Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72

Co do G11 widać,że nie jestem odosobnionym przypadkiem:

U mnie 3250 Kwh za cały rok po 0,54 gr wychodzi 1755 za OC i CWU. Miesięcznie zużywałem zeszłej zimy prądu za ok 500 pln latem za ok 250 pln. Więc a propo licznika dwutaryfowego gdzie miałbym zaoszczędzić? Bo zimowe "oszczędności" popłyną latem w kosz. Koszta ogrzewania wyrównują się u mnie z kosztami bytowymi, które są głównie w dzień czyli w drogiej taryfie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arturo masz rację, zajmuje się kablami, tyle że te którymi się zajmuje mają średnicę zbliżoną to twojego uda (jeśli masz standardowe, a nie oversize):-)

Malux ma pompę chyba za ok 20tyś i chyba nie pieje z zachwytu z decyzji jaka podjął? Chyba że zmienił zdanie.

Malux ma pompę chyba za ok 20tyś i chyba nie pieje z zachwytu z decyzji jaka podjął? Chyba że zmienił zdanie.

Juz wiem jak Cie Lobo "odprezyc". Kable to nie byl jednak taki zly wybor. Po prostu dlatego bylem "sceptyczny", bo myslalem, ze nie mozna wybrac gorzej. A mozna:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209788-Ogrzewaj%C4%85cy-dom-Panelami-na-podczerwie%C5%84/page53&p=6293591#post6293591

(nie wiem czy sie smiac czy plakac, bo mi faktycznie tego goscia szkoda)

Między innymi dlatego napisałem:

Ponieważ jak widać powyżej nagminne jest naciąganie faktów i przytaczanie oderwanych od rzeczywistości przykładów np.podając przykład pompy za 50tys.zł zamiast za 20tys.zł

Prawdopodobnie kolega piotrp1,gdyby w kieszeni zostało mu 30tys.zł inaczej by się wypowiadał co do sensowności inwestycji w PC.

Arturo może już czas przestać mieszać ludziom w głowach.

Co jest takiego w tych "tanich" ;) pompach? bo jak dla mnie kupa części za 5-6k i nic więcej.

Jak dla ciebie jest tanio 25k to nie znaczy,że musisz wszystkim wbijać do głowy jaka to mega okazja.

Stąd wynikają te wszystkie przepychanki o opłacalności.

Wszyscy wiedzą ,że cena jest idiotyczna ale marketing próbuje to "upiększyć" ..... i tylko tyle w temacie "tanich" ;) pomp.

Gość Arturo72
Arturo może już czas przestać mieszać ludziom w głowach.

Co jest takiego w tych "tanich" ;) pompach? bo jak dla mnie kupa części za 5-6k i nic więcej.

Jak dla ciebie jest tanio 25k to nie znaczy,że musisz wszystkim wbijać do głowy jaka to mega okazja.

Stąd wynikają te wszystkie przepychanki o opłacalności.

Wszyscy wiedzą ,że cena jest idiotyczna ale marketing próbuje to "upiększyć" ..... i tylko tyle w temacie "tanich" ;) pomp.

Idź się połóż,bo widzę,że się nie wyspałeś i masz problem ze zrozumieniem tekstu.

Gość Arturo72
najwyraźniej brak zrozumienia jest u ciebie permanentny , nie trafia do ciebie ,że 20k zamiast 50 jak napisałeś to dalej jest niezły zonk?

Ale po jaką cholerę mi to piszesz ?

Co masz na celu pisząc to ?

Dla mnie zonkiem byłyby kable w wylewce i ich nie zamontowałem.

2013 rok

CO

koszt - 1178,73 zł

zużycie - 2831,56 kWh

CWU - 92,35m3

koszt - 491,16 zł

zużycie - 1383,54 kWh

Razem CO +CWU

4215,10 kWh (88% tania) - 1669,88 zł

DOM

koszt - 1457,17 zł

zużycie - 2589,20 kWh (41% tania)

Razem DOM +CO+CWU

koszt - 3127,05 zł

zużycie - 6804,30 kWh (70% tania)

G12 - I- 0,71zł/kWh II-0,355zł/kWh z opłatami stałymi

Między innymi dlatego napisałem:

Ponieważ jak widać powyżej nagminne jest naciąganie faktów i przytaczanie oderwanych od rzeczywistości przykładów np.podając przykład pompy za 50tys.zł zamiast za 20tys.zł

Prawdopodobnie kolega piotrp1,gdyby w kieszeni zostało mu 30tys.zł inaczej by się wypowiadał co do sensowności inwestycji w PC.

Oj nie wiem o co Tobie chodzi. Przecież nie twierdze że wydatek 50 tyś. na PCi + odwierty i grzanie tym to dobry pomysł. Pisałem że jak bym kupił kocioł elektryczny + termę to wydał bym z 5 tyś i to wszystko, także zaoszczędził bym i nawet 45 tyś. Stwierdzam tylko że od chwili zamieszkania, czyli od kwietnia roku 2013 do grudnia 2013 wydatek na pompę jest mało opłacalny przy takiej zimie jak obecnie. Czy w dalszych latach tak będzie czas pokaże. Nikomu nic nie sprzedaję tylko podaję to co mi wychodzi z tego co mam. Ja zajmuję się elektryką i z tego się utrzymuję, nie sprzedaję pomp, ani kabli grzejnych i nie prowadzę sklepu. Co do montażu samych kabli w wylewce to do końca za tym nie jestem, osobiście wolę wodne rurki i do nich coś dopiąć, ale nie mówię że to zły pomysł bo być może kiedyś do niego się przekonam.

Ale po jaką cholerę mi to piszesz ?

Co masz na celu pisząc to ?

Dla mnie zonkiem byłyby kable w wylewce i ich nie zamontowałem.

A i jeszcze nie wiem czy to prawda ale chyba obecnie sprzedajesz pompy ciepła powietrze-woda. Dla mnie na chwilę obecną to jest gorszy pomysł niż kable w wylewce. Przy takiej zimie jak teraz to też porażka i hałas, więc jak bym miał już coś wybrać to na pewno kable, lub kilka grzałek z pralki (3x2kW) w zbiorniku i tym grzałbym wodną podłogówkę.

Gość Arturo72
no i o tym jest cały czas ta pisanina.

po raz setny ;) gdyby pompa kosztowała np.8k to spokojnie można ją zainstalować , nikt nie neguje że jest idiotyzmem tak jak ty cały czas udowadniasz z kablami. już nie mieszaj .

Odpowiedzią niech będzie post mar1173,zużycie energii na ogrzewanie to 17kWh/m2/rok,chyba,że kwestionujesz inwestycje w domy zuzywajace mało energii.

Wśród tutejszych kablarzy nikt nie może pochwalić się takim zużyciem mimo,że budowane domy miały być superniskoenergooszczedne a to także wymaga dużej kasy.

Gość Arturo72
A i jeszcze nie wiem czy to prawda ale chyba obecnie sprzedajesz pompy ciepła powietrze-woda. Dla mnie na chwilę obecną to jest gorszy pomysł niż kable w wylewce.

Nie jest to prawda i dla mnie to ty możesz i swieczką ogrzewać dom.

28 to sama pompa, 22 to odwierty 3x90m z doprowadzeniem do domu i zalaniem glikolu (ceny brutto). W cenie nie ma podłączenia, ani rurek do CO oraz podłączenia do pompy. Rurki i podłączenie robił mi kolega, ja tylko mówiłem co i jak zrobić, także koszty ułożenia rurek i podłączenia do pompy zarówno GZ i DZ były niższe niż te co sobie życzą firmy od pomp.

Obecnie tej pompy się już tak tanio nie kupi i trzeba pewnie około 3 do 4 tyś doliczyć.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie mam więcej pytań w kwestii PC.

Nie będę nawet liczyć kosztów tego co zrobiłeś z kolegą oraz materiałów.

Ja kolegi do podłączenia PC nie mam, a sam nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.:yes:

ooo, to jak rozumiem jesteś posiadaczem takiej pompki za 5-6 tys (skoro głosisz takie rewelacje to pewnie są to rewelacje potwierdzone)?

nie wierzę, że ktokolwiek wybrałby inne źródło ciepła mogąc mieć PC za 5-6 tys...

po co to bezsensowne gadanie?

jak na razie nie ma pomp za 5-6 tys, ale za niewiele ponad 10 + reszta instalacji już są, jak to dla ciebie za dużo i ci się nie opłaca to grzej kablami a najlepiej promiennikami (czuję, że to będzie hit) ;)

ooo, to jak rozumiem jesteś posiadaczem takiej pompki za 5-6 tys (skoro głosisz takie rewelacje to pewnie są to rewelacje potwierdzone)?

nie wierzę, że ktokolwiek wybrałby inne źródło ciepła mogąc mieć PC za 5-6 tys...

po co to bezsensowne gadanie?

jak na razie nie ma pomp za 5-6 tys, ale za niewiele ponad 10 + reszta instalacji już są, jak to dla ciebie za dużo i ci się nie opłaca to grzej kablami a najlepiej promiennikami (czuję, że to będzie hit) ;)

sławek a co tam takiego drogiego jest jak rozbierzemy na części? dlaczego extra PC p-p może kosztować 3,5 k?

bezsensownie to ty gadasz . nie ma pomp za 5-6k ? a twoje przytoczone niewiele ponad 10k to już niestety jest co najmniej 2 x 5k.

nikt nie neguje PCi jako systemu CO ale w cenie jest cały ambaras , gwoli ścisłości mówimy o domach energooszczędnych .

Gość Arturo72

nikt nie neguje PCi jako systemu CO ale w cenie jest cały ambaras , gwoli ścisłości mówimy o domach energooszczędnych .

Które to domy buduje się za darmo,przypomnę tylko,że sam montaż okien w warstwie ocieplenia na kotwach to ok.5tys.zł.