Przewas 10.02.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Krzysiek_BB: ja to wiem i Ty to wiesz.... -ale to tylko dwie osoby...hehe Pyxis ma w stopce: Grzanych podłóg 230... - teraz jak twój post przeczyta to mu sie COP zmniejszy i jeszcze sobie coś zrobi Ja mam mocno ponad 300m podłogi i opcja pompy ciepła mnie nie przekonała, zwłaszcza po wysłuchaniu paru uwag o ich trwałości od znajomego instalatora pomp na literkę V. Przy obecnych cenach prądu przecież to się będzie wieki zwracać, o ile się nie zepsuje wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 a propos.... Miałem domek z poddaszem, skosami i po podłodze 200m - i sprzedałem.... bo nie chcę już: więcej beznadziejnych skosów, nieskutecznego ocieplenia połaci wełną - bo się nie da dobrze chyba że PURem, brudnych wiecznie "veluxów", latania po schodach, wydawania 2xwiecej na komunikację (u Ciebie Pyxis klatka schodowa jest ok 10mkw większa niż u mnie x 2,5kPln - nie licząc kosztu schodów - ok10kPln), bo nie chcę landary - mam parterówkę 110m z pomieszczeniami w kształcie prostopadłoscianu, wygodną, ciepłą w której zamieszkałem po 6 miesiącach, a na ogrzewanie i CWU wydałem w tym sezonie 937zł za prąd Wiec daruj sobie twoje powiedzonko bo tak na prawdę strych był zawsze li tylko przechowalnią gratów - alternatywą piwnicy (mam tak teraz ) który ostatnimi czasy niektórzy z niewiadomych pobudek postanowili zamieszkać.... pozdrawiam! PS. W weź dla experymentu sprzedaj teraz tę swoja landarę... - powodzenia!!!! I bardzo dobrze. Twoj wybor. Tylko nie kaz mi mieszkac w domku 100m2. Dziekuje - postoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pieknie powiedziane ..... apropo Pyxis tak patrze na ten Twój dom z fotki i powiedz gdzies TY naliczył 230m2 ..... dół nie licząc garazu to jakieś ~ 70m2 a na gorze dwa liche pokoiki razem moze z 40m2 co razem daje ~ 110m2 gdzie ta reszta ? To Ty widze wiesz lepiej co ja zbudowalem. W stopce podalem ile mam m2 po podlogach. Tyle mam (tyle grzeje) i mozesz to przyjac do wiadomosc, lub nie. To nie moj problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dopisze tylko tyle jak kiedykolwiek wykończę góre i powierzchnia zrobi sie ~ 200m2 wtedy zastanowie sie nad PC P/W bo jak juz pisalem prócz kabli mam w podłodze równiez rurki ..... i wszystko co zrobilem bylo zrobione z glowa ... moja glowa no moze poza materiałem z jakiego mam sciany nosne ... porothermowe gooooowno... No to po co to "pierdzielenie kotka"? Wykoncz gore i napisz ile masz tych metrow (grzanych podlog, uzytkowych czy jeszcze innych - tylko napisz JAKICH) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ja mam mocno ponad 300m podłogi i opcja pompy ciepła mnie nie przekonała, zwłaszcza po wysłuchaniu paru uwag o ich trwałości od znajomego instalatora pomp na literkę V. Przy obecnych cenach prądu przecież to się będzie wieki zwracać, o ile się nie zepsuje wcześniej Jesli to instalator pomp na literke V, to sie nie dziwie Twojemu zniecheceniu. Najpierw sobie policz a poniej dopiero wypisuj ile "wiekow" sie taka pompa bedzie zwracala. BTW: Czym grzejesz te 300m2 podlogi teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 10.02.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pieknie powiedziane ..... apropo Pyxis tak patrze na ten Twój dom z fotki i powiedz gdzies TY naliczył 230m2 ..... dół nie licząc garazu to jakieś ~ 70m2 a na gorze dwa liche pokoiki razem moze z 40m2 co razem daje ~ 110m2 gdzie ta reszta ? Ja cały dół bez garażu mam 100m2 a górę tez mogę napisac ze grzeje bo grzeje mam tam 15*C co prawda przez straty w stropie ale straty musze uzupełniać wiec grzeje w sumie 200m2 ścianka kolankowa 114cm dach typu stodoła narazie jak Waflos napiał taka wersja piwnicy tyle ze 100-tu metrowej dzieci podrosna beda chciały górę to sie zrobie nie to zostanie piwnica i juz. Od 18-09-2013 do dziś kwotowo poszło na ogrzanie 1070 PLN wieć schowaj stryjku ten kijek kurcze, przejeżdżałem przez BB ostatnio w drodze na narty i z nart to bym Ci flaszkę podrzucił bo dobrze gadasz i nie gardzisz złocistym trunkiem Krzysiek_BB: ja to wiem i Ty to wiesz.... -ale to tylko dwie osoby...hehe i ja, i ja bo jak juz pisalem prócz kabli mam w podłodze równiez rurki ..... i wszystko co zrobilem bylo zrobione z glowa ... moja glowa no moze poza materiałem z jakiego mam sciany nosne ... porothermowe gooooowno... ja tez tak mam, ale pociesz się że inni korzystają na twoim doświadczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.02.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Jesli to instalator pomp na literke V, to sie nie dziwie Twojemu zniecheceniu. Najpierw sobie policz a poniej dopiero wypisuj ile "wiekow" sie taka pompa bedzie zwracala. BTW: Czym grzejesz te 300m2 podlogi teraz? To nie moje zniechęcenie, dla mnie kiedyś było to podstawowe źródło ciepła jakie rozważałem. Dostałem wycenę, policzyłem, posłuchałem opinii i odpuściłem. A dom grzeję czystym prądem, podłogówka wodna + bufor. Licząc skrupulatnie, to podłogi z piwnicą wyjdzie prawie 360m , ok 1000m3 kubatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 To nie moje zniechęcenie, dla mnie kiedyś było to podstawowe źródło ciepła jakie rozważałem. Dostałem wycenę, policzyłem, posłuchałem opinii i odpuściłem. A dom grzeję czystym prądem, podłogówka wodna + bufor. Licząc skrupulatnie, to podłogi z piwnicą wyjdzie prawie 360m , ok 1000m3 kubatury Podasz uczciwie jakie masz teraz koszty grzania domu na sezon? CO+CWU jesli mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.02.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Uczciwie, to Ci nie podam. Mogę się jedynie domyślać.Grzałem jeszcze na starym przyłączu które przebudowywałem, licznik analogowy, z tarczą, nie odpisałem. Potem zamiana na elektroniczny ale I taryfa, zrobiło się chłodno -grzałem . Tarfyę zmienili mi dopiero po miesiącu.Podlicznik na grzanie założyłem może dwa - trzy miesiace temu. Za ostatnie 30 dni ogrzewania nabiło mi ok 2200kWh w II i 150 w I, woda wychodzi od od 350 do 500 mc kiedy zmywarki nie było. W 100% taryfa II. To dopiero pierwszy sezon po remoncie, sporo rzeczy musiałem się nauczyć, choćby tego, żeby nie wentylować non stop 400m3 na godzinę. Sama regulacja podłogówki trochę mi zabrała. Myślę, ze dopiero kolejny sezon będzie miarodajny. Jutro w dzień odpiszę licznik główny, to dam znać ale szacuję ze sezon zamknę w ok 14-17 tys kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Uważaj bo to drażliwy temat Tak samo drazliwy jak ilosc grzanej kubatury, a moze to ciezko policzyc...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.02.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Acha, dom to "stodoła" 22 m długości, ok 10 szerokości, dach prostu dwuspadowy, na południe. Podpiwniczony w części. Ściana ok 50 cm cegła + 20 cm styro, poddasze 2 x 18 cm wełna + 10 cm. Okna trzyszybowe, poza balkonowymi - 100% fixy na górze P4. Do tego reku z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Jutro w dzień odpiszę licznik główny, to dam znać ale szacuję ze sezon zamknę w ok 14-17 tys kWh. Przyjmijmy 16k kWh, SPF=4 i tylko tani prad. Wg mojej stawki za kWh taniego (31gr) wychodzi mi oszczednosc na pompie ciepla 3720 zl na sezon. Domyslam sie, ze "znajomy instalator od V" wycenil Ci pompe na jakas kosmiczna kwote, ale przy odrobinie miejsca na dzialce i rezygnacji z V, mial bys ja w cenie ponizej 30 tys zl (pompa + DZ). Przy takiej skali oszczednosci i cenie urzdzenia zwrot to nie sa "wieki". To nawet nie jest dekada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Tak samo drazliwy jak ilosc grzanej kubatury, a moze to ciezko policzyc...? Bardziej drazliwy niz zaliczanie bytowego do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Tak samo drazliwy jak ilosc grzanej kubatury, a moze to ciezko policzyc...? Ale nie ma to jak kreatywna matematyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Bardziej drazliwy niz zaliczanie bytowego do CO? Bo to też ci nie na rękę. Ogólnie lubisz traktować wybiórczo dane dla swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Bo to też ci nie na rękę. Ogólnie lubisz traktować wybiórczo dane dla swojego domu. Czyli nie lubie "kreatywnej matematyki". Mi wystarczy zdrowy rozsadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Czyli nie lubie "kreatywnej matematyki". Mi wystarczy zdrowy rozsadek. Nie mam zamiaru kolejny raz kopać się z koniem. Idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Nie mam zamiaru kolejny raz kopać się z koniem. Idę spać. Chyba z 10 osob Ci uswiadomilo, ze bladisz, a Ty dalej swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.02.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Przyjmijmy 16k kWh, SPF=4 i tylko tani prad. Wg mojej stawki za kWh taniego (31gr) wychodzi mi oszczednosc na pompie ciepla 3720 zl na sezon. Domyslam sie, ze "znajomy instalator od V" wycenil Ci pompe na jakas kosmiczna kwote, ale przy odrobinie miejsca na dzialce i rezygnacji z V, mial bys ja w cenie ponizej 30 tys zl (pompa + DZ). Przy takiej skali oszczednosci i cenie urzdzenia zwrot to nie sa "wieki". To nawet nie jest dekada. Generalnie tak ale. Dwa tygodnie temu przeszedłem do Duona. Cena do 2016 coś ok 20 gr/kWh w nocnej więc już wygląda to inaczej. Dodatkowo chcę mam pomysł na bilansowanie zużycia z produkcją z PV. W niewiele większej kasie jak pompa, założę sobie instalację która dostarczy mi potrzebną ilość energii, a awaryjność mniejsza i żywotność dłuższa. Przy odpaleniu tego na DG, uzyskam nawet "COP" ekonomiczny = 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 No ale to jaki jest sens inwestowac "niewiele wieksza kase" na domniemany COP=2, jak mozna miec duzo blizej 4 za kase mniejsza?Promocja w Duonie tez nie trwa wiecznie i chyba sie nie ludzisz, ze prad bedzie po 20gr caly czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts