Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozno jest i slabo kojarzys? Mam grzanych podlog 230m2 i do tego bez podlogowki czesc garazowo-techniczna 43m2. Mam Ci jeszcze nieogrzewany strych nad poddaszem podac?

taaa...

wystarczy kupić taki projekt...

http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html

dokleić pomieszczenie techniczne za garażem, podnieść ścianę kolankową o dwa pustaki i trochę inaczej zabudować skosy...

i w ten oto magiczny sposób mamy "wielki" dom z "ogromną" powierzchnią ogrzewaną ...

tyle że kubatura jest dalej praktycznie taka sama jak dla domu o powierzchni 150m2 ... :p

potem wystarczy tylko powłączać trochę sprzętu, siedzieć cały czas w chałupie, popalać w "kozie"/ kominku i branzlować się niskim zużyciem energii przez pompę ciepła kupioną za "grosze"...:lol2:

taaa...

dokleić pomieszczenie techniczne za garażem, podnieść ścianę kolankową o dwa pustaki i trochę inaczej zabudować skosy...

i w ten oto magiczny sposób mamy "wielki" dom z "ogromną" powierzchnią ogrzewaną ...

tyle że kubatura jest dalej praktycznie taka sama jak dla domu o powierzchni 150m2 ... :p

potem wystarczy tylko powłączać trochę sprzętu, siedzieć cały czas w chałupie, popalać w "kozie"/ kominku i branzlować się niskim zużyciem energii przez pompę ciepła kupioną za "grosze"...:lol2:

Nie dodales, ze jeszcze poszerzyc dom.

Wg Twojej matematyki wszystkie te operacje nie maja wplywu na powierzchnie, kubature i na to co grzejesz?

Nie wstydze sie tego, ze w domu mieszkam. Po to go zbudowalem, zeby w nim zyc.

Ja moge rownie dobrze napisac o Tobie, ze wystarczy poodzyskiwac troszke cipla za "szczoszkow" zeby byc forumowym "guru" w tmacie pradu i zuzycia CWU i brandzlowac sie oszczednosciami z tego tytulu. :)

AGD i RTV jest bardziej efektywne gdy grzeje jak najmniej (no chyba że o to chodzi). Ale nawet najbardziej efektywne grzeją. A wszystkie do kupy grzeją dość znacznie.

Ile razy Ci mozna pisac, ze wlaczenie TV to ekonomicznie co innego, niz wlaczenie CO.

Nikt logicznie myslacy nie przystanie na Twoja koncepcje licznia kosztow ogrzewania w normalnie eksploatowanym domu. Nie kazdy jezdzi na caly sezon grzewczy na narty. ;)

Ile razy Ci mozna pisac, ze wlaczenie TV to ekonomicznie co innego, niz wlaczenie CO.

Nikt logicznie myslacy nie przystanie na Twoja koncepcje licznia kosztow ogrzewania w normalnie eksploatowanym domu. Nie kazdy jezdzi na caly sezon grzewczy na narty. ;)

Prawdą jest, że ten który zużywa więcej prądu bytowego dogrzewa nim bardziej dom od tego, który zużywa mniej tego prądu?

A nie "kupuj". To jest Twoja sprawa.

Ja go po prostu dostosowalem do swoich potrzeb. I dzieki Bogu ze to zrobilem, bo bym sobie nie darowal kolejnej ciasnoty do konca zycia (nie myl tego z duzym salonem do "tanczenia" - chodzi mi glownie o dostepnosc szeroko rozumianej powierzchni "gospodarczej" - nareszcie wiem CO mam i GDZIE to mam).

Usiade kiedys i Ci ta kubature policze, bo potrafisz konia zmeczyc jak malo kto. ;)

Kubatura powinna być podana w Świadectwie Charakterystyki Energetycznej - u mnie są dwie pozycje:

- kubatura całkowita - 728,6m3;

- kubatura o regulowanej temperaturze - 529,9m3

taaa...

pyxis podał w stopce powierzchnię, ale... dachu...

Symulacja 2013 wg stawek Duon bez promocji w drogiej taryfie (w reczywistosci mialem pol roku o 5 gr netto taniej w stosunku do cennika), do tego sumarycznie dodaje 16 zl oplat abo/mies, bez rozbijania na czynnik pierwsze....

Zuzycie 30-12-12 do 31-12-13:

I 2255 kWh

II 8569 kWh

I 0,7266 kWh/brutto

II 0,2242 kWh/brutto

1638,48 + 1921,17 + 192 = 3751,65 zł koszt calkowity "na wszystko".

stawki za energie szczegolowo wyliczylem pare postow wyzej

CHAŁUPY mamy podobnie zaizolowane, tryb życia po zużyciu na bytowe widać bardzo podobny .

no ale jakoś nie widzę żebyśmy drobnymi się różnili

no ja drobnymi nie nazwałbym 1900 zł. bez promocji

Kurt - napiszę tak , nie każdy budujw na kredyt

Facet wypelniajacy mi ten papierek musialby byc chyba jasnowidzem. :D

W tej kwestii musiałby się pewnie wypowiedzieć Asolt, ale moim zdaniem musisz mieć podaną taką wartość jak Ve (kubatura ogrzewanej części budynku), bo na tej podstawie jest wyliczany wskaźnik zwartości budynku, który jest podstawiany do pozostałych obliczeń ŚE.

W tej kwestii musiałby się pewnie wypowiedzieć Asolt, ale moim zdaniem musisz mieć podaną taką wartość jak Ve (kubatura ogrzewanej części budynku), bo na tej podstawie jest wyliczany wskaźnik zwartości budynku, który jest podstawiany do pozostałych obliczeń ŚE.

Dane w tym papierku sa "z czapki". Wszystkie dane.