malux20 04.02.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Więc szału nie ma... a przypomnij ile wynosi u ciebie srednio dobowe zużycie na CWU?w mrozy -10 to 4,5 kwh grzałką wtym samym mrozie 6,5 ale było czuć następnego dnia że aby uzyskać taki sam komfort na 24 h to samą grzałką trzebaby zużywać więcej coś w okolicach 8 kwh ale to w największe mrozy no ale taka ciekawostka- przy +4 na cwu zaczeło mi brać nie więcej niż 3,5-3,7 kwh doba ja lubię sobie pogrzebać w sterowaniu w pompie i przez przypadek włączyłem grzałkę opcja zawsze/zastępczo ja w sumie nie byłem mocno załamanym tym zużyciem ale jak pisałem wcześniej zasobnik 300litrowy po gtrzaniu 2 h grzałą 3 kw o 13-15 spokojnie starczał na 2 wanny i 1 prysznic wieczorem rano następnego dnia jednak było czuć po wodzie że bojler się wychładzał szybciej. dlatego oceniam że przy samym prądzie musiałbym na dobę ładować jak nic 8 kw żeby zrównoważyć 4,5 kw z pompy w najbardziej mrożne dnii tej zimy.. napisze inaczej -w skali roku na cwu prądu zużyje max1200kw. mar jużnie nie mam kłopotów z zasobnikiem. powodem wariowania przy cwu była walnięta obiegówka która wręcz hamowała obieg w styczniu poszło 9m3 Edytowane 4 Lutego 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 04.02.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Sposobów jest kilka a kazdy uzalezniony od zapotrzebowania na ciepło konkretnego budynku, nie ma jednej recepty na tę bolączkę. Moze sie okazac ze budynek jest na tylec dobrze ocieplony ze nic nie trzeba kombinowac. Ale to dopiero trzeba obliczyc a potem dopasowac konkretne rozwiazania. Np. tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219660-Kompletny-system-grzewczy-do-15-ty%C5%9B-z%C5%82-rachunki-do-3-ty%C5%9B-za-CO-i-CWU-do-150-m2&p=6249468#post6249468 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.02.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 asolt czy to prawda, że to tego Ep wymaganego przepisami od tego roku wliczać należy też CWU? jeśli tak, to w jaki sposób zakłada się zużycie CWU wg przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) asolt czy to prawda, że to tego Ep wymaganego przepisami od tego roku wliczać należy też CWU? jeśli tak, to w jaki sposób zakłada się zużycie CWU wg przepisów? Tak to prawda, ale cwu było zawsze ujete w Ep, zuzycie cwu uzaleznione jest od ilosci osób i charakteru budynku (jednorodzinny i wielorodzinny), normy precyzują temp na punkcie czerpalnym, temp z wodociągu, itd. Nowoscia jest ograniczenie Ep do 120 kWh/m2 i dlatego jest taki problem z kabelkami, mało tego problem sie nasili gdy Ep spadnie do 70 kWh/m2. Wtedy czeka nas budownictwo pasywne i bardzo energooszczedne. Edytowane 4 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.02.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tak to prawda, ale cwu było zawsze ujete w Ep, zuzycie cwu uzaleznione jest od ilosci osób i charakteru budynku (jednorodzinny i wielorodzinny), normy precyzują temp na punkcie czerpalnym, temp z wodociągu, itd. Nowoscia jest ograniczenie Ep do 120 kWh/m2 i dlatego jest taki problem z kabelkami, mało tego problem sie nasili gdy Ep spadnie do 70 kWh/m2. Wtedy czeka nas budownictwo pasywne i bardzo energooszczedne. Albo wszyscy będą stawiać kozy w salonie w celu zrównoważenia Ep. No dobrze, wróćmy na ziemię. Czy można do grzania postawić sam kominek z płaszczem? Podłączmy pod podłogówkę. Grzałki pominięte w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.02.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 powodem wariowania przy cwu była walnięta obiegówka która wręcz hamowała obieg Sorry za lekki offtop, ale na jaki model zmieniłeś obiegówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Czy można do grzania postawić sam kominek z płaszczem? Podłączmy pod podłogówkę. Grzałki pominięte w projekcie. Z tego co mi wiadomo to "zgodnie z przepisami" kominek nie może być jedynym źródłem ciepła. Tak to prawda, ale cwu było zawsze ujete w Ep, zuzycie cwu uzaleznione jest od ilosci osób i charakteru budynku (jednorodzinny i wielorodzinny), normy precyzują temp na punkcie czerpalnym, temp z wodociągu, itd. Nowoscia jest ograniczenie Ep do 120 kWh/m2 i dlatego jest taki problem z kabelkami, mało tego problem sie nasili gdy Ep spadnie do 70 kWh/m2. Wtedy czeka nas budownictwo pasywne i bardzo energooszczedne. Czy mam się czym martwić w moim 70m2 domku z kablami? mam do tego kominek, a do grzania wody pompę Aristona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Czy mam się czym martwić w moim 70m2 domku z kablami? mam do tego kominek, a do grzania wody pompę Aristona. Niczym, Ty juz masz PNB i dom, zmieniono przepisy od 01.01.2014 i dotyczy to nowych PNB czyli wydanych od tej daty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.02.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) do 2020 warunkowo może kolega mieszkaća 2021 przymusowe wysiedlenie i przy okazji odebranie praw rodzicielskich i takich tamw ramach amnestii kolega nie zostanie wysiedlony tylko DOBROWOLNIE zamelduje w swoim domu wskazaną przez państwo polskie osobę- np pana trynkiewicza wiem że ten post -świadczy o mojej głupocie Edytowane 5 Lutego 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 05.02.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 wiem że ten post -świadczy o mojej głupocie Eeee tam.... za dużo słońca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.02.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ten kominek nie ma byc jedynyk zrodlem, ma pokryc jakies 90% zapotrzebowania na papiaerze, wtedy Ep bedzie ok. Asolt czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ten kominek nie ma byc jedynyk zrodlem, ma pokryc jakies 90% zapotrzebowania na papiaerze, wtedy Ep bedzie ok. Asolt czy tak? Przepis mówi tak: "Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami." Czyli nie moze być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.02.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A klimatyzator z "pompa ciepla" sie nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Niczym, Ty juz masz PNB i dom, zmieniono przepisy od 01.01.2014 i dotyczy to nowych PNB czyli wydanych od tej daty dom mam, ale odbioru jeszcze nie i świadectwa też nie, a niedługo mnie to czeka dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.02.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Przepis mówi tak: "Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami." Czyli nie moze być Czy ustawa precyzuje co rozumie przez: piec, trzon kuchenny i kominek. Czy decyduje zapis w rachunku (co kupiłem) czy widzi mi się urzędnika. Jeśli kominek nazwę "salonowy kocioł CO" już będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 dom mam, ale odbioru jeszcze nie i świadectwa też nie, a niedługo mnie to czeka dlatego pytam. PNB otrzymałes wg starych przepisów i wg nich wybudowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ok, to jasne, ale co jeśli w PNB był gaz + kominek, a w rzeczywistości wyszły kable + kominek ? ps. gazu w mojej okolicy nie ma i długo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ok, to jasne, ale co jeśli w PNB był gaz + kominek, a w rzeczywistości wyszły kable + kominek ? ps. gazu w mojej okolicy nie ma i długo nie będzie. A to juz zalezy od nadzoru budowlanego, swoją droga jak dostałes PNB na gaz skoro go nie ma w okolicy? (moze chodziło o gaz w zbiorniku a nie o ziemny?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 znaczy może tak: w pozwoleniu na budowę to nie jest sprecyzowane, tylko w projekcie gotowym który kupiłem akurat jest gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts