Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wybacz, ale w wyznaczaniu punktu przecuiecia sie 2 prostych pani z "dzialu rozliczen" nie jest dla mnie autorytem. Ona pewnie podstawowke jeszcze dawniej konczyla niz Ty. ;)

Przelicz ten punkt oplacalnosci przy zuzyciu 50kWh i oplatach stalych 12 zl. On znajduje sie nadal <> w punkcie 30% tania i 70% droga, wiec wcale wraz z drastycznie mniejszym zuyciem sie jakos nie przesuwa w kierunku ktory wskazales.

BTW:

Warto nieraz samemu cos policzyc niz bazowac na bledach innych. Jesli masz ztym jakis blizej nieokreslony problem, to wal smialo. :)

Pyxis, nie wiem czy dyskusja z Tobą ma jakiś sens, bo przecież już niejeden forumowicz przekonał się, że Ty zawsze masz rację;)

Przecież podsunąłem Ci gotowa odpowiedź na tacy, a Ty dalej swoje...

Wejdź sobie na tę stronę http://www.enerad.pl/enerator/?p=1 i wpisz zużycie 50kWh, a potem 500kWh i porównaj G11 z G12 dla danego dostawcy. Mi wychodzi 50/50 (tania/droga) przy zużyciu 50kWh oraz 29/71 (tania/droga) przy zużyciu 500kWh. Do obliczeń przyjąłem miejscowość Wejherowo i porównywałem ceny w Energa S.A.

Proszę Cię zrób to i przeproś, nie wymiguj się jak z filmem o Porothermie, że Ci się oglądać nie chce, bo i tak wiesz lepiej:)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To co podkreslilem jest kluczowe. Poziom zuzycia nie ma znaczenia. Wazne sa proporcje.

Zauwaz tez, ze sprzety dzialajace cala dobe w taryfie G12 wychodza ciut taniej w eksploatacji niz w G11 (tak jest przynajmniej w Tauron w dolnoslaskiem).

Zauważ co podkreśliłem.

Np lodówka wychodzi na to samo, ewentualne zyski lub straty zależą od te tego jak często, i w jakich godzinach ją otwierasz;)

Edytowane przez zyzolek

Co do proporcji i płatności za G11 i G12 podzielam zdanie PYXIS-a cena energii jest constans czy to całodobowa czy strefowa.i tylko proporcje pozwalaja pozostawic sporo kasy w kieszeni.

A poniżej obiecane fotki przed i po ociepleniu sypialni nie zwracajcie uwagi na temp tylko na przemieszczanie sie ciepła po ścianie PN

PS do ____________Przewas______________

kamera była pożyczona, szkoda ze nie pisałeś w piątek lub sobote bo widze ze również jesteś z Bielska-B ...

SYP_przed_dociepleniu.jpg.jpg

SYP_po_dociepleniu.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Co do proporcji i płatności za G11 i G12 podzielam zdanie PYXIS-a cena energii jest constans czy to całodobowa czy strefowa.i tylko proporcje pozwalaja pozostawic sporo kasy w kieszeni.

A poniżej obiecane fotki przed i po ociepleniu sypialni nie zwracajcie uwagi na temp tylko na przemieszczanie sie ciepła po ścianie PN

Robisz takie badania usługowo? Mam wrażenie, że mi sporo ciepła gdzieś ucieka i chętnie bym sobie dom "prześwietlił"

Pyxis, nie wiem czy dyskusja z Tobą ma jakiś sens, bo przecież już niejeden forumowicz przekonał się, że Ty zawsze masz rację;)

Ale tu nie ma "racji". Tu jest prosta matematyka. Nie mam zwyczaju polemizowac z poprawnym wynikiem obliczen. Taki jest i juz. Jesli tobie z obliczen wychodza inne wartosci, to zaprezentuj jak to liczysz. Razem poszukamy bledu. :)

PS.

Podalem Ci moje wartosci cen taryf i DO NICH sie odnosze.

Podaj swoje, to policzye dla nich (tylko nie te okrojone bez dystrybucji i oplat stalych)

PS2.

W filmiku o porothermie facet mowize " wg PRODUCENTOW porotherm to najlepszy material". Faktycznie rekomendacja twarda i niepodwazalna. Ja sie caly czas dziwie, ze z tego gowna ktokolwiek buduje. Zobacz na sciane Krzyska_BB w termowizji. Zgroza!

Edytowane przez Pyxis

Zmartwię Cię:) Jest gorzej niż myślałeś - pewny swego, oraz korzystając z faktu, iż mój szwagier jest pracownikiem Energii S.A. umówiłem się z nim na kawkę z prośbą o rozwianie moich wątpliwości. Jako, że sam nie był pewny w temacie zaprosił miłą panią z działu rozliczeń, która wyjaśniła mi dość dokładnie ten mechanizm. Otóż okazuje się, że prawda leży jak zwykle po środku:rolleyes: Po pierwsze ten tzw próg opłacalności nie jest wartością stałą i zależy bezpośrednio od zużycia energii w danym miesiącu. Pani powiedziała, że oczywiście oni takimi obliczeniami się nie zajmują, ale mniej więcej wygląda to tak, że ten mój sposób liczenia (na podstawie cen czystej energii) pozwala na ustalenie progu opłacalności bezwzględnej - czyli takiego gdy opłacać się będzie już każdemu bez względu na zużycie energii, natomiast próg ten obniża się wraz ze wzrostem zużycia energii. I tak dla przykładu osoba, która zużyje w miesiącu 50kWh będzie miała ten próg na poziomie 40/60 (tania/droga) natomiast osoba, która zużyje 500kWh będzie miała ten próg na poziomie 25/75.

Ponadto w internecie znalazłem takie opracowanie, które mniej więcej pokrywa się z tą wiedza więc chyba zagadka rozwiązana? :)

http://www.enerad.pl/index/?id=854d6fae5ee42911677c739ee1734486

Nie wiem nawet jak to skomentowac, bo to dla mnie niedorzeczne ze ktos i to niby z Energii moze takie cos wygadywac...

Zadalem ci wczesniej pytanie, jakie wg ciebie sa ceny kWh w Energdze w poszczegolnych taryfach. Podpowiem ci tylko ze na cene kWh ma wplyw cena za energie elektryczna i za jej przesyl wiec np kWh=0,15zl/kWh(przesyl)+0,35zl/kWh(energia elektryczna) co daje te hipotetyczne 50gr/kWh (przesyl+ energia) I TO MA WPLYW NA TO JAKI STOSUNEK T1/T2 SIE OPLACA!!!!! Teraz nie mam czasu na wieksze rozkladanie tego na czynjiki pierwsze. Nic innego nie ma wplywu na to, bo koszty stale aponamentowe itp sa takie same w taryfach G. Wiec czy zuzyje 75kWh w T1 i 25kWh w T2, czy tez 7500kWh w T1 a 2500kWh w T2 to nadal stosunek t1/T2 przy ktorym G12 sie oplaca jest taki sam. Jednym slowem stosunek oplacalnosci T1/T2=const. i jest zalezny TYLKO I WYLACZNIE od ceny en.el i przysylu za zuzyte kWh. AMEN

W filmiku o porothermie facet mowize " wg PRODUCENTOW porotherm to najlepszy material". Faktycznie rekomendacja twarda i niepodwazalna. Ja sie caly czas dziwie, ze z tego gowna ktokolwiek buduje. Zobacz na sciane Krzyska_BB w termowizji. Zgroza!

Się buduje bo taka ściana oddycha.:lol2:

Rachunek z dziś:

666kWh od 23.11. do 27.01 kwota 385,85 czyli wychodzi 0,5794 zł /kWh

Po rozłożeniu na czynniki pierwsze: kWh 0,2723 zł , zmienna 0,1734 zł , jakościowa 0,0084 zł do 1 stycznia

od 1 stycznia kWh 0,2547 zł, zmienna 0,1660 zł, jakościowa 0,0108 zł

do tego jeszcze opłata za dystrybucję, przejściowa, zimowa, prezesowa, reklamowa, marketingowa, roszczeniowa itp. itd

Edytowane przez Wivaldi
Błąd w cenie.

Ale tu nie ma "racji". Tu jest prosta matematyka.

Jak widać równie prosta co ortografia ;)

Wzór na zrównanie cen za 1kWh w dwóch taryfach- g11 i g12.

procentowy udział w drogiej / dziennej taryfie- tu "y"

y=[(g11-droga)/(tania-droga)] x 100%

procentowy udział w taniej/nocnej - tu "x" = 100%-y

lub procentowy udział w taniej

x=[(droga-g11)/(droga-tania)] x 100%

i dalej w drogiej

y=100%-x

procentowy udział w drogiej / dziennej taryfie- tu "y"

x=[(droga-g11)/(droga-tania)] x 100%

i dalej w drogiej

y=100%-x

Brawo:lol2:

I niech sobie ludziska sami policzą, jeżeli jeszcze umieją liczyć;)

procentowy udział w drogiej / dziennej taryfie- tu "y" y=[(g11-droga)/(tania-droga)] x 100%

x=[(droga-g11)/(droga-tania)] x 100% i dalej w drogiej y=100%-x

Do tego jeszcze tangens, cotangens, całka i na to wszystko zasmażka.:D

Wg obecnych standardow nauczania mbyl bym klasyfikowany jako ciezki dysortografik, ale daleki jestem do "dumy" z tego powodu. Pierwszym "dyktandem" w moim zyciu napisanym na ocene pozytywna byla matura. ;)

Chociaz jeden sie "wysilil", chociaz ja to wyprowadzilem ze znacznie bardziej "intuicyjnego" ukladu rownan, ktory "nawet" Wivaldi by zrozumial. ;)

kol.Varme na wątku o chińskich pompach zmotywował mnie do małego testu ;)

przeklejam :) może się komuś przyda

pomiarów chińskiej PC p-p za 699zł z Casto ciąg dalszy ....

http://www.castorama.pl/klimatyzator...18000-btu.html

3 godziny działania temp. nastawiona na 24*C

temp.nawiewu 40*C

temp.zewnętrzna -4*C

zeżarł dokładnie 4kWh

3 defrosty po 5-7 minut