map78 05.02.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ok, to jasne, ale co jeśli w PNB był gaz + kominek, a w rzeczywistości wyszły kable + kominek ? ps. gazu w mojej okolicy nie ma i długo nie będzie. W tym wypadku można śmiało powiedzieć - 'Na szczęście żyjemy w Polsce" Jak pójdziesz z odpowiednia "zapłatą" tam gdzie trzeba, to żaden nadzór budowlany, ani audytor nawet się do Ciebie nie pofatygują Aby pieniążki się zgadzały i będzie OK:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ale w sumie w takim projekcie gotowym poza kształtem budynku to się prawie nic nie zgadza z rzeczywistością..Wentylacja naturalna a u mnie będzie REKUŚciany niby szkieletowe ale całkiem inne niż mam.jest tam nawet całe ozc zrobione (wprawdzie dla rodziny 2+3, a je mam 2+2) ale wyszło im ponad 15000kWh na rok na CO i prawie 6000 kWh na CWU.A ja szacuję na podstawie dotychczasowego zużycia 4000-5000 kWh CO i 1200 kWh CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 W tym wypadku można śmiało powiedzieć - 'Na szczęście żyjemy w Polsce" Jak pójdziesz z odpowiednia "zapłatą" tam gdzie trzeba, to żaden nadzór budowlany, ani audytor nawet się do Ciebie nie pofatygują Aby pieniążki się zgadzały i będzie OK:) A tego czasem nie można wpisać jako zmiany nieistotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 06.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam. Macie może gdzieś jakieś linki do danych historycznych temperatur? Znalazłem jedną stronkę i wg. niej (sam sprawdzałem kilka miejscowości) i średnia temperatura w roku bynajmniej nie jest najwyższa w Szczecinie, Legnicy czy Tarnowie. Cieplej już jest w Nowym Sączu co zresztą wiele razy sie potwierdzało w zeszłym roku bo to często tam było najcieplej. A i tej zimy narzekać nie mozna bo śniegu to moze było przez tydzień, mrozu też. Od kilku dni w okolicach 10 stopni, oczywiście plus. Kilka kilometrów dalej w Krynicy jest zima nie jakaś sroga bo wokolicach zera ale jest śnieg. Jak patrzę na obrazki z lubelszczyzny to się zastanawiam czy to ten sam kraj w którym żyje. Ciesze się, że choć raz jest normalnie czyli zimno na północy a ciepło na południu A tak apropos idiotycznych przepisów. W jakim celu do bilansu bierze się CWU jak to sie ma nijak do zapotrzebowania budynku na ciepło? Jak będę stawiał dom to napiszę, że w domu będzie mieszkała jedna osoba aby CWU wyszło małe. Zresztą normy też są jakieś dziwne. Ja miesiecznie zużywam ok 7m3 (3 osoby) wody z czego 2 m3 to woda ciepła ale ona u mnie jest naprawdę ciepła bo ma co najmniej 50 -55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 W jakim celu do bilansu bierze się CWU jak to sie ma nijak do zapotrzebowania budynku na ciepło? Jak będę stawiał dom to napiszę, że w domu będzie mieszkała jedna osoba aby CWU wyszło małe. Zresztą normy też są jakieś dziwne. Ja miesiecznie zużywam ok 7m3 (3 osoby) wody z czego 2 m3 to woda ciepła ale ona u mnie jest naprawdę ciepła bo ma co najmniej 50 -55 stopni. Nie ma problemu, mozesz podac ze zona i dzieci mieszkają u tesciów, a ty sam jak panisko w całym domu. A powaznie dlaczego tak jest to nie ma sensownego uzasadnienia. Gdyby było sprawdzane ile faktycznie osób zamieszkało po odbiorze a ile jest na SE i w przypadku niezgodnosci byłby wymóg powtórnego wykonania SE to wliczanie cwu mozna by uzasadnic naciagajac co prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 06.02.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Czyli tak jak myślałem jest to tak samo bez sensu jak liczenie prądu razy 3 jakby gaz był czystszym paliwem? A powiedz czy jest mimo to realne zrobienie domu 100 m2 parterówki z ociepleniem po 20 cm aby sie w tych normach zmieścić jakie sobie teraz wymyślili chcąc mieć kable, czy jednak trzeba coś innego kombinować. Tak licząc czysto teoretycznie i co ew można zmienić po uzyskaniu już pozwolenia czy OZC będzie potrzebne do odbioru i sprawdzają co jest realnie zainstalowane a nie w pozwoleniu? Zakładając, że mieszka w tym domu 1 osoba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.02.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam. Macie może gdzieś jakieś linki do danych historycznych temperatur? Tutaj jest 1 rok dokladnei rozpisany: http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/zuzycie-energii-na-ogrzewanie-budynkow-w-wybranych-polskich-miastach-w-sezonie-grzewczym-2011-2012-r Poszukaj info o stopniodniach, bedzie wiecej linkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Czyli tak jak myślałem jest to tak samo bez sensu jak liczenie prądu razy 3 jakby gaz był czystszym paliwem? A powiedz czy jest mimo to realne zrobienie domu 100 m2 parterówki z ociepleniem po 20 cm aby sie w tych normach zmieścić jakie sobie teraz wymyślili chcąc mieć kable, czy jednak trzeba coś innego kombinować. Tak licząc czysto teoretycznie i co ew można zmienić po uzyskaniu już pozwolenia czy OZC będzie potrzebne do odbioru i sprawdzają co jest realnie zainstalowane a nie w pozwoleniu? Zakładając, że mieszka w tym domu 1 osoba Pozdrawiam Duzo pytań Sądze ze nie jest realne przy 20 cm styro, choc nie tylko jest to od tego uzaleznione, są jeszcze okna, fundamenty, wentylacja, lokalizacja itd. Ozc nie jest potrzebne do odbioru, ale SE i owszem. Co sprawdzają przy przy odbiorze? powiem tak co kraj to obyczaj, a najczesciej nie ma ich w terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 06.02.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 asolt, jeszcze Cię pomęczę jeśli pozwolisz A kto wydaje świadectwo energetyczne i na jakiej podstawie? Przy projekcie gotowym pewnie firma projektowa a przy indywidualnym albo przy zmianach gotowca pewnie trzeba od nowa przeliczać. Co jeśli w projekcie dam płytę fundamentową a pod nią 30 cm styro a faktycznie wsadzę 10 lub 20 cm? Co jeśli zamiast WM zrobię wentylację grawitacyją oczywiście już w trakcie budowy. Czy bardzo zmienia się bilans energetyczny w zależności od zastosowanych materiałów konstrukcyjnych np. zamiast betonu komórkowego - beton. Ogólnie zastanawiam sie nad domem całym z betonu Jak rozwiązać ocieplenie stropu przy takiej konstrukcji dając co najmniej 40 cm styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 asolt, jeszcze Cię pomęczę jeśli pozwolisz A kto wydaje świadectwo energetyczne i na jakiej podstawie? Przy projekcie gotowym pewnie firma projektowa a przy indywidualnym albo przy zmianach gotowca pewnie trzeba od nowa przeliczać. Co jeśli w projekcie dam płytę fundamentową a pod nią 30 cm styro a faktycznie wsadzę 10 lub 20 cm? Co jeśli zamiast WM zrobię wentylację grawitacyją oczywiście już w trakcie budowy. Czy bardzo zmienia się bilans energetyczny w zależności od zastosowanych materiałów konstrukcyjnych np. zamiast betonu komórkowego - beton. Ogólnie zastanawiam sie nad domem całym z betonu Jak rozwiązać ocieplenie stropu przy takiej konstrukcji dając co najmniej 40 cm styro? SE i ChE (to nie to samo) wykonuje uprawniony audytor lub projektant, po zakonczeniu budowy. Ty chyba mówisz o charakterystyce energetycznej budynku która jest konieczna do uzyskania PNB. Czy mozna zmieniac w trakcie budowy ? mozna ale po uzgodnieniach z kierownikiem i projektantem a prawie wszystkie zmiany mają wpływ na ozc i SE. Zmiane z wm na wg odrzadzam, po co sie cofac. Nie znam szczegółow tego budynku aby doradzac w kwestiach szczegółowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 06.02.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Możliwe, że mylę pojęcia, nie znam sie na prawie budowlanym zupełnie. Teraz jeszcze pytanie jeśli będę miał już PNB to czy tam nie ma nic na temat świadectwa energetycznego budynku? I czym ew. jedno różni sie od drugiego i którego musze sie trzymać aby spełniać nową norme i na jakim etapie budowy to jest sprawdzane. Edytowane 10 Lutego 2014 przez kris1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 07.02.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Chyba czas posprzątać wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.02.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Chyba czas posprzątać wątek... Istotnie temat dyskusji nieco odbiegł od tematu wątku, ale nie az tak bardzo. Dotyczy bowiem zmian przepisów uderzajacych w ogrzewanie kablowe i wodne czystym pradem. Co tu czyscić? Temat wazny dla przyszłych prądowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 07.02.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Istotnie temat dyskusji nieco odbiegł od tematu wątku, ale nie az tak bardzo. Dotyczy bowiem zmian przepisów uderzajacych w ogrzewanie kablowe i wodne czystym pradem. Co tu czyscić? Temat wazny dla przyszłych prądowców wiem wiem zartuje Pewnie ze tak bedzie ktos sobie czytał watek to i sie do informuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 08.02.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) od 31.12 do 07.02 calkowite zuzycie w taniej taryfie 1705 kWh, droga 208 kWh. Edytowane 8 Lutego 2014 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 od 31.12 do 07.02 calkowite zuzycie w taniej taryfie 1705 kWh, droga 208 kWh. To jest c.o+cwu czy całkowite zużycie prądu w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.02.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 To jest c.o+cwu czy całkowite zużycie prądu w domu ? pomyśl... Znasz Kurta dom nie od dzisiaj, czy przy takim styczniu mógł zużyć 1900kWh na do+cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) uwzględniając że Kurt ma moje ulubione skosy- to robi ten wynik takie sobie wrażenie[szczeg. pamiętając bełkot cop 2]chociaż sam koszt jest do przełknięcia.dopiero teraz doczytałem 165 m2 po podłodze czyli realnie jakies 130-135 m2 Edytowane 9 Lutego 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.02.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Malux, przez to jest calościowe zużycia na en. el. a nie tylko co+cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.02.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Mój wynik za 31/12-07/02 to 1610 kWh, w tym 1272 kWh pompa. Od początku grudnia do końca stycznia miałem zapowietrzoną podłogówkę i problemy z zagrzaniem domu - stąd tyle poszło kWh. Jest szansa, że wynik byłby lepszy, bo choć całkowicie dla mnie akceptowalny (finansowo), to jak to mówią, "dupy nie urywa" Jak spadną znowu temperatury, to zweryfikuję czy jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts