Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytasz z czego mam sciany ...... przecież juz dawno pisałem największe GÓWNO jakie mogli wymyslić POROTHERM :( ide spać hejjjjjjj .. . . . . :) ps tam gdzie niebiesko to koniec przyklejonego garażu ..... ale pomińmy to milczeniem :) styro pióro wpust 15cm :)

A jakie ma znaczenie budowa ściany?

Ważnym czynnikiem jest izolator. Tu zostało coś spaprane.

PS. Sam mam izolację jednej ściany trochę nie tak, ściany najzimniejszej.

Muszę się z tym pogodzić.

Silka nie wybacza błędów izolacji.

Cieplejsze materiały ścian, trochę pomagają.

Edytowane przez klaudiusz_x

A jakie ma znaczenie budowa ściany?

Ważnym czynnikiem jest izolator. Tu zostało coś spaprane.

PS. Sam mam izolację jednej ściany trochę nie tak, ściany najzimniejszej.

Muszę się z tym pogodzić.

Silka nie wybacza błędów izolacji.

Cieplejsze materiały ścian, trochę pomagają.

najwazniejsza wiatroizolacja.. silka ma szanse spelniac jako tako ta funkcje szczegolnie jak sie zadba o uszczelnienie spoin.. przy pustakach ceramicznych to chyba walka z wiatrakami?

Jakiś znajomy kształt tych drzwi widzę... Mógłbyś podać model i producenta? W obecnych temperaturach bez kamery widzę, że futryna to jeden wielki mostek w naszym Hormannie.

Nazwa jakaś DELTA, a przy mrozach widać ze nawet T - jak z wzoru :)

totalna że tak powiem kupa.

Na zewnątrz -15*C ..... podobna sytuacja jest w lecie futryny gorace jak piernik

drzwi_01.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Jaki dokładnie model Delty? Bo sam chciałem właśnie drzwi Delta kupić

Nie pamietam dokladnego modelu jedne z droższych bo "B. DOBRZE izolowane :D" wogole daj sobie spokój z metalowymi drzwiami ....... chyba że chcesz mieć kłopot :) pare stowek wiecej i kup drewniane.

ps samo skrzydlo moze i spoko ale futryna .... zobacz na zdjęciu powyżej ...

Czekaj ide zapalić i zrobie fotke z zewnatrz + okno MS termo 3 szyby mocowane normalnie nie ciepły montaż :)

drzwi_02.jpg

drzwi_03.jpg

okno_ms.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Nie pamietam dokladnego modelu jedne z droższych bo "B. DOBRZE izolowane :D" wogole daj sobie spokój z metalowymi drzwiami ....... chyba że chcesz mieć kłopot :) pare stowek wiecej i kup drewniane.

ps samo skrzydlo moze i spoko ale futryna .... zobacz na zdjęciu powyżej ...

Mam drewniane Cala i musze wyregulowac bo wczoraj zauwazylem, ze wieje przy zamku, czyli za lekko dociskaja. Poza tym wszystkie dodstkowe zamki, antaba to niezle mostki.

Jak dołożysz dwa dodatkowe druciki do sterowania stycznikiem w rozdzielnicy to bedzie miodzio czyli L, N + słownie dwa druciki np 0,75mm2 lub mniej

dokładam do wczesniejszego postu

druga fotka sciana północna sypialni i wogole niedocieplony strop temp w syp ~ 20*C pomieszczenie obok identyczne ocieplone z identyczna mocą grzewcza ~ 22*C. Nigdy nie kupujcie metalowych drzwi wejsciowych masakra .... syp_A to pomieszczenie gdzie na stropie leży 15cm wełny ....

Ocieplać i tylko ocieplać :)....... Drzwi tarasowe MS 3 szyby ale szczelnośc pozostawia wile do życzenia :( trzeba poprawić zewnetrznymi bokami zaciaga chłód

ide spac pozdrawiam :)

Tez mam MSy.... nieszczesne i kolejne problemy. W kuchennym fixie wieje spod ramy. Okno do wyjecia i poprawienia.

W oknach Fakro metalowa ramka nawiewnika jest lodowata. Zastanawiam sie czy nie odkrecic i uzupelnic welna (mam WM).

Za oknem -16. Mozna latwo wyhaczyc gdzie cieplo ucieka.

Edytowane przez r19

Gość Arturo72

Prawdopodobnie u mnie będzie podobnie z mostkami,teraz dopiero widzę i czuję,że ciepło zapiernicza sobie gdzieś tam przez ściany,głównie przy suficie bo różnica ciepła jest nawet w dotyku czyli izolacja stropu do poprawy i ocieplenie murłaty,które to nie mam dokładnie wykonane,z jednego okna czuć wianie co ciekawe spod skrzydła,czyli jest źle wyregulowane.

Wiosną muszę się wziąść za to a teraz muszę zrobić termowizję.

Aż strach pomyśleć co by było jakbym grzał bezpośrednio prądem a kablami to już wogóle ;)

Edytowane przez Arturo72

Prawdopodobnie u mnie będzie podobnie z mostkami,teraz dopiero widzę i czuję,że ciepło zapiernicza sobie gdzieś tam przez ściany,głównie przy suficie bo różnica ciepła jest nawet w dotyku czyli izolacja stropu do poprawy i ocieplenie murłaty,które to nie mam dokładnie wykonane,z jednego okna czuć wianie co ciekawe spod skrzydła,czyli jest źle wyregulowane.

Wiosną muszę się wziąść za to a teraz muszę zrobić termowizję.

Aż strach pomyśleć co by było jakbym grzał bezpośrednio prądem ;)

Niewidze problemu w grzaniu czystym prądem :) co do termowizji to rób całe okna i to przy takich temp bo na wiosne nic nie zobaczysz :) na wiosne otworzysz fotki i bedziesz poprawiał ...... bo chyba przy -16 nie zamierzasz regulować okien:D

ps jak sie sprawują przy aktualnych temp powietrzne PC ? ile łykają na dobę ?

Gość Arturo72
Niewidze problemu w grzaniu czystym prądem :) co do termowizji to rób całe okna i to przy takich temp bo na wiosne nic nie zobaczysz :) na wiosne otworzysz fotki i bedziesz poprawiał ...... bo chyba przy -16 nie zamierzasz regulować okien:D

ps jak sie sprawują przy aktualnych temp powietrzne PC ? ile łykają na dobę ?

Pompa żere jak wściekła,2,7-2,9kWh na godzinę pracy ;)

Właśnie teraz chce zrobić termowizję.

Pompa żere jak wściekła,2,7-2,9kWh na godzinę pracy ;)

Właśnie teraz chce zrobić termowizję.

Jak juz pisałem taryfa G11 nie jest dla kabli tylko G12 mi dobowo idzie ~ 40kWh * 0,26 = 10,50 PLN + spalanie w kominku desek pozostałości po budowie.

Dzialaj z termowizją to to idealny moment.

Krzysiek, a nie masz jakiegoś sąsiada z drewnianymi drzwiami żeby fotkę cyknąć dla porównania? ile masz tej wełny na poddaszu przy dachu? i jak izolowany strop..

a no i podstawowe pytanie - gdzie mozna wypoyczyć kamerę ;) ?

z drewnianymi .... hmmmm sprawdze. Na poddaszu przy dachu 2x15cm = 30cm, na lanym (niestety nierówno) wypoziomowane legary i między nimi ~ 9 - 12cm wełny.

co do kamery ... poszukaj w swojej okolicy moze ma jakis znajomy ...

Najlepiej zapytaj jakiegoś znajomego strażaka ;)

w sumie dobry pomysł.. mam trochę strażaków znajomych więc może mają w komendzie miejskiej albo wojewódzkiej..

z drewnianymi .... hmmmm sprawdze. Na poddaszu przy dachu 2x15cm = 30cm, na lanym (niestety nierówno) wypoziomowane legary i między nimi ~ 9 - 12cm wełny.

co do kamery ... poszukaj w swojej okolicy moze ma jakis znajomy ...

i przy 30cm na poddaszu masz przy murłacie takie róznice?

co do drzwi drewnianych - z tego co widać to różnica w stosunku do metalowych jest spora..