Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM CO I CWU SREDNIA styczen 13,84 kwh

ale od czwartku jak zaczolem sezon grzewczy w kominku to idzie prawie 5 kg brykietu[6 złza10kg]

i 17 kwh na co i cwu plus te 3 zł za brykiet na dobe

pompa pracuje okolo 10 h na dobe ale tylko w taniei tar nawet przy - 19

grzałki jeszcze sie nie odpaliły

brykiet to u mnie przesada , fajniej jest przy brzozie

temp w domu 24 do 25 w sypialni 22 a jak sie do niej wchodzi to jak lodówka

wczoraj odpaliłem grzałke w grzejniku łazienkowym 2400 watt a grzałka o mocy niby 500 w a faktycznie 720 w

w soboty i niedziele w tanie taryfie bede dogrzewał z godzine przed kąpielą dziewdzyn

żona nawet stwierdziła ze dzieki promieniowaniu tego grzejnika nie puszczała tyle cieplej wody

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krzysiek, jak masz zrobiony strop? planujesz tam wylewkę ze styropianem czy coś takiego? bo piszesz że masz pod dachem 30cm wełny i na stropie 15 (jak rozumiem to wełna po prostu rozłożona)... trochę dziwne że strop na zdjciu cieplejszy niż ściana..

Ściana 15cm styro, dach 2 x 15cm wełny (pionowo i poziomo) na lanym stropie ala teriwa legary / kratownica (w celu uzyskania poziomu) między nimi wełna 9-12cm, planuje na to przykręcić płyty OSB które będą podłożem pod panele. A cieplejszy sufit od ściany to prawa fizyki ciepłe kisi sie pod sufitem jak niema gdzie uciec bo droga ucieczki została zamknięta od góry. Cały strop ma 25cm grubosci. Na drugim zdjęciu to dokładnie to miejsce co pokazałem w IR

strop_25cm.JPG

strop_25cm_01.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

Arturo, w Enerdze wystarczy ze 25% zyzycia masz w II taryfie i juz w taryfach z grupy G12 placisz mniej niz w G11.

Musialbys na sile zuzywac w I taryfie zeby to osiagnac... A to by przeciez pogorszylo twoj komfort...

Nieprawda. Niedawno to liczyłem:

G12 - 40%

G12r - 44%

G12w - 52%

Po nowym roku były jakieś zmiany, ale sądzę, że nie aż na takim poziomie jak mówisz. Mój rejon to Wejherowo.

Gość Arturo72
Opłacalność taryfy G12 nie wynika z wielkości zużycia en. el., lecz ze stosunku zużycia tej energii

w taryfach dziennej do nocnej.

U mnie roczny stosunek zużycie en. el. w całym domu taryfy drogiej do taniej wychodzi 0,23/0,77 (mam G12w).

Także się opłaca.

Opłacać może się i opłaca,chociaż wg mnie marne grosze,ale przy zużyciu 12kWh na dobę za c.o+cwu i powiedzmy 15-20kWh na cele bytowe to trzeba nieźle główkować,żeby osiągnąć taki stosunek taryf.

Wiem,że zużycie prądu bytowego masz niskie ale większość tutaj raczej nie zejdzie do takiego poziomu ;)

Na moim terenie to 22% czyli w I 78% a w II 22% i jesteśmy w miejscu taryfy G11

No to macie fajnie. W takim wypadku nikomu nie opłacałaby się G11, bo umówmy się, że te 22% to jesteśmy w stanie wygenerować przenosząc jedynie pranie i zmywanie na tanie godziny:yes:

Ja obecnie jadę na G12w i stosunek 75/25 (tania/droga) uzyskuję właściwie bez wyrzeczeń. W taniej pracuje pompa, pralka, suszarka i zmywarka, a reszta jak leci i tak to wychodzi.

Opłacać może się i opłaca,chociaż wg mnie marne grosze,ale przy zużyciu 12kWh na dobę za c.o+cwu i powiedzmy 15-20kWh na cele bytowe to trzeba nieźle główkować,żeby osiągnąć taki stosunek taryf.

Wiem,że zużycie prądu bytowego masz niskie ale większość tutaj raczej nie zejdzie do takiego poziomu ;)

Arturo, u mnie ta oszczędność wychodzi ok 20 groszy za 1 kWh. U Ciebie moim zdaniem może być tylko lepiej bo przy Twoim domku zmieścisz pompę 100% w taniej. U mnie przy obecnych mrozach zahacza już 2-3 godziny o drogą taryfę, ale tylko dlatego, że nie mam 100% podłogówki. Jak do tego będziesz włączał zmywarkę na noc i prał w weekendy to zyskasz jeszcze więcej.

Krzysiek_BB: Widze, ze u Ciebie w stopce zmiany. Powierzchnia w "cudowny" sposob sie zwiekszyla. Zaanektowales garazyk i masz tam taraz biuro, czy jak? :D

Nie wiem gdzie Ty widzisz jakąś zmiane od początku mam to samo dodałem tylko symbol identycznego domu ale z juz zagospodarowanym poddaszem.

Czytaj ze zrozumieniem parterówka GL 332 / GL 371 obecnie parter 121m2 z garażem + możliwość adaptacji poddasza (kolejne 98m2)

Podaj dokładnie model Twojego domu i zaraz zobaczymy co Ty tam kombinujesz :)

Sprawdź sobie moja powierzchnie zabudowy.

PS. nie bede tworzył nowych postów różnica po ~ 24h miedzy pokojami najzimniejszych miejsc zmniejszyła sie z 5K do 2K czyli OK :)

stropy_02.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

Ja obecnie jadę na G12w i stosunek 75/25 (tania/droga) uzyskuję właściwie bez wyrzeczeń. W taniej pracuje pompa, pralka, suszarka i zmywarka, a reszta jak leci i tak to wychodzi.

Mam identycznie. Dodam tylko, że po wywaleniu z obliczeń CO i CWU, pozostały prąd i tak wychodzi u mnie taniej o około 20% niż w G11

Ściana 15cm styro, dach 2 x 15cm wełny (pionowo i poziomo) na lanym stropie ala teriwa legary / kratownica (w celu uzyskania poziomu) między nimi wełna 9-12cm, planuje na to przykręcić płyty OSB które będą podłożem pod panele. A cieplejszy sufit od ściany to prawa fizyki ciepłe kisi sie pod sufitem jak niema gdzie uciec bo droga ucieczki została zamknięta od góry. Cały strop ma 25cm grubosci. Na drugim zdjęciu to dokładnie to miejsce co pokazałem w IR

czyli te 15cmcco dokadałeś to masz teraz tak po podłodze rozłożone tymczasowo?

Nieprawda. Niedawno to liczyłem:

G12 - 40%

G12r - 44%

G12w - 52%

Po nowym roku były jakieś zmiany, ale sądzę, że nie aż na takim poziomie jak mówisz. Mój rejon to Wejherowo.

Nie wiem jak to liczysz. Aktualnie energa ma takie same ceny we wszystkich obszarach, koszty stale sa takie same dla calej grupy taryf G a cena kWh to w zaokragleniu do dwoch miejsc po przecinku

G11 0,61

G12 0,68/0,32

G12w 0,71/0,34

G12r 0,72/0,28

Jeśli coś jest źle popraw mnie.

Dla takich cen właśnie te 25% w II taryfie wystarcza żeby wyszło taniej niż w G11

Nie wiem jak to liczysz. Aktualnie energa ma takie same ceny we wszystkich obszarach, koszty stale sa takie same dla calej grupy taryf G a cena kWh to w zaokragleniu do dwoch miejsc po przecinku

G11 0,61

G12 0,68/0,32

G12w 0,71/0,34

G12r 0,72/0,28

Jeśli coś jest źle popraw mnie.

Dla takich cen właśnie te 25% w II taryfie wystarcza żeby wyszło taniej niż w G11

Obawiam się, że źle.

Koszta stałe są rzeczywiście takie same, dlatego nie należy ich doliczać do cen końcowych.

Proporcje ustala się na podstawie ceny czystego kWh energii, a te wg najnowszego cennika wynoszą:

G11 - 0,3133zł brutto

G12 - 0,3625 / 0,2401

W tym wypadku cena kWh w G11 = 40/60 (tania/droga) w G12 i dopiero teraz możesz dodać abonamenty i inne opłaty stałe.

Gdyby było tak jak mówisz to tylko idioci korzystaliby z taryfy G11, bo te 25% wychodziłoby naturalnie - bez żadnych, ale to absolutnie żadnych "wyrzeczeń", a jednak większość społeczeństwa korzysta z taryfy G11, a zakładam, że idiotami nie są.