Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W stopce podajesz, że Twój dom na "światło" zużywa 1500kWh/rok - jak to robisz?

Nie wiem ile zużywam na "światło", bo cały dom poza PC zużywa ok.

2100kWh/365dni

6,0kWh/doba

250W na każdą godzinę doby

Jak dla mnie to i tak za dużo.

Sprzęty AGD, RTV energooszczędne, lampy LED i świetlówki energooszczędne.

Tak dla zasady: jeżeli budowałem dom energooszczędny, to nie będę teraz stosował lamp energochłonnych

czy innego sprzętu paliwożernego. Szukałem sprzętów o możliwie najniższym zużyciu energetycznym A++.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W stopce podajesz, że Twój dom na "światło" zużywa 1500kWh/rok - jak to robisz?

Czytam sobie ten wątek i też nie mogę wyjść z podziwu jak niektórzy to robią 1500 kW rocznie na bytowy.

U mnie 4 osoby w domu wszystko na prąd chodzi lodówka, pralka, zmywarka, indukcja, czajnik, piekarnik, laptopy, oświetlenie, ruter telewizor + tuner,wentylacja, żelazko itp :) choć bym nie wiem jak się starał do tylu nie zejdę.

cały dom poza PC zużywa ok.

2100kWh/365dni

Upss, źle policzyłem, ale i tak gratulacje - ciężko było mi zejść poniżej 3k kWh/rok, za ostatni rok trochę ponad 2600 kWh za całość. Mój dom niestety z drewnem i gazem za ost rok przekroczył 20k kWh - nie ma czym się chwalić, może ten wypadnie lepiej.

Kiedys ludzie wogole obywali sie bez pradu.

Kiedyś to w piecu się paliło i przy lampie naftowej wieczorem czytało książki. Teraz w stopce mamy trochę więcej sprzętów. U mnie samo ośw. zewn. od zmierzchu do północy łyka 100W/h. Pompa w studni pewnie w ciągu doby z kilowat pociągnie. Pralka praktycznie codziennie plus wentyle z WM i reszta.... W mieszkaniu więcej zużywałem : ).

Pyxis ty w kompach siedzisz?? nie??kurcze zjarała mi sie grafa w dell-u na i5 produkują jeszcze jakieś dobre lapki?? z matrycą 17''??

Tego jest do wyboru do koloru teraz. Tutaj nie ma jakis zdecydowanych "faworytow". Omijaj Asusa i Acera, a wszystko bedzie OK. :)

Ja sie skusilem teraz na Toshibe, ale z 15tka. Tez na i5. Poki co zadowolony jestem , ale duzo wiecej czasu jednak spedzam pracujac na stacjonarnych.

Lobo masz 30kwh/m2 a ja 92kwh roznica na ost.rachunku to 500kwh dobrze pamietam? Mam dom nie wykonczony, mieszkam w IV strefie do moich 1300kwh trzeba doliczyc kompa, pralke i pompe do cwu i inne pierdoly. A no i WG

Piszac 30-35 mialem na mysli moje zyzycie sezonowe dzielone na m2 i z tego wychodzi jakies 30-35, blizej 35kWh. Wiec to empirycznie a nie z teorii

... Masz w ogóle oświetlenie zewnętrzne?

Mam na ledach.

Dla niektórych jak coś odbiega od "normy" to dziwne, niemożliwe i należy wykpić.

Adiqq napisał że to tylko średnia krajowa, w którą się wpisałem.

W mieszkaniu w bloku zużywałem podobnie, ale tam w stosunku do innych lokatorów

zużywałem dużo (dużo emerytów, rodziny bez dzieci...).

Niektórzy zużywają więcej inni mniej i tyle.:confused:

Kiedyś to w piecu się paliło i przy lampie naftowej wieczorem czytało książki. Teraz w stopce mamy trochę więcej sprzętów. U mnie samo ośw. zewn. od zmierzchu do północy łyka 100W/h. Pompa w studni pewnie w ciągu doby z kilowat pociągnie. Pralka praktycznie codziennie plus wentyle z WM i reszta.... W mieszkaniu więcej zużywałem : ).

Teraz tez niektorzy w "piecach" pala. Nawet w salonie maja taki. Zarowke LED 5W mozna pominac w bilansie, wiec wyjdzie jak swieczka. ;)

W/h - trudna do interpretacji jednostka. Jesli masz na mysli moc, to wystarczy samo W.

Generalnie 100W to duzo. Ja mam lampe 10W LED nad wejsciem 3 lampy na domu (swietlowki kompaktowe po 7W lazda) i 2 na ogrodzie (po 9W kazda). Razem to daje 49W i na mojej lace mam jasno jak w dzien ;) Zapalaja sie i gasna na zmierzchowke. Musisz miec sporo tego oswietlenia.

Pompe hydroforu mam 1kW, ale sumijac jego czas pracy gdy nie ma podlewania ogrodu to wychodzi moze z 6-7 minut/dobe (dobija do hydroforu w cyklu jakies 13l a cykl trwa 15 sek. Zuzycie dzienne to <>300-350l). Daje to liczac na zalaczenie jakis wiekszy pobor w granicach 0,2kWh.

hmm zawsze byłem przekonany do dell-a od początku miałem stacjonarnego...pozniej lapki dell-e ,ale ponoc tak są wyżyłowane że szok i jest problem z odprowadzaniem ciepła.. no nic w razie co kupie najwyzej jakiegoś dela na i7 i sdd ( może sdd będzie produkował mniej ciepła)

Bo to dobra firma. Ale jesli np lapka nie czysciles z rok, to jest z odprowadzeniem ciepla coraz gorzej. W kazdym tak bedzie.

Dyski SSD (bo chyba o te Ci chodzilo) mniej sie grzeja, ale te 2,5" tez sa optymaliowane pod tym katem. Jakos technologia SSD jeszcze do mnie nie przemawia. Male to, drogie, potrafi sie dosyc czesto "zwalic" na amen (dysk nieformatowany - taki komunikat powoduje, ze nozki miekna, nawet jak masz obraz dysku z przed kilku dni zarchiwizowany). Moze za rok czy dwa bedzie juz OK (caly czas pisze i mysle o sprzecie na "moja kieszen").

Mam na ledach.

Dla niektórych jak coś odbiega od "normy" to dziwne, niemożliwe i należy wykpić.

.......:confused:

Nie kpię, ale masz rację, gdy coś odbiega od normy to zwraca to moją uwagę. Też używam ledów na elewacji, ale już one same biorą przy 12 lampkach po dwie świeczki ponad 30W. To chyba ja odbiegam w takim razie od normy : ).

po 1 - 17kWh/1m2/rok - to dla powierzchni podłóg a nie dla powierzchni użytkowej - już to nie raz przerabialiśmy ... u mnie tak licząc wyszło 18,9 - kubatura dom jest porównywalna z moją ,Lobo czy Kurta76 - więc przestań manipulować cyferkami

po 2 - ja w tym sezonie planuje na NCO też wydać ok 1200 zł

po 3 - CWU zależy od trybu życia i zużywanej wody - mam ok 25% wyższe zużycie i grzejąc 100% tania finalnie wychodzi na to samo

po 4 - jak widać na finalny roczny koszt CO i CWU mają wpływ godziny - tu widać że pompka nie daje rady w 100% chodzić w taniej

mar1173 - gratuluję wyniku !

po 5 - różnica co najmniej 1 strefy klimatycznej

trochę źle liczysz - w takim domu jak mój dzięki bardzo dobrej izolacji zszedłem z średnio-krajowych 33% do ok 11 czyli o 22% ale w liczbie bezwzględnej kWh to wygląda nieco inaczej - dlaczego ? bo czym dom szczelniejszy tym większy udział w stratach mają słabe punkty jakimi są przeszklenia czy wentylacja (nawet WM)

Muszę trochę sprostować.

-17kWk/m2/rok to zużycie przez PC na potrzeby CO

-Powierzchnia podłóg jest trochę większa o ok 10m2 od podanej w stopce. Min wys ściany kolankowej to 100cm ok 6mb , 120 cm ok. 17,5mb i 140 cm ok 10mb tak że nie ma tu manipulacji jak w przypadku gdy ściana kolankowa ma 20 lub 30 cm.

- Mój obecny prąd jest trochę drogi w porównaniu z innymi regionami kraju

- CWU zużyłem ponad 92m3 podgrzane średnio o 35-40 st. Łatwo policzyć ile by było grzejąc prądem

- pompka dała by radę ale dla komfortu puszczam na 1h w drogiej - 18-19.

- z tego co widzę jesteśmy w tej samej strefie klimatycznej -20.

Dzięki. Myślę że po dokończeniu wszystkich rzeczy będzie lepiej i taniej po zmianie sprzedawcy i zmianie taryfy na G12w za CO i CWU<1300zł/rok

Bo to dobra firma. Ale jesli np lapka nie czysciles z rok, to jest z odprowadzeniem ciepla coraz gorzej. W kazdym tak bedzie.

Dyski SSD (bo chyba o te Ci chodzilo) mniej sie grzeja, ale te 2,5" tez sa optymaliowane pod tym katem. Jakos technologia SSD jeszcze do mnie nie przemawia. Male to, drogie, potrafi sie dosyc czesto "zwalic" na amen (dysk nieformatowany - taki komunikat powoduje, ze nozki miekna, nawet jak masz obraz dysku z przed kilku dni zarchiwizowany). Moze za rok czy dwa bedzie juz OK (caly czas pisze i mysle o sprzecie na "moja kieszen").

Tak o ssd mi chodziło.... toś mnie pocieszył..mam na lapku dość ważne dane żeby je utracić.. a backupy robię...czasami :) no nic najwyzej naprawię tego co mam i również poczekam z rok :)

Teraz tez niektorzy w "piecach" pala. Nawet w salonie maja taki. Zarowke LED 5W mozna pominac w bilansie, wiec wyjdzie jak swieczka. ;)

W/h - trudna do interpretacji jednostka. Jesli masz na mysli moc, to wystarczy samo W.

Generalnie 100W to duzo. Ja mam lampe 10W LED nad wejsciem 3 lampy na domu (swietlowki kompaktowe po 7W lazda) i 2 na ogrodzie (po 9W kazda). Razem to daje 49W i na mojej lace mam jasno jak w dzien ;) Zapalaja sie i gasna na zmierzchowke. Musisz miec sporo tego oswietlenia.

Pompe hydroforu mam 1kW, ale sumijac jego czas pracy gdy nie ma podlewania ogrodu to wychodzi moze z 6-7 minut/dobe (dobija do hydroforu w cyklu jakies 13l a cykl trwa 15 sek. Zuzycie dzienne to <>300-350l). Daje to liczac na zalaczenie jakis wiekszy pobor w granicach 0,2kWh.

W moim przypadku gdy zachciało się oświetlonego ogrodzenia na 20 arach plus elewacja to i tyle u mnie wychodzi. Napisałem 100W/h w kontekście wyliczeń "250W na każdą godzinę doby" mcyper'a, więc nie przypierd...j się tak tradycyjnie.

Tak o ssd mi chodziło.... toś mnie pocieszył..mam na lapku dość ważne dane żeby je utracić.. a backupy robię...czasami :) no nic najwyzej naprawię tego co mam i również poczekam z rok :)

Ja mam na dysku rzeczy, ktore generuje moj dochod. Jak bym mial je stracic, to tak jak Ty bys do swojej firmy wpadl z miotaczem ognia. ;)

Kazdy dzien roboczy konczy sie zrobieniem archiwow (dwa osobne HDD w kompie lokalnie i 2 miejsca na serwerach w innych lokalizacjach). To niby "az" 10min pracy w 99,99% bezsensownej, ale jak mi sie zdazyl ten 0,01% to nieocenione.

Podobno Swiat dzieli sie na tych, co robia archiwizacje i na tych co jej JESZCZE nie robia. ;)