Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

70m3 wody podgrzane z 10-40*

Chce mi jakos wyjsc 6875kWh

Q=c x m x dT

Ale moze zle licze :)

Przy 12-38* to 5958kWh/ rok

Masz bardzo ciekawy wzór.

Ja znam taki - ilość wody x różnica w stopniach x ciepło właściwe wody - dostajesz wynik w dzulach- by wynik zamienic na kWh dzielimy przez 3600

Dla 70m3 wody otrzymasz - 70000 x (40-10) x 4200 / 3600 (pomijam jednostki)= 2450kWh (to i tak bez strat postojowych)

Gość Arturo72
porównując do tych co mają podliczniki na bojery wychodzi bardzo podobnie.

To wygląda na to,że Ci co mają bojlery przy mydleniu się także zakręcają wodę ;)

Czytając posty niektórych,stwierdzam,że dobrze,że nie grzeje prądem ;)

Jak bym miał marznąć przy 21st.C,zakręcać wodę przy mydleniu się,ograniczać sobie potrzebę wygrzania się w wannie,ograniczać wodę do spłuczki,czekać ubrany w sweter na 22.00 to chyba bym ocipiał :)

Edytowane przez Arturo72

To wygląda na to,że Ci co mają bojlery przy mydleniu się także zakręcają wodę ;)

Jak bym miał marznąć przy 21st.C,zakręcać wodę przy mydleniu się,ograniczać sobie potrzebę wygrzania się w wannie,ograniczać wodę do spłuczki,czekać ubrany w sweter na 22.00 to chyba bym ocipiał :)

a kto tak ma, przepraszam? to nie jest troche tak, ze w ten sposob leczycie swoje pompiarskie kompleksy?

Czytajac Twoje posty dochodze do wniosku, ze zbyt dlugie moczenie sie w wannie we wlasnych brudach odbija sie na zdrowiu...

To, ze Ty uzasadniasz taplanie sie w wanie jako sens inwestycji w PC to nie znaczy, ze caly swiat ma chodzic brudny i tracic pol zycia na nalewanie wody, moczenie sie we wlasnych brudach i wylewanie z 1 wanna wiecej PLN za sama wode niz za jej ogrzanie.

Ja rozumiem, ze w sredniowieczu deszczownic nie mieli i sie chrabia musial w wielkiej wannie moczyc, ale zeby w XXI wieku udawac, ze to jest skuteczne mycie?

Mogę podać Ci Ek,bo to mnie najbardziej interesuje,Ep,zostaw urzędasom ;)

3 znajomych chce rozpocząć budowy małych domków w tym roku.

Namawiałem ich na prąd, ale widzę że nic z tego. Chyba że wstawią śmieciucha na pokaz z jakimś peletem (można liczyć jako biomasę?).

Faktury jeszcze nie porównałem do mojej ostatniej, kiedy to zrobię, przedstawię różnice (Tauron g11).

Dzięki za skan.

Gość Arturo72
Czytajac Twoje posty dochodze do wniosku, ze zbyt dlugie moczenie sie w wannie we wlasnych brudach odbija sie na zdrowiu...

To, ze Ty uzasadniasz taplanie sie w wanie jako sens inwestycji w PC to nie znaczy, ze caly swiat ma chodzic brudny i tracic pol zycia na nalewanie wody, moczenie sie we wlasnych brudach i wylewanie z 1 wanna wiecej PLN za sama wode niz za jej ogrzanie.

Ja rozumiem, ze w sredniowieczu deszczownic nie mieli i sie chrabia musial w wielkiej wannie moczyc, ale zeby w XXI wieku udawac, ze to jest skuteczne mycie?

Powiem więcej,od 42 lat mojego życia,także nawet już w XX wieku uważałem,że taplanie się we własnych brudach nie ma na celu "umycie się" a zrelaksowanie się.

Nie miałem zamiaru rezygnować z tej przyjemności w nowobudowanym domu,tylko dlatego,że miałbym mniejsze zużycie energii na ten cel.

Dom przy przeprowadzce z mieszkania miał być polepszeniem komforu życia a nie pogorszeniem mającym na celu oszczędności z tego tytułu.

Podrzucę wam trochę konkretnych danych

Rodzina 3 dorosłych, 2 dzieci, średnie zużycie miesięczne wody 11 m3

Od 25 sierpnia do 1 stycznia na CWU poszło 1244 kWh ciepła.

W tym straty postojowe i przesyłowe, zmierzone ciepłomierzem na wejściu do zasobnika 300l

No w końcu ktoś konkretny. Czyli 4 mies. W ciągu roku będzie to ok. 3700kWh

Mam podlicznik na cwu więc mogę policzyć ile zużyłbym energii elektrycznej grzejąc czystym prądem - 4os.

Zakładam że w ciągu roku podgrzewam CWU o 35st. czyli podgrzanie 1m3 potrzebuje 40,6kWh

92,35x40,6=3749,41kWh. Do należy dodać tego straty na zbiorniku i instalacji 1,5kWh/d czyli 547,5kWh, co daje 4296,91kWh/rok

Dane o stratach przyjąłem z tej stronyhttp://wymienniki-taurus.pl/oferty/2,wymienniki_pionowe/41,z_1_wezownica.html

Widać wyraźnie że straty w moim wyliczeniu są trochę zaniżone.

To teraz policzmy ile CWU idzie przy zużyciu czystego prądu 1800kWh/rok

Na początku odliczymy straty na zbiorniku, 1800-547,5=1252,5 co starcza na podgrzanie o 35 st 1252,5/40,6=30,85m3 co daje 30,85/12=2,57m3/miesiąc przy 3 osobach 2,57/3=0,86m3/os/miesiąc.

Jeśli gdzieś popełniłem błąd to poprawcie, bo dziś jestem po małym co nie co.

Co do strat http://wymienniki-taurus.pl/oferty/1,wymienniki_poziome_dwuplaszczowe/47,w_obudowie_stalowej.html

Edytowane przez mar1173

.

Na początku odliczymy straty na zbiorniku, 1800-547,5=1252,5 co starcza na podgrzanie o 35 st 1252,5/40,6=30,85m3 co daje 30,85/12=2,57m3/miesiąc przy 3 osobach 2,57/3=0,86m3/os/miesiąc.

30 litrow na dzien wody o temp. 45 stopni to calkiem w normie na 1 prysznic, zeby i cos tam w kuchnii zlecialo...

No w końcu ktoś konkretny. Czyli 4 mies. W ciągu roku będzie to ok. 3700kWh

Mam podlicznik na cwu więc mogę policzyć ile zużyłbym energii elektrycznej grzejąc czystym prądem - 4os.

Zakładam że w ciągu roku podgrzewam CWU o 35st. czyli podgrzanie 1m3 potrzebuje 40,6kWh

92,35x40,6=3749,41kWh. Do należy dodać tego straty na zbiorniku i instalacji 1,5kWh/d czyli 547,5kWh, co daje 4296,91kWh/rok

Dane o stratach przyjąłem z tej stronyhttp://wymienniki-taurus.pl/oferty/2,wymienniki_pionowe/41,z_1_wezownica.html

Widać wyraźnie że straty w moim wyliczeniu są trochę zaniżone.

860l/os/miesiac to daje 28l/dziennie

u mnie sie zgadza, bo prysznicuje sie 2 x dziennie i daje to jakies 15-20l / prysznic

p.s. siedzenie we wlasnej wannie i popierdywanie w wodę budzi moją odrazę...

Gość Arturo72

Nie masz co liczyć,bo mający bojler 100 czy 120l grzejący prądem chcąc grzać w II taryfie są zmuszeni do wykorzystania tego co mają,nie muszę chyba pisać co się z tym wiąże i stąd takie zużycia na cwu a nie inne ;)

Wez Pyxis nie rob siary i zobacz ile zwykly prysznic z perlatorem bierze wody na minute...

Ja mam deszczownice. Wiem, ze zeby sie umyc to trzeba troszke wody, a nie powietrza.

Przy CWU nie da sie "zjesc ciastko i miec ciastko". Masz male zuzycie energi na CWU = zuzywasz malo CWU. Jak sobie z tym radzisz - Twoja sprawa. Dla mnie takie oszczednosci to powazny uszczerbek na komforcie.

BTW:

Jak bedziesz za szybko myl pod prysznicem pewne czesci ciala, to moze to sie roznie skonczyc. ;)