Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
30 cm, to jak ktoś ma bardziej "pasywne" ambicje

Nawet w tym wątku to rzadkość.

Rzadkość jeśli chodzi o późniejsze zużycie energii pasywne bo jeśli chodzi o technologie 30cm to nie jest to rzadkość,dwaj naczelni kablarze tak mają a zużycie energii na ogrzewanie mają dalekie od domów pasywnych.

To pokazuje,że nawet 30cm nie da nam takiego zużycia jakie ma np.mar1173.

Edytowane przez Arturo72

Bo ludzie wierza w magie grubego styro na scianach. A jak juz dasz "grafitowy", to fuull-wypas. Nic wiecej nie trzeba i na nic wiecej sie nie patrzy. Spi sie swietnie do pierwszego sezonu grzewczego. Pozniej termowizja i zalamywanie raczeki.

Gość Arturo72
1/3 na sciany w słabo ocieplonym budynku, dla domów bardzo dobrze zaizolowanych udział scian zewnetrznych waha sie w przedziale ok 12% do 20% (około)

To tym bardziej pokazuje jaki koszt musimy ponieść,żeby mieć ładny wynik w teorii.

W praktyce różnie to bywa,co zresztą widać.

Rzadkość jeśli chodzi o późniejsze zużycie energii pasywne bo jeśli chodzi o technologie 30cm to nie jest to rzadkość,dwaj naczelni kablarze tak mają a zużycie energii na ogrzewanie mają dalekie od domów pasywnych.

Jesli miales na mysli mnie to mam 25cm i na docieplenie tzn dol+boki+gora dalem mniej sumarycznie i duzo mniej na m2 powierzchni domu jiz ty, nawet UWZGLEDNIJAC MOJ MONTAZ OKIEN. Wiem ze masz krotka i wybiorcza pamiec, dlatego warto czasami przypomniec ci co nieco.

Gość Arturo72
Jesli miales na mysli mnie to mam 25cm i na docieplenie tzn dol+boki+gora dalem mniej sumarycznie i duzo mniej na m2 powierzchni domu jiz ty, nawet UWZGLEDNIJAC MOJ MONTAZ OKIEN. Wiem ze masz krotka i wybiorcza pamiec, dlatego warto czasami przypomniec ci co nieco.

Nie wiem co chciałeś dowieść,że budując Twój projekt zszedlbym niżej z zapotrzebowaniem przy tej samej izolacji ?

Bez sensu bo Twój projekt mi się nie podoba.

Chcesz porównywać to oblicz ile jeszcze musiałbym dołożyć dodatkowo do swojego domu,żeby zejść z 40kWh/m2/rok do obecnych ok.16kWh/m2/rok i jaką miałbym pewność na uzyskanie takiego zużycia jak dziś.

Na szybko dodatkowe 10cm na ściany to 15m3*200=3000zł,montaż na kotwach 5000zł i już mamy 8000zł a to dopiero 12% jeśli chodzi o ograniczenie strat ciepła.

Edytowane przez Arturo72

A kolega rozroznia P/P od P/W?

4kW od 14kW?

Sterowanie, przygotowanie CWU itd.

To nie do konca to samo.

Rozbierz samochod na czesci za 40k i ten za 80k.

Co jest w tym drozszym ze kosztuje 40 wiecej?

Samochod jak samochod...:)

i znowu zamieszanie

kolega rozróżnia :) a kolega rozróżnia że rozmawiamy o energooszczędnych domach ? po co komu 14kW ? proszę nie mierzyć swoją miarką

rozbierz lodówkę za 1k i za 8k . co tam kosztuje 7 więcej - to chyba właściwsze porównanie bo do samochodu to ma się nijak

lodówka jak lodówka ;)

Nie wiem co chciałeś dowieść,że budując Twój projekt zszedlbym niżej z zapotrzebowaniem przy tej samej izolacji ?

Bez sensu bo Twój projekt mi się nie podoba.

Chcesz porównywać to oblicz ile jeszcze musiałbym dołożyć dodatkowo do swojego domu,żeby zejść z 40kWh/m2/rok do obecnych ok.16kWh/m2/rok i jaką miałbym pewność na uzyskanie takiego zużycia jak dziś.

Na szybko dodatkowe 10cm na ściany to 15m3*200=3000zł,montaż na kotwach 5000zł i już mamy 8000zł a to dopiero 12% jeśli chodzi o ograniczenie strat ciepła.

A po co schodzic do 16kWh/m2?

Jest to tak samo ekonomicznie nieuzasadnione jak montaz PCi w domu 120m2 o zapotrzebowaniu 40kWh/m2.

Ja mam okolo 30-35 i zyje

Sa PC P/W 6kW.... Ale to nadal nie P/P. Rozumiesz ?

A domy energooszczedne...

To moze taka P/P za 3500:- wystarczy...

Wtedy o co to oburzenie?

Sa rozne rozwiazania za rozne pieniadze.... Dla roznych potrzeb.

ale są też PC p-w 3 i 5 kW Panasa i tobie jakoś to umyka ;) rozumiesz? to są p-w

domy energooszczędne . rozumiesz?

są różne rozwiązania za różne pieniądze....dla różnych potrzeb

ale jeśli chodzi o cenę PC to dalej w kółko przeszacowane i to na grubo. rozumiesz?

Odpowiedzią niech będzie post mar1173,zużycie energii na ogrzewanie to 17kWh/m2/rok,chyba,że kwestionujesz inwestycje w domy zuzywajace mało energii.

Wśród tutejszych kablarzy nikt nie może pochwalić się takim zużyciem mimo,że budowane domy miały być superniskoenergooszczedne a to także wymaga dużej kasy.

po 1 - 17kWh/1m2/rok - to dla powierzchni podłóg a nie dla powierzchni użytkowej - już to nie raz przerabialiśmy ... u mnie tak licząc wyszło 18,9 - kubatura dom jest porównywalna z moją ,Lobo czy Kurta76 - więc przestań manipulować cyferkami

po 2 - ja w tym sezonie planuje na NCO też wydać ok 1200 zł

po 3 - CWU zależy od trybu życia i zużywanej wody - mam ok 25% wyższe zużycie i grzejąc 100% tania finalnie wychodzi na to samo

po 4 - jak widać na finalny roczny koszt CO i CWU mają wpływ godziny - tu widać że pompka nie daje rady w 100% chodzić w taniej

mar1173 - gratuluję wyniku !

po 5 - różnica co najmniej 1 strefy klimatycznej

trochę źle liczysz - w takim domu jak mój dzięki bardzo dobrej izolacji zszedłem z średnio-krajowych 33% do ok 11 czyli o 22% ale w liczbie bezwzględnej kWh to wygląda nieco inaczej - dlaczego ? bo czym dom szczelniejszy tym większy udział w stratach mają słabe punkty jakimi są przeszklenia czy wentylacja (nawet WM)

Edytowane przez R&K

Dla domu R&K jest to 10,7%

Procenty to procenty (bezwymiarowa wartość).

Suma musi wyjść 100.

Jeżeli na ścianach zewnętrznych jest tylko 10,7%, to oznacza, że na pozostałych musi dobić w sumie do 100%.

Czyli straty ciepła przez podłogę, dach/strop, okna/drzwi, wentylację musi dać razem 89,3%.

Oznacza to tylko, że na tych wymienionych pozostałych elementach straty są dużo większe.

Czyli gorzej docieplone? czy też duże powierzchnie? wentylacja grawitacyjna?

Asolt co Ty na to?

Wiesz... AGD tez za drogie...

Ceny aut tez grubo zawyzone....

Slyszalem ze sa Skody za > 100000:-

Domy tez za drogie... Nie mowiac

o kredytach...

Rozumiesz.

:D

w sumie to zazdroszczę takiego "polskiego" podejścia ;) mam gest na wszystko ,a co nie stać mnie? też tak można sobie tłumaczyć ale wtedy jesteś tylko konsumpcjonistą. unia europejska potrzebuje tego typu obywateli ;) więc na zdrowie kupuj śmiało :stirthepot: po co myśleć ?

w sumie to zazdroszczę takiego "polskiego" podejścia ;) mam gest na wszystko ,a co nie stać mnie? też tak można sobie tłumaczyć ale wtedy jesteś tylko konsumpcjonistą. unia europejska potrzebuje tego typu obywateli ;) więc na zdrowie kupuj śmiało :stirthepot: po co myśleć ?

Nie bede kupowal! Na zlosc UE. Nie kupie czapki, niech mi uszy zmarzna. ;)

Mam byc "konsupcjonista" (cokolwiek ten neologizm oznaczacza), czy cwokiem? :stirthepot: