Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

od 31.12 do 07.02 calkowite zuzycie w taniej taryfie 1705 kWh, droga 208 kWh.

Mój wynik za 31/12-07/02 to 1610 kWh, w tym 1272 kWh pompa.

niestety nie mam fotek z licznika z 31.12.2013 (ani też jakichkolwiek notatek)

8.12.2013 robiłem fotki i mam je w DB, dziś 9.02.2014 czyli 2 mce później

3034 kWh (610/2424) i niecałe 2000kWh w tym okresie na NCO

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od 31.12 do 07.02 calkowite zuzycie w taniej taryfie 1705 kWh, droga 208 kWh.

Miałem chwile czasu i zrobilem analize kosztową..... przesył ENEA, energia z DUON.... stawka całkowita brutto za kWh (energia+przesył+oplata jakosciowa)

I 0,7266 kWh/brutto

II 0,2242 kWh/brutto

czyli koszt calkowity: 0,7266*208 + 0,2242*1705 + 16 zł oplat abonamentowych = 151,1328 + 382,261 + 16 = 549,3938 zl brutto za 40 dni wszystkiego.... dom opisany w stopce temp. 21-22*C, jaka pogoda była każdy wie....

czy w domach grzanych copem =1 pozostałe zużycie prądu zawsze jest tak zadziwiająco wysokie?

uprzedzając - nie piszę tego tylko na podstawie analizy tylko mojego domu ale także innych pompowców , którzy grzeją ujaranym -urojonym copem 2 .

bimbrownictwo w narodzie nie ginie czy jak?

600 kWh na 40 dni na CWU + bytowe to duzo?

Dzienna wychodzi.... 15 kWh z tego polowa na CWU (50 zl/mies).... wg mnie to na tyle malo, ze nie warto absolutnie wchodzic w PCi... mam nadzieje, ze nie sugerujesz mi wałka w podanych danych/obliczeniach....

W tym watku jest jedna anomalia myslowa.... prawie wszyscy licza wylacznie gole kWh bez kontekstu finansowego.

Edytowane przez kurt76

Dzienna wychodzi.... 15 kWh z tego polowa na CWU (50 zl/mies).... wg mnie to na tyle malo, ze nie warto absolutnie wchodzic w PCi... mam nadzieje, ze nie sugerujesz mi wałka w podanych danych/obliczeniach....

Jezli zuzywasz na cele bytowe na dobe 7kWh, to warto rozwazyc wogole rezygnacje z przylacza energii elektrycznej. ;)

NIE NIE

ewentualnie że jesteś amatorem-smakoszem:)

mi w tym okresie cały dom zużył 760 kwh NA WSZYSTKOjak dobrze zrozumiałem Tobie 1913 kwh.

600 kwh/40 dni cwu to jednak dużo[chyba też to żle zrozumiałem]

dopisuje z góry że nie jestem jedynym pompiarzem , który ma takie zużycie na cały dom.

nie prowadzimy mniszego trybu życia.

wody na cały dom w grudniu poszło 8m3

NIE NIE

ewentualnie że jesteś amatorem-smakoszem:)

mi w tym okresie cały dom zużył 760 kwh NA WSZYSTKOjak dobrze zrozumiałem Tobie 1913 kwh.

600 kwh/40 dni cwu to jednak dużo[chyba też to żle zrozumiałem]

dopisuje z góry że nie jestem jedynym pompiarzem , który ma takie zużycie na cały dom.

nie prowadzimy mniszego trybu życia.

wody na cały dom w grudniu poszło 8m3

ok doczytałem te 15kwh to bytowe i cwu-możliwe do zrobienia

ale skąd między nami stosunek 2,5 w zużyciu na cały dom.

mi od 1 stycznia na CAŁYdom wychodzi 19,5 kwh/doba

u mnie to płynne jest

przez około 8 miesięcy na cwu to idzie 80 kwh[-+ 5 kwh]

a zimą [4 miesiące 120 kwh miesiąc]

choć luty to bliżej 100kwh na cwu będzie

]jak dostanę fakturę to podam dokładnie

ale po zużyciu licznika głownego to styczen 264 zł cały dom

grudzień 240 zł .

mi średnia cena kwh wychodzi 42 grosze

woda cwu w styczniu to 40 zł

Edytowane przez malux20

ok doczytałem te 15kwh to bytowe i cwu-możliwe do zrobienia

ale skąd między nami stosunek 2,5 w zużyciu na cały dom.

mi od 1 stycznia na CAŁYdom wychodzi 19,5 kwh/doba

Lepsze ocieplenie + COP, skąd to pytanie?

Napisz ile cie to kosztowalo, energia brutto.....

do tego dodajmy koszt roznicy w nakladach na system grzewczy (roznica * 1/120 * 6%) u mnie koszt systemu nCo + CWU wyniosl okolo 9 tys., przyjmujemy czas amortyzacji 10 lat, jak widzisz zalozylem rowniez, ze sfinansowales to tanim kredytem hipotecznym, a nie gotowkowym za optymistycznie liczac 12%.

Przypominam styczen 2014: nCO 219 zł, CWU 52 zł.

U ciebie to bedzie za 40 dni 760 kWh w G11 (?) (0,3133+0,2042+0,0133) * 760 +10 zł opł abo = 413,40 brutto za energie.... u mnie 549,39 , roznica za 40 dni (przy slabszym ociepleniu i cop = 1, w miesiac zimowy wynosi całe 136 zł tj. 102 zł za 30 dni.

reszte oblicz sam.... wnioski?

Edytowane przez kurt76

odpisać muszę na priva- nie chce na skonczonego chama tu wychodzić

izolacji lepszej nie mam

wręcz przeciwnie np. nie wydawałem dodatkowych 3-4 tyś na konsole do montażu okien, no może ze stropem trochę się rozpędziłem 50-70 cm wełny

system grzewczy 23-24 tyś zł

plus kominek za 8 tyś.-względy słabej psychiki

co i cwu 146 zł styczeń z brykietem[wiadomo że w duonie byłoby to mniej ,ale dla b. taniej w promocji do czerwca 2t nie chce się wiązać na 3 lata]

Edytowane przez malux20

odpisać muszę na priva- nie chce na skonczonego chama tu wychodzićizolacji lepszej nie mamwręcz przeciwnie np. nie wydawałem dodatkowych 3-4 tyś na konsole do montażu okien, no może ze stropem trochę się rozpędziłem 50-70 cm wełnysystem grzewczy 23-24 tyś złplus kominek za 8 tyś.-względy słabej psychikico i cwu 146 zł styczeń z brykietem
Zakładając róznice w kosztach miedzy naszymi systemami CO + CWU na 15000 (konimek odpuszczam) przy amortyzacji 10 letniej....15000 * 1/120 + 15000 * 1/120 * 6% (rata kapitałowa + rata odsetkowa) = 125 zł + 7,5 zł = 132,50 zł/ mies musisz dodac porównując sie do mnie..... wnioski?

edit: odnosnie amortyzacji, oszacujmy juz zgrubsza logicznie.... jakie jest prawdopodobienstwo dekapitacji po 10 latach centrali PCi, a grzalki oporowej i paru cegiel szamotowych.... a gdzie tu serwis po drodze....

Edytowane przez kurt76