Gość Arturo72 30.12.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 . Ide zapalić ratować PKB Kurcze,ja miesięcznie wypalam 4 miesiące grzania w Duonie Trzeba będzie zmienić operatora na e-papieros lub nikorete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.12.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Kurcze,ja miesięcznie wypalam 4 miesiące grzania w Duonie Trzeba będzie zmienić operatora na e-papieros lub nikorete Nowy rok juz tuż tuż za 25h możesz jaies postanowienie zrobić jakbym ja to zrobil to cały rok na all prąd mam gratis a jak przejde do DUON-a to mi jeszcze zostanie pare stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 130kWh (CO=2,5) = 325 kWh na miesiąc przy 10 m3 - szok !!!! i to grzane tylko do 40kilku stopni pisałeś że pompka miała zmniejszać rachunki ... ani nie zużywasz dużo wody ... ani też nie ogrzewasz jej tanio ... do tego jeszcze przepłacasz za energię a o Duonie możesz jeszcze długo pomarzyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 130kWh (CO=2,5) = 325 kWh na miesiąc przy 10 m3 - szok !!!! i to grzane tylko do 40kilku stopni pisałeś że pompka miała zmniejszać rachunki ... Pompka nie zmniejsza rachunków,grzeje z COP1,po prostu wybudowałem tylko super dom co na c.o zużywa nie całe 400kWh miesięcznie a sezon zamknę w 2000kWh a o Duonie możesz jeszcze długo pomarzyć ... Marzę o Duonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Arturo72, ale Ty podpisywałeś zTauronem umowe z "gwarantowaną ceną" ?Na 2, czy 3 lata ? Bo to chyba nie tak latwo zmienić taryfę wtedy, nie mówiac już o zmianie operatora ?Właściciel domu w którym teraz mieszkam taką umowę popełnił i sporo trzeba by zapłacić, alby ja zerwać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 30.12.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Z góry przepraszam jeżeli zaśmiecam temat, jeżeli TAK to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Na wiosnę zaczynam budowę: dom będzie miał 125m2 użytkowej, całość podłogówka, płyta fundamentowa - 24cm.XPS, ściany SOLBET 24 + 20cm.styr. grafit 031, dach 33cm. wełny 033, okna 3-szybowe Uw = 0,6 W/(m2K), od północy tylko dwa malutkie okna 90x150. Do gazu nie mam dostępu, prądu się boję(koszty), w grę na 90% wchodzi piec na pellet, dlatego myślę o MINI BIO 10kW. ALE!!! pozostaje 10% mojego niezdecydowania przeznaczone właśnie na elektryczność, wiec postanowiłem napisać w tym dziale...Proszę o pomocne zdanie, może jednak jest sens myśleć o ogrzewaniu elektrycznym, proszę o rozjaśnienie Mi tego tematu, jestem laikiem.Dziękuję za każde zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.12.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Arturo72, ale Ty podpisywałeś zTauronem umowe z "gwarantowaną ceną" ? Na 2, czy 3 lata ? Bo to chyba nie tak latwo zmienić taryfę wtedy, nie mówiac już o zmianie operatora ? Właściciel domu w którym teraz mieszkam taką umowę popełnił i sporo trzeba by zapłacić, alby ja zerwać ... Mam na 3 lata,ze zmianą taryfy nie ma żadnego problemu,bez opłat,co do zmiany operatora to nie wiem,nie interesowałem się tematem i na pewno nie będę się interesował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.12.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Proszę o pomocne zdanie, może jednak jest sens myśleć o ogrzewaniu elektrycznym, proszę o rozjaśnienie Mi tego tematu, jestem laikiem. Dziękuję za każde zdanie. Skoro dziękujesz za każde zdanie to w tajemnicy Ci powiem,że musisz sam rozeznać temat i sam podjąć decyzję. Forum to skarbnica wiedzy i wszystko co chcesz wiedzieć jest tutaj zawarte także zapraszam do lektury i do myślenia. Tutaj są naciągacze na pompy ciepła,kable,kospele itp.także nie sugeruj się czyjąś wypowiedzią tylko zatrudnij własny mózg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Musze sprawdzić, czy można na G12 przejśc. W sumie pralka, zmywarka tylko noca działają, dwie pompki obiegowe przez 24 h tez w dwóch taryfach mniej by kosztowały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.12.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Musze sprawdzić, czy można na G12 przejśc. W sumie pralka, zmywarka tylko noca działają, dwie pompki obiegowe przez 24 h tez w dwóch taryfach mniej by kosztowały... Jeśli także masz gwarancję ceny to spokojnie możesz bez opłat zmieniać taryfę. Wiem,bo to było moje pierwsze pytanie w związku z tą promocją. Gwarancja ceny obejmuje każdą taryfę i w dowolnym momencie można przeskoczyć. W 2012 roku nie wiedziałem jeszcze,że będę miał pompę a grzanie prądem w G11 to byłoby samobójstwo Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 31.12.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Z góry przepraszam jeżeli zaśmiecam temat, jeżeli TAK to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Na wiosnę zaczynam budowę: dom będzie miał 125m2 użytkowej, całość podłogówka, płyta fundamentowa - 24cm.XPS, ściany SOLBET 24 + 20cm.styr. grafit 031, dach 33cm. wełny 033, okna 3-szybowe Uw = 0,6 W/(m2K), od północy tylko dwa malutkie okna 90x150. Do gazu nie mam dostępu, prądu się boję(koszty), w grę na 90% wchodzi piec na pellet, dlatego myślę o MINI BIO 10kW. ALE!!! pozostaje 10% mojego niezdecydowania przeznaczone właśnie na elektryczność, wiec postanowiłem napisać w tym dziale... Proszę o pomocne zdanie, może jednak jest sens myśleć o ogrzewaniu elektrycznym, proszę o rozjaśnienie Mi tego tematu, jestem laikiem. Dziękuję za każde zdanie. Najlepiej zacząć od obliczeń zapotrzebowania na ciepło domu, później można myśleć. Ja przy tak małym domu poszedł bym w prąd, a że mam większy mam PCi i z analizy mieszkania od kwietnia wnika że pompa mało się opłaca przy takiej pogodzie jak w tym roku. Oczywiście to analiza z krótkiego czasu i trzeba pewnie ze trzy lata poczekać żeby coś więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) ...... Proszę o pomocne zdanie, może jednak jest sens myśleć o ogrzewaniu elektrycznym, proszę o rozjaśnienie Mi tego tematu, jestem laikiem. Dziękuję za każde zdanie. Przy tak ciepłym domu jaki planujesz (OZC jak najbardziej wskazane) ja bym po raz kolejny poszedł w kable. Jak masz obawy zrób sobie wodną (za całość tj rurki rozdzielacze rotametry kospel wyjdzie drożej niż kable + termostaty) ale w przyszłości zapinasz dowolne źródło. Jak nie masz dwóch lewych rąk i pomocną dłoń w rodzinie / znajomych zrób jak ja połóż same rurki (na przyszłość - koszt śmieszny) a docelowo daj kable. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie ...... a Ty i tak sam zadecydujesz .... jak dysponujesz nadwyżką gotówki walnij pompę ciepła. Oczywiście wszystkie powyższe rozwiązania uwzględniają zastosowanie taryfy G12 włącznie z PC i wylewką akumulacyjną od 8 do 11 cm. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 31.12.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wziąłem sobie dane stąd: http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php i takie coś mi wyszło dla mojej okolicy przy założeniu 10000 kWh/rok. Wychodzi na to, że w G12 koszt dystrybucji zależy mocno od stosunku zużycia nocna/dzienna. Ale tak czy inaczej już przy stosunku około 23% w nocnej zaczyna się opłacać. No i taka ciekawostka, że już przy zużyciu noc/dzień 50/50% koszt jednej kWh dziennej w G12 (po dodaniu kosztów dystrybucji i VAT) , jest mniejszy niż koszt jednej kWh w G11. 59 gr dzienna G11, 40 gr G11 nocna 60 gr całodobowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Piękny wynik jak na pow prawie 300m2, To jest prawie 300m2, ale " :P" Odkrece grzejnik w garazu i tez wpisze w stopke 272m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 31.12.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Z góry przepraszam jeżeli zaśmiecam temat, jeżeli TAK to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Na wiosnę zaczynam budowę: dom będzie miał 125m2 użytkowej, całość podłogówka, płyta fundamentowa - 24cm.XPS, ściany SOLBET 24 + 20cm.styr. grafit 031, dach 33cm. wełny 033, okna 3-szybowe Uw = 0,6 W/(m2K), od północy tylko dwa malutkie okna 90x150. Do gazu nie mam dostępu, prądu się boję(koszty), w grę na 90% wchodzi piec na pellet, dlatego myślę o MINI BIO 10kW. ALE!!! pozostaje 10% mojego niezdecydowania przeznaczone właśnie na elektryczność, wiec postanowiłem napisać w tym dziale... Proszę o pomocne zdanie, może jednak jest sens myśleć o ogrzewaniu elektrycznym, proszę o rozjaśnienie Mi tego tematu, jestem laikiem. Dziękuję za każde zdanie. W Polsce różnica miedzy prądem w taniej taryfie a peletem jest na tyle mała, że bym się na pelet nie zdecydował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wziąłem sobie dane stąd: http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php ... Ten kalkulator jest zdupany na max-a jak bym nie ustawił mi wychodzi ze za prad płace ~ 9700 a faktycznie płace ~ 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 To jest prawie 300m2, ale " :P" Odkrece grzejnik w garazu i tez wpisze w stopke 272m2 wstawie na góre jeden piec akumulacyjny i do garażu drabinke i co tez mam wpisać 250m2 aktualnie grzeje ~ 110m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 ogrzewanych podłóg można mieć 250m2 z tego użytkowej np 180 Daga&Adam to ma 350m2 ogrzewanych podłóghttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/jumpy.gif a użytkowej sporo mniej.... Ale mozna dopisac tez garaz i kotlownie, bo tam jest grzejnik? Wpisywanie powierzchni grzanych podlow nie jest manipulacja, bo w domysle sa to podlogi czesci mieszkalnej. Nikogo nie obchodzi czy bede grzal autko w garazu. Wystarczy, ze mam niocieplona sciane dom-garaz i tam jest zawsze powyzej 12*C. Nikogo to nie powinno interesowac, ze nie chce tam miec w zimie 4*C. Moj wybor i ekstra koszty. To samo dotyczy np Twojej piwnicy czy innych pomieszczen poza czescia mieszkalna domu. Dom ogrzewac musisz - reszta to tylko Twoje chciejstwo. Wg Twojej kalkulacji mam pow grzana 272m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 31.12.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ten kalkulator jest zdupany na max-a jak bym nie ustawił mi wychodzi ze za prad płace ~ 9700 a faktycznie płace ~ 4000 coś jest nie tak z twoim kodem pocztowym wpisz sobie np. 42-200 i będzie tak jak piszesz około 4000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 napisz od razu x2 samopoczucie ci się poprawi Mogl bym dodac jeszcze strych, tylko po co? Zeby sobie samopoczucie poprawic jak to trafnie stwierdziles? Nie musze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts