Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale one mnie już dawno g... obchodzą. Obchodzą mnie rachunki, bo za nie płacę.

Kiedyś to liczyłem, spisywałem, podawałem. Teraz licznik i sterownik zarosły kurzem, po prostu mi przeszło, spowszedniało, mam zlewkę bo rachunki się zgadzają. Tobie też przejdzie, tak jak większości na tym forum. Spytaj Bonetkę, piwopijcę, rydzadam itd. Ja mam rachunek roczny, za niego płacę i dla mnie on jest najważniejszy.

No to powiedz, ze Ci sie nie chce i Ci przeszlo, a nie uskuteczniaj tu jakiejs nowej "filozofi" liczenia kosztow CO.

Ja za bytowy place tyle samo latem co i zima. Dla mnie to nie jest zalezne od pory roku.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma "pomalu".

Swietnym przykladem jest piekarnia Twojego kolegi gdzie nie uzywa wogole systemu CO, bo mu piece do chlleba ja ogrzewaja.

Jak go zapytasz: Ty, Jozek, ile zaplaciles za CO w ta zime?", to co powinien Ci odpowiedziec:

a) "Nie wiem, bo to bardzo zlozona sprawa i czesc energi z piecy musial bym przeliczyc....blablabla"

b)" Nic, bo ogrzalem odpadowym cieplem z funkcjonowania zakladu"

c) "Ry...aj sie Jacus!"

Logicznym jest, że powinien odpowiedzieć a! Dlaczego? Bo ten odpad kosztuje. Gdyby miał sprawność urządzeń 100% musiał by w inny sposób dostarczyć tyle samo energii do ogrzania piekarni. Ale ty jesteś za ciemny żeby to zrozumieć.

Jak kupi bardziej energooszczędne urządzenie to mu temperatura w piekarni:

a)wzrośnie?

b)spadnie?

c)pozostanie bez zmian?

A za to ciepło do jego piekarni to tak na prawdę płacimy ja i ty. Nie prawda?

liwko ty masz rację z tymi zyskami

ale na końcu i tak jak napisał pyxi najważniejszy jest podlicznik czy wręcz licznik

.

zwróć uwagę że ty i pyxis długo walczyłeś z chłopakami od czystego prądu

trudno może było wyłapać wszelkie niuanse

wiadomo chłopaki od kabli zbroili swe domy na potęgę[przynajmniej elita -rk , marcin]

ale w ostatnim roku pojawił się dom mcypera, mój , artura a dosłownie w ostatnich dniach pokazują się nowi użytkownicy pomp gdzie mają podobne zużycia do mcypera.

trochę trudno sprowadzić dyskusję do bełkotu te same koszty skoro zużywają w/w +- za 2000zł mniej prądu na cały dom.

i liwko dla ciebie temat do przemyślenia chałupy b.podobne zużycie na bytowe b.podobne a tu wyskakuje prawie 2000zł różnicy.

liwko ty masz rację z tymi zyskami

ale na końcu i tak jak napisał pyxi najważniejszy jest podlicznik czy wręcz licznik

.

zwróć uwagę że ty i pyxis długo walczyłeś z chłopakami od czystego prądu

trudno może było wyłapać wszelkie niuanse

wiadomo chłopaki od kabli zbroili swe domy na potęgę[przynajmniej elita -rk , marcin]

ale w ostatnim roku pojawił się dom mcypera, mój , artura a dosłownie w ostatnich dniach pokazują się nowi użytkownicy pomp gdzie mają podobne zużycia do mcypera.

trochę trudno sprowadzić dyskusję do bełkotu te same koszty skoro zużywają w/w +- za 2000zł mniej prądu na cały dom.

i liwko dla ciebie temat do przemyślenia chałupy b.podobne zużycie na bytowe b.podobne a tu wyskakuje prawie 2000zł różnicy.

Ale ja nie neguję systemu ogrzewania z pompą ciepła. Tym bardziej, że nie służy ona tylko do dogrzewania CO, ale przygotowuje też tanio CWU. A odczyt z podlicznika to tylko wynik ile jeszcze energii musimy dostarczyć do tak a tak zaizolowanego domu. Różnica tylko polega na COP.

Ps. Ja nie mam 0,22kWh za kWh ;)

Kurt Ci o kwotach zagaił. Chyba wyczerpał temat?

no tak zagaił udowodnił mi że mój koszt całego prądu o 1900zł mniejszy jest większy od jego

u mnie 1900 u niego 3700zł-no ale wiadomo mój koszt jest większy

no i udowodnił mi że płacąc za pompę , podłogówkę , bojler 24 tyś zapłaciłem o 24 tyś więcej od niego [widocznie u kurta wszystko było w gratisie]

udowodnił mi że płacę odsetki -których nie płacę

i udowodnił mi że po 10 latach na 100% będę musiał kupić nową pompę

Pomyśl inaczej malux. Pomyśl co mówi po odjęciu CWU wynik z podlicznika znając COP pompy? Mówi że na część ciepła dla twojego domu potrzebne było tyle a tyle energii. Nie na 100%, na część! A ta pozostała część to właśnie wynika w znacznej mierze ze zużycia pozostałego prądu.

mamy to w nosie

żona jak rano zawozi córkę do sz. to telewizora nie wył.

zmywarke nawet kilka razy w tyg używamy

ja podgrzewam silniki grzałkami elektr w samochodach.

placki kiedy chcemy pieczemy

nie jestem domowym trynk. -em[taka przenośnia he he] i pod moją nieobecność żona nie pali świeczek w dzień w tejemnicy przede mną

Edytowane przez malux20

Logicznym jest, że powinien odpowiedzieć a! Dlaczego? Bo ten odpad kosztuje.

A ja mysle, ze powinien powiedziec c)

Przeciez on ma takie a nie inne uzrzadzenia i za to co mu ten piec dogrzeje wnetrze to ekstra nie placi. Ma to gratis jako odpad,

Udajesz tepego, czy faktycznie taki jestes?

Pomyśl inaczej malux. Pomyśl co mówi po odjęciu CWU wynik z podlicznika znając COP pompy? Mówi że na część ciepła dla twojego domu potrzebne było tyle a tyle energii. Nie na 100%, na część! A ta pozostała część to właśnie wynika w znacznej mierze ze zużycia pozostałego prądu.

Pewnie ze wynika, ale pozostale zuzycie pradu to nie CO, tylko: sieczka w TV, pralka, kurak w piekarniku, herbatka itp... Cieplo wydzielone przy ogldaniu TV to jak sama nazwa wskazuje Twoj ZYSK bytowy.

A ja mysle, ze powinien powiedziec c)

Przeciez on ma takie a nie inne uzrzadzenia i za to co mu ten piec dogrzeje wnetrze to ekstra nie placi. Ma to gratis jako odpad,

G... prawda! Za jego grzejące urządzenia płacimy my, konsumenci. Gdyby były bardziej efektywne to chleb mógłby kosztować mniej, ale jednocześnie temperatura w piekarni by spadła. Czy na tyle, że trzeba by było dogrzewać, to już inna para kaloszy.

G... prawda! Za jego grzejące urządzenia płacimy my, konsumenci. Gdyby były bardziej efektywne to chleb mógłby kosztować mniej, ale jednocześnie temperatura w piekarni by spadła. Czy na tyle, że trzeba by było dogrzewać, to już inna para kaloszy.

Jesliby sie pojawily koszta CO, to za nie tez bys zaplacil przeciez jako konsument. :)

Pewnie ze wynika, ale pozostale zuzycie pradu to nie CO, tylko: sieczka w TV, pralka, kurak w piekarniku, herbatka itp... Cieplo wydzielone przy ogldaniu TV to jak sama nazwa wskazuje Twoj ZYSK bytowy.

Ale skoro wpływa to chyba chciałbyś znać jego ilość? Czy to dla ciebie bez znaczenia? Jeżeli bez znaczenia, to podlicznikiem też się nie przejmuj, niewiele ci powie.