klaudiusz_x 11.01.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Pyxis, od tego roku, kablarze, inaczej zwani prądowcami umrą śmiercią naturalną. Nie ma sensu walczyć Chyba że wstawią panele do CWU (dla idei) lub kozy z drewnem tak ja Ty. Ale to przeczy ich idei. Mnie nie wliczaj. CO jeszcze nie gotowe, wszystko może się zmienić. Zapomniałbym. Podziękowania dla kolegi, mojego sąsiada z Rybnika za wzmiankę o zmianie w przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.01.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Prawda jest smutna... teraz to szkoda czasu na odwiedzanie tego wątku... pozdrawiam, Krzysztof Moderatorzy dali ciała. Dajcie mi moda, zrobię porządek w tym wątku. Prawdziwy porządek Masz racje. Szkoda czasu na czytanie tego śmietnika. Z drugiej strony, wystarczy wrzucić kilka osób do ignorowanych. Robi się ciekawiej. Jednak to nie zmienia faktu, że moderacja leży i kwiczy Edytowane 11 Stycznia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.01.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Moderatorzy dali ciała. Dajcie mi moda, zrobię porządek w tym wątku. Prawdziwy porządek Wg mnie jest to najlepszy wątek na forum dla inwestora wybierającego system grzewczy dla swojego domu,ale z premedytacją a nie z namową sąsiadów czy naganiaczy wszelkiego typu. Jeśli będzie kumaty to odsieje ziarno od plewów i wybierze optymalnie. W wątku tym są za i przeciw: kablom,kospelom,pompom ciepła,ekogroszkom,gazom itp. Jeśli będzie nie kumaty wybierze ekogroszek ale to już jego problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.01.2014 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Wiecie, albo nie swoje pocomito wystrugałem w garażu za 1/4 ceny fabrycznych. Wodę mam własną, płacę jedynie za kanalizację 7 coś za m3 Więc kieszeni mi nie urywa jak przed wezmę sobie prysznic i odświeżę co nieco. No właśnie o tym cały czas mówię. U mnie oczyszczalnia trzcinowa też własnymi ręcyma więc asta la vista czy jakoś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.01.2014 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ale przeciez przymusu nie ma zadnego. Zaraz Cie przycisnę moim COPem=1, co wtedy zrobisz? Uważam, że pompa + instalacja zrobiona własnymi rękami (tak jak Twoja, no prawie) jest lepsza od smrodzenia i babrania się innymi brudnym i obsługowymi nośnikami. Wybrałeś pompę zamiast ekogrochu. W sumie cenowo to samo, a korzyści niewspółmiernie większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.01.2014 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Za takie herezje byłbyś wyklęty i zwyzywany jako sprzedawca z wątków ekogroszkowych Jeśli mnie nie zniechęcisz dodatkowymi opłatami za prąd, będę pierwszy we wsi grzejący prądem. Byłem dziś w Juli. Pstrykłem fotkę tej ich pompy za 6-7k. Nawet żonce się spodobała. Takie coś można wcisnąć dla domku z prądem, spokojnie obejdziemy ten ich śmieszny ep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 11.01.2014 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Oj ludki powiem jedno wróciłem z Teatralnej i ide spać sorry za rozpętanie wojny z woda miłej niedzieli ...... przeczytałem wszystko ale ide spać w domu +21,5*C ogrzewanie ustawione na 6:00 CWU +50*C ktoś chciał fotke zmywarki zaraz wkleje ......... ide po aparat ..... EDIT: gorąc z nie bucha ja z rozgrzanego brzucha .... lokomotywy Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.01.2014 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Przy pradzie z DUonu na razie daj sobie spokój. Wiem. Już odpuściłem. Dla nowych pnb taka pompa to wybawienie. Można brać nawet tę mniejszą, 3,5kw. W promocji była swego czasu za 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2014 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Dlaczego kolektory mają współczynnik dla energii pierwotnej równy ZERO? Pompka to napędza z jakimś sterownikiem. A gdzie koszta wytworzenia tego badziewia z dodatkowym vatem? Raczej sama zapłata z pracy przy produkcji pomp ciepła czy ogniw słonecznych jest prądożerna. Niezły przekręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.01.2014 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Oj ludki powiem jedno wróciłem z Teatralnej i ide spać sorry za rozpętanie wojny z woda miłej niedzieli ...... przeczytałem wszystko ale ide spać w domu +21,5*C ogrzewanie ustawione na 6:00 CWU +50*C ktoś chciał fotke zmywarki zaraz wkleje ......... ide po aparat ..... EDIT: gorąc z nie bucha ja z rozgrzanego brzucha .... lokomotywy Jakie sorry. To chwila prawdy dla tych co sie lubią pławić i chcą grzać prądem. Niech mają świadomość. Reszta to ich wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 12.01.2014 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Jakie sorry. To chwila prawdy dla tych co sie lubią pławić i chcą grzać prądem. Niech mają świadomość. Reszta to ich wybór. Grzeje prądem czysciutuniusieńkim w najczystrzej postaci = COP 0,99 i drugi raz zrobiłbym dokładnie to samo = kable bojler + w razie "W" zatopione rurki dopijam soczek i ide spać kolorowych snów Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2014 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Grzeje prądem czysciutuniusieńkim w najczystrzej postaci = COP 0,99 i drugi raz zrobiłbym dokładnie to samo = kable bojler + w razie "W" zatopione rurki Dlatego ten wątek jest dobry dla ludzi myślących Przy teraźniejszym sposobie życia,gdybym miał kable i bojler na c.o+cwu zużyłbym na te cele od początku sezonu grzewczego ok.4200kWh przy domu 4 litrowym. Przy kablach i bojlerze chcąc oszczędzić na zużyciu musiałbym ograniczać ogrzewanie domu przez redukcję temperatury w domu do poziomu dla mnie marznięcia(pon.22st.C) i konieczności ubierania się w swetry i polary a także musiałbym zakręcać wodę podczas mydlenia się. Ale chyba nie na tym polega życie w nowym domu ? Może dla kogoś 4200kWh to nie tragedia ale dla mnie byłoby to spore nadwyrężenie budżetu domowego i to tylko przez 3 miesiące,a gdzie reszta sezonu zimowego ? Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2014 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Dlatego ten wątek jest dobry dla ludzi myślących Przy teraźniejszym sposobie życia,gdybym miał kable i bojler na c.o+cwu zużyłbym na te cele od początku sezonu grzewczego ok.4200kWh przy domu 4 litrowym. Przy kablach i bojlerze chcąc oszczędzić na zużyciu musiałbym ograniczać ogrzewanie domu przez redukcję temperatury w domu do poziomu dla mnie marznięcia i konieczności ubierania się w swetry i polary a także musiałbym zakręcać wodę podczas mydlenia się. Wspominałeś wcześniej o braku akceptacji dla G12. Innym to odpowiada Jednak często piszesz o cop-ie dla swojej pompy na poziomie minimum 2,5. Zakładam, że Twoje grzanie w stosunku do Duona, jest równoznaczne z grzaniem w G11 pompą Faktur jeszcze nie porównałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2014 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Wspominałeś wcześniej o braku akceptacji dla G12. Innym to odpowiada Jednak często wspominasz o cop-ie dla swojej pompy na poziomie minimum 2,5. Zakładam, że Twoje grzanie w nocnej w stosunku do Duona, jest równoznaczne z grzaniem w G11 pompą Faktur jeszcze nie porównałem. COP był brany pod uwagę jedynie jako wartość porównywalna do obliczeń z OZC czyli z OZC 5000kWh i zakładając COP2,5 powinno być 2000kWh na koniec. G11 bo mając 2000kWh za 0,33zł na ogrzewanie i 2000kWh za 0,7zł na bytowy w sezonie grzewczym i 2000kWh za bytowy za 0,7zł w sezonie nie grzewczym wychodzi porównywalnie jak 6000kWh za 0,54zł za cały rok,tak zgrubnie licząc. COP dla mnie jest nie ważny,ja mogę mieć dla niektórych i COP1 ale za to musiałem wybudować dom pasywny,który zużywa ok.15kWh/m2/rok na ogrzewanie Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2014 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zawyżasz koszty bytowego w drogiej dla Taurona.Dla nocnej doliczasz 2-5gr, dla dziennej przeszło 10grSkąd ta różnica?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2014 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zawyżasz koszty bytowego w drogiej dla Taurona. Dla nocnej doliczasz 2-5gr, dla dziennej przeszło 10gr Skąd ta różnica?. Napisałem,że to tak zgrubnie,nie wnikałem w dokładne ceny w G12 w Tauronie dla Gliwic bo mnie to narazie nie interesi Jeśli znasz dokładne ceny za kWh to mnie popraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2014 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Napisałem,że to tak zgrubnie,nie wnikałem w dokładne ceny w G12 w Tauronie dla Gliwic bo mnie to narazie nie interesi Jeśli znasz dokładne ceny za kWh to mnie popraw. Dla siebie wyliczam cenę z kwh + przesył. Resztę i tak trzeba zapłacić. Pewnie stąd ta rozbieżność. Jutro porównam faktury, zobaczymy co z tego wyniknie. Ten sam dostawca, ten sam region. Prąd mam z Rybnika, region Gliwice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.01.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Dlatego akurat mnie to nie wzrusza Mogę mieć i COP1,skoro tak ktoś uważa,to ok No to witaj w klubie, ja też mam COP=1 tylko koszt inwestycji miałem mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.01.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 CWU, WU to ok 145m3/rok. Tutaj źle podałem,pisałem z głowy. W 2013r zużyłem 161,65m3 ZW. W tym nie ma podlewania trawnika i innych tego typu rzeczy. Co kilka godzin zmieniasz zeznania i w co tu wierzyc...? U mnie na tą chwilę w najzimniejszym pomieszczeniu czyli u mnie grzejącego obecnie kompem 22,2st.C a w salonie 22.6st.C Co nie dość że chodzi tam komputer jest to najzimniejsze pomieszczenie? ą może tam masz zakręconą wężownicę? Co kiedy komputer nie chodzi przez 12h? Może dla kogoś 4200kWh to nie tragedia ale dla mnie byłoby to spore nadwyrężenie budżetu domowego i to tylko przez 3 miesiące,a gdzie reszta sezonu zimowego ? Raz piszesz ze stać cię na G11, palenie paczki fajek dziennie itd, a teraz żalisz się że to dla ciebie nadwyrężenie budżetu? Szkoda mi ludzi którzy muszą brac dwa prysznice dziennie w DOMU (zaznaczam w domu), bo dla mnie to świadczy o ich nudnym życiu, gnijecie cały czas w swoich 4 ścianach, a życie nie kończy się na FM... Jeśli idę rano na siłownie, to prysznic biorę od razu po treningu a nie wracam śmierdzący do domu, to samo tyczny się wieczornego wypadu na basen+ saunę. Co najmniej 4x w tygodniu trening, co najmniej raz w tygodniu basen+sauna, to co mam wracac do domu i dla zasady brac prysznic jeszcze raz? Czy wy wyjeżdżacie na wczasy, robicie weekendowe wypady? Czy 365dni w roku ślęczycie na FM? Jeśli tak to faktycznie macie potrzebę 100litrów CWU/d/os, wiec słuszna była decyzja o PCi, ale ja mam inne priorytety w życiu bo nie mam zamiaru go spedzic tylko przed kompen na FM. Dlatego przy moim i mojej rodziny stylu życia (aktywny a nie pasywny) wasze wiliczenie xxxkWh/365 są bez sensu bo ja nie spedzam 365 dni w roku w domu i nie mam zamiaru. Zyczę Wam ciekawszego życia w tym 2014... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.01.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Co kilka godzin zmieniasz zeznania i w co tu wierzyc...? Byłem w pracy i pisałem z głowy telefonem. Po powrocie sprawdziłem i poprawiłem. Ty wszystkie swoje dane pamiętasz. Pomyłek nigdy nie miałeś. No kryształ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts