Wivaldi 04.02.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ano tak, widac nie nadązasz, to jest tak jak sie czyta po łebkach. R&K faktycznie buduje kolejny dom. A ta opozycja wynika z głupich przepisów. Stopka ma tłumaczy mą ignorancję w kwestii budowlanej, wiec jeżeli to możliwe bardzo proszę o oświecenie: nie mogę zastosować tylko kabli do ogrzewania domu ? Swego czasu wysłałem do Ciebie zapytanie o OZE ale chyba zarobiony jesteś bo odzewu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Stopka ma tłumaczy mą ignorancję w kwestii budowlanej, wiec jeżeli to możliwe bardzo proszę o oświecenie: nie mogę zastosować tylko kabli do ogrzewania domu ? Swego czasu wysłałem do Ciebie zapytanie o OZE ale chyba zarobiony jesteś bo odzewu nie było. Przepraszam ze nie odpowiedziałem, poprawię sie, widocznie mi umkneło. Odnosnie stosowania kabli to nie ma zakazu ale są zostrzone warunki wzgledem Ep < 120 kWh/,m2*a , a to w wielu przypadkach uniemozliwia ich instalację, z formalnego (urzedowego) punktu widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Głupie jest to co wymyślił R@K czyli zamiast kabli wodna podlogowka+kospel+bojler+pompa ciepła p-p zamiast jednej pompy p-w w cenie tego wszystkiego,chyba,że nie chce przestaszyc tego komu to opcha Ale i tak mądry inwestor nie lyknie takiego domu. Swoją drogą ciekawe czemu nie kable... Nie dyskutuje na temat wyboru takiego rozwiązania a na temat głupich przepisów, które mają mnie zmusic do instalacji : gazu lub pompy ciepła lub kolektorów słonecznych lub kominka lub mixu tych rozwiązan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A co w tym dziwnego, jezeli mamy głupie przepisy to i odpowiedz inwestora musi byc adekwatna. W zwiazku z nowymi WT2014 nastąpiło pogorszenie sytuacji tych którzy bardzo dobrze ocieplili ale chcą grzac czystym pradem i nie chcą pompy, kolektorów lub kominka, oraz gazu. Takie szperanie swiadczy o braku wiedzy z tej dziedziny, a nie o jej nadmiarze. Mi chodzi o to, ze nie bedzie juz kabli. Nie o pompe PP, bo to faktycznie proteza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Głupie jest to co wymyślił R@K czyli zamiast kabli wodna podlogowka+kospel+bojler+pompa ciepła p-p zamiast jednej pompy p-w w cenie tego wszystkiego,chyba,że nie chce przestaszyc tego komu to opcha Ale i tak mądry inwestor nie lyknie takiego domu. Swoją drogą ciekawe czemu nie kable... po 1 -dom jest na sprzedaż a nie dla mnie - 99,9% inwestorów wiemy jakie ma zdanie nt kabli - to zawęzić może grono potencjalnych klientów 2. z pkt 1 wynika 1 wniosek - rurki muszą być 3. dom do 100 m2 pow użytkowej/grzewczej- jeśli będzie 3l to 3000kWh na rok rachunek do 1000 zł 4. można grzać kospelem a nawet bojlerem z weżwnicą w taniej taryfie -kosztinwetycji 500-1000 zł 5. czy Twoja pompa chłodzi? bo ja głównie myśle o kliatyzacji która na paierze pozwoli zmieścić się w normach do SE - koszt do 1000 zł proponujesz mi PC jak u Ciebie za 17 tys zamiast 2 urzadzen za 2 tys zł ?? Edytowane 4 Lutego 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 po 1 -dom jest na sprzedaż a nie dla mnie - 99,9% inwestorów wiemy jakie ma zdanie nt kabli - to zawęzić może grono potencjalnych klientów Bez przesady. W koncu trafil by sie jakis madry i umiejacy liczyc. Calej reszcie baranow chyba nie warto takiego "szczescia" jak kable w podlodze fundowac. Jak to zycie pieknie weryfikuje niektore teorie ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Mi chodzi o to, ze nie bedzie juz kabli. Nie o pompe PP, bo to faktycznie proteza. Kazde przepisy mozna obejsc i to w majestacie prawa. A ze przepisy są wbrew zdrowemu rozsądkowi to i rozwiazania je obchodzące są takie same. Polak potrafi, tylko nie lepiej nie tworzyc takich durnych przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Kazde przepisy mozna obejsc i to w majestacie prawa. A ze przepisy są wbrew zdrowemu rozsądkowi to i rozwiazania je obchodzące są takie same. Polak potrafi, tylko nie lepiej nie tworzyc takich durnych przepisów? O to to. Moim zdanie ograniczenia predkosci to zamach na wolnosc, a po flaszce umiejetnosci kierowcy znacznie wzrastaja. Tylko te durne przepisy.... Pamietam takie dyskusje w temacie obowiazku zapinania pasow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.02.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Bez przesady. W koncu trafil by sie jakis madry i umiejacy liczyc. Calej reszcie baranow chyba nie warto takiego "szczescia" jak kable w podlodze fundowac. Jak to zycie pieknie weryfikuje niektore teorie ekonomiczne. jeśli masz jakieś wątpliwości ... rozwieje Ci je ! dla siebie poszedł bym 2x w kable!!!! bez mrugnięci okiem - niestety osob grzejących prądem - nawet PC w kraju mamy kilka % wiec musze potawć na rozwiązanie "aceptowalne" przez 90% ptencalnych kujących =rurki - to czysta biznesowa kakulacja -zero sentymentow Edytowane 4 Lutego 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 O to to. Moim zdanie ograniczenia predkosci to zamach na wolnosc, a po flaszce umiejetnosci kierowcy znacznie wzrastaja. Tylko te durne przepisy.... Pamietam takie dyskusje w temacie obowiazku zapinania pasow. Porównanie z flaszką wybitnie nie trafione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 04.02.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Kazde przepisy mozna obejsc i to w majestacie prawa. A ze przepisy są wbrew zdrowemu rozsądkowi to i rozwiazania je obchodzące są takie same. Polak potrafi, tylko nie lepiej nie tworzyc takich durnych przepisów? Asolt - podpowiedz proszę, jak zatem w majestacie prawe zbudować 80m2 domu na kablach w betonie z CWU na prąd by uzyskać magiczne EP=120. Kominek typu koza może być protezą ratującą obliczenia? R&K wspominał o biokominku. Są jakieś możliwości dla naprawdę małych domów rozsądnie docieplonych korzystających z prądu w dobie nowych przepisów? Edytowane 4 Lutego 2014 przez ojojoj CWU zamiast CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Asolt - podpowiedz proszę, jak zatem w majestacie prawe zbudować 80m2 domu na kablach w betonie z CO na prąd by uzyskać magiczne EP=120. Kominek typu koza może być protezą ratującą obliczenia? R&K wspominał o biokominku. Są jakieś możliwości dla naprawdę małych domów rozsądnie docieplonych korzystających z prądu w dobie nowych przepisów? Sposobów jest kilka a kazdy uzalezniony od zapotrzebowania na ciepło konkretnego budynku, nie ma jednej recepty na tę bolączkę. Moze sie okazac ze budynek jest na tylec dobrze ocieplony ze nic nie trzeba kombinowac. Ale to dopiero trzeba obliczyc a potem dopasowac konkretne rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Porównanie z flaszką wybitnie nie trafione Powiadasz? To taka nasza wielowiekowa tradycja, ze WSZELKIE przepisy sa od "obcych" i ustanowione tylko w celu ciemiezenia narodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.02.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 jeśli masz jakieś wątpliwości ... rozwieje Ci je ! dla siebie poszedł bym 2x w kable!!!! bez mrugnięci okiem - niestety osob grzejących prądem - nawet PC w kraju mamy kilka % wiec musze potawć na rozwiązanie "aceptowalne" przez 90% ptencalnych kujących =rurki - to czysta biznesowa kakulacja -zero sentymentow Kolega kupił kiedyś apartament w Gdyni (130m2), kupił za śmieszne pieniądze bo ogrzewanie było elektryczne. Po pierwszym roku mieszkania i kosmicznych rachunkach doposażył apartament w kominek z DGP i teraz ogrzewa go w zasadzie tylko kominkiem. No ale od jakiegoś czasu zamarzył mu się dom za miastem i apartament próbuje sprzedać - trwa to już 5 lat, cenę cały czas opuszcza, a i tak potencjalni nabywcy, przychodzą oglądają i jak się dowiadują, że ogrzewanie jest elektryczne lub kominkiem - to od rzazu w tył zwrot:D Także jest w tym dużo racji niestety i jak chcesz sprzedać bez problemu to wstaw tam ekogroszek - przyszli nabywcy będą zachwyceni:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Powiadasz? To taka nasza wielowiekowa tradycja, ze WSZELKIE przepisy sa od "obcych" i ustanowione tylko w celu ciemiezenia narodu. Tak powiadam. Uzasadnij jesli mozesz jaki ma sens zmuszanie mnie do wyboru gazu zamiast prądu w przypadku podłogówki wodnej. Przepisy mnie do tego zmuszają a ja nie wiem dlaczego, o ekologie tu nie chodzi, zwykle jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Moze i tak bo gaz mnie wiecej wyniesie inwestycyjnie, wiecej vatu, wiecej fabryk i zatrudnienia, moze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tak powiadam. Uzasadnij jesli mozesz jaki ma sens zmuszanie mnie do wyboru gazu zamiast prądu w przypadku podłogówki wodnej. Przepisy mnie do tego zmuszają a ja nie wiem dlaczego, o ekologie tu nie chodzi, zwykle jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Moze i tak bo gaz mnie wiecej wyniesie inwestycyjnie, wiecej vatu, wiecej fabryk i zatrudnienia, moze? Moze grzanie czystym pradem to marnotrawienie energii i niepotrzebne obciaznie i tak miernej sieci energetycznej? Zapewne jest tez dzialanie jakiegos blizej niezidentyfikowanego kapitalistyczno-niemiecko-rosyjsko-zydowsko-homoseksualnego lobby (przepraszam jesli pominalem jaks fobie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 04.02.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Sposobów jest kilka a kazdy uzalezniony od zapotrzebowania na ciepło konkretnego budynku, nie ma jednej recepty na tę bolączkę. Moze sie okazac ze budynek jest na tylec dobrze ocieplony ze nic nie trzeba kombinowac. Ale to dopiero trzeba obliczyc a potem dopasowac konkretne rozwiazania. Rozumiem, dziękuję. A czy mógłbyś powiedzieć jeszcze, bazując na swoim doświadczeniu w obliczeniach, czy wobec tych nowych przepisów możliwym jest znalezienie recepty obliczeniowej na każdy mały dom, pamiętając by znacząco nie podrażać inwestycji? Pytam, bo nie wiem jak kupić projekt , pracownie deklarują EP=120 dla swoich małych projektów, jednocześnie większość tych projektów ma CO i CWU z gazu. Głupio wydać 3tys zł za projekt, a potem zostać z gazem na pokładzie, bo prąd nie przejdzie. Mógłbyś określić ... nie wiem jak pytać... ryzyko? Uda się , da się liczyć tak, żeby się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Rozumiem, dziękuję. A czy mógłbyś powiedzieć jeszcze, bazując na swoim doświadczeniu w obliczeniach, czy wobec tych nowych przepisów możliwym jest znalezienie recepty obliczeniowej na każdy mały dom, pamiętając by znacząco nie podrażać inwestycji? Pytam, bo nie wiem jak kupić projekt , pracownie deklarują EP=120 dla swoich małych projektów, jednocześnie większość tych projektów ma CO i CWU z gazu. Głupio wydać 3tys zł za projekt, a potem zostać z gazem na pokładzie, bo prąd nie przejdzie. Mógłbyś określić ... nie wiem jak pytać... ryzyko? Uda się , da się liczyć tak, żeby się udało? Uda sie przeliczyć, ale jezeli nie chcesz pompy i gazu to musisz pójsc ocieplenie (sciany podłoga, okna i drzwi stropy) Innej drogi nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 04.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Uda sie przeliczyć, ale jezeli nie chcesz pompy i gazu to musisz pójsc ocieplenie (sciany podłoga, okna i drzwi stropy) Innej drogi nie ma dzięki za rozjaśnienie sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.02.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No to się wyjaśniło dlaczego np. ja mam tak małe zużycie prądu na CWU ~ 3,3 do 3,8 kWh / dobę poprostu niemam cyrkulacji bo mam małe odcinki. Na szybko licząc Wasza cyrkulacja pożera Wam ~ 7kWh / dobe W niektórych przypadkach jest się skazanym na cyrkulację. Marnotrawienie kWh vs marnotrawienie wody + ścieki. Co wychodzi taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts