Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no własnie temp w domu to 23-25

no ale przy 23 robi sie nieprzyjemnie

U mnie wahania przy pompie sa w granicach 0,7*C w ciagu doby. Zwiekszenie tempratury z 22*C do 25*C jak napale w kominku to jest taka troszke "meczarnia". Jak bym mial tyle w calym domu, to bym sie wyprowadzil. ;)

Z drugiej strony jak obnize krzywa i w domu jest 21*C, to jest odczucie zimna, jak sie nie robi nic fizycznie.

no dzisiaj podlicznik pokazał 300 kwh-od 1 grudnia co i cwu

mam prosbę- podpowiedzccie jak zejsć z temp w domu.

jak u mnie spada do 23 to chlodzik czuć :(

wychłodzic dom do 20-21 i dogrzewac do 23 i bedzie ok?

Dokladnie, tak zrob, zejdz o 0,5-1*C mniej niz zamierzasz miec a potem ustaw temp zadana. Odczucie zimna jest bo temp spada i nie ma promieniowania ciepla.

Ja ostatnio mialem w domu stacje pogodowa, taka rozbudowana bo jeden z czlonkow rodziny dostal pod choinke a byl unas kilka dni, no i poprzestawialem ja w domu i wyszlo, ze mimo ze sterowniki w pokojach sa na 21,5 to temp w domu jest miedzy 21,9-22,3. Zastanawia mnie co pokazuje faktyczna temp. Zmierzylem pirometrem temp scian i tez wychodzi ze maja temp kolo 22 a nie 21,5.

Jak już będziesz miał pierwszą fakturę za prąd w domu,to sumę do zapłaty podziel przez ilość zużytych kWh w całości,wtedy się rozjaśni :)

Arturku, no i jak ta G11 ci wychodzi? (raczej bokiem:D ) Grzejac domek pradem,jestes nieswiadomym, niedouczonym inwesorem...;) aaa, i jeszcze idiota ekonomicznym,przyznaj ze to prawda.

Gość Arturo72
Arturku, no i jak ta G11 ci wychodzi? (raczej bokiem:D ) Grzejac domek pradem,jestes nieswiadomym, niedouczonym inwesorem...;) aaa, i jeszcze idiota ekonomicznym,przyznaj ze to prawda.

W tym okresie rozliczeniowym średnia kWh wyszła mi 0,54zł,także spoko,nie zamierzam w dalszym ciągu zmieniać na G12.

Za dwa miesiące (23.10-24.12) całkowite zużycie prądu w domu to 1526kWh.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
To i tak wiecej za 1kwh, a w jaki sposob to policzyles czyli co wplynelo na ta kwote?

Suma do zapłaty na fakturze,podzieliłem to przez ilość zużytych kWh na fakturze

(to nie ja tak obliczyłem,tylko Pani z BOK przez telefon)

Gość Arturo72
Zapewniam cie ze wiecej placisz, sciema z ta pania:D

Zdziwiony ?

A może tak Ci się tylko wydaje,że G12 jest drogie i dlatego takie bałamuty piszesz ?

Przez telefon podałem Pani z BOK Tauron-u fizyczny odczyt z licznika głównego ze słupa,Pani łaskawie zanotowała i grzecznie podała mi sumę w PLN jaką otrzymam na fakturze za te zużycie,następnie ja tą sumę w PLN podzieliłem przez ilość kWh jakie podałem Pani i wyszło mi 0,54zł/kWh.

Obecnie czekam na papierową fakturę.

Edytowane przez Arturo72

W tym okresie rozliczeniowym średnia kWh wyszła mi 0,54zł,także spoko,nie zamierzam w dalszym ciągu zmieniać na G12.

Za dwa miesiące (23.10-24.12) całkowite zużycie prądu w domu to 1526kWh.

to G11 ma jakieś średnie ? z czego są wyciągane? myślałem że to stała stawka ?

pisałem Ci nie raz

zobacz ile w miesiącach bez ogrzewania zużywam i w jakich proporcjach i ile płacę

od 23.04.2013 do 14.06.2013

TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi)

od 14.06.2013 do 23.08.2013

TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi)

średnia roczna u mnie 0,4268 gr brutto liczona z końcowej kwoty do zapłaty / liczna kWh

to nie kwestia stać mnie nie stać , oszczędzam / nie oszczędzam tylko zwykła głupota jechać na g11

-------- Okres: 2013-09-18 do 2013-12-28 13:24:01 (101,56 [d]) ---------

CO: 1197 [kWh] Średnio: 11,8 [kWh/d]

CO/100m2: 5,1 [kWh/(d*100m2)]

Koszt CO [0/100%]: 376 zł

------------------------------------------------------------------------

Wrzesień-grudzień(do dziś)

CO - 1229kWh - 480 zł

CWU- 30,25m3 - 418kWh - 163 zł

NCO - 1383,5 ok 440 zł (od początku sezonu)

CWU -439,8 ok 140 zł (2 mce)

z pozdrowieniami dla turbopompek

Zapewniam cie ze wiecej placisz, sciema z ta pania:D

Artur - pokaż FV - kilka stron wcześniej pisałem o tym że podawałęś 2 różne stawki - teraz dochodzi 3 - już dawno przestałeś być wiarygodny - teraz tylko się pogrążasz ...

Zdziwiony ?

A może tak Ci się tylko wydaje,że G12 jest drogie i dlatego takie bałamuty piszesz ?

Przez telefon podałem Pani z BOK Tauron-u fizyczny odczyt z licznika głównego ze słupa,Pani łaskawie zanotowała i grzecznie podała mi sumę w PLN jaką otrzymam na fakturze za te zużycie,następnie ja tą sumę w PLN podzieliłem przez ilość kWh jakie podałem Pani i wyszło mi 0,54zł/kWh.

Obecnie czekam na papierową fakturę.

Mnie sie nic nie wydaje, ja wiem ze brednie plodzisz, jak bede mial chwilke to ci podam twoja faktyczna cene kwh ;) narka

Gość Arturo72
to G11 ma jakieś średnie ? z czego są wyciągane? myślałem że to stała stawka ?

Mylisz się.

Artur - pokaż FV - kilka stron wcześniej pisałem o tym że podawałęś 2 różne stawki - teraz dochodzi 3 - już dawno przestałeś być wiarygodny - teraz tylko się pogrążasz ...

Ja nie podaję stawek za kWh tak jak Wy,ja pokazuję ile faktycznie kosztuje mnie kWh z faktury czego Wy nie robicie.

Na fakturze są 4 pozycje,które nie są uzależnione od zużycia energii+2 pozycje,które zależą od zużycia.

Edytowane przez Arturo72

Mylisz się.

Ja nie podaję stawek za kWh tak jak Wy,ja pokazuję ile kosztuje mnie kWh z faktury.

Ty naprawde jestes strasznie ciezkim czlowiekiem, napisz wprost "mylilem sie w obliczeniach i od nowego roku przechodze na G12"

wszystko zostanie Ci wybaczone "człowiek tez się myli" dom masz jak czołg i niechce mi sie wierzyc ze braknie Ci II taryfy chlopie zaciśnij zęby i przyznaj sie ze cały czas źle liczysz.

Ja za ostatnie 2 msc wchlonalem 2475kWh za całość koszt = 789 PLN

moja średnia kWh to 32gr ... 08-01-2014 podam cały rok

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
Ty naprawde jestes strasznie ciezkim czlowiekiem, napisz wprost "mylilem sie w obliczeniach i od nowego roku przechodze na G12"

wszystko zostanie Ci wybaczone "człowiek tez się myli" dom masz jak czołg i niechce mi sie wierzyc ze braknie Ci II taryfy chlopie zaciśnij zęby i przyznaj sie ze cały czas źle liczysz.

Ale co źle liczę ?

Gość Arturo72

Ja za ostatnie 2 msc wchlonalem 2475kWh za całość koszt = 789 PLN

moja średnia kWh to 32gr ... 08-01-2014 podam cały rok

Ale Ty masz "sprawniejszą" maszynkę do cwu od pompy ciepła bo ja na cwu zużywam ok.4-4,5kWh /dobę ;)

Gość Arturo72
Wszystko przeciez Ty płacisz wiecej przy tak dobrze ocieplonym domu w porownaniu do mojego placisz wiecej za ogrzewanie niz ja, a ja mam kable !!! 12 kW

Płacenie a zużycie energii są to dwie różne sprawy.

Jeśli poprawię Ci humor,to faktycznie,Ty mniej płacisz mimo tego,że zużywasz o wiele więcej energii na ogrzewanie i cwu :)

Cuda ;)

Ale Ty masz "sprawniejszą" maszynkę do cwu od pompy ciepła bo ja na cwu zużywam ok.4-4,5kWh /dobę ;)

Jestem gotów Ci dać w prezencie licznik II tar (elektron) jak tylko masz mozliwosc go wpiac w swoj układ zaraz za WLZ i zobaczysz ile kWh przepłacasz niepotrzebnie zamiast 30 gr Ty płacisz 54 gr po co ????????