Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dokładnie....dlatego...tylko będę czytał i już kończe swoją obecność na wątku...

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

No to kolego możemy sobie podać dłoń , ja też tylko czytam i to jak się nudzę.To forum zabiło kilku użytkowników a osoby które mają coś do powiedzenia w temacie siedzą cicho bo po co brać odział w bezsensownych pyskówkach.

OK.

Ale tak z ciekawosci: Wy cal rodzina jezdzicie na basen i na silownie sie kapac?

hehehe, my nie jeździmy się tam kąpać. My jeździmy ćwiczyć/pływać, a potem bierzemy prysznic jak to na higienicznego sępa przystało:-)

Fitness club czy jak to tam zwał ja+żona, basen z reguły ja+syn. sauna ja+żona. Ciekawość zaspokojona?

hehehe, my nie jeździmy się tam kąpać. My jeździmy ćwiczyć/pływać, a potem bierzemy prysznic jak to na higienicznego sępa przystało:-)

Fitness club czy jak to tam zwał ja+żona, basen z reguły ja+syn. sauna ja+żona. Ciekawość zaspokojona?

Zaspokojona.

Jesli taki masz "styl zycia", to powinienes sie sportem wyczynowo zajac.To nie jest profil aktywnosci fizycznej dla kazdej rodziny. Ludzie maja tez inne hobby, a sport uprawiaja po to, zeby nie zejsc za szybko. Ja rzucilem przepiekny sport jakim sa szachy dla rowerka. Za duzo bylo tego siedzenia, chociaz cholernie mi sie teskni do "deski". :)

ten wątek schodzi na psy.....niczego nie wnosi ....już tak daleko zaszła dyskusja że chyba nikt nie pamieta poco ten watek został stworzony...

pozdrawiam

juz dawno zszedł odechciewa sie czytac no ale jak nikt nie panuje nad tym tematem to tak jest napewno wiecej dowiesz sie z dzieników budowy niektórych niz w tym watku . Ale wracając do tematu kaupiłem juz kabelki tylko ciągle nie mogę sie zdecydowac na sterowniki te devi touch drożyżna ma ktoś jakąs nową tanszą alternatywe

juz dawno zszedł odechciewa sie czytac no ale jak nikt nie panuje nad tym tematem to tak jest napewno wiecej dowiesz sie z dzieników budowy niektórych niz w tym watku . Ale wracając do tematu kaupiłem juz kabelki tylko ciągle nie mogę sie zdecydowac na sterowniki te devi touch drożyżna ma ktoś jakąs nową tanszą alternatywe

Nie wiem w jakiej cenie sa teraz devi 550, jesli nie zalezy Ci ba "dotykowosci" to 550 spelniaja technicznie potrzeby do kabli, ale hesli toznica w cenie jest znikoma to lepiej devi touch.

ja 2x kupil bym inne - chcialem te co jasiek tylko w nowszej wersji , nie pamietam kto , ale ktos je chyba ma z "nowych" , tansze i w pelni funkcjonalne, minus - trzeba wyprowadzic czujnik temperatury poza sam sterownik - ale to chyba standard dla wszystkich innych niz devi

ps. św 4 czy 5 - macie u modow jak widze czerwoną kartke ... jeszcze raz takie wybryki i burdel , a osobiście poprosze redakcje o BANA (ny) dla was

Edytowane przez R&K

ps. św 4 czy 5 - macie u modow jak widze czerwoną kartke ... jeszcze raz takie wybryki i burdel , a osobiście poprosze redakcje o BANA (ny) dla was

A ja bym sie zastanowil kto tu wiekszy "burdel" (jak to slodko okresliles) wprowadza. Czy pare osobo piszacych OT, czy Ty podajac w kazdym poscie inne zuzycie energi elektrycznej dla swojego domu. To jest wlasnie swiadome robienie "burdelu" z watku. IMHO.

roczny rachunek kablarza czy pompiarza czy nawet gazownika wyjdzie za cały dom bardzo zbliżony, to co ja nadgonie kablami to pompiarz wyswieci przed domem i suma sumarum kwh wyjdą podobne z ta roznica ze pompiaki (nie wszyscy bo są tez w śród nich normalni) beda sie tlumaczyc przyzwyczajeniami komfortem i takim stylem zycia :)

i tak wszystkim nastuka ~ 12 k kwh czy to z wody ognia czy z powietrza :) i sumarycznie z woda za utrzymanie całego domu zapłacą ~ 5 k pln :)

_____________koniec_____________

tak jest he he

devi 550 juz nie produkuja a devi touch 350 pln wiec cena ok

No to cny poszly w dol przez ostatnie 4 lata, ja placilem za devireg 550 >400 jesli dobrze pamietam. Ja bym bral te touch bo lubie takie gadzety, no. Moim zdaniem jakosc wykonania devi, bynajmniej moich 550 jest na wysokim poziomie

mnie może luty jeszcze zaskoczy ale widzę że pierwsze 12 miesięcy cwu zmieszcze spokojnie w1200 kwh -jest towariant pesymistyczny.

1 wrzesien -1maj [tak liczę sezon grzewczy na co i cwu łącznie]

jeżeli owy luty nie przymrozi -25do -30 kilkanaście dnii to te 8 miesięcy co icwu kosztować mnie będzie 1000zł i to z małym luzikem-jakieś 100zł

zważywszy że u mnie temperatura 24 w domu to jestem właściwie zadowolony

nikt nie komentuje... az tak zle??:oops:

Ja w tym okresie zużyłem 50 worków groszku x 24 zł wychodzi 1200 zł. Do tego trzeba doliczyć jakieś 90 kWh na funkcjonowanie pieca, kilkukrotne czyszczenie nie mówiąc o amortyzacji. Już słyszę że trzeba myśleć o wentylatorze nadmuchowym. Ergo: ja bym był zadowolony z Twojego wyniku.

Witam wszystkich.

Na wiosnę zaczynam budowę takiego domu, tylko że zmniejszony do 110m2 pow. użytkowej : http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-486-Colorado,537.html

Wg obliczeń projektanta roczne zapotrzebowanie energii na ogrzewanie, wentylację oraz ciepłą wodę wynosi 138KW. Projektant do obliczeń przyjął ocieplenie scian 20cm białego oraz na sufit 20cm wełny. A w rzeczywistości będzie 20cm styropianu grafitowego 0,031 oraz 40cm wełny 0,039 oraz 15cm styropianu pod podłogą 0,038. Okna z szybą o współczynniku 0,7.

I mam do Was pytanie, jaki rodzaj ogrzewania na podstawie własnych doświadczeń byście proponowali? Nie ukrywam że ważne dla mnie jest aby koszty ogrzewania w miarę możliwości były małe. Mój pomysł to podłogowe centralne ogrzewanie + bufor 500l i może udałoby się palić np co drugi dzień. Ewentualnie elektryczne grzanie bufora...

Z drugiej jednak strony może przy takiej izolacji nie jest to za dobry pomysł i ogrzewanie samym prądem też nie byłoby za drogie.

Czekam na wasze propozycję :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Devilman123
.