waflos 10.02.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) I bardzo dobrze. Twoj wybor. Tylko nie kaz mi mieszkac w domku 100m2. Dziekuje - postoje. Zapodaj swój projekt na forum - zaraz policzymy ile czego masz.... hehe PS. Jeśli nie zwracasz uwagi że mam 110mkW a nie sto.... co tu z tobą p[olemizować...? PS.2. ile to więcej w %??? umiesz policzyć? - chyba własnie stąd bierze się Twoja opłacalnoćś pompeczki... Edytowane 10 Lutego 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Zapodaj swój projekt na forum - zaraz policzymy ile czego masz.... hehe PS. Jeśli nie zwracasz uwagi że mam 110mkW a nie sto.... co tu z tobą p[olemizować...? PS.2. ile to więcej w %??? umiesz policzyć? A co mnie obchodzi ile Ty tam masz tych m2? Jesli lubisz taka skale, to Twoja indywidulana sprawa. Ja bym mial za malo. Duzo za malo. Dlatego wlasnie mam wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 10.02.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 A co mnie obchodzi ile Ty tam masz tych m2? Jesli lubisz taka skale, to Twoja indywidulana sprawa. Ja bym mial za malo. Duzo za malo. Dlatego wlasnie mam wiecej. Cały ty!!!! - jak przyjdzie do konkretów....!!!! PS. W takim wielkim domu garażyk na motor...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Mi wystarczy zdrowy rozsadek. Zdrowy rozsadek nie pozwala wyjawic grzanej kubatury? Rozumiem ze masz grzanych 230m2+ garaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.02.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 No ale to jaki jest sens inwestowac "niewiele wieksza kase" na domniemany COP=2, jak mozna miec duzo blizej 4 za kase mniejsza? Promocja w Duonie tez nie trwa wiecznie i chyba sie nie ludzisz, ze prad bedzie po 20gr caly czas. Priorytetem dla mnie była bezawaryjność. Panel kładę na dach , dwa przewody z prądem i działa. Pompa - urządzenie mechaniczne. Oczywiście jeszcze 2-3 lata temu przy szalonych cenach PV bym tego pod uwagę nie brał, rozważałem własnie pompę ,teraz za 35-40 tys ładuję 12kW paneli na dach i samym bilansowaniem mam ok 12 tys kWh/rk przez 25 lat. Jak zrobię to na DG z zielonym papierem, to będzie dwa razy lepiej Poza tym COP=4 - pytanie na ile realny? No i sama pompa - wytrzyma 20-25 lat? A koszty serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Cały ty!!!! - jak przyjdzie do konkretów....!!!! PS. W takim wielkim domu garażyk na motor...??? Do jakich konkretow? Mam Ci udowadniac, ze nie jestem wielbladem? Moze skany faktur tez pokazac? Daj sobie siana. Wyroslem juz z takich zagrywek dawno temu. Nie mialem zamiaru robic dwustanowiskowego garazu, bo nie widze sensu przechowywac w nim firmowego autka, ktore i tak co pare lat jest wymieniane. Czesc garazowo-techniczna to 30,5m2 garazu + pompownia-warsztacik 12,5m2. Nie sa ogrzewane (jesli nie liczyc grzania przez sciane domu, bo nigdy nie mam tam ponizej 11-12*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Priorytetem dla mnie była bezawaryjność. Panel kładę na dach , dwa przewody z prądem i działa. Pompa - urządzenie mechaniczne. Oczywiście jeszcze 2-3 lata temu przy szalonych cenach PV bym tego pod uwagę nie brał, rozważałem własnie pompę ,teraz za 35-40 tys ładuję 12kW paneli na dach i samym bilansowaniem mam ok 12 tys kWh/rk przez 25 lat. Jak zrobię to na DG z zielonym papierem, to będzie dwa razy lepiej Poza tym COP=4 - pytanie na ile realny? No i sama pompa - wytrzyma 20-25 lat? A koszty serwisu? Ile te panele maja spadku wydajnosci w skali czasu ktora podajesz? W panelach nie ma sie co zepsuc? A cala elektronika i sprawy przepieciowe (burza chociazby). Zeby z tego uzyskac konkretna ilosc energi wtedy kiedy jest potrzebna (a wiec zima), to musial bys w panelach zrobic chyba i dach i ogrod. Co do realnego COP (SPF) masz tu linka do instalacji opomiarowanych. Patrz na gruntowki: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Nie wiem tez o jakim serwisie piszesz. Jak sie zepsuje, to sie naprawia. Tak samo jak przy PV. Edytowane 10 Lutego 2014 przez Pyxis Zapomnialem o linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Zdrowy rozsadek nie pozwala wyjawic grzanej kubatury? Rozumiem ze masz grzanych 230m2+ garaz? Nie dowiesz sie dwoch rzeczy. Mojej kubatury i tego kto zabil JFK. Tak + garaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2014 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Czesc garazowo-techniczna to 30,5m2 garazu + pompownia-warsztacik 12,5m2. Nie sa ogrzewane Czyli masz ,,Grzanych podog 230m2'' czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Czyli masz ,,Grzanych podog 230m2'' czy nie ? Pozno jest i slabo kojarzys? Mam grzanych podlog 230m2 i do tego bez podlogowki czesc garazowo-techniczna 43m2. Mam Ci jeszcze nieogrzewany strych nad poddaszem podac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pozno jest i slabo kojarzys? Mam grzanych podlog 230m2 i do tego bez podlogowki czesc garazowo-techniczna 43m2. Mam Ci jeszcze nieogrzewany strych nad poddaszem podac? Spoko zadziwia mnie fakt ze z Kwarca ,,wyprodukowales'' tyle m2 , wiem ze cos zaingerowales w wymiary ale sorki ja tego nie ,,kupuje' . Teraz juz wiem dlaczego ukrywasz te grzane m3, pewnie szybciej dal bys sobie ,,orzeszki" ogolic niz ujawnic ta tajemnice:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.02.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ile te panele maja spadku wydajnosci w skali czasu ktora podajesz? . Gwarantowane 0,7%/rk, realne 0,3% W panelach nie ma sie co zepsuc? [/Ja QUOTE] Pewnie że ma, ale awaria jednego panelu nie wyłącza mi całości. A cala elektronika Jeżeli mówisz o inwerterze to tak, to najsłabsze ogniwo ale awaria latem mnie nie boli, mam przedłużoną na 25 lat gwarancję, podczas awarii zimą w ogóle nie mam problemu, bo wrzucam choćby bezpośrednio w grzałkę obchodząc inwerter i sprawy przepieciowe (burza chociazby). burza j.w. Poza tym pompę też Ci może szlag trafić przez wyładowanie Zeby z tego uzyskac konkretna ilosc energi wtedy kiedy jest potrzebna (a wiec zima), to musial bys w panelach zrobic chyba i dach i ogrod. Nie, bo wtedy miałbym nadwyżkę. Ja chce bilansować produkcję. Latem produkuję energię , którą "odbieram" zimą. W przypadku DG, dostaję kasę za którą grzeje się zimą, w przypadku zwykłego bilansowania, płacę dwa razy w roku na podstawie różnicy wyprodukowane-zużyte, aczkolwiek ten zapis dopiero się rodzi w bólach. I gwoli jasności, ja nikogo nie przekonuję do PV. Znam plusy i minusy ,a że widzę więcej plusów niż minusów to taki pomysł. Pierwszy sezon "na żywca" po to że chciałem sprawdzić jak wyjdę z zapotrzebowaniem na ciepło i podjąć decyzję. Dlatego też podłogówka wodna, żeby sobie ewentualną furtkę na wiosnę zostawić (mam przyłącze gazu na budynku ale na wiosnę raczej wywalę) Co do realnego COP (SPF) masz tu linka do instalacji opomiarowanych. Patrz na gruntowki: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Nie wiem tez o jakim serwisie piszesz. Jak sie zepsuje, to sie naprawia. Tak samo jak przy PV. Za link dzięki, popatrzę.Pisałem o kosztach ewentualnych przeglądów (rocznych? gwarancyjnych?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Spoko zadziwia mnie fakt ze z Kwarca ,,wyprodukowales'' tyle m2 , wiem ze cos zaingerowales w wymiary ale sorki ja tego nie ,,kupuje' . Teraz juz wiem dlaczego ukrywasz te grzane m3, pewnie szybciej dal bys sobie ,,orzeszki" ogolic niz ujawnic ta tajemnice:bye: A nie "kupuj". To jest Twoja sprawa. Ja go po prostu dostosowalem do swoich potrzeb. I dzieki Bogu ze to zrobilem, bo bym sobie nie darowal kolejnej ciasnoty do konca zycia (nie myl tego z duzym salonem do "tanczenia" - chodzi mi glownie o dostepnosc szeroko rozumianej powierzchni "gospodarczej" - nareszcie wiem CO mam i GDZIE to mam). Usiade kiedys i Ci ta kubature policze, bo potrafisz konia zmeczyc jak malo kto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pisałem o kosztach ewentualnych przeglądów (rocznych? gwarancyjnych?) Nie mam czegos takiego. BTW: Dziekuj Bogu i partii, zes sobie kabli nie zalal w wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 11.02.2014 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Usiade kiedys i Ci ta kubature policze, bo potrafisz konia zmeczyc jak malo kto. Czekam z niecierpliwoscia:p Uwazaj bo nie bedziemy wolac po nicku a po ksywce (koniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) Chyba z 10 osob Ci uswiadomilo, ze bladisz, a Ty dalej swoje. Taaa, część osób jednak było po mojej stronie. Zużywasz dużo prądu poza PC, którym ogrzewasz duuuużo mniej m3 niż by to wynikało tak opisywanych twoich m2 grzanych podłóg. Pompą tylko bilansujesz tą część, którą musisz dostarczyć do momentu komfortu cieplnego. Nie na odwrót! Ale ty i tak głupa przypalisz i będziesz wiedział swoje. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ja mam mocno ponad 300m podłogi i opcja pompy ciepła mnie nie przekonała, zwłaszcza po wysłuchaniu paru uwag o ich trwałości od znajomego instalatora pomp na literkę V. Przy obecnych cenach prądu przecież to się będzie wieki zwracać, o ile się nie zepsuje wcześniej FYI to ostatnie wahania napięcia i SPZ w sieci jeden z posiadaczy PCi firmy NIBE przypłacił spaleniem układu sterowania za 13tyś zł. To Ty widze wiesz lepiej co ja zbudowalem. W stopce podalem ile mam m2 po podlogach. Tyle mam (tyle grzeje) i mozesz to przyjac do wiadomosc, lub nie. To nie moj problem. Podaj nazwę projektu, albo wrzuc rzuty i będzie czarno na białym, bo faktycznie ze zdjecia to nie wyglada na to co piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 FYI to ostatnie wahania napięcia i SPZ w sieci jeden z posiadaczy PCi firmy NIBE przypłacił spaleniem układu sterowania za 13tyś zł. Buahaha... Moja cała PC mniej kosztuje. Sterownik to około 1tyś. zł. A podczas burzy siadł mi raz czujnik zaniku fazy. Pojechałem do elektrycznego i go za 50zł. wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A na watek wszyscy sie lapia bo wszyscy grzeja pradem w mniej lub wiekszym% Trafiłeś w samo sedno. My najczęściej podajemy cały prąd (no może poza Pyxisem), natomiast wszyscy inni podają tylko ceny nośników do dogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Mialbym efektywniejsze AGD moglbym kupic tansza PC. Odwrotnie. Im efektywniejsze AGD, tym więcej ciepła musisz dostarczyć pompą. Ale dla rachunków jest to jak najbardziej właściwa droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts