Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie z rachunku wyszło brutto:

0,214259 noc

0,413148 dzień

po dodaniu dystrybucji zmiennej, i jakościowej (te opłaty są osobno do danej taryfy)

0,27858 noc

0,687315 dzień

po dodaniu przejściowej, dystrybucji stałej i abonamentowej, suma podzielona proporcjonalnie do każdej taryfy w stosunku zgodnym ze zużyciem, 85,71/14,29%.

0,29989 dzień

0,708624 noc

średnia z kWh ze wszystkimi opłatami i brutto 0,358280423 zł

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To sa troszke dane bez tresci...

kwote / kWh i mamy cene taniej i tak samo ilosc kWh drogiej / PLN za za droga...

Dla G 11 dzielimy rachunek / kWh i mamy cene 1 kWh

Bo 1kWh za 0,11 nic nie mowi... i napewno x kWh nie bedzie kosztem ogrzewania

:)

To dolicz sobie pozostałe opłaty i będziesz wiedział. Podałem ceny za sam prąd z duona. To co jeszcze mam podać ceny dystrybucji i inne składniki dla wszystkich czytających. Przecież każdy ma inne. Waflosowi tania en. el wychodzi 0,22 w G12, mi 0,245 i 0,265 w G12W i wszystkie te różnice wynikają nie z ceny prądu tylko z dystrybucji.

Podałem ceny za sam prąd z duona. To co jeszcze mam podać ceny dystrybucji i inne składniki dla wszystkich czytających. Przecież każdy ma inne. .

Każdy ma inne dodatkowe opłaty, ale każdy te dodatkowe opłaty MUSI zapłacić, także VAT i akcyzę.

Ergo:Cena za 1 kWh to tyle ile wyciągasz z kieszeni żeby za niego zapłacić !

Nie ściemniaj więc ludzi. Nawet jak jesteś przedsiębiorcą to i tak tylko VAT możesz sobie odliczyć, ale wszystko inne trzeba płacić.:no:

To sa troszke dane bez tresci...

kwote / kWh i mamy cene taniej i tak samo ilosc kWh drogiej / PLN za za droga...

Dla G 11 dzielimy rachunek / kWh i mamy cene 1 kWh

Bo 1kWh za 0,11 nic nie mowi... i napewno x kWh nie bedzie kosztem ogrzewania

To dolicz sobie pozostałe opłaty i będziesz wiedział. Podałem ceny za sam prąd z duona. To co jeszcze mam podać ceny dystrybucji i inne składniki dla wszystkich czytających. Przecież każdy ma inne. Waflosowi tania en. el wychodzi 0,22 w G12, mi 0,245 i 0,265 w G12W i wszystkie te różnice wynikają nie z ceny prądu tylko z dystrybucji.

Chociaż jeden - mar1173 wie o co chodzi i umie sobie dodać do ceny kWh koszty dystrybucji.

Gość Arturo72

G12W tania 22gr. droga 82gr.

Czyli kicha,przy mojej 0,54zł i zużyciu na bytowy ok.300kWh i 500kWh na c.o i cwu Duon może się schować.

To w zimie a w lato będzie 300kWh bytowy i tylko 100kWh cwu.

Porażka duonowa.

Dalej G12 jest dla mnie mocno opłacalna ?

Edytowane przez Arturo72

Czyli kicha,przy mojej 0,54zł i zużyciu na bytowy ok.300kWh i 500kWh na c.o i cwu Duon może się schować.

Porażka duonowa.

Grzejac pompa w tanim, to w plecy bys raczej nie byl, nawet biorac pod uwage, ze jestes z Marsa. :)

Napisał waflos Zobacz post

G12W tania 22gr. droga 82gr.

Porażka duonowa.

Chyba porażka arturowa...! - gdzie ty uczyłeś się matematyki??? Nikt Ci nie każe grzać o 28gr taniej za kWh

Przy zużyciu na ogrzewanie 500kWh/miesiąc daje to 160zł oszczędności

W moim przypadku przy taryfie G12W zużycie sprzętów w I taryfie przypada na 1/3 zużycia - policz sobie oszczędności... ;-)

PS. Kup sobie watomierz i policz ile co zużywa i w jakich strefach godzinowych działa a potem wyciągnij wnioski i się nie ośmieszaj...

...wszak pompeczkę kupiłeś dla oszczędności... czy tylko dla wygody???

pozdr.

Porażka duonowa.

W mies czerwiec -wrzesień zużyłem 473,90kWh drogiej 656,30kWh taniej 1130,20kWh razem

Przy cenach Waflosa

473,9x0,82=388,6

656,3x0,22=144,39

388,6+144,39=533zł/1030=0,47zł/kWh

Szału nie ma ale to tylko lato.

Najlepiej porównywać cały rok i wtedy wyjdzie średnia 0,40zł/kWh. Ciebie pewnie też to nie zadowala. Tylko u mnie G11 to 0,65 zł/kWh u ciebie o 10 gr tańsza to i G12 będzie tańsza.

Gość Arturo72
Chyba porażka arturowa...! - gdzie ty uczyłeś się matematyki??? Przy zużyciu na ogrzewanie 500kWh/miesiąc daje to 160zł oszczędności W moim przypadku przy taryfie G12W zużycie sprzętów w I taryfie przypada na 1/3 zużycia - policz sobie oszczędności... ;-) pozdr.
Ale już 300kWh bytowego daje ok.90zł straty bo funkcjonujemy w dzień.

Przychodzi lato i...zonk.

Coś z Twoją matematyką jest nie teges.

Ale już 300kWh bytowego daje ok.90zł straty bo funkcjonujemy w dzień.

Przychodzi lato i...zonk.

Coś z Twoją matematyką jest nie teges.

Głupoty piszesz.

Lodówka chodzi tylko w drogiej? A reku? A światło i TV używasz tylko w drogiej? Z twoich 300kWh bytowego spokojnie wyjdzie około 30% w taniej. Nawet nie będziesz musiał palcem ruszyć.

Gość Arturo72
Głupoty piszesz.

Lodówka chodzi tylko w drogiej? A reku? A światło i TV używasz tylko w drogiej? Z twoich 300kWh bytowego spokojnie wyjdzie około 30% w taniej. Nawet nie będziesz musiał palcem ruszyć.

Tylko lodówka i reku chodzilyby w taniej,której mam 10h przez 7 dni w tygodniu,poza tym reszta prądu bytowego w drogiej,czyli sądzę,że 10-15% obecnego bytowego byłoby taniej.

Na siłę i za parę złotych rocznie nie zamierzam zmieniać ani taryfy ani przyzwyczajeń.

Tylko lodówka i reku chodzilyby w taniej,której mam 10h przez 7 dni w tygodniu,poza tym reszta prądu bytowego w drogiej,czyli sądzę,że 10-15% obecnego bytowego byłoby taniej.

Na siłę i za parę złotych rocznie nie zamierzam zmieniać ani taryfy ani przyzwyczajeń.

W weekendy też nie mieszkacie? O 21 idziecie spać z kurami? I nie wiem o jakich przyzwyczajeniach mówisz.

Nie rozumiem Twojej logiki, ale widac, ze nie tylko ja, nie chce Ci sie poswiecic z 2,3 godzin zeby oszczedzic kilkaset PLN rocznie, ale chcialo Ci sie wydac 20 tys zeby rachunki byly rocznie nizsze o podobne kilkaset PLN.

Logika sugeruje zrobic odwrotnie: wycisnac najnizszy mozliwy koszt i jesli sie okaze za x lat, ze to za duzo wtedy inwestowac np. w mala PC, chodzi o to, ze tych lat moze zabraknac zeby Twoja wersja byla uzasadniona.

Podaj lepiej zuzycie za styczen na CO/CWU, dom masz 4-litrowy, bedzie do porownan...

Gość Arturo72
W weekendy też nie mieszkacie? O 21 idziecie spać z kurami? I nie wiem o jakich przyzwyczajeniach mówisz.

U nas nie ma G12w,w weekendy jest taryfa jak w tygodniu,godziny taniej taryfy to 22-6 i 13-15.

Przychodzimy do domu 16-17 i wtedy gotujemy,pierzemy,zmywamy,oglądamy itp.

Głupoty piszesz.

Arturo: nie sądź (czytaj nie pie.rz) tylko policz!!!!

Wg Twojego zużycia bytowego to licząc tylko weekendy zużywałbyś 80kWh w taniej...

Ciekawe czy wiesz ile pobiera twoje reku. pompa CO i np. dekoder, TV...??

Mimo iż chodzicie "spać z kurami" to te sprzęty po za TV (oczywiście jak jest off) mogą działać sobie w taniej taryfie...

Edytowane przez waflos