Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Więc szału nie ma...

a przypomnij ile wynosi u ciebie srednio dobowe zużycie na CWU?

w mrozy -10 to 4,5 kwh

grzałką wtym samym mrozie 6,5 ale było czuć następnego dnia że aby uzyskać taki sam komfort na 24 h

to samą grzałką trzebaby zużywać więcej coś w okolicach 8 kwh

ale to w największe mrozy

no ale taka ciekawostka- przy +4 na cwu zaczeło mi brać nie więcej niż 3,5-3,7 kwh doba

ja lubię sobie pogrzebać w sterowaniu w pompie

i przez przypadek włączyłem grzałkę

opcja zawsze/zastępczo

ja w sumie nie byłem mocno załamanym tym zużyciem

ale jak pisałem wcześniej zasobnik 300litrowy po gtrzaniu 2 h grzałą 3 kw o 13-15 spokojnie starczał na 2 wanny i 1 prysznic wieczorem

rano następnego dnia jednak było czuć po wodzie że bojler się wychładzał szybciej.

dlatego oceniam że przy samym prądzie musiałbym na dobę ładować jak nic 8 kw żeby zrównoważyć 4,5 kw z pompy w najbardziej mrożne dnii tej zimy..

napisze inaczej -w skali roku na cwu prądu zużyje max1200kw.

mar jużnie nie mam kłopotów z zasobnikiem.

powodem wariowania przy cwu była walnięta obiegówka która wręcz hamowała obieg

w styczniu poszło 9m3

Edytowane przez malux20

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sposobów jest kilka a kazdy uzalezniony od zapotrzebowania na ciepło konkretnego budynku, nie ma jednej recepty na tę bolączkę.

Moze sie okazac ze budynek jest na tylec dobrze ocieplony ze nic nie trzeba kombinowac. Ale to dopiero trzeba obliczyc a potem dopasowac konkretne rozwiazania.

Np. tak

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219660-Kompletny-system-grzewczy-do-15-ty%C5%9B-z%C5%82-rachunki-do-3-ty%C5%9B-za-CO-i-CWU-do-150-m2&p=6249468#post6249468

asolt czy to prawda, że to tego Ep wymaganego przepisami od tego roku wliczać należy też CWU? jeśli tak, to w jaki sposób zakłada się zużycie CWU wg przepisów?

Tak to prawda, ale cwu było zawsze ujete w Ep, zuzycie cwu uzaleznione jest od ilosci osób i charakteru budynku (jednorodzinny i wielorodzinny), normy precyzują temp na punkcie czerpalnym, temp z wodociągu, itd. Nowoscia jest ograniczenie Ep do 120 kWh/m2 i dlatego jest taki problem z kabelkami, mało tego problem sie nasili gdy Ep spadnie do 70 kWh/m2. Wtedy czeka nas budownictwo pasywne i bardzo energooszczedne.

Edytowane przez asolt

Tak to prawda, ale cwu było zawsze ujete w Ep, zuzycie cwu uzaleznione jest od ilosci osób i charakteru budynku (jednorodzinny i wielorodzinny), normy precyzują temp na punkcie czerpalnym, temp z wodociągu, itd. Nowoscia jest ograniczenie Ep do 120 kWh/m2 i dlatego jest taki problem z kabelkami, mało tego problem sie nasili gdy Ep spadnie do 70 kWh/m2. Wtedy czeka nas budownictwo pasywne i bardzo energooszczedne.

Albo wszyscy będą stawiać kozy w salonie w celu zrównoważenia Ep.

No dobrze, wróćmy na ziemię.

Czy można do grzania postawić sam kominek z płaszczem?

Podłączmy pod podłogówkę.

Grzałki pominięte w projekcie.

Czy można do grzania postawić sam kominek z płaszczem?

Podłączmy pod podłogówkę.

Grzałki pominięte w projekcie.

Z tego co mi wiadomo to "zgodnie z przepisami" kominek nie może być jedynym źródłem ciepła.

Czy mam się czym martwić w moim 70m2 domku z kablami?

mam do tego kominek, a do grzania wody pompę Aristona.

do 2020 warunkowo może kolega mieszkać

a 2021 przymusowe wysiedlenie i przy okazji odebranie praw rodzicielskich i takich tam

w ramach amnestii kolega nie zostanie wysiedlony tylko DOBROWOLNIE zamelduje w swoim domu wskazaną przez państwo polskie osobę- np pana trynkiewicza

wiem że ten post -świadczy o mojej głupocie

Edytowane przez malux20

Ten kominek nie ma byc jedynyk zrodlem, ma pokryc jakies 90% zapotrzebowania na papiaerze, wtedy Ep bedzie ok.

Asolt czy tak?

Przepis mówi tak:

"Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze

§ 132.

1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami."

Czyli nie moze być

Przepis mówi tak:

"Rozdział 4. Instalacje ogrzewcze

§ 132.

1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami."

Czyli nie moze być

Czy ustawa precyzuje co rozumie przez: piec, trzon kuchenny i kominek. Czy decyduje zapis w rachunku (co kupiłem) czy widzi mi się urzędnika. Jeśli kominek nazwę "salonowy kocioł CO" już będzie OK.

ok, to jasne, ale co jeśli w PNB był gaz + kominek, a w rzeczywistości wyszły kable + kominek ? :) ps. gazu w mojej okolicy nie ma i długo nie będzie.

A to juz zalezy od nadzoru budowlanego, swoją droga jak dostałes PNB na gaz skoro go nie ma w okolicy? (moze chodziło o gaz w zbiorniku a nie o ziemny?)