Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Licznik dwutaryfowy już mam,wisi na słupie,taki fajny,elektroniczny ;)

To skoro Ci wisi II tar to co pier#@#$%^&*isz ze masz G11 ?????????????

i jeszcze napisz ze masz config na G12

i tar I to 1.5.8.1.

a tar II to 1.5.8.2

a oni Ci odczytują 1.5.8.0 tak masz ????

Edytowane przez Krzysiek_BB

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
To skoro Ci wisi II tar to co pier#@#$%^&*isz ze masz G11 ?????????????

i jeszcze napisz ze masz config na G12

i tar I to 1.5.8.1.

a tar II to 1.5.8.2

a oni Ci odczytują 1.5.8.0 tak masz ????

Mam G11 a odczytuje z tego co widać.

Założyłem/założyli mi licznik od razu przystosowany do G12 z myślą grzania prądem.

Mam G11 a odczytuje z tego co widać.

Założyłem/założyli mi licznik od razu przystosowany do G12 z myślą grzania prądem.

no i bardzo słusznie Ci założyli tylko Ty dalej jedziesz na G11 ...... załóż drugi zaraz za nim aby Ci liczył w strefach dowiedz sie jaka masz cene i policz to jak na wykształconego człowieka przystało.

Gość Arturo72
no i bardzo słusznie Ci założyli tylko Ty dalej jedziesz na G11 ...... załóż drugi zaraz za nim aby Ci liczył w strefach dowiedz sie jaka masz cene i policz to jak na wykształconego człowieka przystało.

Już pisałem:

No właśnie,że nie byłyby to duże oszczędności bo koszt prądu w II taryfie nie jest równy ogólnej sumie na fakturze.

Co z tego,że za ogrzewanie będę miał taniej jak pozostały prąd w domu drożej niż obecnie ?

Zużycie na ogrzewanie jest na tyle małe,że nie odczuje na rachunkach zbytnio przejścia na dwie taryfy.

Poza tym,przychodzimy do domu 17-18,o tej porze pierzemy,gotujemy,odkurzamy,prasujemy,odpalamy kompy,oglądamy TV,słuchamy muzyki,zmywamy itp.

Przełożenie czegoś z powyższych czynności na czas II taryfy czyli w nocy uważam za pogorszenie komfortu życia w domu i mimo tego,że wyjdzie trochę taniej(300-400zł) nie interesuje mnie przejście na G12.

Nie mam świra na tym na punkcie.

TY tego nie kumasz ze nic nie musisz zmieniać , żadnych ustawień w domu - a prąd w g12 będziesz miał taniej - przy takim samym komforcie i ustawieniach ??

i powtarzam Ci kolejny raz - ja średnia cene Kwh podaje jako kwota z FV / na liczne zużytych kilowatów - ile razy będziesz powtarzał / wmawiał mi że ja tego nie robię a TY tak ??

nie da się a raczej jest to dzielenie włosa na 4 przy liczeniu stawki za TD i TN - dlatego nikt nie wlicza opat stałych do nich , ale wszyscy wliczają te koszty do średniej z 2 taryf

...

NCO - 1383,5 ok 440 zł (od początku sezonu)

CWU -439,8 ok 140 zł (2 mce)

z pozdrowieniami dla turbopompek

...

Wynik masz bardzo dobry, tym bardziej, że bez PC.

Twój przykład podaję znajomym którzy zaczęli budowę domu, dla porównania z wynikami z PC, niech czytają, decydują, wybierają...

U mnie na razie wychodzi tak:

Sezon grzewczy 2013/2014 (co+cwu) temp. wewn. 22,5°C:

cena kWh 0,36PLN (bez opłat stałych)

październik: 121,70kWh; 3,93kWh/d; 43,81PLN

listopad: 224,70kWh; 7,49kWh/d; 80,89PLN

grudzień (do dzisiaj): 261,30kWh/d; 9,33kWh/d; 94,07PLN

(w grudniu nie było nas 5 dób - święta, za ten okres średnia 5,9kWh/d,

4 doby temp. w domu obniżona o 1°C, w piątą dobę podniesienie temp. do nominalnej i podgrzanie cwu do 46°C)

(w stosunku do poprzedniego roku zużycie za grudzień mam o ok. 40% niższe)

Razem: 607,7kWh

Wynik masz bardzo dobry, tym bardziej, że bez PC.

Twój przykład podaję znajomym którzy zaczęli budowę domu, dla porównania z wynikami z PC, niech czytają, decydują, wybierają...

(....)

w stosunku do poprzedniego roku zużycie za grudzień mam o ok. 40% niższe

Razem: 607,7kWh

bardzo ładny wynik ...

u mnie rok temu

28.12.2012 - 1997,7

do

28.12.2013 - 1383,5

daje 31% niższe (rok temu o 44% wyższe - zależy w którą stron liczone )

W tym okresie rozliczeniowym średnia kWh wyszła mi 0,54zł,także spoko,nie zamierzam w dalszym ciągu zmieniać na G12.

Za dwa miesiące (23.10-24.12) całkowite zużycie prądu w domu to 1526kWh.

Pomimo, ze masz dziwnietani ta kWh w pradzie jednotaryfowym, to i tak jestes ostro w plecki w porowaniu do srednich cen jakie tu podalismy w kilku.

bardzo ładny wynik ...

u mnie rok temu

28.12.2012 - 1997,7

do

28.12.2013 - 1383,5

daje 31% niższe (rok temu o 44% wyższe - zależy w którą stron liczone )

U mnie nie jest to 2 sezon, lecz 3 sezon zamieszkały (1 sezon grzałem już podczas wykańczania),

więc to zmniejszone zużycie wynika raczej nie z pozbycia się wilgoci, lecz z ciepłej zimy,

przynajmniej w stosunku do 2 poprzednich.

Ale co to ?????

Arturo Posty 8.806 jak to ????????????? po 10 000 zaczynaja leciec w dół ?

Odpowiedz jest prosta, sporo rzeczy ktore pisal kiedys pokazalaby jak teraz klamie i jak zmienia zdanie, sama edycja nic by jie dala bo by widac bylo date edycji, wiec he pousuwal, tyczy sie to tez jego DB.

to jest wiarygodnosc wg Arturo! Ciekawe jakie teraz znajdzie wytlumaczenie? Swiateczne sprzatanie

Gość Arturo72
Odpowiedz jest prosta, sporo rzeczy ktore pisal kiedys pokazalaby jak teraz klamie i jak zmienia zdanie, sama edycja nic by jie dala bo by widac bylo date edycji, wiec he pousuwal, tyczy sie to tez jego DB.

to jest wiarygodnosc wg Arturo! Ciekawe jakie teraz znajdzie wytlumaczenie? Swiateczne sprzatanie

Nie chcę,żeby jacyś debile wyzywali mnie od "sprzedawców pomp",wybudowałem się,mieszkam,także zbieram swoje zabawki i wyp...lam z tej piaskownicy :)