Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To może ja .

Przy 100m2 i jego zużyciu CWU temat do dyskusji ze wskazaniem na czysty prąd.

Jednak przy 150m2 i normatywnym zużyciu CWU robi się 12000+3500=15500kWhx0,4= 6200zł, przy pc ok 2000zł. Różnica dość spora, ja bym jednak pompował.

zwrot: 10 lat; taniejacy prąd i taka zima, jak w tym roku, nie poprawia tego wyniku

po 10 latach jest na zero; pozniej wstawi tak, jak i ja PowietrznePocoCito i będzie cacy.

Edytowane przez Hippek

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zima ??? przecież stwierdziłas niedawno ze nie rózni sie ona od innych zim, podczas gdy ja mówiłem ze jest lekka, skąd taka odmiana?

Po prostu hipokryzja w czystej postaci.

temp powietrza i owszem - zblizona ale temp gruntu (pompiarze) duzo cieplejsza;

ide ogladac koncert

oddaje glos do studia w warszawie

Jak zima ??? przecież stwierdziłas niedawno ze nie rózni sie ona od innych zim, podczas gdy ja mówiłem ze jest lekka, skąd taka odmiana?

Po prostu hipokryzja w czystej postaci.

Pogadamy po Wielkanocy, jak zima drogowców zaskoczy.

Nie zdziwię się w cale, jak w marcu przyjdzie -20, bo zawsze kiedyś to do nas przychodzi (patrz, co się dzieje teraz w USA).

Wtedy pogadamy;)

Pogadamy po Wielkanocy, jak zima drogowców zaskoczy.

Nie zdziwię się w cale, jak w marcu przyjdzie -20, bo zawsze kiedyś to do nas przychodzi (patrz, co się dzieje teraz w USA).

Wtedy pogadamy;)

Hipka doskonale wie o co mi chodzi, jezeli ktos nie sledzi na biezaco wątku to nie wie o co chodzi.

A o co chodzi? Jak o nic nie chodzi?

Czytałem dokładnie

Widac niezbyt dokładnie, pokrótce to wyjasnie. Gdy kol. Piekar miał wątpliwosci do rzetelnosci moich obliczeń ozc to stwierdziłem ze na podstawie tylko dwóch miesiecy grzania w nowym domy i stosunkowo lekkiej zimy nie mozna wyciągac zadnych wniosków. Wtedy do akcji przystąpiła Hipka i stwierdziła ze ta zima od kilku poprzednich niczym sie nie rózni, nagle teraz aby poprzec swoje tezy twierdzi ze zima jest jednak lekka. Wnioski kazdy wyciągnie sam.

Widac niezbyt dokładnie, pokrótce to wyjasnie. Gdy kol. Piekar miał wątpliwosci do rzetelnosci moich obliczeń ozc to stwierdziłem ze na podstawie tylko dwóch miesiecy grzania w nowym domy i stosunkowo lekkiej zimy nie mozna wyciągac zadnych wniosków. Wtedy do akcji przystąpiła Hipka i stwierdziła ze ta zima od kilku poprzednich niczym sie nie rózni, nagle teraz aby poprzec swoje tezy twierdzi ze zima jest jednak lekka. Wnioski kazdy wyciągnie sam.

Miarodajne wyniki mamy zawsze po kilku sezonach.

Pierwszy sezon jest zawsze spisany na straty i raczej należy go zaliczyć do kosztów budowy.

Warto jest zbierać informacje od swoich klientów, zarówno tych zadowalanych, a szczególnie od tych niezadowolonych i ewentualnie poprawić algorytm wyliczania.

na razie to zima się pomylila mniej, niż Ty przy standardowym OZC dla standardowego domu :-)

nie zaciemniaj, ze o cos chodzi, jak o nic nie chodzi :-)

strasznie lekko podchodzisz do swoich prze badz niedoszacowanych obliczen a jak srednia temp w grudniu odchylila sie o ok 5%, to podnosisz wielki raban

♬♪♯♩

Miarodajne wyniki mamy zawsze po kilku sezonach.

Pierwszy sezon jest zawsze spisany na straty i raczej należy go zaliczyć do kosztów budowy.

Warto jest zbierać informacje od swoich klientów, zarówno tych zadowalanych, a szczególnie od tych niezadowolonych i ewentualnie poprawić algorytm wyliczania.

Nie ja jestem twórcą metodologii obliczeń, od tego są naukowcy i niestety urzędnicy, którzy czasami wydają rozporządzenia nieco odbiegające od ustalen naukowców.

Zbyt często polityka wpycha sie tam gdzie nie powinna.

na razie to zima się pomylila mniej, niż Ty przy standardowym OZC dla standardowego domu :-)

nie zaciemniaj, ze o cos chodzi, jak o nic nie chodzi :-)

strasznie lekko podchodzisz do swoich prze badz niedoszacowanych obliczen a jak srednia temp w grudniu odchylila sie o ok 5%, to podnosisz wielki raban

♬♪♯♩

Tak, oczywiscie Ty sie nigdy nie mylisz (i TB) wszyscy inni jak najbardziej.

A skąd te przeszacowanie, niedawno twierdziłas ze niedoszacowuję. Co chwila to inne zdanie, jak chorągiewka na wietrze.

Edytowane przez asolt

Nie ja jestem twórcą metodologii obliczeń, od tego są naukowcy i niestety urzędnicy, którzy czasami wydają rozporządzenia nieco odbiegające od ustalen naukowców.

Zbyt często polityka wpycha sie tam gdzie nie powinna.

oj asolt, asolt… pelnisz role czysto odtworcza… rusz dynia i pojdz czasem pod prad… na bbc knowledge jest wlasnie fajny program o Newtonie… gdyby wszyscy byli tacy pokorni i leniwi, jak Ty, dalej bysmy mieszkali w jaskini…

oj asolt, asolt… pelnisz role czysto odtworcza… rusz dynia i pojdz czasem pod prad… na bbc knowledge jest wlasnie fajny program o Newtonie… gdyby wszyscy byli tacy pokorni i leniwi, jak Ty, dalej bysmy mieszkali w jaskini…

Pochwał sie swoimi innwacyjnymi osiągnieciami, taki wybitny umysł, czyzbym przegapił jakies Twoje publikacje, patenty, doswiadczenia?

Tak na razie pochwalic sie mozesz obsesją fakturową, niezbyt parlamentarnym słownictwem, złosliwoscią, kłamstwem, całkiem spore te osiagniecia

Edytowane przez asolt

zwrot: 10 lat; taniejacy prąd i taka zima, jak w tym roku, nie poprawia tego wyniku

po 10 latach jest na zero; pozniej wstawi tak, jak i ja PowietrznePocoCito i będzie cacy.

Bądźmy szczerzy, nie 10 tylko 5-6lat, za 10 to z 15 tys. do przodu a gdy się zdecyduje na PC to będzie dodatkowo ze 20 tys w plecy. A PC p/p to wiesz co możesz sobie zrobić.