Krzysiek_BB 26.12.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 .... Jeśli ktoś w ciągu 20 minut będzie mył ręce np.10 razy to pompa załączy się w ciągu tych minut z 10 razy na 2 min.co nie wpłynie dobrze na sprężarkę. To ja dziekuje za taka PC aby obchodzic sie z nia jak z jajkiem wole zwykla grzalke (COP 1) z termostatem 2kW za 100 PLN w zasobniku 200L + II tar Jak kolega powyzej - bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.12.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 polećcie jakiś zbiornik 200l zaizolowany do cwu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 To ja dziekuje za taka PC aby obchodzic sie z nia jak z jajkiem wole zwykla grzalke (COP 1) z termostatem 2kW za 100 PLN w zasobniku 200L + II tar To, ze mlotek jest trudniej zepsuc od komputera nie powinno Cie przekonac do negowania w czambul komputeryzacji, bo to pachnie ciemnota. "Wolisz" grzale, bo do tej pory uzywales tylko "mlotka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.12.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 To, ze mlotek jest trudniej zepsuc od komputera nie powinno Cie przekonac do negowania w czambul komputeryzacji, bo to pachnie ciemnota. "Wolisz" grzale, bo do tej pory uzywales tylko "mlotka". Powiem tak: Najlepszym rozwiazaniem jest najprostrze rozwiazanie im mniej elementów mogacych sie popsuc tym trwalsze i bardziej niezawodne urzadzenie. Zostane przy młotku - jesli taka odpowiedz Cie usatysfakcjonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 No to się dopytuje właśnie o ten negatywny wpływ częstego włączania na pompę , bo z turbina nie ma to nic wspólnego. Pracuje ona w aucie cały czas. Co więcej zrobiłem blisko 300 tysięcy silnikami z turbo wraz z systemem auto start stop i turbo się nie zepsuło. Porownanie artura z turbina nie bylo trafione. Niebezpieczenstwo uszkodzenia turbiny w autku nie wystapi przy "typowej" eksploatacji. Zainstaluj sobie "chipsa" i pojezdzij "troszke" ostrzej zylujac jednostke napedowa, a przy czestym wylaczaniu nagrzanej turbiny bez jej schlodzenia szybko doczekasz sie awarii. Ni jak sie to ma jednak do sprezarki pompy gdzie sam fakt jej startu jest momentem krytycznym. Nalezy ograniczyc ilosc niepotrzebnych startow i to sie bez problemu udaje w dobrze zaprojektowanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Powiem tak: Najlepszym rozwiazaniem jest najprostrze rozwiazanie im mniej elementów mogacych sie popsuc tym trwalsze i bardziej niezawodne urzadzenie. Zostane przy młotku - jesli taka odpowiedz Cie usatysfakcjonuje Zebys czasami sie do jaskini nie przeprowadzil, bo droge masz juz wytyczona takimi "teoriami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.12.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 To, ze mlotek jest trudniej zepsuc od komputera nie powinno Cie przekonac do negowania w czambul komputeryzacji, bo to pachnie ciemnota. "Wolisz" grzale, bo do tej pory uzywales tylko "mlotka". A ty dalej myślisz że masz ultranowoczesny PC ? niewiele to odstaje od młotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.12.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Zebys czasami sie do jaskini nie przeprowadzil, bo droge masz juz wytyczona takimi "teoriami". Święta sa wyhamuj Mając do sklepu 1 km naprawde potrzebuje mercedesa naszpikowanego niepotrzebnymi systemami kosztującego ileś kroć wiecej od przecietnego samochodu aby przez 200 dni w roku jezdzić po chleb i masło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 26.12.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Porownanie artura z turbina nie bylo trafione. Niebezpieczenstwo uszkodzenia turbiny w autku nie wystapi przy "typowej" eksploatacji. Zainstaluj sobie "chipsa" i pojezdzij "troszke" ostrzej zylujac jednostke napedowa, a przy czestym wylaczaniu nagrzanej turbiny bez jej schlodzenia szybko doczekasz sie awarii. Ni jak sie to ma jednak do sprezarki pompy gdzie sam fakt jej startu jest momentem krytycznym. Nalezy ograniczyc ilosc niepotrzebnych startow i to sie bez problemu udaje w dobrze zaprojektowanej instalacji. No to przynajmniej w końcu jakieś wyjaśnienie. Natomiast prawie całość z tych 300 tysięcy km przyjechałem z chipem, w tym jeden silnik 2,0 na blisko 270KM (diesle) i żadnych problemów nie było. Wydaje mi się, że i pompę można tak skonstruować aby nie szkodzily jej częste starty. Tu nie ma rozgrzanych do czerwoności elementów kręcących się do tego z obrotami rzędu 200 tysięcy na minutę. Dla mnie jest to wręcz jakiś absurd, ale może tak musi być - nie znam tej techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A ty dalej myślisz że masz ultranowoczesny PC ? niewiele to odstaje od młotka Widze, ze masz pojecie o komputerach. Zyj dalej w tym przeswiadczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Święta sa wyhamuj Mając do sklepu 1 km naprawde potrzebuje mercedesa naszpikowanego niepotrzebnymi systemami kosztującego ileś kroć wiecej od przecietnego samochodu aby przez 200 dni w roku jezdzić po chleb i masło ? Co mam wyhamowac? Czy w Swieta nie mozna posmiac sie z glupot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.12.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Co mam wyhamowac? Czy w Swieta nie mozna posmiac sie z glupot? No przecież się śmiejemy. Też łazisz nieumyty? Bo z teorii artura wynika, że też 120l wody zużywasz, albo w zimnej się myjesz. On boi się rąk umyć. Napisz czego ty się boisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 No przecież się śmiejemy. Też łazisz nieumyty? Bo z teorii artura wynika, że też 120l wody zużywasz, albo w zimnej się myjesz. On boi się rąk umyć. Napisz czego ty się boisz. Ja sie "boje" ludzi, ktorzy zuzywaja miesiecznie na CWU 80 zl grzejac z COP=1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.12.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ja sie "boje" ludzi, ktorzy zuzywaja miesiecznie na CWU 80 zl grzejac z COP=1. Daleko mi do tych 80zl/miesiac, dodam tylko ze dzisiaj hestem juz po dwoch prysznicach (poranny i "po rowerowy") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.12.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Daleko mi do tych 80zl/miesiac, dodam tylko ze dzisiaj hestem juz po dwoch prysznicach (poranny i "po rowerowy") To było do mnie chyba : ). To jest moja średnia w zł wyliczona za cały rok przy pompie do CWU. Jak mu wyszło COP1 nie wiem. Niech się faktycznie boi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.12.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Więc ja wg Ciebie powinienem zużyć mniej niż 16kWh/m2/rok..... bo mam lepiej ocieplony dom.... liczmy przy 16kWh: mój dom 110m2wx16kWh=1760kWh na CO = 369zł brutto/sezon (prąd II taryfa 0,21zł brutto kWh) Ty zużyjesz tyle samo z COP powiedzmy 2,5: 1760:2,5=704kWh x Twój prąd (0,57zł z tego co pamiętam) = 401zł/sezon Więc pompa zwróci Ci się za 369 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BRAWO!!!!!! piszesz bzdury waflos (może to przez świąteczne przejedzenie ) 16 kWh/m2 wyszło Arturowi po uwzględnieniu Cop PC czyli zużyje 16kWh*110 m2(przykładowe) = 1600 kWh/rok * 0,57 (jego cena kWh) = 912 PLN / sezon gdyby nie miał PC o sprawności zakładane 2,5 to zużyłby 1600kWh*2,5*0,57=2280 PLN różnica to 2280-912=1368 PLN/sezon i to jest to co on fizycznie zyskuje z zastosowania PC Twoja teoria o zwrocie przez 369 lat jest bzdurą, zastanów się co z czym porównujesz i jak liczysz zysk czy stratę z zastosowania PC i licz to dla prawidłowych warunków brzegowych po co porównujesz ze swoim domem? i ze swoją ceną za kWh? tak nie policzysz opłacalności w innym domu (skąd wiesz, że ktoś inny może mieć prąd po 0,21 brutto - o ile to w ogóle możliwe ale to już inna sprawa) Edytowane 26 Grudnia 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 26.12.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 przylaczam sie do pytania!! pozdrawiam mietek Ja mam Galmet SGW(S) w poliuretanie. Coz mozna powiedziec.... Spelnia swoja funkcje Cena przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ja mam Galmet SGW(S) w poliuretanie. Coz mozna powiedziec.... Spelnia swoja funkcje Cena przyzwoita. Tylko ta izolacja no "taka sobie". W pomieszczeniu 12m2 gdzie stoi zasobnik mam przyzwoite 17*C a to pomieszczenie gospodarcze za garazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.12.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 (edytowane) To ja dziękuję za urządzenie warte prawie 20 tys które można zajechac myciem rąk Ale bzdury na resorach. Czym by nie grzac to jakim cudem po kilku myciu rak woda w zbiorniku ochlodzi sie na tyle, ze potrzebuje dogrzania. Jaaaa cie pier..... ale teraz pojechales, bez odbioru:D jakoś nie potrafię tego ogarnąć....to te tak wychwalane T-CAPy mają tak badziewne sterowanie, że kilkukrotne mycie rąk spowoduje załączenia grzania CWU ?? śmiać mi się chce.... Jednak to prawda,że głupich nie sieją bo sami się rodzą... Inteligencją widzę,Panowie nie grzeszą... r19 załapał jako jedyny. A że Panas ma ciulate sterowanie pisałem od początku. Edytowane 26 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 26.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Tylko ta izolacja no "taka sobie". W pomieszczeniu 12m2 gdzie stoi zasobnik mam przyzwoite 17*C a to pomieszczenie gospodarcze za garazem. No nie testowalem innych Wiec nie mam porownania. Biawar bedzie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts