wręcz jakiś absurd, ale może tak musi być - nie znam tej techniki.

Więc ja wg Ciebie powinienem zużyć mniej niż 16kWh/m2/rok..... bo mam lepiej ocieplony dom....

liczmy przy 16kWh: mój dom 110m2wx16kWh=1760kWh na CO = 369zł brutto/sezon (prąd II taryfa 0,21zł brutto kWh)

Ty zużyjesz tyle samo z COP powiedzmy 2,5: 1760:2,5=704kWh x Twój prąd (0,57zł z tego co pamiętam) = 401zł/sezon

Więc pompa zwróci Ci się za 369 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BRAWO!!!!!!

piszesz bzdury waflos (może to przez świąteczne przejedzenie ;) )

16 kWh/m2 wyszło Arturowi po uwzględnieniu Cop PC czyli zużyje 16kWh*110 m2(przykładowe) = 1600 kWh/rok * 0,57 (jego cena kWh) = 912 PLN / sezon

gdyby nie miał PC o sprawności zakładane 2,5 to zużyłby 1600kWh*2,5*0,57=2280 PLN

różnica to 2280-912=1368 PLN/sezon i to jest to co on fizycznie zyskuje z zastosowania PC

Twoja teoria o zwrocie przez 369 lat jest bzdurą, zastanów się co z czym porównujesz i jak liczysz zysk czy stratę z zastosowania PC i licz to dla prawidłowych warunków brzegowych

po co porównujesz ze swoim domem? i ze swoją ceną za kWh? tak nie policzysz opłacalności w innym domu (skąd wiesz, że ktoś inny może mieć prąd po 0,21 brutto - o ile to w ogóle możliwe ale to już inna sprawa)

Edytowane przez Sławek...

Gość Arturo72
To ja dziękuję za urządzenie warte prawie 20 tys które można zajechac myciem rąk :p
Ale bzdury na resorach. Czym by nie grzac to jakim cudem po kilku myciu rak woda w zbiorniku ochlodzi sie na tyle, ze potrzebuje dogrzania.

Jaaaa cie pier.....:jawdrop: ale teraz pojechales, bez odbioru:D

jakoś nie potrafię tego ogarnąć....to te tak wychwalane T-CAPy mają tak badziewne sterowanie, że kilkukrotne mycie rąk spowoduje załączenia grzania CWU ??

śmiać mi się chce....

Jednak to prawda,że głupich nie sieją bo sami się rodzą...

Inteligencją widzę,Panowie nie grzeszą...

r19 załapał jako jedyny.

A że Panas ma ciulate sterowanie pisałem od początku.

Edytowane przez Arturo72