Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim przypadku gdy zachciało się oświetlonego ogrodzenia na 20 arach plus elewacja to i tyle u mnie wychodzi. Napisałem 100W/h w kontekście wyliczeń "250W na każdą godzinę doby" mcyper'a, więc nie przypierd...j się tak tradycyjnie.

Czyli masz tych lampek sporo.

Nie przy....am sie, tylko "razi" mnie to. To jak bys napisal, ze przeplyw masz w instalacji "100 l/s na kazda godzine". Sensu to nie ma. Po co powielac bledy innych.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli masz tych lampek sporo.

Nie przy....am sie, tylko "razi" mnie to. To jak bys napisal, ze przeplyw masz w instalacji "100 l/s na kazda godzine". Sensu to nie ma. Po co powielac bledy innych.

Wiesz, ciebie wiele rzeczy razi, nawet te których nie zrozumiesz. Ot choćby to że masz kozę, która ci robi w salonie piekło. I stąd wnosisz, że wszelkie kominki, wkłady to pomyłka, bo skąd byłby tradycyjny przypierd...jący się tekst "Teraz tez niektorzy w "piecach" pala"? Chyba że już przewrażliwiony jestem.... Ok, załóżmy że brak dobrej czcionki w twoim tekście też mnie razi :)

Wiesz, ciebie wiele rzeczy razi, nawet te których nie zrozumiesz. Ot choćby to że masz kozę, która ci robi w salonie piekło. I stąd wnosisz, że wszelkie kominki, wkłady to pomyłka, bo skąd byłby tradycyjny przypierd...jący się tekst "Teraz tez niektorzy w "piecach" pala"? Chyba że już przewrażliwiony jestem.... Ok, załóżmy że brak dobrej czcionki w twoim tekście też mnie razi :)

Teraz to Ty sie przypi...asz. :D

A z kominkami i kozami to tylko fakt stwierdzilem. Zaliczylem w to tez kociolki na paliwo stale.

Ale o co? O piec czy o czcionkę? W drugim przypadku mógłbyś tak samo pedantycznie podchodzić do drobiazgów jak to robisz w przypadku tekstu innych osób. Tyle i tylko tyle.

Stosowanie bezsensownych jednostek fizycznych to jednak cos innego, niz niepisanie z polskimi znakmi. Przynajmniej dla mnie.

hmm zawsze byłem przekonany do dell-a od początku miałem stacjonarnego...pozniej lapki dell-e ,ale ponoc tak są wyżyłowane że szok i jest problem z odprowadzaniem ciepła.. no nic w razie co kupie najwyzej jakiegoś dela na i7 i sdd ( może sdd będzie produkował mniej ciepła)

Posłuchaj Pixisa to "paranoik" i się zna. Ja też od 14 lat używam tylko Toshibe, znaczy nie tę samą. Choć ta z roku 2000 jeszcze działa.

Edytowane przez Wivaldi
Ciemno, prawie noc..

Teraz to ze wszystkim jak sie trafi.Mam w firmie 50 szt. Laptopow, z czego 40 to Toshiby. Te kilkuletnie poza zmeczeniem wygladu dzialaja ok. Jeden dwulatek wyzional ducha (plyta). W kilku kilkumiesiecznych serwis poprawial mocowanie tasmy matrycy. W jednym po miesiacu padl dysk, w jeszcze innym matryca.

Kupuje Tecry i Satellite Pro.

Mimo wszystko wole T od HP i Della, ktorego cenie jedynie za gwarancje 3YNBD (w drozszych wersjach).

Prywatnie... moj piekarnik Mastercook po 2 miesiacach i jednej naprawie nie dal rady :)

hmm zawsze byłem przekonany do dell-a od początku miałem stacjonarnego...pozniej lapki dell-e ,ale ponoc tak są wyżyłowane że szok i jest problem z odprowadzaniem ciepła.. no nic w razie co kupie najwyzej jakiegoś dela na i7 i sdd ( może sdd będzie produkował mniej ciepła)

Poszukaj używki z i7 pierwszej generacji - produkuje dużo ciepła dzięki czemu będzie mieścił się w tytule wątku...

Arturo masz rację, zajmuje się kablami, tyle że te którymi się zajmuje mają średnicę zbliżoną to twojego uda (jeśli masz standardowe, a nie oversize):-)

Malux ma pompę chyba za ok 20tyś i chyba nie pieje z zachwytu z decyzji jaka podjął? Chyba że zmienił zdanie.

no mnie pompka wyszła troche mniej ze wszystkim no ale widzę też jakieś minusy.

szczerze - ja wtedy jak szukałem pompy to na gruntowe trafiałem za minimum 40 tyś[błędem było szukanie bez ozc] teraz wiem że z gruntową zmieściłbym się w okolicach 20 tyś- mam 30 arów i z poziomym nie było problemów by.

z żoną przy zakupie stwierdziliśmy że kupujemy powietrzną a za 12-15 lat i tak zmienimy na coś innego

w powietrznych za te 12-15 lat chyba będzie jakiś postęp w technologii

ale warunek POWIETRZNA POMPA ZE WSZYSTKIM MUSI ZMIESIĆ SIĘ W 20 TYŚ A NAJLEPIEJ 15-17 TYŚ

jeśli więcej to gruntowa zpoziomym , kable a nawet ekogroszek.

o widzę że niektórzy podają m2 przemilczając że połowa domu ma takie skosy że można cokolwiek ustawić tylko przy jednej ścianie - no ale wiadomo m2.

ta

ewentualnie ogrzewane m2 :p - akurat z mojej strony to jest świadoma prowokacja

Odwazyl bys sie dac w stopce zdjecie domu, to by nie bylo watpliwosci co grzejesz. Jeden obraz wart tysiaca slow. Ja mam podane wyraznie, ze to powierzchnia podlog.

Myslisz, ze ja mam po to fote w stopce, zeby sie pochwalic domem? :D

zastanawiam się nad tak małą różnicą między grzałką a pompą do cwu.

wychodzi cop 2

[choć są tu niektórzy którzy na grrzałkach zużywają więcej prądu do cwu ]

w niedzielę i jutro pobawię się i pospisuje u mnie ile zasobnik łyknie na samej grzałce .

codziennie cała rodzina się kąpie i takie tam , mam wśród znajomych takich którzy się codziennie nie kąpią.

może u mnie powodem jest wielkość zasobnika 300 litrów.

między pompą a zasobnikiem warto zaizolować rurki?

mam prośbę do osoby która grzeje prądem i ma kłopoty z wpisaniem prawdziwych m2

sprawdz w projekcie ile masz m2 a potem je tu wpisuj

może i to typowe zachowanie ale na na 100% nie masz 136 m2

masz 20 m2 mniej i w dodatku ze skosami ..

choć twój projekt mi się podoba poproszę o uczciwość

a jak kominek się sprawdza w takim domku:rolleyes:

nie podaje kto to jest -ponieważ ta osoba nie bierze udziału w naszych wojenkach

Edytowane przez malux20

Konradzie -jak jeszcze raz zobacze że piszesz że powietrzne nie mieszczą się w tanim to ci za karę wstawię do kotłowni miałowca i to przewymiarowanego z 32 kw.

- pompka dała by radę ale dla komfortu puszczam na 1h w drogiej - 18-19.

no tak - wszystkiemu winien ten "komfort"...

ja nie mówię że wszystkie i w każdym domu....

no tak - wszystkiemu winien ten "komfort"...

ja nie mówię że wszystkie i w każdym domu....

W grudniu PC pracowała ok 7h/na dobę, taniej taryfy jest 10h, na dobę a PC i tak łyknęła ponad 40kWh drogiej . Poza tym czasami CWU idzie ok 0,5m3 w jeden wieczór tak że nie ma bata i musi dogrzać w drogiej. To właśnie jest komfort. Nie mam napinki na wyłącznie tanią. Oczywiście mógłbym PC nie puszczać w drogiej i zakazać więcej niż dwóch wanien w jeden wieczór tylko poco . W skali roku to 100-150zł.

W grudniu PC pracowała ok 7h/na dobę, taniej taryfy jest 10h, na dobę a PC i tak łyknęła ponad 40kWh drogiej . Poza tym czasami CWU idzie ok 0,5m3 w jeden wieczór tak że nie ma bata i musi dogrzać w drogiej. To właśnie jest komfort. Nie mam napinki na wyłącznie tanią. Oczywiście mógłbym PC nie puszczać w drogiej i zakazać więcej niż dwóch wanien w jeden wieczór tylko poco . W skali roku to 100-150zł.

Mi średnio wychodzi 5h pracy w grudniu ale te liczniki to nie wiem czy dobrze pokazują czas pracy.

Edytowane przez piotrp1

Jakaś tania ta II taryfa 0,21 ? Poczekaj na rachunek.

Dobrze ma policzone bo tyle wychodzi, zrobilem pare symulacji ceny brutto na rok 2014.

EDIT

Abonamentowe są jeśli jest jeden sprzedawca i jeden wytwórca jest to opłata msc.

Natomiast opłata handlowa jest doliczana do abonamentowej gdy mamy rozdzielone energie od dystrybucji czyli + ~ 10PLN razem a abo wychodzi ~ 25 PLN płatne miesiecznie (nie za kWh :))

DUON-TAURON-ENERGA.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB