Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... i przy 30cm na poddaszu masz przy murłacie takie róznice?..

Góra jest niedokończona = niezamieszkała .... dlatego takie "przedmuchy" brakło mi wełny chyba dziś podjade do leroy-a i kupie ze dwie rolki i czesciowo doszczelnie :)

ps odpaliłem czujniki

w nieogrzewanym garazu +6,8*C, pod wylewka i izolacją na chudziaku +19,0*C podłoga wewnątrz domu +22,7*C ogrzewanie działało od 4:30 - 6:00 czyli 1g30min.

Edytowane przez Krzysiek_BB

Mam wczorajsze od kumpla zapomniełem zewnetrzna ~ -10*C i drewniane drzwi.

Tylko tu pomiar od zewnatrz, wiec ciezko porownac same drzwi.

Ty caly czas porownujesz mniej lub bardziej spaprane uszczelnienia a nie same drzwi. Tu nie wystarczy "cos tam" zmierzyc, zeby porownac i miec jakies wiazace wnioski.

Tylko tu pomiar od zewnatrz, wiec ciezko porownac same drzwi.

Ty caly czas porownujesz mniej lub bardziej spaprane uszczelnienia a nie same drzwi. Tu nie wystarczy "cos tam" zmierzyc, zeby porownac i miec jakies wiazace wnioski.

Tak wszyscy maja spaprane uszczelnienia i specjalnie przy drzwiach spi*&%ili robote i tylko u Ciebie jest wszystko idealnie.

Dałem tylko fotki dla porównania na których widać które punkty w drzwiach sa do dooopy i nie jest to wina żadnego spaprania roboty tylko konstrukcji i materiału z jakich drzwi zostały zrobione. Nie zajmuje sie profesjonalnie takimi pomiarami tylko z doskoku i dla przecietnego użytkownika wystarczy takie porównanie.

Chciałeś cos jeszcze dodać ? czy wytknąć niewłaściwe wykonanie zdjęć ?

dodam jeszcze pare fotek z zabawy :) w kominku sie pali :) pomimo to kilka podłóg dogrzewam co widać na zdjęciu termostatu.

delta.jpg

z_01.jpg

z_02.jpg

z_03.jpg

z_06.jpg

Chciałeś cos jeszcze dodać ? czy wytknąć niewłaściwe wykonanie zdjęć ?

Ja nie mowie o "wszystkich" tylko o sobie i o Tobie.

Takie porownanie jest goowno warte, jesli wnioski beda bledne.

Chcialem tylko dodac, ze wiele czasu zajela mi taka regulacja drzwi wejsciowych i poprawki ich doszczelnienia. Wczesniej myslalem, ze mi podlogowka w wiatrolapie nie dziala, bo taki tam mialem temperatury.

I bez termowizji to da sie zrobic. Trzeba tylko poczekac na "wiatrek" ktory bedzie wial nam w te drzwi.

Ja takie mam i nie narzekam ale pewnie dlatego, że dołożyłem jeszcze jedne od wewnątrz :)

Także będę mieć drugie drzwi.

Mam mały wiatrołap "doklejony" do domku.

Co do drzwi metalowych, Krzysiek_BB ościeżnicę masz metalową czy drewnianą?

Zastanawiam się na metalowymi ale z drewnianą ościeżnicą.

Boję się drewnianych. Zbyt często je skręca po paru latach użytkowania.

Ponadto np CAL dla swoich arktycznych podaje że najbliższy grzejnik to 1,5m. Nie wiem czy to także nie dotyczy podłogówki.

Także będę mieć drugie drzwi.

Mam mały wiatrołap "doklejony" do domku.

Co do drzwi metalowych, Krzysiek_BB ościeżnicę masz metalową czy drewnianą?

Zastanawiam się na metalowymi ale z drewnianą ościeżnicą.

Boję się drewnianych. Zbyt często je skręca po paru latach użytkowania.

Ponadto np CAL dla swoich arktycznych podaje że najbliższy grzejnik to 1,5m. Nie wiem czy to także nie dotyczy podłogówki.

u mnie futryna jak i drzwi metalowe byc może grzejnik u Ciebie załatwi sprawe ..... tez mam drugie drzwi wewnetrzne w wiatrołapie (2 x 2 m = 4m2)

Dokupilem wełne i docieplilem strop nad sypialnia jutro zdam relacje :)

Krupniczek zakupiony wlasnie sącze drinka na zdrowie :)

(dla dociekliwych - nie był w gratisie do wełny)

PS. Właśnie byłem zapalić .... jak wracałem zatrzaskując drzwi wewnątrz odpad mi 12cm płat lodu z futryny z dolnej części .... masakra :) futryna sie poci niesamowicie

...ps jak sie sprawują przy aktualnych temp powietrzne PC ? ile łykają na dobę ?

Ostatnie dni (co i cwu):

23.01. rano -12,0°C dzień -8,5°C zużycie 19,7kWh/d czas pracy PC 10,5h (0,5h w 1T)

24.01. rano -13,5°C dzień -10,0°C zużycie 19,2kWh/d czas pracy PC 10,5h (0,5h w 1T)

25.01. rano -16,0°C dzień -13,5°C zużycie 22,5kWh/d czas pracy PC 12,0h (tylko 2T - G12w)

Ostatnie dni (co i cwu):

23.01. rano -12,0°C dzień -8,5°C zużycie 19,7kWh/d czas pracy PC 10,5h (0,5h w 1T)

24.01. rano -13,5°C dzień -10,0°C zużycie 19,2kWh/d czas pracy PC 10,5h (0,5h w 1T)

25.01. rano -16,0°C dzień -13,5°C zużycie 22,5kWh/d czas pracy PC 12,0h (tylko 2T - G12w)

no i pięknie ja wczesniej podałem 40kWh/dobe ale teraz zrobiłem odczyt i mam 51kWh / dobe od trzech dni kabelki 100% G12e IIT 51 x 0,26 = 13,3 PLN doba + dopalanie pozostałości po budowie :)

ja rozważam drzwi delta prestige, mają drewnianą ościeżnicę, więc chyba pozostanę przy swoim wyborze jednak. U=0,64, przynajmniej na papierze ;)

i to bedzie najlepszy wybór tego sie trzymaj .... metalowe ościeżnice osobiście odradzam

a dam fotke aby porównać z jutrzejszym dniem co dało docieplenie stropu.

prawe zdjęcie strona wschodnia natomiast lewe strona zachodnia obie na scianie północnej

zbynek001 i tego sie trzymaj :)

stropy.JPG