Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie 100% dane ( zanizone gdyz nie wszyscy zglaszaja sprzedaz/montaz)

http://www.svepinfo.se/usr/svep/resources/filearchive/10/varmepumpsforsaljning_1982_2012.pdf

Od 2006 widać że najwięcej montuje się powietrznych. A co w 2012 zakazali montować czy jeszcze nie pokazali danych?

I jeszcze powstaje pytanie, w którym regionie przeważa montaż powietrznych. Nawet na południu średnia temperatura w zimie jest wyższa niż w Polsku.

Od 2006 widać że najwięcej montuje się powietrznych. A co w 2012 zakazali montować czy jeszcze nie pokazali danych?

I jeszcze powstaje pytanie, w którym regionie przeważa montaż powietrznych. Nawet na południu średnia temperatura w zimie jest wyższa niż w Polsku.

w 2012 wymieniali te, co zaistalowali w 2007 r.

To może ja .

Przy 100m2 i jego zużyciu CWU temat do dyskusji ze wskazaniem na czysty prąd.

Jednak przy 150m2 i normatywnym zużyciu CWU robi się 12000+3500=15500kWhx0,4= 6200zł, przy pc ok 2000zł. Różnica dość spora, ja bym jednak pompował.

Jakie to jest "normatywne zużycie CWU"? Ile m3 ciepłej wody rocznie na osobę? Tak statystycznie do obliczeń, bo wiadomo, że każdy leje/marnuje wodę w różnych ilościach.

U mnie te 7mWh to 100% nie CO i nie CWU:)

Tym bardziej gratulacje dla wszystkich, co mają mniej:)

Z tak małym zużyciem to bym się kosztami nie martwił... To nawet pół grosza w G11 nie jest ;)

Przedrostki SI

Spokojnie - kbab też tak napisał gdzieś wcześniej.

PS: kto sprząta bajzel w tym wątku? Znowu kilka stron przyrosło...

Edytowane przez dlt7
literówka

Ja ze wzgledu na lagodna zime podbije dzisiaj grzanie o 1 stopien i na jutro wstrzymam CO, bede wiedzial ile m3 gazu idzie na CWU zima, bo inaczej dosc ciezko oszacowac...

Poki co przy taryfie weekendowej i zamontowaniu klimy do grzania tyko w weekendy bylbym juz do przodu ponad 300 PLN :p

U mnie srednia na CWU od 22/04/13 wyszła 4.78kWh/d.

Cieszę się że w końcu kilka osób "doczytało" że Duon ma nocny prąd po 21gr. br. ... ;-) Wszak po to jest przecież forum....

PS. Dzisiaj byłem w gazowni w Starogardzie Gdańskim...takie tam... cena m3 gazu ziemnego to 2,33brutto co daje 0,27zł brutto/kWh nie licząc abonamantu....

i co.....? Prąd Jednak tańszy i mniej wymagający....!!!! ;-)

pozdr.

kk

Cieszę się że w końcu kilka osób "doczytało" że Duon ma nocny prąd po 21gr. br. ... ;-) Wszak po to jest przecież forum....

PS. Dzisiaj byłem w gazowni w Starogardzie Gdańskim...takie tam... cena m3 gazu ziemnego to 2,33brutto co daje 0,27zł brutto/kWh nie licząc abonamantu....

pozdr.

kk

Może niektórzy mają 21gr. Mi z opłatami stałymi i moim zużyciu wychodzi w G12 - 25,5 gr a w G12w - 28,5gr. Wszystko zależy od przesyłu i zużycia.

pozdr.\

U mnie nocna to 18,36gr z przesyłem

dzień to 67,91gr

W cenie przesył + prąd od Duon.

Doliczyć należy opłaty stałe, liczniki itd.

Na razie nie mam przyłącza, ale ładnie to wygląda.

W jaki sposób liczycie te wasze ceny za 1 kWh? bo mam wrażenie że każdy po swojemu... :)

proszę o rozszyfrowanie mojej ceny. Na rachunku mam w uproszczeniu tak:

strefa/opis/ilość/cena netto/netto/brutto

dzienna/Energia elektryczna/216/0,3359/72,55/89,24

nocna/Energia elektryczna/1296/0,1742/225,76/277,68

dzienna/Opłata dystrybucyjna zmienna/216/0,2145/46,33/56,99

nocna/Opłata dystrybucyjna zmienna/1296/0,0439/56,89/69,97

dzienna/Opłata jakościowa/216/0,0084/1,81/2,23

nocna/Opłata jakościowa/1296/0,0084/10,89/13,39

--/opłata przejściowa/2,5484miesiaca/1,13/2,88/3,54

--/opłata dystrybucyjna stała/2,5484miesiaca/6,32/16,11/19,82

--/opłata abonamentowa(OSD)/3miesiąca/2,40/7,20/8,86

Ogółem 541,72 brutto.