Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pewnie, że można:rolleyes: Tylko o tych "inteligentów" trudno na rynku nieruchomości:)

Kolega już 5 lat próbuje sprzedać swój "okablowany" apartament, a i w międzyczasie kominek z DGP popełnił jako dywersyfikację:), a "inteligentów" nadal brak:)

bo w Polsce najlepszy jest kocioł-śmieciuch,a ludziom jedynie przeszkadza powietrze którym trudno oddychać, a nie to że trują siebie i innych.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bo w Polsce najlepszy jest kocioł-śmieciuch,a ludziom jedynie przeszkadza powietrze którym trudno oddychać, a nie to że trują siebie i innych.

Wiec nie dosyc, ze masz dom z kablami, to zeby go w znosnej cenie zbyc, to sam proces sprzedazy musisz poprzedzic "mala" ogolnopolska proekologiczna kampania uswiadamiajaca spoleczenstwo.

Spore wyzwania jak na sprzedaz domku. ;)

A żebyś wiedział:) Zobacz jakie jest zainteresowanie tematami o spalaniu węgla:o aż dziw bierze, że ludzie mogą się w tym lubować...

Niestety większość ludzi uważa, że jak nie ma gazu w okolicy, to pozostają już tylko wungiel i drzewo, rozwiązania elektryczne przebijają się do świadomości bardzo powoli, a już ogrzewanie czystym prądem jest na samym końcu tej kolejki.

kociol smieciuch to jest pewne, to dziala, syfi w domu, syfi z komina, ale dziala, nie od dzis, jest to system sprawdzony i przeswietlony z kazdej strony. Kable sa fajne, ich koszt jest smiesznie niski , jednak opcja mniej ekstremalna(choc minimum 2x drozsza) jest podlogowka wodna z buforem i grzala- komfort caly czas duzy, nie ma okresow z podwyzszona temp. mozna podpiac cokolwiek innego w dowolnym momencie

Edytowane przez simluc
cytat zgubilem

Akurat węgiel nie jest problemem bo nie powoduje syfu na zewnątrz(powietrze). Problemem jest palenie wszystkiego co tylko da się spalić. Jak patrzę z okna na okoliczne kominy to chciałbym aby politycy wprowadzili wreszcie skuteczne mechanizmy kontroli i pobierania próbek z kominów. U mnie jest gaz ale ludzie wolą spalać wszystko co płonie ( i nie robią tego z biedy, bo pod każdą chałupą kilka samochodów)

kociol smieciuch to jest pewne, to dziala, syfi w domu, syfi z komina, ale dziala, nie od dzis, jest to system sprawdzony i przeswietlony z kazdej strony. Kable sa fajne, ich koszt jest smiesznie niski , jednak opcja mniej ekstremalna(choc minimum 2x drozsza) jest podlogowka wodna z buforem i grzala- komfort caly czas duzy, nie ma okresow z podwyzszona temp. mozna podpiac cokolwiek innego w dowolnym momencie

Dokładnie o tym mowa:yes: Już nawet instalacja kanałów nadmuchowych, daje szersze spektrum niż zatopienie kabli. Przy kablach skazujesz się na jeden jedyny nośnik energii - czysty prąd, a czasy mamy niepewne. Dlatego, tak jak wcześniej pisałem decydując się na to rozwiązanie trzeba mieć na uwadze, że nieruchomość (w razie czego:)) bardzo ciężko będzie sprzedać. I tyle - nie zamierzam tu negować sensu takich, czy innych rozwiązań, bo nie tym mowa.

Dokładnie o tym mowa:yes: Już nawet instalacja kanałów nadmuchowych, daje szersze spektrum niż zatopienie kabli. Przy kablach skazujesz się na jeden jedyny nośnik energii - czysty prąd, a czasy mamy niepewne.

jeżeli chata zużywa na ogrzewanie czystego prądu tak za tysiaka to co trzeba dołączyć do tego wodnego aby miało jakiś sens ...???

ile z tego można jeszcze uszczknąć i przede wszystkim jakim kosztem ...?

to tak trochę jak z moim CWU ...:yes:

jeżeli chata zużywa na ogrzewanie czystego prądu tak za tysiaka to co trzeba dołączyć do tego wodnego aby miało jakiś sens ...???

ile z tego można jeszcze uszczknąć i przede wszystkim jakim kosztem ...?

to tak trochę jak z moim CWU ...:yes:

Sensu nie będzie żadnego, tylko ewentualny problem ze sprzedażą. Ja nie neguje, że są domy tak zbudowane, że opłaca się je grzać czystym prądem - i nawet w to wierzę, ale wiem też, że mało jest takich domów i jeszcze mniej chętnych aby takowe zakupić. A już na pewno nie jest to standard deweloperski:no:, a wszystko co odbiega od ogólnej normy (pozytywnie, czy negatywnie) ciężko jest sprzedać.

Taka a nie inna wielkosc domu nie byla spowodoana "chciejstwem", tylko wzgledami praktycznymi. W przypadku wybudowania 100-metrowgo mogl bym spokojnie nad wejsciem napisac zlotymi zgloskami: " ZAMIENIL STRYJEK SIEKIERKE NA KIJEK".

a propos....

Miałem domek z poddaszem, skosami i po podłodze 200m - i sprzedałem.... bo nie chcę już: więcej beznadziejnych skosów, nieskutecznego ocieplenia połaci wełną - bo się nie da dobrze chyba że PURem, brudnych wiecznie "veluxów", latania po schodach, wydawania 2xwiecej na komunikację (u Ciebie Pyxis klatka schodowa jest ok 10mkw większa niż u mnie x 2,5kPln - nie licząc kosztu schodów - ok10kPln), bo nie chcę landary - mam parterówkę 110m z pomieszczeniami w kształcie prostopadłoscianu, wygodną, ciepłą w której zamieszkałem po 6 miesiącach, a na ogrzewanie i CWU wydałem w tym sezonie 937zł za prąd ;-)

Wiec daruj sobie twoje powiedzonko bo tak na prawdę strych był zawsze li tylko przechowalnią gratów - alternatywą piwnicy (mam tak teraz ;-) ) który ostatnimi czasy niektórzy z niewiadomych pobudek postanowili zamieszkać....

pozdrawiam!

PS. W weź dla experymentu sprzedaj teraz tę swoja landarę... - powodzenia!!!!

Edytowane przez waflos

a propos....

Miałem domek z poddaszem, skosami i po podłodze 200m - i sprzedałem.... bo nie chcę już: więcej beznadziejnych skosów, nieskutecznego ocieplenia połaci wełną - bo się nie da dobrze chyba że PURem, brudnych wiecznie "veluxów", latania po schodach, wydawania 2xwiecej na komunikację (u Ciebie Pyxis klatka schodowa jest ok 10mkw większa niż u mnie x 2,5kPln - nie licząc kosztu schodów - ok10kPln), bo nie chcę landary - mam parterówkę 110m z pomieszczeniami w kształcie prostopadłoscianu, wygodną, ciepłą w której zamieszkałem po 6 miesiącach, a na ogrzewanie i CWU wydałem w tym sezonie 937zł za prąd ;-)

Wiec daruj sobie twoje powiedzonko bo tak na prawdę strych był zawsze li tylko przechowalnią gratów - alternatywą piwnicy (mam tak teraz ;-) ) który ostatnimi czasy niektórzy z niewiadomych pobudek postanowili zamieszkać....

pozdrawiam!

PS. W weź dla experymentu sprzedaj teraz tę swoja landarę... - powodzenia!!!!

Pieknie powiedziane ..... apropo Pyxis tak patrze na ten Twój dom z fotki i powiedz gdzies TY naliczył 230m2 ..... dół nie licząc garazu to jakieś ~ 70m2 a na gorze dwa liche pokoiki razem moze z 40m2 co razem daje ~ 110m2 gdzie ta reszta ?

Ja cały dół bez garażu mam 100m2 a górę tez mogę napisac ze grzeje bo grzeje mam tam 15*C co prawda przez straty w stropie ale straty musze uzupełniać wiec grzeje w sumie 200m2 ścianka kolankowa 114cm dach typu stodoła narazie jak Waflos napiał taka wersja piwnicy tyle ze 100-tu metrowej :) dzieci podrosna beda chciały górę to sie zrobie nie to zostanie piwnica i juz. Od 18-09-2013 do dziś kwotowo poszło na ogrzanie 1070 PLN wieć schowaj stryjku ten kijek :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Pieknie powiedziane ..... apropo Pyxis tak patrze na ten Twój dom z fotki i powiedz gdzies TY naliczył 230m2 ..... dół nie licząc garazu to jakieś ~ 70m2 a na gorze dwa liche pokoiki razem moze z 40m2 co razem daje ~ 110m2 gdzie ta reszta ?

Ja cały dół bez garażu mam 100m2 a górę tez mogę napisac ze grzeje bo grzeje mam tam 15*C co prawda przez straty w stropie ale straty musze uzupełniać wiec grzeje w sumie 200m2 ścianka kolankowa 114cm dach typu stodoła narazie jak Waflos napiał taka wersja piwnicy tyle ze 100-tu metrowej :) dzieci podrosna beda chciały górę to sie zrobie nie to zostanie piwnica i juz. Od 18-09-2014 do dziś kwotowo poszło na ogrzanie 1070 PLN wieć schowaj stryjku ten kijek :)

Krzysiek_BB: ja to wiem i Ty to wiesz.... -ale to tylko dwie osoby...hehe

Pyxis ma w stopce: Grzanych podłóg 230... - teraz jak twój post przeczyta to mu sie COP zmniejszy i jeszcze sobie coś zrobi :-(

Uważaj bo to drażliwy temat :)

Waflos krzywdy "se" nie zrobi :) temat jak temat ale wqr^%$#a mnie jak ktoś pisze ze inny ma kurnik a sam sobie dolicza nieistniejące przestrzenie ....

Ja jeszcze moge dopisac ze nad strychem mam pomieszczenie o szerokości 4,5m i długości całego domu bez garażu czyli 14,4 m tez mam to doliczyć do ogrzewanych podłóg ? to kolejne 60m2 ....... kubature w domu mam wg projektu przeszło 790m3 ...... o co tu chodzi ... ?

Dopisze tylko tyle jak kiedykolwiek wykończę góre i powierzchnia zrobi sie ~ 200m2 wtedy zastanowie sie nad PC P/W bo jak juz pisalem prócz kabli mam w podłodze równiez rurki ..... i wszystko co zrobilem bylo zrobione z glowa ... moja glowa :) no moze poza materiałem z jakiego mam sciany nosne ... porothermowe gooooowno...

Edytowane przez Krzysiek_BB