Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wysil sie, wez kalkulator i policz ile to kWh.

Jak nie dasz rady, to bede wieczorem i Ci pomoge.

To wg Ciebie 125L wody o temp ~ 40*C dziennie na 1 osobe = 4,12 kWh

Rocznie przy trzech osobach da to wynik ~ 140m3 samej ciepłej wody a gdzie zima....

Czy ktoś z Was zużywa rocznie wody powyżej 180m3 jako CWU ciapła i zimna na cele bytowe (nie licząc podlewania)

U mnie rocznie wody zimnej (czyli całej) schodzi ~ 100m3 cztery osoby.koszt ~ 1300 PLN

Moze policzmy EP dla całego domu :D PRĄD WODA GAZ WEGIEL i inne zobaczymy czy PC daje takie kosmiczne oszczędnosci ale energie poczatkowa podajmy w PLN :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wysil sie, wez kalkulator i policz ile to kWh.

Jak nie dasz rady, to bede wieczorem i Ci pomoge.

Pyxis kiedyś podawałeś wzór na liczenie energii na podgrzanie wody - jasiek go zacznie uprościł.

10m3 wody na wszystko to około 5m3 na cwu (miesięcznie). Grzejemy od 10 st. do 55 st. Ile wychodzi kWh na miesiąc?

no i to w sumie jest bzdura bo nie ma to wpływu na zużycie energii tylko na papierkowe wyliczenia - dom przecież będzie zużywać np. 50w/m/rok niezależnie od tego czym będzie grzany..

Oczywiście, ale dla srodowiska jest różnica w tym, czy do ogrzania tego domu trzeba będzie X kWh prądu, czy X/3 kWh...

Pyxis kiedyś podawałeś wzór na liczenie energii na podgrzanie wody - jasiek go zacznie uprościł.

10m3 wody na wszystko to około 5m3 na cwu (miesięcznie). Grzejemy od 10 st. do 55 st. Ile wychodzi kWh na miesiąc?

Niemów że wejdziesz do wody 55*C (264 kWh / 5m3)

Mysle ze nawet do 45*C nie dasz rady (205 kWh / 5m3)

Realne to 41*C (175 kWh / 5m3)

Oczywiście, ale dla srodowiska jest różnica w tym, czy do ogrzania tego domu trzeba będzie X kWh prądu, czy X/3 kWh...

a czy to wazne ze rocznie zuzyjemy 8000 kWh na ogrzewanie czy na oświetlenie jakie to ma znaczenie dla srodowiska ?

Rachunek i tak trzeba zaplacic :)

Rocznie schodzi mi 12000 kWh zapytaj ile idzie pompiarzom (mówimy o całym prądzie) i gdzie jest teraz EP realnie w dupie .....

Napewno będzie sposób aby to ominąć, Polak potrafi. W planie budowy wpisze się inny system grzewczy niż będzie w rzezczywistości. Zatopi się rurki i kable jak by co pod jakąś śmieszną pompe ciepła pp za 1kzł. Coś napewno da się wymyślić :)

Gorzej, jak komuś przyjdzie do głowy robić odbiór budynku przed oddaniem do eksploatacji ;)

To, ze teraz sie tego nie praktykuje nie oznacza, ze tak być musi...

Poza tym, nie wiem co ma pmpa pp do rurek ;)

Ale przecież piszemy o domach , ktore zuzywaja określoną ilość na c.o., skad Ty te oświetlenie bierzesz ?

Roczny rachunek kablarza czy pompiarza czy nawet gazownika wyjdzie za cały dom bardzo zbliżony, to co ja nadgonie kablami to pompiarz wyswieci przed domem i suma sumarum kWh wyjdą podobne z ta roznica ze pompiaki (nie wszyscy bo są tez w śród nich NORMALNI) beda sie tlumaczyc przyzwyczajeniami komfortem i takim stylem zycia :)

i tak wszystkim nastuka ~ 12 k kWh czy to z wody ognia czy z powietrza :) i sumarycznie z woda za utrzymanie całego domu zapłacą ~ 5 k PLN :)

_____________KONIEC_____________

wystarczy wstawić w domu biokominek i na papierze grzać nim 90% w stosunku do czystego prądu :D

tu mi się przypomniał j-j z 0,3 litrowym domem ;)

Niemów że wejdziesz do wody 55*C (264 kWh / 5m3)

Mysle ze nawet do 45*C nie dasz rady (205 kWh / 5m3)

Realne to 41*C (175 kWh / 5m3)

Dla ścisłości trzeba by doliczyć stratę postojową i na dystrybucji. Więc 55*C przyjąłem.

Edytowane przez dlt7
brak kawy

Roczny rachunek kablarza czy pompiarza czy nawet gazownika wyjdzie za cały dom bardzo zbliżony, to co ja nadgonie kablami to pompiarz wyswieci przed domem i suma sumarum kWh wyjdą podobne z ta roznica ze pompiaki (nie wszyscy bo są tez w śród nich NORMALNI) beda sie tlumaczyc przyzwyczajeniami komfortem i takim stylem zycia :)

i tak wszystkim nastuka ~ 12 k kWh czy to z wody ognia czy z powietrza :) i sumarycznie z woda za utrzymanie całego domu zapłacą ~ 5 k PLN :)

Tak cie sie tylko wydaje, bo igdy nie było okazji porównać dwóch identycznych domów o takim samym zapotrzebowaniu na co.

Bo jesli kablarz płaci za ogrzewanie 3x tyle co pompiarz, a mimo wszystko zapłaci za rok tyle samo za prąd, to znaczy, ze na wodzie, oświetleniu musi baaaardzo oszczedzać.

I nie wiem, w jaki sposob gazownik zapłaci tyle samo za prad, tu juz pojechałeś po bandzie. Ja płace 160zl/miesiąc.

Gorzej, jak komuś przyjdzie do głowy robić odbiór budynku przed oddaniem do eksploatacji ;)

To, ze teraz sie tego nie praktykuje nie oznacza, ze tak być musi...

Poza tym, nie wiem co ma pmpa pp do rurek ;)

Nie wiem czy to prawda, ale szef firmy, która budowała mi dom, mówił, że w Niemczech są bardzo szczegółowe odbiory.

Tak cie sie tylko wydaje, bo igdy nie było okazji porównać dwóch identycznych domów o takim samym zapotrzebowaniu na co.

Bo jesli kablarz płaci za ogrzewanie 3x tyle co pompiarz, a mimo wszystko zapłaci za rok tyle samo za prąd, to znaczy, ze na wodzie, oświetleniu musi baaaardzo oszczedzać.

I nie wiem, w jaki sposob gazownik zapłaci tyle samo za prad, tu juz pojechałeś po bandzie. Ja płace 160zl/miesiąc.

Gaz oczywiście przeliczamy na kWh (1m3 ~ 9,5kWh) przeliczamy wszystko na złotówki i 5 tysi jak nic :)

_____:D Lubie się z Wami podroczyć waląc drinka przy sobocie :D_____

Gdzie można znaleźć przeliczniki nośnika energii do wyliczeń EP?

Jak węgiel wliczamy?

Ze sprawnością kotła, czy z tym co na worku?

Musisz mieć wyliczone zapotrzebowanie domu na ciepło (i CWU) i dla węgla lub gazu mnożysz przez 1,1. To wszystko. Nie zakłada się sprawności kotła w żaden sposób, wszystko w jednym worku (ekogroszku ;))

Dlatego lepiej zuzywac 2-4 razy wiecej Eko pradu Polskiego na CO i CWU?

No trzeba myslec...

EKO jest super... Ale tylko jak sie zwroci po 3 latach EKO po 10 jest be.

Ale przeca generatory chodzą 24h / dzień i cały czas spalają między innymi węgiel to paradoksalnie my kablarze odbieramy wytworzoną energię w tańszej taryfie i oszczędzamy srodowisko i przyczyniamy sie do wzrostu PKB kraju z którego mamy węgiel a nie dokładamy do importowanych PC wytworzonych w innych krajach .... CHINY.... i tak naprawde to my jesteśmy bardziej EKO :) paradoksalnie zużywając wiecej kWh :D czyż nie ? :)

przecież to piperzenie nawiedzonych ekologów, ciekawe co bardziej zanieczyszcza powietrze - duze zaklady produkujące prąd z węgla (filtry, nadzór, itp.) czy miliony gospodarstw wsypujcych szuflą węgiel do pieca (ekogroszek to też wegiel) - wystarczy w zimę przejechac przez dowoln wieś i popatrzeć na śnieg na polach..

Ale przeca generatory chodzą 24h / dzień i cały czas spalają między innymi węgiel to paradoksalnie my kablarze odbieramy wytworzoną energię w tańszej taryfie i oszczędzamy srodowisko i przyczyniamy sie do wzrostu PKB kraju z którego mamy węgiel a nie dokładamy do importowanych PC wytworzonych w innych krajach .... CHINY.... i tak naprawde to my jesteśmy bardziej EKO :) paradoksalnie zużywając wiecej kWh :D czyż nie ? :)

no coś w tym jest..

przecież to piperzenie nawiedzonych ekologów, ciekawe co bardziej zanieczyszcza powietrze - duze zaklady produkujące prąd z węgla (filtry, nadzór, itp.) czy miliony gospodarstw wsypujcych szuflą węgiel do pieca (ekogroszek to też wegiel) - wystarczy w zimę przejechac przez dowoln wieś i popatrzeć na śnieg na polach...

na pewno kopcą i zanieczyszczają bardziej domki jednorodzinne - w przeliczeniu na 1 kg spalonego węgla. ale żeby ogrzać dom to trzeba tego węgla spalić sporo więcej w przypadku ogrzewania prądem :). tak ja to widzę. ale też uważam, że z punktu widzenia inwestora budującego niewielki dom i jego okolicy, to najlepszym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy jest ogrzewanie prądem, jeśli nie ma okolicy sieci gazowej.

będę za jakiś czas miał w rodzinie budowę domu - niecałe 90 m2 grzanej powierzchni, mała parterówka. naturalne wydawało się porządne ocieplenie i prąd. kotłownia węglowa, żeby była "wygodna" (czyli ze składem opału) zajmuje sporo miejsca i sporo kosztuje. gazu nie ma w okolicy. i teraz to nie przejdzie, przynajmniej oficjalnie.

dokładnie to im próbuję od 3 lat wbić do głowy... i nic - jak grochem (GROSZKIEM) o ścianę...

dlatego posiadacze Poco Cito nie pokazują faktur :)

na razie tylko jednemu pompiarzowi udało się zejsc do 3k2pln rocznie

Edytowane przez Hippek