Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiele osób tak robi, że na podstawie własnych doświadczeń opisuje rzeczywistość. Nie doszukiwalbym się tutaj złej woli. To że on zużywa 600kwh/osobe, to oznacza tylko że istnieje inna 3 osobowa rodzina która zużywa 1400kwh/osobe :p

Pytanie tylko, czy ten kto skorzysta z tej rady będzie zużywać bliżej tych 600kwh czy też może bliżej tych 1400kwh/ osobe....

Tylko, ze Lobo najpierw opisuje jaki to on "nieprzecietny" jest, a chwile pozniej daie siebie jako przyklad usrednionego zuzycia i baze do "szacunkow". :)

No to by sie zgadzalo z tym co obserwuje po zuzyciu u siebie. Lobo ma 1800kWh na cala 3 osobowa rodzine i na podstawie swojego zuzycia proponuje gostkowi "szacunki". Na mine chce go chyba wladowac z tym szacowaniem, bo co innego.

Z tego co pamietam zalizylem 2500 na CWU, wiec w czym problem? Ok załozmy 3000kWh, co za problem.

Druga sprawa zaproponowalem niech poszuka kogos kto mu zrobi wodna podlogowke, wiec o co ci chodzi? Wiec jednak chcesz do 109m2 weochac PCi, bo juz nie wiem o co ci chodzi...

Po drugie jakos dziwi Cie ze ja uprawiam sport i jezdze na wczasy i mam wyjazdy sluzbowe, ale z tego co Malux pisal tez ma prace zwiazana z wyjazdami (popraw mnie jesli hest inaczej), zdazaha mumsie dluzsze trasy. Czy ktorys z uzytkownikow kabli mu to wytyka? Czy to jest normalne bo On ma PCi? Czy zaden z uzytkownikow PCinie chodzi na basen? Czy zaden nie uprawia sportu, nie prowadzi aktywnego zycia? Czy jest w tym cos dziwnego? Nie masz argumentow wiec czepiasz sie wszystkiego czego sie da.

Edytowane przez Lobo_M

Tylko, ze Lobo najpierw opisuje jaki to on "nieprzecietny" jest, a chwile pozniej daie siebie jako przyklad usrednionego zuzycia i baze do "szacunkow". :)

Krotko i na temat.

Co ty proponujesz koledze do jego domu? Zadal proste pytanie, a ty jak zwykle piszesz xx postow tylko co z nich wynika?

Ja zaproponowalem WOP i niech do tego sobie cos podepnie, np Kospela.

Krotko i na temat.

Co ty proponujesz koledze do jego domu? Zadal proste pytanie, a ty jak zwykle piszesz xx postow tylko co z nich wynika?

Ja zaproponowalem WOP i niech do tego sobie cos podepnie, np Kospela.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6312994&viewfull=1#post6312994

Panowie nie kłóćcie się z mojego powodu

Z tymi 138kw/m na rok faktycznie jest coś nie tak, chyba coś projektant pomieszał bo nie ma w projekcie więcej danych o zapotrzebowaniu na ciepło a taki koszt ogrzewania przy tej izolacji to jakieś nieporozumienie.

Dziękuje za odpowiedzi.

Gdybym się zmieścił np w 2000zł rocznie przy samym ogrzewaniu elektrycznym z ciepłą wodą to myślę że byłby to dobry wynik.

A co sądzicie o grzaniu bufora na taryfie nocnej a potem swobodne korzystanie z niego w ciągu dnia ? czy to raczej mija się z celem?

Gość Arturo72

Gdybym się zmieścił np w 2000zł rocznie przy samym ogrzewaniu elektrycznym z ciepłą wodą to myślę że byłby to dobry wynik.

Jeśli będziesz podchodził do budowy domu tak jak do przedstawienia projektowanego zużycia to cianko to widzę.

Izolacja to nie wszystko,ona nie zagwarantuje Ci 2000zł na ogrzewanie.

Bitter wiedział sporo więcej od Ciebie na temat budowy domu energooszczędnego a rachunki bardzo nie miło go zaskoczyły a miał taką samą izolację i taki sam dom jak Ty,także teoria teorią a życie swoje.

Zresztą nie tylko bitter był zaskoczony rachunkami za ogrzewanie w porównaniu do tego co pokazał świstek papieru ale klawiatura przyjmie zawsze wszystko...

A co sądzicie o grzaniu bufora na taryfie nocnej a potem swobodne korzystanie z niego w ciągu dnia ? czy to raczej mija się z celem?

Jak zrobisz wylewke 8-10cm i zagrzejesz podloge w taniej, to bez bufora sie obejdzie (zakldam, ze masz w pradzie dwutaryfowym dzienne 2h okienko taniego pradu).

Co do kosztow czystego pradu, to licz te 6k kWh na CO + 4k kWh na 4 osoby CWU. Dostaniesz w sumie 10k kWh co w tanim pradzie bedzie w okolicach 3 tys zl.

BTW:

Prawidlowa jednostka zapotrzebowania domu na cieplo to [kWh/(m2*rok)]

Gość Arturo72
Jeśli będziesz podchodził do budowy domu tak jak do przedstawienia projektowanego zużycia to cianko to widzę.

Izolacja to nie wszystko,ona nie zagwarantuje Ci 2000zł na ogrzewanie.

Bitter wiedział sporo więcej od Ciebie na temat budowy domu energooszczędnego a rachunki bardzo nie miło go zaskoczyły a miał taką samą izolację i taki sam dom jak Ty,także teoria teorią a życie swoje.

Zresztą nie tylko bitter był zaskoczony rachunkami za ogrzewanie w porównaniu do tego co pokazał świstek papieru ale klawiatura przyjmie zawsze wszystko...

Ale oczywiście jestem za wodną podłogówką ;)

Jak znajdziesz miejsce w domu na bufor 1000-1500l co w takim domu nie jest łatwe to jest ok,jeśli nie to podpinaj Kospela i wio(ja bym jednak postawił na Kospela) :)

Wyjdzie dom to powinno być 40-50kWh/m2/rok.

Zresztą nie tylko bitter był zaskoczony rachunkami za ogrzewanie w porównaniu do tego co pokazał świstek papieru a klawiatura przyjmie zawsze wszystko...

Całkowicie się zgadzam z tym co napisałeś i tego się właśnie boję ze koniec końców samym prądem mimo wszystko wyjdzie drogo.

Po tym co opisaliście skłaniam się ku wodnemu ogrzewaniu podłogowemu. W takim wypadku zawsze będę mógł sprawdzic jak w praktyce wyjdzie zużycie prądu, a jeśli za duże będę miał możliwość przerzucić się na węgiel/drewno

Fakt pyxis, nie zauwazylem, moze dlatego ze plodzisz postow na potęgę.

Wiec powiedz w czym moja propozycja była zła?

Kolejny raz powtorze, dom z izolacja ba poziomie maluxa, a lepsza od arturo, ich to domy max 40kWh/m2 a Deliman szacujesz na 60kWh/m2. Czemu?

Panowie nie kłóćcie się z mojego powodu

Z tymi 138kw/m na rok faktycznie jest coś nie tak, chyba coś projektant pomieszał bo nie ma w projekcie więcej danych o zapotrzebowaniu na ciepło a taki koszt ogrzewania przy tej izolacji to jakieś nieporozumienie.

Dziękuje za odpowiedzi.

Skoro robisz dom 100-110m2 to nie szkoda Ci miejsca na 500L bufor? Liczac jakies 3000zl/m2 domu i zakladajac ze on zajmie conajmniej m2 domu to jest faktyczny koszt jaki trzeba by dodac do kosztow instalacji.

Fakt pyxis, nie zauwazylem, moze dlatego ze plodzisz postow na potęgę.

Wiec powiedz w czym moja propozycja była zła?

W tym, ze zaproponowales swoje zuzycie jako "baze" dla jego szacowan.

Papier swoje a zycie swoje. Zobaczymy jakie beda mieli zuzycie przy prawdziwej zimie, to wtedy sie bedzie weryfikowalo te 40kWh/m2

PS.

Ja mu policzylem roczne 55kWh/m2

Edytowane przez Pyxis

Gość Arturo72
Jak znajdziesz miejsce w domu na bufor 1000-1500l co w takim domu nie jest łatwe to jest ok

Czemu aż tak duży bufor :) ?

:

Wszystko zależy od zużycia CWU.

Piczmanowi 1000l wysoko grzane starczało na dobę w zeszłym sezonie.

Dom ma podobnej wielkości, podobnie ocieplony (poczytaj jego dziennik).

Te 600l przy mrozach może być bardzo i to bardzo na styk, a grzałki 6kW wydają mi się trochę słabowite dla zapewnienia jednocześnie zapotrzebowania na ciepło i ładowanie buforka na zapas.

W 600l wody użytkowo (zakres temperatury pracy 95 - 35 st) możesz z akumulować około 42kWh energii minus straty, rozbiór CWU.

Grzejąc grzałą 6kW będziesz potrzebował 7 godzin (przy zerowych stratach - niewykonalne) żeby podnieść temperaturą z 35oC do 95 oC.

A gdzie bieżące zapotrzebowanie na ciepło?

Adam sugeruje tak ze 12kW i radzę Go posłuchać. :yes:

Większego praktyka na forum nie znajdziesz.

Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Ale Artur, jemu wystarczy przeciez grzac podloge akumulacyjnie a na CWU zagrzac ze 160-200l CWU w tanim pradzie.

Ale jak ma grzać kominkiem z PW czy tam drewnem to malutki buforek nie przyjmie całej energii a szkoda marnować.

Jeśli bufor to zrobiłbym właśnie taki duży z grzałkami w środku,jeśli idziemy w akumulowaną wylewkę to Kospel i zasobnik cwu 200l i kominek akumulacyjny bez PW.

Nie ma to jak w 100-110m2 domu wpakowac tyle aparatury co+cwu, bufory+PW, WOP co jeszcze razem?

Ja pasuje a wy uszczesliwiajcie kolege dalej.\

dla mnie na taki dom z takim ociepleniem to WOP+kospel to max, wszystko co ponad to to przerost formy nad trescia