Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej nie. Taka procedura jak zastosowales wydaje sie dokladniejsza. Przy samym grzaniu zasobnika dochodzi sprawa stratyfikacji temperatur i trudmno okreslic jednoznacznie temperature do jakiej woda w nim jest zagrzana.

Tak samo trudno określić straty na zbiorniku i cyrkulacji. A ciepłomierz leży już chyba z rok.

Co z czym porownujesz? Przypomne jego wpis: "w ostatnim tygodniu przy mrozach -10 grzałem cwu tylko grzałkami

wychodziło około 6,5 kwh

przy tych samych temp pompą 4-4,5 kwh

do 46 stop 300litró z 17 stop "

Co z niego wynika? Na pewno, że podgrzanie 300l o 46-17 K pochlonelo 4-4,5kWh, przy temp zewn -10stC. Teraz policz ile trzeba na to energii grzejac grzalka.

Wg maluxa około 6,5 kWh. A to oznacza,że jego grzałki mają sprawność większą od 1.

Czego Ty nie rozumiesz ?

Podgrzanie grzałkami 6.5 kWh

Podgrzanie pompa 4-4.5 kWh

Zakładam, że w obydwu przypadkach grzejemy ten sam zasobnik z taką sama temperaturą na starcie

6.5 / 4 = ??

Straty zasobnika czesto sa podawane w specyfikacji. Z cyrkulacja juz gorzej, ale mozesz zawsze dla dobra nauki pare dni nie uzywac. ;)

Podczas Ksawerego niechcący to sprawdziłem:) Prąd wyłączyli mi 0,5h po zagrzaniu zasobnika, czyli miał wtedy 50*C, po prawie 4 dniach bez prądu zasobnik miał 38*C. Z włączoną cyrkulacją, taką sytuację mam po 12 godzinach - także straty z tego tytułu są ogromne. Ale to niestety też będzie w dużym stopniu sprawa indywidualna, bo ja np od zasobnika do najbliższego punktu poboru wody mam w linii prostej ok 12m (a jest to kuchnia), do najbliższej łazienki będzie jakieś 15-16m (w linii prostej), więc to też ma duży wpływ. Bez cyrkulacji "czekam" na ciepłą wodę nawet do 2-3 minut, więc jest to dla mnie nieakceptowalne.

Czego Ty nie rozumiesz ?

Podgrzanie grzałkami 6.5 kWh

Podgrzanie pompa 4-4.5 kWh

Zakładam, że w obydwu przypadkach grzejemy ten sam zasobnik z taką sama temperaturą na starcie

6.5 / 4 = ??

COP wyjdzie 6.5/4=1,625. Tyle tylko, że 6,5 kWh z grzałek podniesie temp 300l o (6,5x1000/300/4200x3600)K = 18,5 K. Czyli jesli temperatura koncowa w zbiorniku wyniosla 46 stC to startowa temp była równa 46stC-18,5stC = 27,5 stC.

Zatem jedno jest pewne- malux nie mógł podgrzać 300l wody z 17 do 46 stC tymi sześcioma i pół kilowatogodzinami pochodzącymi od grzałki. Ni ch....nie da się.

U mnie przy cyrkulacji, na którą jesteśmy skazani non stop, bo taki dom i mega długie odcinki między zasobnikiem a punktami odbioru CWU, jest tak, że od 45st do 40st wg czujnika CWU w zasobniku 300 litrów ubywa średnio 1st na godzinę.

Potem dzieją się dziwne rzeczy, że od 40st do 35st ubywa średnio 1st co 2 godziny.

Jak wyłączę cyrkulację, to na ciepłą wodę z kranu w łazience na samym końcu domu musimy czkać jakieś 10 minut.

COP wyjdzie 6.5/4=1,625. Tyle tylko, że 6,5 kWh z grzałek podniesie temp 300l o (6,5x1000/300/4200x3600)K = 18,5 K. Czyli jesli temperatura koncowa w zbiorniku wyniosla 46 stC to startowa temp była równa 46stC-18,5stC = 27,5 stC.

Zatem jedno jest pewne- malux nie mógł podgrzać 300l wody z 17 do 46 stC tymi sześcioma i pół kilowatogodzinami pochodzącymi od grzałki. Ni ch....nie da się.

Malux generalnie bywa malo precyzyjny, ale chyba nie porównywałby jabłek do gruszek.

Może pomylił się z temperaturą początkową.

Podczas Ksawerego niechcący to sprawdziłem:) Prąd wyłączyli mi 0,5h po zagrzaniu zasobnika, czyli miał wtedy 50*C, po prawie 4 dniach bez prądu zasobnik miał 38*C. Z włączoną cyrkulacją, taką sytuację mam po 12 godzinach - także straty z tego tytułu są ogromne. ...

U mnie przy cyrkulacji, na którą jesteśmy skazani non stop, bo taki dom i mega długie odcinki między zasobnikiem a punktami odbioru CWU, jest tak, że od 45st do 40st wg czujnika CWU w zasobniku 300 litrów ubywa średnio 1st na godzinę.

....

No to się wyjaśniło dlaczego np. ja mam tak małe zużycie prądu na CWU ~ 3,3 do 3,8 kWh / dobę poprostu niemam cyrkulacji bo mam małe odcinki.

Na szybko licząc Wasza cyrkulacja pożera Wam ~ 7kWh / dobe i teraz sobie do tego doliczcie faktyczne zuzycie ..... a nie pitolić że ktoś jest brudas bo zbyt mało kWh mu idzie na CWU .... )

moje średnie z 40 dni

2013-12-22 7050,3 3,20

2013-12-31 7082,8 3,61

2014-01-07 7108,5 3,67

2014-01-18 7144,0 3,23

2014-01-23 7165,0 4,20

2014-01-31 7201,0 4,50

No to się wyjaśniło dlaczego np. ja mam tak małe zużycie prądu na CWU ~ 3,3 do 3,8 kWh / dobę poprostu niemam cyrkulacji bo mam małe odcinki.

Na szybko licząc Wasza cyrkulacja pożera Wam ~ 7kWh / dobe i teraz sobie do tego doliczcie faktyczne zuzycie ..... a nie pitolić że ktoś jest brudas bo zbyt

Nawet zakladajac, ze moja cyrkulacja zabiera mi 7kWh/dobe (a dzial w sumie moze z 1,5h, wiec to malo realne), to przyjmujac COP dla CWU na poziomie 3 i tak wychodzi mi 3x wieksze zuzycie energii na cele CWU niz u ciebie.

Prosze co mi sie udalo "wyszperac": ;)

A co w tym dziwnego, jezeli mamy głupie przepisy to i odpowiedz inwestora musi byc adekwatna.

W zwiazku z nowymi WT2014 nastąpiło pogorszenie sytuacji tych którzy bardzo dobrze ocieplili ale chcą grzac czystym pradem i nie chcą pompy, kolektorów lub kominka, oraz gazu.

Takie szperanie swiadczy o braku wiedzy z tej dziedziny, a nie o jej nadmiarze.

Edytowane przez asolt

Na szybko licząc Wasza cyrkulacja pożera Wam ~ 7kWh / dobe i teraz sobie do tego doliczcie faktyczne zuzycie ..... a nie pitolić że ktoś jest brudas bo zbyt mało kWh mu idzie na CWU .... )

moje średnie z 40 dni

2013-12-22 7050,3 3,20

2013-12-31 7082,8 3,61

2014-01-07 7108,5 3,67

2014-01-18 7144,0 3,23

2014-01-23 7165,0 4,20

2014-01-31 7201,0 4,50

To odlicz jeszcze po 1kWh/dobę strat bo każdy zbiornik jaki by nie był je ma i policz ile pozostałymi kWh podgrzejesz m3.

bo mi inaczej nie wychodzi że styczniu podgrzałeś 1,9 m3 wody o 40 st. Jeśli mieszkasz sam to ok. zużywasz 60l/na dobę.

I policz jak ktoś ma 4 os i zużywa 250l/dobę. Nie będę liczył- było wyżej.

Zaraz wytnie a wy dostaniecie po bananie :D

Nie nadążam, czy R&K buduje kolejny dom, bo wydawało mi się że mieszka już w domu z kablami ?

Czy może PC to tak oficjalnie a z kablami to będzie działał w podziemiu jako opozycja"

Bana to po poznańsku pociąg. Dlatego się mówi: Wyje bana w lesie.:yes:

Nie nadążam, czy R&K buduje kolejny dom, bo wydawało mi się że mieszka już w domu z kablami ?

Czy może PC to tak oficjalnie a z kablami to będzie działał w podziemiu jako opozycja"

Bana to po poznańsku pociąg. Dlatego się mówi: Wyje bana w lesie.:yes:

Ano tak, widac nie nadązasz, to jest tak jak sie czyta po łebkach. R&K faktycznie buduje kolejny dom. A ta opozycja wynika z głupich przepisów.

Gość Arturo72
Ano tak, widac nie nadązasz, to jest tak jak sie czyta po łebkach. R&K faktycznie buduje kolejny dom. A ta opozycja wynika z głupich przepisów.

Głupie jest to co wymyślił R@K czyli zamiast kabli wodna podlogowka+kospel+bojler+pompa ciepła p-p zamiast jednej pompy p-w w cenie tego wszystkiego,chyba,że nie chce przestaszyc tego komu to opcha ;)

Ale i tak mądry inwestor nie lyknie takiego domu.

Swoją drogą ciekawe czemu nie kable...;)

Edytowane przez Arturo72