Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a możesz uwzględnić w tych wyliczeniach moje info w prywatnej informacji do ciebie.

jeśli możesz policz moje zużycie na cały dom w styczniu 630 kwh[w tych 630 kwh to z tego co pamiętam jakieś 70 kwh w drogiej] według swoich stawek.

różnice między naszymi domami w m2 [jakieś 10-15m2] raczej skutecznie niweluje moje utrzymywanie 24 stop.

inaczej 12 miesięcy = 6000kwh i około 2750 zł brutto za cały dom w duonie spokojnie poniżej 2500zł rok /cały dom

gdybym miał promocyjną 2t za 0,22 kwh

to styczen co i cwu 94,6 zł brutto

przypomne jeszcze raz- napisałem że o ile koszty są dla mnie do przyjećia zastanawia mnie zużycie prądu na bytowe, choć szanuje to że wpisujesz że na cwu szacujesz około 8kwh doba.

z duonem to ciekawa propozycja ale nie podniecam się super tanią ofertą na pół roku i najdroższym prądzie w dziennej przy umowie 3 letniej

policzyłem że w duonie cały dom wyszedłby mi około 180 zł-ale tylko dzięki promocji początkowej

ciągle pozostaje pytanie dotyczące tego stosunku w naszych domach jeśli chodzi o zużycie na całość 2,5

policzyłem sobie teraz ewentualne koszty w duonie do mojego domu

rok cały dom

zużycie w taniej 5000kwh

w drogiej 1000kwh[zawyżyłem na moją niekorzyść]

koszt prądu duonu 0,85 brutto dzienna brutto , o,22 nocna [tu taki mój szwindelek te o,22 brutto tylko do czerwca]

wychodzi mi 1950 zł brutto rok /cały dom według stawek duonu .

wiem że suma wyszła mi kabaretowa-no ale takie są fakty

poprawcie mnie jeśli popełniłem błąd w duonowym wyliczeniu.

wiadomo brykiet za 120-140 zł dojdzie w wyliczeniach zimą

Edytowane przez malux20

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak widzisz zalozylem rowniez, ze sfinansowales to tanim kredytem hipotecznym, a nie gotowkowym za optymistycznie liczac 12%.

Zrob kalkulacje dla sytuacji, ze od "pruszkowa" pozyczyl na pompe i ze za 5 lat ja bedzie musial wyrzucic.

Dlaczego ludzie swoje inwestycje licza za gotowke, a czyjes za kredyt (w swojej laskawosci jako hipoteczny)?

Nie bedziemy sie klocic o drobne..... widzisz sam, ze PCi "dupy nie urywa", kablarze maja swoje argumenty i sa to silne argumenty.....

ale o jakich drobnych piszemy?

u mnie według duonowych stawek cały dom /rok to 1950 zł brutto

możesz podać jak to u ciebie wychodzi?

wiem że pompa nie jest wieczna ale nie jest tak że po 10 latach nagle będę musiał w niej wszystko wymienić.

Kurt Zgadzasz się że z kredytem różnie jest

liczę się ze sprzedażą tego domu za 10-15 lat właśnie z kablami jakoś tak ciężko mi to sobie wyobrazić

ja Wam życzę żeby się nie sprawdziły rządowe zapowiedzi cen energii właśnie w perspektywie 10-15 lat

no i najważniejsze -prawda leży gdzieś pośrodku

1950zł ?

ale o jakich drobnych piszemy?

u mnie według duonowych stawek cały dom /rok to 1950 zł brutto

możesz podać jak to u ciebie wychodzi?

wiem że pompa nie jest wieczna ale nie jest tak że po 10 latach nagle będę musiał w niej wszystko wymienić.

Kurt Zgadzasz się że z kredytem różnie jest

liczę się ze sprzedażą tego domu za 10-15 lat właśnie z kablami jakoś tak ciężko mi to sobie wyobrazić

ja Wam życzę żeby się nie sprawdziły rządowe zapowiedzi cen energii właśnie w perspektywie 10-15 lat

no i najważniejsze -prawda leży gdzieś pośrodku

1950zł ?

jak to obliczyles? 01-01-2013 - 31-12-2013? z oplatami abo po stronie przesylu i dostawcy?

edit: popelnilem blad przy wyliczeniu raty odsetkowej wynosi ona srednio podczas trwania kredytu 10 lat 41,25 zł, czyli calkowita rata za PCi w stosunku do mnie masz srednio 125 + 41,25 = 166,25 zł

Tyle musisz nadrobic co miesiac, zima i latem.... i to jest koszt staly, przy rewelacyjnych zalozeniach dot. stopy procentowej....

czyli teoretycznie zakladajac, poprawnosc obliczen, zeby porywnywac koszty ze mna masz 1950 + 12*166,25 = 3945 zł za 2013?

podaj kryteria czasowe, to ja oblicze wg stawek Duonowych swoj 2013...

Edytowane przez kurt76

Dom z kablami jest niesprzedawalny. Decydując się na takie rozwiązanie trzeba mieć przekonanie, że ten dom będzie nam służył do końca życia (lub ze zmianą systemu CO przed sprzedażą). Takie są niestety smutne obecne realia i to raczej jeszcze długo się nie zmieni.

Dla ciebie to jest czepianie, a dla mnie realny koszt.... ot taka roznica miedzy nami...

Nawet jak zalozysz, ze kredytu nie ma?

Uwzglednij do tej kalkulacji strate z tytulu opustu w kwocie 20-25% wartosci domu przy jego sprzedazy, jak Ci map zasugerowal. To tez powinien byc dla Ciebie ralny koszt. Podaj co wyszlo.

tak sie sklada, ze najczesciej przez pierwsze 20-30 lat cena nieruchomosci rosnie (premia lokalizacyjna)...

Pyxis... prosze cie, sprobuj zrozumiec moje wyliczenia.... odrzuc uprzedzenia...

ps. ja nie mam kabli.... piece akumulacyjne, ale jakgdyby zaliczam sie do grupy kablarzy (COP=1)

Edytowane przez kurt76

Symulacja 2013 wg stawek Duon bez promocji w drogiej taryfie (w reczywistosci mialem pol roku o 5 gr netto taniej w stosunku do cennika), do tego sumarycznie dodaje 16 zl oplat abo/mies, bez rozbijania na czynnik pierwsze....

Zuzycie 30-12-12 do 31-12-13:

I 2255 kWh

II 8569 kWh

I 0,7266 kWh/brutto

II 0,2242 kWh/brutto

1638,48 + 1921,17 + 192 = 3751,65 zł koszt calkowity "na wszystko".

stawki za energie szczegolowo wyliczylem pare postow wyzej

Edytowane przez kurt76

Dom z kablami jest niesprzedawalny. Decydując się na takie rozwiązanie trzeba mieć przekonanie, że ten dom będzie nam służył do końca życia (lub ze zmianą systemu CO przed sprzedażą). Takie są niestety smutne obecne realia i to raczej jeszcze długo się nie zmieni.

Tylko o czym to świadczy?

Zawsze można reklamować dom jako "nie dla idiotów"

nie zgodzę się z tym, dom używany z historią rachunków z przynajmniej 3-5lat b.łatwo byłoby sprzdać o ile rachunki będą na odpowiednim poziomie tj niższym od powszechnie uważany za akceptowalny np w moich stronach 2-2.5tyś

Edytowane przez R&K
literowki

Tylko o czym to świadczy?

Zawsze można reklamować dom jako "nie dla idiotów"

Pewnie, że można:rolleyes: Tylko o tych "inteligentów" trudno na rynku nieruchomości:)

Kolega już 5 lat próbuje sprzedać swój "okablowany" apartament, a i w międzyczasie kominek z DGP popełnił jako dywersyfikację:), a "inteligentów" nadal brak:)