busy_beaver 13.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Nie ma to jak w 100-110m2 domu wpakowac tyle aparatury co+cwu, bufory+PW, WOP co jeszcze razem? Ja pasuje a wy uszczesliwiajcie kolege dalej.\ dla mnie na taki dom z takim ociepleniem to WOP+kospel to max, wszystko co ponad to to przerost formy nad trescia Jak to się będzie mieć do EP<120 kWh/m2*rok od tego roku? Chciałem mały mały dom na kable, teraz kombinuję kable + kominek z DGP, albo wodna podłogówka i pompa PW może coś z tego wyjdzie, muszę jeszcze dużo doczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Nawet da sie ten watek znowu czytac, niesamowite:) Mozecie wrzucic kto jakie ma sterowniki do kalbelkow, moze ew. byc na priv. Chetnie dalbym Devi Touch w miejscach eksponowanych ale w tych mniej widocnych troche mi szkoda placic za design Nie ma czegos w okolicy 200 PLN.sztuke, gdize czujki nie trzeba wydlubywac? BTW, ciesze sie, ze oprocz mnie jest ktos jeszcze kto rusza sie z domu dla zdrowia, byc moze jest to jakas pozostalosc z mlodych lat zawodowstwa w dowolnej dyscyplinie:) Mam tez nadzieje, iz bedziemy poruszac temat domow, ktore teraz czy pozniej maja byc zbudowane pod katem nowych przepisow, czyli czy ogrzewanie elektryczne w czystej formie sie zalapie i dla jakich warunkow brzegowych (czy musi byc praiwe pasywniak czy prosciej bedzie dolozyc inne zrodlo). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jak to się będzie mieć do EP<120 kWh/m2*rok od tego roku? Chciałem mały mały dom na kable, teraz kombinuję kable + kominek z DGP, albo wodna podłogówka i pompa PW może coś z tego wyjdzie, muszę jeszcze dużo doczytać. Nawet przepisy sie na "kable" uwziely. Toz to plaga jakas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 13.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Na dole daje devi touch salon jadalnia kuchnia jako jedno pomiesczenie a w pokojach i łazienkach myslałem o czyms takim http://www.emultimax.pl/sklep/pl/p/Regulator-temperatury-TVT01/18http://www.emultimax.pl/sklep/pl/p/Regulator-temperatury-T510-dwuczujnikowy%2C-programowalny/1055 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Kable nie sa nikomu na reke, a juz na pewno nie budujacym, ktorzy dosyc, ze musza kazdy detal izolacji porzadnie przypilnowac to jeszcze caly swiat niedowierza zuzycia, zarzuca brak higieny i niskie temperatury w domu Wiadomo, iz strata przy produkcji pradu jest, strata na przesyle tez jest, ale ale.... Juz tu bylo wspominane, jesli dom generalnie na CO/CWU czerpie prad tylko w taniej taryfie, to generalnie bardziej jest on na reke elektrowniom zuzywajac prad "odpadowy" niz mialby wplywac w najmniejszym nawet stopniu negatywnie na srodowisko. Dodatkowo mozna spokojnie zalozyc, iz slad "ekologiczny" produkcji kabli oporowych jest pewnie najnizszy ze wszystkich dostepnych systemow CO:) Jak tu jestem tak od tych 4-5 lat straszono znacznym wzrostem cen pradu, a tu sie okazuje, iz cena praud w taniej taryfie nawet ostatnio potaniala. Nie spodziewam sie, zeby w najblizszych latach ta sytuacja miala sie zmienic, podejzewam wrecz, ze ratunkiem dla fatalnego stanu infrastruktury energetycznej moze byc wlasnie wieksze zuzycie pradu na CO/CWU, skoro juz dzis w takim DUONie moge miec tansza znacznie KWh niz mam obecnie z gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 13.01.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jak tu jestem tak od tych 4-5 lat straszono znacznym wzrostem cen pradu, a tu sie okazuje, iz cena praud w taniej taryfie nawet ostatnio potaniala. Tak na chłopski rozum, jeżeli cena prądu wzrośnie, to wzrośnie cena węgla, gazu itd (chyba, że na kopalni dalej używają koni i lampek), więc ciągłe straszenie o wzroście nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Tak na chłopski rozum, jeżeli cena prądu wzrośnie, to wzrośnie cena węgla, gazu itd (chyba, że na kopalni dalej używają koni i lampek), więc ciągłe straszenie o wzroście nie ma sensu. Intrygujace sa te Twoje zwiazki przyczynowo-skutkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.01.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Na dole daje devi touch salon jadalnia kuchnia jako jedno pomiesczenie a w pokojach i łazienkach myslałem o czyms takim http://www.emultimax.pl/sklep/pl/p/Regulator-temperatury-TVT01/18 http://www.emultimax.pl/sklep/pl/p/Regulator-temperatury-T510-dwuczujnikowy%2C-programowalny/1055 Wiec salon, jadalnia, kuchnia to jeden kabel czy dwa. Jeśli dwa to czy suma mocy nie przekracza wytrzymałości styku roboczego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.01.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nie ma to jak w 100-110m2 domu wpakowac tyle aparatury co+cwu, bufory+PW, WOP co jeszcze razem? Ja pasuje a wy uszczesliwiajcie kolege dalej.\ dla mnie na taki dom z takim ociepleniem to WOP+kospel to max, wszystko co ponad to to przerost formy nad trescia https://fbcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/320465_245718545463756_2141579975_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 14.01.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ale oczywiście jestem za wodną podłogówką Jak znajdziesz miejsce w domu na bufor 1000-1500l co w takim domu nie jest łatwe to jest ok,jeśli nie to podpinaj Kospela i wio(ja bym jednak postawił na Kospela) Wyjdzie dom to powinno być 40-50kWh/m2/rok. 1000-1500litrowy bufor to porzesada. Jak przypilnuje docieplenia to będzie potrzebował max 3-4kW mocy do CO i załatwi to spokojnie buforem do500litrów. Czasami najwyżej go mocniej podgrzeje. W2000 zł jest szansa się zmieścić jeśli prad w taniej taryfie masz po ok 0,25zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 14.01.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Fakt pyxis, nie zauwazylem, moze dlatego ze plodzisz postow na potęgę. Wiec powiedz w czym moja propozycja była zła? Kolejny raz powtorze, dom z izolacja ba poziomie maluxa, a lepsza od arturo, ich to domy max 40kWh/m2 a Deliman szacujesz na 60kWh/m2. Czemu? Skoro robisz dom 100-110m2 to nie szkoda Ci miejsca na 500L bufor? Liczac jakies 3000zl/m2 domu i zakladajac ze on zajmie conajmniej m2 domu to jest faktyczny koszt jaki trzeba by dodac do kosztow instalacji. To napisz to na wątku węglowym. Idąc twoim tokiem myślenia to u mnie garaż i kotłownia to 70tys zł. Wg mnie jest to zawyżone ok 3x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.01.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 To napisz to na wątku węglowym. Idąc twoim tokiem myślenia to u mnie garaż i kotłownia to 70tys zł. Wg mnie jest to zawyżone ok 3x. Może 3tyś to zawyżone ale 2,5tyś to w sam raz. Prosta kalkulacja koszt budowy domu/m2. fakt że m2 kotłowni wyjdzie taniej niż m2 łazienki na tipo top. ale 1tys/m2 to nawet nie SSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Może 3tyś to zawyżone ale 2,5tyś to w sam raz. Prosta kalkulacja koszt budowy domu/m2. fakt że m2 kotłowni wyjdzie taniej niż m2 łazienki na tipo top. ale 1tys/m2 to nawet nie SSZ. Idac tym tropem az starach pomyslec o garderobach ktore mamy w domach. Tych lazienkach 15m2, jak wystarczy spokojnie 3m2. Przerazeniem napawa mnie od dzisiaj moja pralka i suszarka ktore zajmuja kawal podlogi wartosci 5 tyz zl. Wychodzi wg Twoich teorii,ze najlepiej (ekonomicznie) to sie gniezdzic w kawalerce 35m2. Wtedy mamy najbardziej optymalny stosunek nakladu do wykorzystanej powierzchni obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.01.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Idac tym tropem az starach pomyslec o garderobach ktore mamy w domach. Tych lazienkach 15m2, jak wystarczy spokojnie 3m2. Przerazeniem napawa mnie od dzisiaj moja pralka i suszarka ktore zajmuja kawal podlogi wartosci 5 tyz zl. Wychodzi wg Twoich teorii,ze najlepiej (ekonomicznie) to sie gniezdzic w kawalerce 35m2. Wtedy mamy najbardziej optymalny stosunek nakladu do wykorzystanej powierzchni obiektu. Ja nikomu nie każe tak tego liczyć, takie jest moje podejscie do sprawy. Masz wielki problem z akceptacją wypowiedzi innych, szczególnie jak nie posiadają PCi tylko kable. Moje pomieszczenie technicze ma 8m2 i po czasie tego miejsca w domu zaczyna brakować i trzeba robić pewne reorganizacje, bo natura człowieka jest taka że często magazynujemy/przechowyjemy za dużo rzeczy. Więc jak w tych 8m2 miałbym jeszcze zmieścić 500/1000/1500 litrowy baniak, bo o takich była tu mowa, to dwa razy bym się zastanowił. Tym bardziej jeśli rozpatrujwany dom 100-110m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 odpowiadamdnii bez prysznica w roku może u mnie uzbiera się 15.-20krótkie wyjazdy max do francji , belgii, rumunii właściwie robie w 48 h a nawet szybciejmam tendencję żeby przed wyjazdem brać dodatkowy prysznic .po takim szybkim powrocie biorę też prysznic - cżęsto niezależnie od wieczornego.dalsze wyjazdy typu hiszpania , turcja , południe włoch to właśnie te 20 dniitaka ciekawostka - w tej biedniejszej europie zawsze prawie udostępnią prysz\nic , czajnik na zachodzie nawet się nie pytamwolę zapłacić na autostradzie . odnośnie tego kolegi co się podpytuje.PILNUJ IZOLACJI.i nie słuchaj podpowiadaczy a na co to?czy ten kominek musi być na 100% ?skoro tak to ja na 110 m2 zrobiłbym nawet kable olałbym płaszcz wodny.i założyłbym porządny kominek [wkład taki w okolicach 4-5 kw najlepiej w obudowie niewełnianej]drugi raz u siebie założyłbym akumulacyjny kominek typu salzburg nordpreisa [11-12 tyś]i paliłbym z dwa razy w tygodniu przy mrozach-do takiego kominka spokojnie kable żeby w łazienkach itd lekko podgrzaćmożna olać zupełnie kominek 1-wtedy kospel z wodną2-pompa pow-wod za max 15 tyś zł3 - gruntowa z poziomym za 20 tyś.zwróć uwagę że ten kominek z płaszczem wodnym , buforem[złom niepotrzebny w tak małym domku]to +- 10 tyś zł..wbrew pozorom koszt grzania samym prądem nie musi być drogi i wbrew pozorom pompy nie są takie drogie jak obiegowo się myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.01.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 No włąśnie, Malux, mnie to bimba jak ludzie żyją, czy Ty 15/20/30 dni jesteś poza domem, czy Ty bierzesz 1/2 prysznice. Dlatego niech każdy dopasuje źródło CWU do własnych potrzeb, jeśli nie są duże to 120/140L bojler jeśli bardzo duże to może wtedy PCi do CWU, albo i do CO ale niech to ma sens, niech to ma ręce i nogi, a nie jak to mają niektórzy na hasło KABLE, zapala im się czerwona lampka i chodzą z krzyżem nawracając. Jeśli kominek to też się zgadzam że jak najmniejsza moc i nie "wełnowiec" bo to gówna ja mam i nie polecam, bo na dodatek mam 11kW kominek!Natomiast kable dla małego, dobrze ocieplonego domku, polecam, bo przerabiam to od trzech lat i jestem w pełni zadowolony.Jesli ktoś ma obawy to WOP ale w rozsadnej cenie, bo wchodząc w to łatwo zostać naciągnietym na 100zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 14.01.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam. Domek Z 34 w szkielecie. powierzchnia użytkowa 97 m2. Jeśli nie gaz to może prąd???? Macie propozycje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Lobo, ty za bardzo sobie do serca te kable bierzesz. Myslisz, ze jak jest jakas roznica zdan, to dlatego, ze masz kable? Daj na wtrzymanie i zlap troszke dystansu do siebie. PS. Co do pomieszczen "technicznych" w domu, to jesli do tego zaliczyc garderobe, stryszek, warszacik-kotlownie i garaz, to u mnie stanowi to ponad 1/3 powierzchni calego domu. Inaczej bylaby ciasnota. Juz to raz przerabialem w mieszkaniu i dziekuje - postoje. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Pyxis PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 14.01.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Wiec salon, jadalnia, kuchnia to jeden kabel czy dwa. Jeśli dwa to czy suma mocy nie przekracza wytrzymałości styku roboczego sterownika. Dwa obwody sygnał ze strownika na stycznik/przekażnik w rozdzielni głownej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.01.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Dwa obwody sygnał ze strownika na stycznik/przekażnik w rozdzielni głownej To dobre rozwiazanie, praktycznie calkowicie eliminujesz zuzycie styku roboczego sterownika. Jakie dokladnie zastosowales elementy w rozdziellni? Moglbys wrzucic jakies zdjecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts