Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlatego też piszę,że nie wykluczam przejścia we wrześniu 2014r na G12w(jak będzie) a w marcu 2015r przejścia z powrotem na G11,no chyba,że jest to raz na 12 miesięcy a nie raz w roku kalendarzowym.

Jeśli nie będzie weekendowej to pewnie narazie zostanę w G11 chociaż dla próby sezon mógłbym pogrzać i pomęczyć się w G12 :)

No tak, raz do roku, nie raz w roku

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spokojnie nawet w Suwałkach można odpowiednią pompę założyć.

No ale do kabli jej nie podłączysz ;)

Odpowiednia pompa to odpowiednie pieniądze.Jakieś dziwne zaufanie mam do Daikin a one kosztują jak japońskie auta.

Oczywiście że do kabli nie, ale do rurek na końcu których można dokręcić grzejniki to tak.

Chodzę do licznika i mierzę czas pracy pompy i zużycie przez ten czas energii na potrzeby cwu i c.o w systemie godzinowym :)

To żart:confused:

Ja pytam poważnie:yes: - jeżeli jest tam taka opcja to się podziel, bo ja takiej nie znalazłem w swoim T-cap'ie

To nie żart,tak robię :)

Przy c.o jest podobnie.

Oczywiście nie jest to dokładność do setnej kWh ale do jednej jak najbardziej.

OK rozumiem, jeżeli faktycznie sprawdzasz co godzinę:o to w miarę dokładne wyliczenie tego jest możliwe. Natomiast bazując na samym czasie pracy (bo ja wiem, że moja pracuje 2x45min na dobę na cele CWU) dokładnie wyliczyć się tego nie da, bo zużycie będzie tu zależeć od temp zewnętrznej w czasie pracy PCi.

Myślałem, że te dane można jakoś wyciągnąć ze sterownika pompy, ale skoro nie, to liczyć mi się nie chce:D Pozdrawiam

To nie żart,tak robię :)

Przy c.o jest podobnie.

Oczywiście nie jest to dokładność do setnej kWh ale do jednej jak najbardziej.

A nie prościej założyć licznik ciepłej wody (koszt ~30-50PLN) za zasobnikiem i policzyc wg wzoru ..... dla podpowiedzi podam że ciepło właściwe dla wody to 4190 :)

Uuuu nie dobrze... pompiaczki sie kłócą :) ale przyznam racje dla Värmepumpsägare z tą Alfą... i nie wiem jak człowiek taki jak Artur moze miec Alfę...

tak serio to ciekawi mnie czy faktycznie pompa powietrzna daje rade przy takich duzych minusach..

a jak jest z kolektorem poziomym? na jakiej głębokosci on sie znajduje?

To jak ktoś chce kupić pompę do CO to po ch.. rozkopywać działe i robić kolektory poziome czy jak to sie tam nazywa nie wspominając juz o odwiertach pionowych?

P.S Ustawiłem stery jak Jasiek radził.. kombinowałem po swojemu i slabo to wychodzi :p

ustawialem samą podloge tylko w taniej i grzalo sobie grzalo potem przerwa i od13tej zanim znowu ta wylewka sie bujnela to bylo juz czuc odczucie chlodu. sprawdze ten miesiac na samych czujkach powietrznych i niech sobie chodzi kiedy chce.

No i dla niektorych ten halas P/W jest ponoc uciazliwy. Kojarza z nadlatajacym "Apache" :lol2:

Moim zdaniem hałas jest znacznie bardziej uciążliwy przy PC-GW, bo sprężarka znajduje się w "domu", a nie na zewnątrz. Ja swoją słyszałem w garażu dopiero poniżej -15*C, w wyższych temperaturach jest nieodczuwalna. A poza wszystkim zimą mało kto wysiaduje z kawką na tarasie:D

Tak przy okazji,za ok.2 tygodnie będę miał robione badania termowizyjne,wyniki oczywiście zamieszczę.

Wg mnie będą tragiczne...

A badania elektryczne to Ty robił ? Bo widzę że zasilanie na pompę masz C25 a to wymaga prądu zwarcia ponad 250 A żeby było prawidłowo. Ja na razie tragicznie widzę Twoją elektrykę.

Tak przy okazji,za ok.2 tygodnie będę miał robione badania termowizyjne,wyniki oczywiście zamieszczę.

Ma być +10 stopni ponoć. Nie wiem, czy najlepszy okres na termowizję już nie minął.

A tak off topowo - masz dach czterospadowy, murłata chyba bezposrednio na wieńcu, wiec jak to jest docieplone ?

Edytowane przez fotohobby

Ma być +10 stopni ponoć. Nie wiem, czy najlepszy okres na termowizję już nie minął.

A tak off topowo - masz dach czterospadowy, murłata chyba bezposrednio na wieńcu, wiec jak to jest docieplone ?

Ma ocieplone zgodnie z normami ,,durszlakowymi" Starannie zaplanowane, przemyslane i wykonane ;) A teraz trzesie,, porami". Ustawil sie na badanie kamerka za dwa tygodnie,mrozy pewnie tez zamowil...

Gość Arturo72

Niestety pewne względy nie pozwalały robić wcześniej termowizji a okres był oczywiście najlepszy.

Mam nadzieję,że za ok.dwa tygodnie znowu ostro przymrozi ;)

Okazało się,że praktycznie murłata nie jest docieplona a w każdym razie nie dobrze docieplona.

Styro zewnętrzny wychodzi ponad murłatę a ona sama miała być przykryta styropianem połączonym ze styropianem ze stropu i zewnętrznym.

Tego elementu nie robiłem sam a okazało się,że nie jest to do końca zrobione jak chciałem.Podobnie jest z działówkami,wychodzą ponad ocieplenie stropu i nie są docieplone także na wiosnę czeka mnie robota ;)

Poza tym nie ociepliłem ściany garażu,która jest "plecami" spiżarki,nie było to dobre rozwiązanie i to także zmieniam na wiosnę.

PC G/W ma lepsza sprawnosc... od P/W. Ale roznica w kWh/rok moze byc mala przy malym zapotrzebowaniu na cieplo.

Jak P/W ma SCOP 2.5-3 to G/W bedzie miala ca 3.5-4. U jednych jak i drugich beda roznice pomiedzy producentami. Moze nie wielkie zawsze ale sa.

Przy istniejacym domu faktycznie trzeba sie liczyc z bajzlem. Do nowego mozna sobie wybrac co sie chce.

No i dla niektorych ten halas P/W jest ponoc uciazliwy. Kojarza z nadlatajacym "Apache" :lol2:

Do roznic dochodza takie niuanse jak np grzanie w tanim pradzie dla gruntowki. Ona ma wtedy taka sama sprawnosc, a PW juz niekoniecznie noca da sobie dobze rade. Same kWh to jedo. Ich cena to druga sprawa.

Jesli ktos na CO+CWU bedzi potrzebowak 6k kWh/rok (2 osoby na 100m2 "supertermosu"), to grzanie nawet sama grzalka - COP=1 w tanim pradzie bedzie go kosztowalo 1800 zl, wiec i potencjalne oszczednosci sa ograniczone do tej kwoty. Sprawa ma sie inaczej, jesli potrzebujemy 15-20k kWh. Tu juz pole do popisu jest wieksze i ten lepszy SPF przeklada sie na konkretna kase.

Inne ronice pomine milczeniem. :)

Gość Arturo72
Arturo ile poszło na co i cwu od początku sezonu. Jak szacujesz z jakim copem pracuje pompa w mrozy?

COP mnie naprawdę nie interesuje ale sądzę,że podobny jaki deklaruje producent przy odpowiednich temperaturach zewnętrznych i temperaturach zasilania :)

cwu.JPG

A zużycie na c.o+cwu od początku sezonu:

DSCN2935.jpg

DSCN3106.jpg

W tym jest ok.500kWh na cwu i 1500kWh na c.o

Edytowane przez Arturo72

Okazało się,że praktycznie murłata nie jest docieplona a w każdym razie nie dobrze docieplona.

Styro zewnętrzny wychodzi ponad murłatę a ona sama miała być przykryta styropianem połączonym ze styropianem ze stropu i zewnętrznym.

Tego elementu nie robiłem sam a okazało się,że nie jest to do końca zrobione jak chciałem.Podobnie jest z działówkami,wychodzą ponad ocieplenie stropu i nie są docieplone także na wiosnę czeka mnie robota ;)

Poza tym nie ociepliłem ściany garażu,która jest "plecami" spiżarki,nie było to dobre rozwiązanie i to także zmieniam na wiosnę.

Murłata na wieńcu przy takich dachach to zawsze bedzie słaby punkt.

A co do spiżarki za garazem, to pare tygodni zachwalałeś to, jako Twoje przemyslane rozwiazanie, coś się zmieniło ? :)