Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak tam kilowaciki w styczniu?? :)):cool:

U mnie styczeń Co+CWU 1307kWh taniej taryfy - hrzałeczki w buforku. Parterówka 110m2 22stopnie C.. Chyba deko duże zuzycie ale cały czas wietrzę na 75% - 100% mocy WM by przy mrozach wygnać tą wilgoć a chyba wciąż mam jej sporo.... - chociaż ostatnio spadła do 45%.

Od 1 pażdziernika do dzisiaj koszt za prąd CO+CWU 851zł brutto - chyba do przełknięcia... ;-)

Edytowane przez waflos

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zużycie styczeń 2014

CO

koszt - 223,99 zł

zużycie - 555,37 kWh

CWU - 8,38m3

koszt - 62,28 zł

zużycie - 175,43 kWh

Razem CO+CWU

koszt - 286,27 zł

zużycie - 730,80 kWh -90% tania

DOM

koszt - 142,14 zł - 41% tania

zużycie - 251,50 kWh

CAŁOŚĆ

koszt - 428,41 zł - 77% tania

zużycie - 982,30 kWh

15.09.21013- 31.01.2014

CO+CWU(36,5m3)

koszt - 806,68 zł

zużycie - 2074,5 kWh

Zużycie styczeń 2014

CO

koszt - 223,99 zł

zużycie - 555,37 kWh

CWU - 8,38m3

koszt - 62,28 zł

zużycie - 175,43 kWh

Razem CO+CWU

koszt - 286,27 zł

zużycie - 730,80 kWh -90% tania

DOM

koszt - 142,14 zł - 41% tania

zużycie - 251,50 kWh

CAŁOŚĆ

koszt - 428,41 zł - 77% tania

zużycie - 982,30 kWh

15.09.21013- 31.01.2014

CO+CWU(36,5m3)

koszt - 806,68 zł

zużycie - 2074,5 kWh

Masz tanią taryfe po 0,39gr?

zresztą widac roznice temperatur miedzy Dolnym ślaskiem a mazurami :p ile mieliscie dni ponizej -10?

Masz tanią taryfe po 0,39gr?

zresztą widac roznice temperatur miedzy Dolnym ślaskiem a mazurami :p ile mieliscie dni ponizej -10?

0,355 i 0,71

Nie wiem jak na Dolnym Śląsku ale u mnie od ok 8-9 dni średnia dobowa to ok -10st. Dodatkowo ostatnie kilka dni z silnym wiatrem. Dzisiaj już cieplej, teraz -4.

Ostatnio mój Galmet Heros 120, kilka razy pokazał na sterowniku błąd E2, co oznacza problem z modułem termostatu. Zgodnie z instrukcją restart zasilania i problem rozwiązany. Czuje jednak, że problem może się powtarzać. Zadzwoniłem więc do serwisu, miły Pan poinformował mnie, że powodem tego jest sterownik (art. no M-004215). Cena internetowa ok 140PLN, cena Galmetowa z usługą 180PLN. Na razie nic nie robię. Piszę dla potomnych, bo jeśli komuś taki alarm wyskoczy, to niech od razu dzwoni do serwisu mówi że problem jest nagminny i niech mu na gwarancji wymieniają, u mnie oczywiście już po gwarancji...

Ostatnio zastanawia mnie jeszcze jak o bliczyć straty z odkurzacza centralnego, mam już go rok, trudno mi powiedzieć jaki ma wpływ na zużycie, myślę że dużo mniej znaczący, aniżeli kożyści jakie płyną z niego, mimo tego może ktoś podrzuci jakiś magiczny wzór do którego podstawie m3 i wyjdzie strata.

A tak bardzo sie martwiłes ze obliczenia są niedoszacowane, jedna nietypowa zima (pierwsza na dodatek) nie moze byc podstawą do werfikacji obliczeń

Nie juz sie nie martwie bo gorzej byc nie moze ;) obliczenia byly robione dla domu wykonczonego w 100% z WM

a tym czasem strop i dach nie ocieplone (sufit ma temp +10 - +12) i jest WG

nie sadze ze ekogroszkiem czy pelletem bylo by duzo taniej bo takie mialem pierwsze zalozenie. Wiec jak narazie jest OK:yes:

Nie juz sie nie martwie bo gorzej byc nie moze ;) obliczenia byly robione dla domu wykonczonego w 100% z WM

a tym czasem strop i dach nie ocieplone (sufit ma temp +10 - +12) i jest WG

Przez brak całkowitego ocieplenia nie wyszła Ci wilgoć? Ja byłem w tym roku u znajomego który wprowadził się w listopadzie do nie w pełni ocieplonego domu i już w święta hodował grzyba w przedsionku i łazience. Druga sprawa że u niego to nawet pożądnej WG nie ma... nie wiem jak tak można żyć

Przez brak całkowitego ocieplenia nie wyszła Ci wilgoć? Ja byłem w tym roku u znajomego który wprowadził się w listopadzie do nie w pełni ocieplonego domu i już w święta hodował grzyba w przedsionku i łazience. Druga sprawa że u niego to nawet pożądnej WG nie ma... nie wiem jak tak można żyć

Niee wszedzie jest suchutko wilgotnosc 38% aktualnie.

Zobaczymy na nastepny sezon jak bedzie gdy juz wszystko zrobie..

A tak bardzo sie martwiłes ze obliczenia są niedoszacowane, jedna nietypowa zima (pierwsza na dodatek) nie moze byc podstawą do werfikacji obliczeń

U nas na Dolnym duzo cieplej. Zasluzone miano bieguna ciepla zobowiazuje. :)

Wczoraj w dzien w cieniu mialem +7,5*C. Snieg znikal w oczach. Noxcny "halny" posprzatal resztki sniegu, ale tez nieco dom wychlodzil (21,7*C a na poddaszu jeszcze 0,5*C nizej). Chyba przestane sie pie..ic jak matka z chuliganem i dam dla "plusowych" jeden stopien wiecej na krzywej, wlasnie biorac poprawke na ewnetualny wiaterek. Najwyzej bede w dni bezwietrzne intensywniej wietrzyl. :)

Dla scisłosci to w Polsce sa 2 bieguny ciepła :

1) Słubice

2) Tarnów

Niech Ci bedzie.

Okolice Tarnowa teraz +5*C a u mnie +9*C. ;)

Poprawka:

Okolice Tarnowa teraz +1*C a u mnie +9*C. ;)

Tak jeszcze calkiem przy okazji, to te mapki jednak nieco inaczej pokazuja rozklad temperatur niz sugerujesz:

http://www.wiking.edu.pl/upload/geografia/images/polska_temperatury_stycznia.jpg

http://www.wiking.edu.pl/upload/geografia/images/polska_temperatury_roku.gif

Edytowane przez Pyxis

Tarnów ma specyficzną lokalizację i długoletnie obserwacje meteo potwierdzają fakt wystepowania rekordowych temperatur sredniorocznych, z małym zastrzezeniem ze dotyczą one stosunkowo małego obszaru ograniczonego tylko do czesci Tarnowa, okoliczne mejscowosci tym biegunem juz nie są. Mapy które przedstawiłes nie mają odpowiedniej skali aby to pokazać

Nie mniej widac, ze Dolny Slask ma najwyzsza roczna temperature. Srednia ze stycznia tez nie jest zla. Tarnow sie chowa. ;)

PS.

Tu sa dane na temat srednich temperatur poszczegolnych miesiecy z ~20 lat. Zobacz na tabelke i wykres p.t:."Średnia temperatura w ciągu roku (w °C)". Zwlaszcza miesiace "grzewcze": grudzien, styczen i luty.

Tarnow:

http://pl.meteo365.net/klimat,tarnow,4394.html

Wroclaw:

http://pl.meteo365.net/klimat,wroclaw,4398.html

Chyba jednak mniej energii bedzie potrzebowal domek we Wroclawiu.

Edytowane przez Pyxis