asolt 01.02.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nie mniej widac, ze Dolny Slask ma najwyzsza roczna temperature. Srednia ze stycznia tez nie jest zla. Tarnow sie chowa. PS. Tu sa dane na temat srednich temperatur poszczegolnych miesiecy z ~20 lat. Zobacz na tabelke i wykres p.t:."Średnia temperatura w ciągu roku (w °C)". Zwlaszcza miesiace "grzewcze": grudzien, styczen i luty. Tarnow: http://pl.meteo365.net/klimat,tarnow,4394.html Wroclaw: http://pl.meteo365.net/klimat,wroclaw,4398.html Chyba jednak mniej energii bedzie potrzebowal domek we Wroclawiu. Na pewno będzie potrzebował mniej, ale przy okreslaniu bieguna ciepla ochodzi o najwyższą temp srednioroczna wiecej info na http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/435041,tarnow-jest-polskim-biegunem-ciepla.html Jezeli twierdzisz ze to przekłamanie podaj prawdziwe wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Jezeli twierdzisz ze to przekłamanie podaj prawdziwe wyliczenia. Twierdze, ze jesli chodzi o minimalizacje kosztow ogrzewania, to Dolny Slask jest najbardziej uprzywilejowanym regionem kraju. Jesli twierdzisz inaczej to podaj prawdziwe wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Twierdze, ze jesli chodzi o minimalizacje kosztow ogrzewania, to Dolny Slask jest najbardziej uprzywilejowanym regionem kraju. Jesli twierdzisz inaczej to podaj prawdziwe wyliczenia. Definicja bieguna ciepła nic nie mowi o minimalizacji kosztów ogrzewania, ja jedynie odniosłem sie do lokalizacji bieguna ciepła w Polsce. A bardziej uprzywilejowane pod względem kosztów ogrzewania jest pomorze zachodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 pyxis twoja logika jest dobrze znana na FM asolt ładnie cię wypunktował a ty dalej swoje, już nie udowadniaj bo nie udowodnisz za cienki jesteś w meteo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.02.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Chyba jednak mniej energii bedzie potrzebowal domek we Wroclawiu. Co znaczy że mogę spokojnie PC powietrzną założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Definicja bieguna ciepła nic nie mowi o minimalizacji kosztów ogrzewania, ja jedynie odniosłem sie do lokalizacji bieguna ciepła w Polsce. A bardziej uprzywilejowane pod względem kosztów ogrzewania jest pomorze zachodnie. Zbyt doslownie podszedles do tego "bieguna" Mialem na mysli korzystne warunki pod wzgledem ogrzewania. Tu faktycznie masz racje, ze Pomorze Zachodnie wypada lepiej od Dolnego Slaska (popatrzylem na mapke sredniej rocznej a nie styczniowej), ale ten jednak lepiej od rejonu Tarnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Co znaczy że mogę spokojnie PC powietrzną założyć. To ogromna nadinterpretacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 pyxis twoja logika jest dobrze znana na FM Qubic, Twoja ignorancja tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Co znaczy że mogę spokojnie PC powietrzną założyć. Dla ciekawosci podam potwierdzone dane odnosnie COP (SCOP) w lokalizacji Sobótka k/ Wrocławia dla pompy p-w Daikin Altherma LT 8 kW w okresie od 24.10.2013 do 24.01.2014 SCOP=2,69 (w tym ogrzewanie 100% podłogówki i cwu ok 48 oC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zbyt doslownie podszedles do tego "bieguna" Mialem na mysli korzystne warunki pod wzgledem ogrzewania. Tu faktycznie masz racje, ze Pomorze Zachodnie wypada lepiej od Dolnego Slaska (popatrzylem na mapke sredniej rocznej a nie styczniowej), ale ten jednak lepiej od rejonu Tarnowa. Dla mnie biegun ciepła to biegun ciepła, gdybys podał ze zimowy biegun ciepła to na pewno bym Tarnowa nie podał, notabene to 15 km od mojego domu, jezeli zas chodzi o pompe p-w w twoim regionie to wyniki dla Sobotki podałem w poscie powyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Dla ciekawosci podam potwierdzone dane odnosnie COP (SCOP) w lokalizacji Sobótka k/ Wrocławia dla pompy p-w Daikin Altherma LT 8 kW w okresie od 24.10.2013 do 24.01.2014 SCOP=2,69 (w tym ogrzewanie 100% podłogówki i cwu ok 48 oC) Czyli rzut beretem ode mnie. Kolega silesia by Ci juz powiedzial, ze w takim rejonie SPF (wg EN oczywiscie) nie moze byc nizszy niz 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Qubic, Twoja ignorancja tez. coś tam sobie "logicznie" wydumałeś i powtarzasz w kółko....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Czyli rzut beretem ode mnie. Kolega silesia by Ci juz powiedzial, ze w takim rejonie SPF (wg EN oczywiscie) nie moze byc nizszy niz 3. Ale tu jest okres jesienno-zimowy, co prawda koniec jesieni i początek zimy był łagodny ale styczen nieco nadrobił. Gdy minie rok podam wyniki, ale bedą nieco zniekształcone przez 5 kolektorów słonecznych, czyli pompa de facto pracuje tylko w miesiącach od X-III czyli nie jest to prawidłowa metodologia pomiarowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 coś tam sobie "logicznie" wydumałeś i powtarzasz w kółko....... Ja sie pomylilem, a Ty sie widze malo nie pos...es ze szczescia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Słubice już straciły miano bieguna ciepła - to prawda - mieliśmy tej zimy śnieg z 3 cm sporo jak na Słubice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 01.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Na co do dziś prawie 5000kwh...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Co znaczy że mogę spokojnie PC powietrzną założyć. Spokojnie nawet w Suwałkach można odpowiednią pompę założyć. No ale do kabli jej nie podłączysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 30.12-30.01: zużycie na c.o-504kWh zużycie na cwu-160kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Spokojnie nawet w Suwałkach można odpowiednią pompę założyć. No ale do kabli jej nie podłączysz Mocna więź Artura i G11 łańcuch usunięty Edytowane 1 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Narazie nie zamierzam zmieniać a na podsumowanie sezonu grzewczego jak i roku czasu zamieszkania jeszcze czas Nie wykluczam we wrześniu łyknąć G12w(jak będzie) ale w marcu przyszłego roku raczej znowu przejdę na G11 Nie mozna zmieniac taryfy częsciej jak raz w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts