piekar_ 11.02.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Całkowite zużycie domu u mnie za 9 miesięcy to 7398kwh srednia cena za kwh ze wszystkim to 0,35gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Pozno jest i slabo kojarzys? Mam grzanych podlog 230m2 i do tego bez podlogowki czesc garazowo-techniczna 43m2. Mam Ci jeszcze nieogrzewany strych nad poddaszem podac? taaa... wystarczy kupić taki projekt... http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html dokleić pomieszczenie techniczne za garażem, podnieść ścianę kolankową o dwa pustaki i trochę inaczej zabudować skosy... i w ten oto magiczny sposób mamy "wielki" dom z "ogromną" powierzchnią ogrzewaną ... tyle że kubatura jest dalej praktycznie taka sama jak dla domu o powierzchni 150m2 ... potem wystarczy tylko powłączać trochę sprzętu, siedzieć cały czas w chałupie, popalać w "kozie"/ kominku i branzlować się niskim zużyciem energii przez pompę ciepła kupioną za "grosze"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Przeczytaj jeszcze raz co napisalem... jak odwrotnie.... chodzi o efektywnosc grzewcza a nie oszczedne AGD. AGD i RTV jest bardziej efektywne gdy grzeje jak najmniej (no chyba że o to chodzi). Ale nawet najbardziej efektywne grzeją. A wszystkie do kupy grzeją dość znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 My najczęściej podajemy cały prąd (no może poza Pyxisem), natomiast wszyscy inni podają tylko ceny nośników do dogrzewania domu. "Wy" towarzyszu tak podajecie i jeszcze 2 czy 3 kablarzy z nieprzystajaca do kabli izolacja domu i leczacych w ten sposob swoje "kompleksy zuzycia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 taaa... wystarczy kupić taki projekt... http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html dokleić pomieszczenie techniczne za garażem, podnieść ścianę kolankową o dwa pustaki i trochę inaczej zabudować skosy... i w ten oto magiczny sposób mamy "wielki" dom z "ogromną" powierzchnią ogrzewaną ... tyle że kubatura jest dalej praktycznie taka sama jak dla domu o powierzchni 150m2 ... potem wystarczy tylko powłączać trochę sprzętu, siedzieć cały czas w chałupie, popalać w "kozie"/ kominku i branzlować się niskim zużyciem energii przez pompę ciepła kupioną za "grosze"... Nie dodales, ze jeszcze poszerzyc dom. Wg Twojej matematyki wszystkie te operacje nie maja wplywu na powierzchnie, kubature i na to co grzejesz? Nie wstydze sie tego, ze w domu mieszkam. Po to go zbudowalem, zeby w nim zyc. Ja moge rownie dobrze napisac o Tobie, ze wystarczy poodzyskiwac troszke cipla za "szczoszkow" zeby byc forumowym "guru" w tmacie pradu i zuzycia CWU i brandzlowac sie oszczednosciami z tego tytulu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 AGD i RTV jest bardziej efektywne gdy grzeje jak najmniej (no chyba że o to chodzi). Ale nawet najbardziej efektywne grzeją. A wszystkie do kupy grzeją dość znacznie. Ile razy Ci mozna pisac, ze wlaczenie TV to ekonomicznie co innego, niz wlaczenie CO. Nikt logicznie myslacy nie przystanie na Twoja koncepcje licznia kosztow ogrzewania w normalnie eksploatowanym domu. Nie kazdy jezdzi na caly sezon grzewczy na narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ile razy Ci mozna pisac, ze wlaczenie TV to ekonomicznie co innego, niz wlaczenie CO. Nikt logicznie myslacy nie przystanie na Twoja koncepcje licznia kosztow ogrzewania w normalnie eksploatowanym domu. Nie kazdy jezdzi na caly sezon grzewczy na narty. Prawdą jest, że ten który zużywa więcej prądu bytowego dogrzewa nim bardziej dom od tego, który zużywa mniej tego prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Prawdą jest, że ten który zużywa więcej prądu bytowego dogrzewa nim bardziej dom od tego, który zużywa mniej tego prądu? A prawda jest, ze cieplo generowane ze zuzycia bytowego zagospodarowywane jest jako odpad? Cos co grzeje nam dom przy okazji (jak chocby wspomniany TV)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A prawda jest, ze cieplo generowane ze zuzycia bytowego zagospodarowywane jest jako odpad? Cos co grzeje nam dom przy okazji (jak chocby wspomniany TV)? Widzę, że znowu odpowiadasz pytaniem na pytanie. Na prawdę chcesz udowodnić, że jesteś koniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.02.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A nie "kupuj". To jest Twoja sprawa. Ja go po prostu dostosowalem do swoich potrzeb. I dzieki Bogu ze to zrobilem, bo bym sobie nie darowal kolejnej ciasnoty do konca zycia (nie myl tego z duzym salonem do "tanczenia" - chodzi mi glownie o dostepnosc szeroko rozumianej powierzchni "gospodarczej" - nareszcie wiem CO mam i GDZIE to mam). Usiade kiedys i Ci ta kubature policze, bo potrafisz konia zmeczyc jak malo kto. Kubatura powinna być podana w Świadectwie Charakterystyki Energetycznej - u mnie są dwie pozycje: - kubatura całkowita - 728,6m3; - kubatura o regulowanej temperaturze - 529,9m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.02.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 taaa... wystarczy kupić taki projekt... http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html dokleić pomieszczenie techniczne za garażem, podnieść ścianę kolankową o dwa pustaki i trochę inaczej zabudować skosy... i w ten oto magiczny sposób mamy "wielki" dom z "ogromną" powierzchnią ogrzewaną ... tyle że kubatura jest dalej praktycznie taka sama jak dla domu o powierzchni 150m2 ... potem wystarczy tylko powłączać trochę sprzętu, siedzieć cały czas w chałupie, popalać w "kozie"/ kominku i branzlować się niskim zużyciem energii przez pompę ciepła kupioną za "grosze"... pyxis podał w stopce powierzchnię, ale... dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 pyxis podał w stopce powierzchnię, ale... dachu... Razem z połową działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Kubatura powinna być podana w Świadectwie Charakterystyki Energetycznej Facet wypelniajacy mi ten papierek musialby byc chyba jasnowidzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Widzę, że znowu odpowiadasz pytaniem na pytanie. Na prawdę chcesz udowodnić, że jesteś koniem. Nie mam zamiaru udowadniac ze nie jestem wielbladem. Twoje osiagniecia w tej kwestii sa nie do pobicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Symulacja 2013 wg stawek Duon bez promocji w drogiej taryfie (w reczywistosci mialem pol roku o 5 gr netto taniej w stosunku do cennika), do tego sumarycznie dodaje 16 zl oplat abo/mies, bez rozbijania na czynnik pierwsze.... Zuzycie 30-12-12 do 31-12-13: I 2255 kWh II 8569 kWh I 0,7266 kWh/brutto II 0,2242 kWh/brutto 1638,48 + 1921,17 + 192 = 3751,65 zł koszt calkowity "na wszystko". stawki za energie szczegolowo wyliczylem pare postow wyzej CHAŁUPY mamy podobnie zaizolowane, tryb życia po zużyciu na bytowe widać bardzo podobny . no ale jakoś nie widzę żebyśmy drobnymi się różnili no ja drobnymi nie nazwałbym 1900 zł. bez promocji Kurt - napiszę tak , nie każdy budujw na kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Facet wypelniajacy mi ten papierek musialby byc chyba jasnowidzem. W tej kwestii musiałby się pewnie wypowiedzieć Asolt, ale moim zdaniem musisz mieć podaną taką wartość jak Ve (kubatura ogrzewanej części budynku), bo na tej podstawie jest wyliczany wskaźnik zwartości budynku, który jest podstawiany do pozostałych obliczeń ŚE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 W tej kwestii musiałby się pewnie wypowiedzieć Asolt, ale moim zdaniem musisz mieć podaną taką wartość jak Ve (kubatura ogrzewanej części budynku), bo na tej podstawie jest wyliczany wskaźnik zwartości budynku, który jest podstawiany do pozostałych obliczeń ŚE. Dane w tym papierku sa "z czapki". Wszystkie dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Pixio jak jestem wielbłądem to ile masz garbów? Cześć. Masz dwa. Z przodu. Czesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.02.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nie mam zamiaru udowadniac ze nie jestem wielbladem. Twoje osiagniecia w tej kwestii sa nie do pobicia. druga wtopa! pierwsza: temperatura w salonie druga: metraż co będzie nastepne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.02.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Dane w tym papierku sa "z czapki". Wszystkie dane. kupiłeś na allegro za 50pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts