Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

833,87zł/1526kWh=0,54644zł/kWh

Policz sobie:

[ATTACH=CONFIG]238517[/ATTACH]

Arturku policz sobie : masz fakturke za calosc, odlicz kwh z Pc przy pesymistycznym stosunku zuzycia 80/20-tania droga (podobno masz duza akumulacje) i usrednij calosc lacznie ze zuzyciem domowym. Teraz placisz 0,55zl za kwh , po tej symulacji i bez ,,straty komfortu" nie ,,dotkiesz" 0,50zl za 1kwh:yes:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arturku policz sobie : masz fakturke za calosc, odlicz kwh z Pc przy pesymistycznym stosunku zuzycia 80/20-tania droga (podobno masz duza akumulacje) i usrednij calosc lacznie ze zuzyciem domowym. Teraz placisz 0,55zl za kwh , po tej symulacji i bez ,,straty komfortu" nie ,,dotkiesz" 0,50zl za 1kwh:yes:

Chyba nie ma sensu ;)

Jeśli ktoś się zastanawia jakie ma zużycie, jaki ma profil zużycia i jaką taryfę wybrać, to polecam sobie to po prostu sprawdzić. Na aledrogo można kupić jednofazowy licznik-wskażnik zużycia prądu Orno OR WE 504 z interfejsem RS485, który można podłączyć do kompa przez przejściówkę RS485->RS232. Za pomocą darmowej aplikacji orno lub modpoll można sobie odczytywać jakie jest bieżące zużycie prądu, moc czynna, bierna, prąd i inne parametry. Finalnie można wygenerować sobie wykres. Mnie za jedną noc wyszedł taki:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=236106&d=1390135214

Jak się uporam z portami szeregowymi w wirtualnej maszynie, to wrzucę bieżącą rejestrację na moją stronę http://mojazielonaenergia.pl

Na aledrogo można kupić jednofazowy licznik-wskażnik zużycia prądu Orno OR WE 504 z interfejsem RS485, który można podłączyć do kompa przez przejściówkę RS485->RS232.

Zastanawiałem się nad tym. Zniechęciło mnie to, że jak zrozumiałem, trzeba mieć licznik stale połączony do komputera. Tj. nie można mieć off-line i tylko co jakiś czas podłączyć i zgrać dane?

Zastanawiałem się nad tym. Zniechęciło mnie to, że jak zrozumiałem, trzeba mieć licznik stale połączony do komputera. Tj. nie można mieć off-line i tylko co jakiś czas podłączyć i zgrać dane?

Możesz na routerze zainstalować np. openwrt i na nim robić pomiary. Modpoll działa też pod linuxem, a to otwiera możliwości czytania pod różnym sprzętem typu routery, raspberry, itp. Arduino też ma możliwości czytani modbusa.

Możesz na routerze zainstalować np. openwrt i na nim robić pomiary. Modpoll działa też pod linuxem, a to otwiera możliwości czytania pod różnym sprzętem typu routery, raspberry, itp. Arduino też ma możliwości czytani modbusa.

A już myślałem, że czasy linuksa mam za sobą. Ech. Chyba muszę przegrzebać strych, jak znajdzie się jakiś kompatybilny sprzęt, to nie będę miał wyjścia i podłączę ;) Masz z tym (openWRT+modpoll) jakieś doświadczenie, czy masz to pod zwykły komputer podłączone?

Ale co mam liczyć ? Jeśli nie będzie 1tys.zł zysku a nie będzie to nie mam co liczyć ;)

no nie mogę...!!! jaki ty jesteś głupi arturo (celowo z małej litery) jeśli tobie nie opłaca oszczędzić choćby 50zł to jesteś po prostu; krety..m...

Edytowane przez waflos

Ale co mam liczyć ? Jeśli nie będzie 1tys.zł zysku a nie będzie to nie mam co liczyć ;)

No to szlachta sie bawi:cool: a jak bedzie 950zl? Tylko aby to wiedziec to trzeba policzyc,nawet gdyby 5 stowek to nie lepiej dzieciakowi odpalic np. na ferie, zamiast Tauronowi ? Pamietam jak na prawo i lewo glosiles jaki to cwaniak jestes, i to slynne chaselko ,,debil ekonomiczny" :no:

DZIŚ RANO odkopałem:D licznik

0d 5 grudnia do 30 stycznia

tania taryfa 841 kwh

droga taryfa 129 kwh

cały dom

w tym zmywarka 2-3 razy w tygodniu

i grzałka defa w mrozy w samochodzie codzienie 2kw po30-60min

to jest zużycie za cały dom z grzaniem

PODAM DOKŁADNE KOSZTY JAK PODZIELE KWOTY Z FAKTURY PRZEZ ILOŚC KWH

ALE JA SZACUJE

TANIA - O,37 ZŁ

DROGA -O,74 ZŁ

TO SĄ CENY RACZEJ ZAWYŻONE

ZOBACZĘ JAK DOSTANE PIERWSZĄ FAKTURĘ

uczciwie dopisze- przy okazji ksawerego w grudniu i teraz dopaliłem niecałe 50 kg brykietu za 30 zł

Edytowane przez malux20

Masz z tym (openWRT+modpoll) jakieś doświadczenie, czy masz to pod zwykły komputer podłączone?

Mam pod zwykłego kompa, ale nie powinno być problemów z odczytami licznika na jakimś alternatywnym sprzęcie, bo komunikacja nie jest specjalnie wyszukana. Tu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=76519#p76519 ktoś umieścił skrypt który odczytuje dane z licznika.

styczeń CO 1225 kWh (od początku sezonu tj 18-09-2013 , 3772 kWh) 135 dni

styczeń CWU 118 kWh (od początku sezonu tj 18-09-2013 , 456 kWh) 135 dni

średnia CO od 18-09-2013 do 31-01-2014 CO (135 dni) 27,94 kWh

średnia CWU od 18-09-2013 do 31-01-2014 CWU (135 dni) 3,38 kWh

aha 5 dni palone w kominku pozostalosci po budowie od 18-23 miękkie drewno pare wiaderek 12L naładowane przestrzennie (znaczy luzem ile weszło tyle wziąłem) od 24-01 do 28-01

F-VAT cały rok 4240 PLN.w domu wszystko na prąd

Ps. CO i CWU oczywiście 100% tania taryfa, woda za styczeń 8m3 z czego CWU ~ 4m3

stany_31-01-2014.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB