Pyxis 26.01.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Obawiam się, że źle. U mnie przy cenach (ceny koncowe z oplatami przy zalozeniu sredniego miesiecznego zuzycia 900kWh) G11 57gr G12 69/32gr Punkt zrownania sie oplacalnosci G11 i G12 wychodzi przt zuzyciu droga 68% tania 32%. Chyba gdzies zawaliles rachuneczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.01.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 U mnie przy cenach (ceny koncowe z oplatami przy zalozeniu sredniego miesiecznego zuzycia 900kWh) G11 57gr G12 69/32gr Punkt zrownania sie oplacalnosci G11 i G12 wychodzi przt zuzyciu droga 68% tania 32%. Chyba gdzies zawaliles rachuneczki. Wszystko zależy od tego jak "rozłożysz" opłaty stałe. Przecież w cenniku Twojego dostawcy nie ma takich cen jakie podałeś. To są ceny, które sobie "wyliczyłeś". Ja proporcję opłacalności liczę na podstawie czystej ceny prądu i tak mi to wychodzi, ale nie zmienia to faktu, że G12 jest duuużo bardziej opłacalna niż G11 i nie wymaga to jakichś specjalnych wyrzeczeń (jak co poniektórzy sadzą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.01.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) A teraz wez kamerke i zrob fotke w IR. Zobaczysz jakie w miejscu tych listewek sa mostki. Specjalnie dla Ciebie jeśli wg Ciebie rząd 2K to mostki to pozdrawiam ...... po zdjęciu wełny strop na górze ma +19,8*C mam nadzieje ze widzisz listewki i kabel przedłużacza z wczesniejszej fotki Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Wszystko zależy od tego jak "rozłożysz" opłaty stałe. W jedyny logiczny sposob. Rozkladajac je na kazda zuzyta kWh. Takie wlasnie ceny wychodza u mnie liczone z faktur za zuzyta energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Specjalnie dla Ciebie jeśli wg Ciebie rząd 2K to mostki to pozdrawiam ...... po zdjęciu wełny strop na górze ma +19,8*C mam nadzieje ze widzisz listewki Hehe... wiedzialem, ze nie omieszkasz sie "zabawic" kamerka. Jak Ci sie bedzie jeszcze chcialo, to zrob ta fotke z nalozeniem widoku w swietle widzialnym. Taka fotke w fotce. Roznice rzedu 2K to jednak zadziwiajaco duzo, bo welna wydaje sie byc dosyc jednorodnym materialem w calej objetosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.01.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Hehe... wiedzialem, ze nie omieszkasz sie "zabawic" kamerka. Jak Ci sie bedzie jeszcze chcialo, to zrob ta fotke z nalozeniem widoku w swietle widzialnym. Taka fotke w fotce. Roznice rzedu 2K to jednak zadziwiajaco duzo, bo welna wydaje sie byc dosyc jednorodnym materialem w calej objetosci. Takie obserwacje robiłem juz dawno ale specjalnie dla Ciebie byłem zapisać w/w fotke w IR na dziś wystarczy, rano przed wyjazdem do pracy strzele fotke chłodnego narożnika w sypialni i jak zdaze to wstawie a jak nie po po 16-tej Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Obawiam się, że źle. Koszta stałe są rzeczywiście takie same, dlatego nie należy ich doliczać do cen końcowych. Proporcje ustala się na podstawie ceny czystego kWh energii, a te wg najnowszego cennika wynoszą: G11 - 0,3133zł brutto G12 - 0,3625 / 0,2401 W tym wypadku cena kWh w G11 = 40/60 (tania/droga) w G12 i dopiero teraz możesz dodać abonamenty i inne opłaty stałe. Gdyby było tak jak mówisz to tylko idioci korzystaliby z taryfy G11, bo te 25% wychodziłoby naturalnie - bez żadnych, ale to absolutnie żadnych "wyrzeczeń", a jednak większość społeczeństwa korzysta z taryfy G11, a zakładam, że idiotami nie są. Teraz juz wiem czemu wyszly Ci takie wyniki. Oplaty stale sa takie same wiec nie maja wplywu na wybor taryfy, ale Ty nie wziales pod uwage oplaty przesylowej, a tylko cene energii elektrycznej. Wiec jednak prawda jest bardziej mojsza;) No i masz troche racji ze tylko idioci biora G11;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 W jedyny logiczny sposob. Rozkladajac je na kazda zuzyta kWh. Takie wlasnie ceny wychodza u mnie liczone z faktur za zuzyta energie. Broń Boże nie doszukuj się tam jakiejś logiki:) A tak na poważnie ceny takie Ci wychodzą przy wypracowanym już jakimś stosunku i jak najbardziej do uproszczonych rachunków się one nadają, ale nie do wyliczenia progów opłacalności między taryfami. Pomyśl logicznie gdyby opłacało się przechodzić na G12 przy stosunku jaki podał lobo (czyli 25, a nawet po przeliczeniu;) 24% w taniej) to w ogóle znaleźli by się amatorzy G11? Przecież w G12 mamy minimum 10 godzin taniej taryfy i trzeba by na prawdę bardzo się starać, żeby nie zużyć tam tych 24% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.01.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 I jak grzeje teraz w mrozy, OK? moje spostrzeżenia są takie że granicą jest -11. do tej temperatury grzeje powiedziałbym normalnie , natomiast przy -14 słabnie. grzać grzeje ale odczuwalnie ciepło jest słabsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.01.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Teraz juz wiem czemu wyszly Ci takie wyniki. Oplaty stale sa takie same wiec nie maja wplywu na wybor taryfy, ale Ty nie wziales pod uwage oplaty przesylowej, a tylko cene energii elektrycznej. Wiec jednak prawda jest bardziej mojsza;) No i masz troche racji ze tylko idioci biora G11;) Twoja prawda jest bardziej Twojsza w Twoim przypadku (i w moim w sumie też tyle, że ja mam G12w) Niech zgadnę, że Twoje proporcje zużycia prądu wynoszą ok 75 tania / 25 droga? - bo wtedy mniej więcej zgadzają mi się wyliczone przez Ciebie ceny. Jeżeli mi nie wierzysz to poświęć jeden miesiąc i zużyj 60% w drogiej taryfie:sick:, a sam zobaczysz jak cie elektrownia policzy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Map78, powiedz mi jakie sa ceny za kWh (energia+przesyl) wg twoich wyliczen, bo te co podales to tylko cena energii a gdzie przesyl?U mnie 8309/3025 za 2013. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Broń Boże nie doszukuj się tam jakiejś logiki:) A tak na poważnie ceny takie Ci wychodzą przy wypracowanym już jakimś stosunku i jak najbardziej do uproszczonych rachunków się one nadają, ale nie do wyliczenia progów opłacalności między taryfami. Pomyśl logicznie gdyby opłacało się przechodzić na G12 przy stosunku jaki podał lobo (czyli 25, a nawet po przeliczeniu;) 24% w taniej) to w ogóle znaleźli by się amatorzy G11? Przecież w G12 mamy minimum 10 godzin taniej taryfy i trzeba by na prawdę bardzo się starać, żeby nie zużyć tam tych 24% Te ceny sa NIEZALEZNE od stosunku zuzycia w taryfach. Tyle po prostu kosztuje kWh energii wraz z przesylem i oplatami stalymi. Twoje rachunki sa po prostu bledne. Chyba przeceniasz zdolnosci poznawcze naszego spoleczenstwa (zreszta i tak wiekszosc osob ma to w doopie - ja tez do niedawna mialem i zylo mi sie tez niezle, ale grzalem gazem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jeżeli mi nie wierzysz to poświęć jeden miesiąc i zużyj 60% w drogiej taryfie:sick:, a sam zobaczysz jak cie elektrownia policzy;) Nie brnij map. Wstydu oszczedz. Toz to zwykly uklad 2 rownan. Szkola podstawowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 27.01.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ciao Pixio:lol2: nie zamarzłeś razem z PC widzę ! gorzej z wątkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Hehe... nie zamarzlem i daleko bylo do tego. Pompa nabijala akumulacyjnie do 23*C. Moglem nadal paradowac w gaciach i koszulce (ku zgrozie domownikow) . A watek jak watek. Map chyba rozwiazal ten ukladzik rownan,. bo sie nie odzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.01.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A watek jak watek. Map chyba rozwiazal ten ukladzik rownan,. bo sie nie odzywa. Zmartwię Cię Jest gorzej niż myślałeś - pewny swego, oraz korzystając z faktu, iż mój szwagier jest pracownikiem Energii S.A. umówiłem się z nim na kawkę z prośbą o rozwianie moich wątpliwości. Jako, że sam nie był pewny w temacie zaprosił miłą panią z działu rozliczeń, która wyjaśniła mi dość dokładnie ten mechanizm. Otóż okazuje się, że prawda leży jak zwykle po środku:rolleyes: Po pierwsze ten tzw próg opłacalności nie jest wartością stałą i zależy bezpośrednio od zużycia energii w danym miesiącu. Pani powiedziała, że oczywiście oni takimi obliczeniami się nie zajmują, ale mniej więcej wygląda to tak, że ten mój sposób liczenia (na podstawie cen czystej energii) pozwala na ustalenie progu opłacalności bezwzględnej - czyli takiego gdy opłacać się będzie już każdemu bez względu na zużycie energii, natomiast próg ten obniża się wraz ze wzrostem zużycia energii. I tak dla przykładu osoba, która zużyje w miesiącu 50kWh będzie miała ten próg na poziomie 40/60 (tania/droga) natomiast osoba, która zużyje 500kWh będzie miała ten próg na poziomie 25/75. Ponadto w internecie znalazłem takie opracowanie, które mniej więcej pokrywa się z tą wiedza więc chyba zagadka rozwiązana? http://www.enerad.pl/index/?id=854d6fae5ee42911677c739ee1734486 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ponadto w internecie znalazłem takie opracowanie, które mniej więcej pokrywa się z tą wiedza więc chyba zagadka rozwiązana? Wybacz, ale w wyznaczaniu punktu przecuiecia sie 2 prostych pani z "dzialu rozliczen" nie jest dla mnie autorytem. Ona pewnie podstawowke jeszcze dawniej konczyla niz Ty. Przelicz ten punkt oplacalnosci przy zuzyciu 50kWh i oplatach stalych 12 zl. On znajduje sie nadal <> w punkcie 30% tania i 70% droga, wiec wcale wraz z drastycznie mniejszym zuyciem sie jakos nie przesuwa w kierunku ktory wskazales. BTW: Warto nieraz samemu cos policzyc niz bazowac na bledach innych. Jesli masz ztym jakis blizej nieokreslony problem, to wal smialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.01.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Moglem nadal paradowac w gaciach i koszulce (ku zgrozie domownikow) . Może te gacie i koszulkę trzeba czasem uprać, to domownicy nie będą mieli zgrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Zmartwię Cię Jest gorzej niż myślałeś - pewny swego, oraz korzystając z faktu, iż mój szwagier jest pracownikiem Energii S.A. umówiłem się z nim na kawkę z prośbą o rozwianie moich wątpliwości. Jako, że sam nie był pewny w temacie zaprosił miłą panią z działu rozliczeń, która wyjaśniła mi dość dokładnie ten mechanizm. Otóż okazuje się, że prawda leży jak zwykle po środku:rolleyes: Po pierwsze ten tzw próg opłacalności nie jest wartością stałą i zależy bezpośrednio od zużycia energii w danym miesiącu. Pani powiedziała, że oczywiście oni takimi obliczeniami się nie zajmują, ale mniej więcej wygląda to tak, że ten mój sposób liczenia (na podstawie cen czystej energii) pozwala na ustalenie progu opłacalności bezwzględnej - czyli takiego gdy opłacać się będzie już każdemu bez względu na zużycie energii, natomiast próg ten obniża się wraz ze wzrostem zużycia energii. I tak dla przykładu osoba, która zużyje w miesiącu 50kWh będzie miała ten próg na poziomie 40/60 (tania/droga) natomiast osoba, która zużyje 500kWh będzie miała ten próg na poziomie 25/75. Ponadto w internecie znalazłem takie opracowanie, które mniej więcej pokrywa się z tą wiedza więc chyba zagadka rozwiązana? http://www.enerad.pl/index/?id=854d6fae5ee42911677c739ee1734486 Ceny taryf G11 i G12 są tak dobrane, żeby przeciętny obywatel i tak zapłacił to samo, niezależnie od tego, jaką taryfę wybrał. G12 opłaca się tym, co dużo prądu zużywają, szczególnie na ogrzewanie, i są wstanie podporządkować się z góry wyznaczonym przedziałom czasowym taniej taryfy. Przeciętny obywatel nie będzie gotować, prać, odkurzać po godzinie 22. A między 13-15 i tak nikogo w domu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ceny taryf G11 i G12 są tak dobrane, żeby przeciętny obywatel i tak zapłacił to samo, niezależnie od tego, jaką taryfę wybrał. G12 opłaca się tym, co dużo prądu zużywają, szczególnie na ogrzewanie, i są wstanie podporządkować się z góry wyznaczonym przedziałom czasowym taniej taryfy. Przeciętny obywatel nie będzie gotować, prać, odkurzać po godzinie 22. A między 13-15 i tak nikogo w domu nie ma. To co podkreslilem jest kluczowe. Poziom zuzycia nie ma znaczenia. Wazne sa proporcje. Zauwaz tez, ze sprzety dzialajace cala dobe w taryfie G12 wychodza ciut taniej w eksploatacji niz w G11 (tak jest przynajmniej w Tauron w dolnoslaskiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts