Wivaldi 13.01.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Aa no to niezle.. moze jak wygrzeje dom i ocieple strop to bedzie lepiej narazie moj sufit to tylko 4 komorowa teriva pusta przestrzen o wysokosci 4m do kalenicy i nieocieplony dach Jak porządnie ocieplisz strop to będziesz płacił tyle samo nawet przy 10-15 stopniowych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.01.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) No... Kiepsko jak inni kablarze nie chca poglaskac i pochwalic. Pewnie dlatego ze masz PC do CWU. A to nie po Bozemu... PC tylko do CWU to lepsze i tańsze rozwiązanie niż kolektory. No chyba że gmina funduje dopłatę 90% Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Wivaldi Bo zupa była za słona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.01.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam wszystkich. Na wiosnę zaczynam budowę takiego domu, tylko że zmniejszony do 110m2 pow. użytkowej : http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-486-Colorado,537.html Z drugiej jednak strony może przy takiej izolacji nie jest to za dobry pomysł i ogrzewanie samym prądem też nie byłoby za drogie. Czekam na wasze propozycję Pozdrawiam Ja mam dom 30% większy, podobnie ocieplony, może lekko lepiej ale nieznacznie, w stopce masz moje roczne zużycie na CO CWU, więc mo żesz oszacować ile mniej wiecej wyjdzie to u Ciebie, potem zadaj sobie pytanie ile dla Ciebie to dużo/mało na CO+CWU. Na pewno bym nie wstawił 500L bufora do tak małego domu... Aa no to niezle.. moze jak wygrzeje dom i ocieple strop to bedzie lepiej narazie moj sufit to tylko 4 komorowa teriva pusta przestrzen o wysokosci 4m do kalenicy i nieocieplony dach Stary ocieplaj i to jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ja mam dom 30% większy, podobnie ocieplony, może lekko lepiej ale nieznacznie, w stopce masz moje roczne zużycie na CO CWU, więc mo żesz oszacować ile mniej wiecej wyjdzie to u Ciebie Przeciez Ty prawie nie mieszkasz w domu i myjesz sie tez w nim sporadycznie (przynajmniej tak to przedstawiasz). Co ma wiec porownywac i szacowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 13.01.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Przeciez Ty prawie nie mieszkasz w domu i myjesz sie tez w nim sporadycznie (przynajmniej tak to przedstawiasz). Co ma wiec porownywac i szacowac? Masz racje ...... Devilman123 kupuj PC wydaj ~ 40 000 PLN bedziesz miał malutkie rachunki zamiast płacić 2400 za sezon zapłacisz 1400 istny szał. Pompa i tylko pompa to jest rozwiązanie zwłaszcza do domu troche ponad 100m2. Żartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Masz racje ...... Devilman123 kupuj PC wydaj ~ 40 000 PLN bedziesz miał malutkie rachunki zamiast płacić 2400 za sezon zapłacisz 1400 istny szał. Pompa i tylko pompa to jest rozwiązanie zwłaszcza do domu troche ponad 100m2. Żartowałem Raczej, gwoli scislosci, zamiast 2400 zaplacilby cos kolo 600-700 zl. Pompa tez nie kosztuje 40 tys. A na pewno nie na taki domek. Czy ja cos wogole wspomnialem o pompie ciepla? Pisze tylko, zeby facet sie nie podniecil, ze zuzyje 1825kWh na CWU. Musial by sie naprawde malo myc. Musi tez doliczyc jakies 1,5-2k kWh na dodatkowe grzanie drewnem ( i to przypominam, ze w domu w ktorym sie tylko pomieszkuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 13.01.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Raczej, gwoli scislosci, zamiast 2400 zaplacilby cos kolo 600-700 zl. Pompa tez nie kosztuje 40 tys. A na pewno nie na taki domek. Czy ja cos wogole wspomnialem o pompie ciepla? Pisze tylko, zeby facet sie nie podniecil, ze zuzyje 1825kWh na CWU. Musial by sie naprawde malo myc. Musi tez doliczyc jakies 1,5-2k kWh na dodatkowe grzanie drewnem ( i to przypominam, ze w domu w ktorym sie tylko pomieszkuje). przecież napisałem że żartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ja w tym okresie zużyłem 50 worków groszku x 24 zł wychodzi 1200 zł. Wyjasnilo sie skda u Ciebie taka "figura". Nie chcialo sie nosic teczki, to sie dzwiga woreczki. A u mnie od poczatku pazdziernika niecale 650 zlociszvy za CO+CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Wg obliczeń projektanta roczne zapotrzebowanie energii na ogrzewanie, wentylację oraz ciepłą wodę wynosi 138KW. Mój pomysł to podłogowe centralne ogrzewanie + bufor 500l i może udałoby się palić np co drugi dzień. Musisz ta jednostke wyjasnic do konca. Trudno zgadnac. Wodna podlogowka to IMHO dobry kierunek. Jak sie zdecydujesz na dopalanie jakims tanim drewnem i Cie to nie zniecheca, to bufor, Jesli ma byc bez kotlowni w salonie, to sama podloga wystarczy do grzania w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.01.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Raczej, gwoli scislosci, zamiast 2400 zaplacilby cos kolo 600-700 zl. Pompa tez nie kosztuje 40 tys. A na pewno nie na taki domek. Czy ja cos wogole wspomnialem o pompie ciepla? Pisze tylko, zeby facet sie nie podniecil, ze zuzyje 1825kWh na CWU. Musial by sie naprawde malo myc. Musi tez doliczyc jakies 1,5-2k kWh na dodatkowe grzanie drewnem ( i to przypominam, ze w domu w ktorym sie tylko pomieszkuje). Podobno grałes w szachy, a poziomem wypowiedzi jakoś trudno mi w to uwierzyć... To ze mam aktywny tryb zycia i w ciagu dnia biore prysznic jesli bylem na treningu, to nie znaczy ze pomieszkuje w domu, bo wieczorny prysznic to rzecz oczywista, wiec min jeden w domu, ale widze ze jak brak jest argumentow to piszesz jak Arturo... A ilu z Was bierze dwa prysznice? Jakos nie zauwazylem by moje zuzycie odbiegalo od innych... Skoro ja na CO CWU mieszcze sie w 2000zl, to w 100m2 domu sie nie zmiesci? Ile bym zaoszczedzil jakbym mial PCi, 1000zl/rocznie? Bo nie wydaje mi sie zebym placil mniej niz MALUX. Dla mnie to Jego dom bedzie mial ok 40kWh/m2 wiec jakies 4000-4500kWh/rok na CO i to bez problemu, teraz trzeba sobie zadac pytanie ile pojdzie na CWU. 2000-2500kWh? Wiec ok 7000kWh. jesli znajdzie ekipe do wodnej podlogowki w rozsadnej cenie, to czemu nie, dorzuci Kosoela i bedzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.01.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Aa no to niezle.. moze jak wygrzeje dom i ocieple strop to bedzie lepiej narazie moj sufit to tylko 4 komorowa teriva pusta przestrzen o wysokosci 4m do kalenicy i nieocieplony dach weź tą stopkę przeedytuj bo skąd mam wiedzieć żeś kablarz i mam się zachwycać i mlaskać a serio to chyba nie najgorzej, ja mam miec podobnie czyli mam 20cm xps pod domem, 20cm grafitu 032 na ścianach, okna 3 szybowe, i aktualnie 25cm wełny w stropie i 15 pod dachem, dojdzie jeszcze 10 czyli razem pół metra będzie.. do tego gwc plus reku z WM i mam nadzieję że kable dadzą radę.. aa.. to pytanie do pompiarzy.. co sądzicie o takim rozwiązaniu do CWU - na strychu mam oddzielne pomieszczenie z rekuperatorem z ktorego bedzie wyrzutnia na zewnątrz.. ale jakbym tak wpiął małą PC PP w wylot z rekuperatora albo wręcz wyrzucał to powietrze do tego pomieszczenia a z niego brał powietrze do PC i dopiero z niej wyrzucał na zewnątrz? taki układ działałby przyzwoicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Musisz sie Lobo zdecydowac. Zaczynasz sie platac w zeznaniach jak R&K. Jesli faktycznie sie w domu myjecie, to zuzycie jakie podajesz jest fantastycznie niskie.Wczoraj sie "uzalales" i wspolczules ludziom ktorzy mieszkaja w domach, bo Ty tam tylko jestes przelotem pomiedzy "rozrywkami" jakie fundujesz calej rodzince.Na normalne mycie sie w domu musisz liczyc rocznie 1500kWh na osobe, a jak jests oszczedny ale nie brudasek, to trzeba by kolo 1000 kWh zalozyc, Do tego mu pojdzie jakies 6k kWh na CO jak nie bedzie przesadzal z temperatura i mial kablarskie "zdrowe" 19-20*C. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 na strychu mam oddzielne pomieszczenie z rekuperatorem z ktorego bedzie wyrzutnia na zewnątrz.. ale jakbym tak wpiął małą PC PP w wylot z rekuperatora albo wręcz wyrzucał to powietrze do tego pomieszczenia a z niego brał powietrze do PC i dopiero z niej wyrzucał na zewnątrz? taki układ działałby przyzwoicie? Popatrz na nominalne wartosci przeplywu powietrza dla pomp PW do CWU i porownaj z tym, co daje rekuperator. Raczej zabraknie i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 13.01.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 138kw/m na rok ale tak jak wspomniałem ta wartość jest do 20cm styro białego i 20cm wełny a będzie 20cm grafitowego i 40cm wełny Pompa ciepła nie wchodzi w grę bo mnie na nią nie stać. Muszę operować w przedziale cenowym instalacji ogrzewania elektrycznego lub CO.Elektryczne ze względu na komfort jest zachęcające ale obawiam się żeby rachunki mimo tej izolacji nie były jakieś kosmiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.01.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 138kw/m na rok ale tak jak wspomniałem ta wartość jest do 20cm styro białego i 20cm wełny a będzie 20cm grafitowego i 40cm wełny Dalej nie wiadomo o co chodzi,jeśli ma być 138kWh/m2 na rok to zużyjesz 13800kWh a to przy średniej cenie prądu na poziomie 0,44zł/kWh daje 6072zł na rok. Jeśli Cię stać na takie rachunki a nie stać Cię na pompę ciepła to jedziesz z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.01.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Musisz sie Lobo zdecydowac. Zaczynasz sie platac w zeznaniach jak R&K. Jesli faktycznie sie w domu myjecie, to zuzycie jakie podajesz jest fantastycznie niskie. Wczoraj sie "uzalales" i wspolczules ludziom ktorzy mieszkaja w domach, bo Ty tam tylko jestes przelotem pomiedzy "rozrywkami" jakie fundujesz calej rodzince. Na normalne mycie sie w domu musisz liczyc rocznie 1500kWh na osobe, a jak jests oszczedny ale nie brudasek, to trzeba by kolo 1000 kWh zalozyc, Do tego mu pojdzie jakies 6k kWh na CO jak nie bedzie przesadzal z temperatura i mial kablarskie "zdrowe" 19-20*C. Jesli dla Ciebie 100zl/ miesiac na karnet i 16zl za bilet rodzinny na basen raz w tygodniu to taki wielki wydatek, na cos co sluzy zdrowiu, i temu zeby dziecko nie suedzialo przed tv to fundowanie rozrywek to moje kondolencje... Jesli dla domu z takim ociepleniem zakladacie 6000kWh na CO to ne ma o czym dyskutowac, bo to nie swiadczy o mnie tylko o Tobie... 138kw/m na rok ale tak jak wspomniałem ta wartość jest do 20cm styro białego i 20cm wełny a będzie 20cm grafitowego i 40cm wełny Pompa ciepła nie wchodzi w grę bo mnie na nią nie stać. Muszę operować w przedziale cenowym instalacji ogrzewania elektrycznego lub CO. Elektryczne ze względu na komfort jest zachęcające ale obawiam się żeby rachunki mimo tej izolacji nie były jakieś kosmiczne Olej te wylicznia bo sa wyssane z palca, 138kWh/m2 (bo chyba to mial ba mysli) to przeciez paranoja nawet dla 20cm ocieplenia. Dalej nie wiadomo o co chodzi,jeśli ma być 138kWh/m2 na rok to zużyjesz 13800kWh a to przy średniej cenie prądu na poziomie 0,44zł/kWh daje 6072zł na rok. Jeśli Cię stać na takie rachunki a nie stać Cię na pompę ciepła to jedziesz z buforem. Dom ma byc lepiej ocieplony od twojego, dla swohego zakladasz 40kWh/m2, a koledze piszesz ze zaplaco 6000zl....? Czy ty tylko udajesz glupiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.01.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 o, tutaj też to było: W przeciętnym domu zamieszkałym przez 4-osobową rodzinę na potrzeby c.w.u. zużywa się rocznie ok. 4000 kWh energii cieplnej http://www.budujemydom.pl/kolektory-sloneczne/11999-dotacje-do-kredytow-na-kolektory-sloneczne [/font][/color][/center] Ale dom grzany kablami nie jest domem przeciętnym za ostanie ok 6 mcy CWU (24.07.2013-12.01.2014) - 1117kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 kiedyś czytałem jakieś opracowania i średnio trzeba przyjąć 1000kwh/ 1 osobe na CWU. Takie są statystyki.... poszukam tego opracowania i podam linka No to by sie zgadzalo z tym co obserwuje po zuzyciu u siebie. Lobo ma 1800kWh na cala 3 osobowa rodzine i na podstawie swojego zuzycia proponuje gostkowi "szacunki". Na mine chce go chyba wladowac z tym szacowaniem, bo co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jesli dla domu z takim ociepleniem zakladacie 6000kWh na CO to ne ma o czym dyskutowac, bo to nie swiadczy o mnie tylko o Tobie... Ty masz dom o 30% wiekszy i nieco lepiej docieplony i tyle wlasnie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.01.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Popatrz na nominalne wartosci przeplywu powietrza dla pomp PW do CWU i porownaj z tym, co daje rekuperator. Raczej zabraknie i to sporo. ale branie powietrza z poddasza już chyba się nada? Ale pisze ze mam kable warmup Ja mam WG po polsku kable to kable a nie warmupy jakieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts