Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz jest na to nowy sposób. Wystarczy podawać m2 podłóg, nie podając kubatury przy dachu kopertowym.

Wstawiajac fote domku w stopce liczylem plonnie na Twoja "wyobraznie". :)

Metry kwadaratowe nie sa nimi, kWh z licznika tez. Pan Heisenberg bylby zachwycony Twoimi "teoriami".

BTW:

Jak nazwac hioptetyczne koszty CO przy pustym domu ktore proponujesz podawac? Czy "bzdura" bedzie trafnym okresleniem? ;)

Jak nazwac hioptetyczne koszty CO przy pustym domu ktore proponujesz podawac? Czy "bzdura" bedzie trafnym okresleniem? ;)

A co za różnica czy zamieszkały czy nie, energii na CO przecież pójdzie niemal tyle samo. CO PYXIS?

Problem po prostu polega na tym, że ty dużo tej energii dostarczasz z COP1 i tu cię boli :p

Jest wiele sposobow pewnie... jednym bedzie inwestycja w jak najtansze AGD z jak najwiekszym zuzyciem kWh. Jak TV to tylko plazma,

oglada sie tak czy inaczej a przy okazji grzeje.

Dlaczego tak się tego uczepiłeś? Wielokrotnie ci pisałem, że rzeczywiście tak by mogło być, jeżeli grzałbyś w G11 z COP1 i sprzętów używał tylko w sezonie grzewczym. Ale ja nie znam ani jednego takiego przypadku.

No to ja mam G11

I dlaczego tylko w sezonie grzewczym... niska cena moze uzasadnic zakup AGD do CO ... moze ich % wklad w grzanie rekompensuje cena i tak sie oplaci anizeli drogie AGD z mniejszym zapotrzebowaniem na kWh

Przeciez tego tak bronia kablowce.... COP 1 ale tania inwestycja...

A oni grzeją w G11? Ja takiego nie znam.

wiem że jestem słabym księgowym

ja wswoich wyliczeniach kosztów pądu przyjołem rok

5000 kwh tania

1000 kwh droga

widze że przesadziłem

na forum jest kolega mcyper

mieszkamy 40 km od siebie , m2 mamy podobne jesienią i teraz zimą zużycie prądu do grzania i na bytowe-dosłownie kilka procent różnicy

mcyper podaje zużycie za cały rok cały dom 5000kwh

zużycie na bytowe ma b.podobne do mnie i Kurta.

jego dom licząc w duonowych taryfach zużywa

tania taryfa 4000kwhx 0,22 =880zł

droga 1ooo kwhx0,85=850 zł

mcyperowi wychodzi cały dom rok 1730 zł

no ale wiadomo Kurt [3750zł]mu udowodni że płaci więcej od niego.

Ja tez nie jednokrotnei podawalem kWh/rok... i co z tego wynika z czym to porownamy... z jakim domem, jaka rodzina i jakim trybem zycia?

Zarazem idac tokiem twojego myslenia 8kW nie jest poprawne... gdyz twoj zlozony system CO ma wieksza moc.

Pomału.

Budujesz dom i będziesz w nim mieszkał. Całe twoje sprzęty w domu, twoja rodzina i słoneczko dostarczą ci pewną ilość energii. Dokładnie nie jesteś w stanie tego policzyć, można szacować. Jeżeli nie miał byś dodatkowego źródła ciepła to temperatura w domu przy 0 na zewnątrz była by w okolicach załóżmy +-10*. Dopiero od tego momentu zaczynasz dostarczać do domu energię potrzebną do komfortu cieplnego dla ciebie i całej rodziny. I tak jest zawsze a nie na odwrót. Jeżeli dom jest dobrze zaizolowany potrzeba jej mniej, jeżeli źle-więcej. Ta energia składa się na system ogrzewania bo jest jego częścią. Bez niej np. PC musiała by pracować odpowiednio dłużej.

Tak, mój system CO ma większą moc niż 8kW (ale tylko wtedy gdy jesteśmy w domu)

Podałem kwotę za roczne rachunki. Dla mnie to NAJWAŻNIEJSZE.

Dodam tylko że stosunek taniej do drogiej to 75/25

Twoja twojszosc jest bardziej twojsza widze.A dla mnie najwazniejsze sa koszta CO i je sobie porownuje i je podaje.Ty swoich nawet nie potrafisz podac.

Co do kubatury:

Nie obchodzi mnie czy ktos sobie zafundowal hall 6m wysokosci i pomieszczenia 3,5m. Jego sprawa i jego kasa na takie fanaberie. Tak samo nie wnikam, czy ktos ma 3 wiezyczki i 6 lukarn na dachu - jego sprawa. Tez nie wnikam czy masz TV plazme czy LED, bo g...o mnie to obchodzi. Twoj koszt bytowy z tego tytulu i Twoja sprawa. Dla mnie podaj koszta z podlicznika pompy i wystarczy.

Pomału.

Nie ma "pomalu".

Swietnym przykladem jest piekarnia Twojego kolegi gdzie nie uzywa wogole systemu CO, bo mu piece do chlleba ja ogrzewaja.

Jak go zapytasz: Ty, Jozek, ile zaplaciles za CO w ta zime?", to co powinien Ci odpowiedziec:

a) "Nie wiem, bo to bardzo zlozona sprawa i czesc energi z piecy musial bym przeliczyc....blablabla"

b)" Nic, bo ogrzalem odpadowym cieplem z funkcjonowania zakladu"

c) "Ry...aj sie Jacus!"

Dla mnie podaj koszta z podlicznika pompy i wystarczy.

Ale one mnie już dawno g... obchodzą. Obchodzą mnie rachunki, bo za nie płacę.

Kiedyś to liczyłem, spisywałem, podawałem. Teraz licznik i sterownik zarosły kurzem, po prostu mi przeszło, spowszedniało, mam zlewkę bo rachunki się zgadzają. Tobie też przejdzie, tak jak większości na tym forum. Spytaj Bonetkę, piwopijcę, rydzadam itd. Ja mam rachunek roczny, za niego płacę i dla mnie on jest najważniejszy.