Pyxis 11.02.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Problem? Innym potrafisz liczyć bardzo skrupulatnie to i tu nie będziesz miał problemu. Ale będzie jakoś tak niepolitycznie Pyxis, co nie? W jakim sensie "nepolitycznie". Zmieni mi sie pow podlogi, zmienia mi sie koszta CO. Nic sie nie zmieni, tylko dojdzie kubatura ktora i tak nie jest zadnym wyznacznikiem, bo to czy ktos ma taka czy inna wysokosc pomieszczen, to sprawa indywidulana. Twoje zuzycie podawane w domu z reku tez jest "manipulacja" bo przeciez odzyskujesz cieplo. Twoja teroia o grzaniu zyskami bytowymi jak sie ma do takiej manipulacji? Doliczasz energie odzyskana przez reku do kosztow CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Do fotki nic nie mam, ale widać gołym okiem, że góra to nie więcej jak 40% kubatury parteru;) Czyli wydluzenie okapu odnioslo pozadany skutek optyczny. Dom ze scianka kolankowa nie wyglada jak w za malym kapeluszu z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.02.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Super się czyta jak każdy próbuje postawić na swoim. Z klapkami na oczach każdy ignoruje niewygodne dla siebie fakty. Wątek chyba bardziej do hydeparku pasuje Dla mnie to zrozumiałe, że grzejąc czystym prądem zapłacę więcej. Tak samo jak to, że utrzymując wyższą temperaturę również zapłacę więcej. A swoją drogą, jeśli ktoś nie widzi zbytniej różnicy pomiędzy 6500 a 4100, to mogę tylko pogratulować budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 bo to czy ktos ma taka czy inna wysokosc pomieszczen, to sprawa indywidulana. Tak to jest sprawa indywidualna, ale czujesz różnice w ogrzaniu pomieszczeń o wysokości 2,70m a tych co mają miejscami nie więcej niż 0,5m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 W jakim sensie "nepolitycznie". Zmieni mi sie pow podlogi, zmienia mi sie koszta CO. Nic sie nie zmieni, tylko dojdzie kubatura ktora i tak nie jest zadnym wyznacznikiem, bo to czy ktos ma taka czy inna wysokosc pomieszczen, to sprawa indywidulana. Twoje zuzycie podawane w domu z reku tez jest "manipulacja" bo przeciez odzyskujesz cieplo. Twoja teroia o grzaniu zyskami bytowymi jak sie ma do takiej manipulacji? Doliczasz energie odzyskana przez reku do kosztow CO? No i o czym dyskutować z takim niedouczonym laikiem... ?? Pixis IHMO nie zasługuje na zadną ripostę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.02.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Dla mnie to zrozumiałe, że grzejąc czystym prądem zapłacę więcej. : Zapłacisz mniej jak zbudujesz sobie dom o powierzchni grzanych podłóg 230m2 o wysokości dla krasnali np. 1,5m:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.02.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A swoją drogą, jeśli ktoś nie widzi zbytniej różnicy pomiędzy 6500 a 4100, to mogę tylko pogratulować budżetu. pytanie, przy jakich nakładach - ale to juz przerabialiśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 11.02.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 mo to jak tak bedziemy robić Pyxis to twoja dyskusja w tym wątku jest zbyteczna i zawala tylko wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 No i o czym dyskutować z takim niedouczonym laikiem... ?? Pixis IHMO nie zasługuje na zadną ripostę!!!! Ja tylko stosuje teorie Liwka na wiecej niz TV i piekarnik. Nie pasi Ci taki tok rozumoania? Mi tez, ale to musisz Liwka meczyc, zeby Cie oswiecil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Zapłacisz mniej jak zbudujesz sobie dom o powierzchni grzanych podłóg 230m2 o wysokości dla krasnali np. 1,5m:rolleyes: Byc moze, ale ja mam sufity na wysokosci 2,75m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 pytanie, przy jakich nakładach - ale to juz przerabialiśmy Napisalem Ci juz kiedys: 25 tys za pompe i DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Twoje zuzycie podawane w domu z reku tez jest "manipulacja" bo przeciez odzyskujesz cieplo. Twoja teroia o grzaniu zyskami bytowymi jak sie ma do takiej manipulacji? Doliczasz energie odzyskana przez reku do kosztow CO? A nie czytałeś, że w moim przypadku rekuperacja dostarcza tyle samo zysków co i strat (tak jest często przy PC), no ale w twoim przypadku wentylacja powoduje tylko straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.02.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Byc moze, ale ja mam sufity na wysokosci 2,75m Na parterze bez wątpienia, ale na górze taka wysokość jest najwyżej na powierzchni 40m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) Na parterze bez wątpienia, ale na górze taka wysokość jest najwyżej na powierzchni 40m2 Pewnie wiesz lepiej. Ja mam kat dachu 42* i jeszcze spory stryszek nad czescia poddasza. Myslisz, ze po czym ja tam chodze. PS. Tak liczac zgrubnie wychodzi mi kubatura ogrzewanych pomieszczen ~550m3 (+-10) Co to zmienia? PS2. Jak dodam czesc klatki schodowej na poziomie poddasza to wychodzi o 10,8m3 wiecej. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 pytanie, przy jakich nakładach - ale to juz przerabialiśmy To w jakikolwiek sposób ma zmienić moje postrzeganie kwoty 2400 pln? To nie jest wartość względna, tylko bezwzględna. 6500 to nie to samo co 4100. Ale doskonale zdaję sobie sprawę do czego zmierzasz. Jeden wyda więcej na ocieplenie, drugi na źródło ciepła. Jeden woli mniej płacić w przyszłości, drugi w chwili inwestycji. Czy to oznacza, że któryś wybór jest zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Pewnie wiesz lepiej. Ja mam kat dachu 42* i jeszcze spory stryszek nad czescia poddasza. Myslisz, ze po czym ja tam chodze. Nie, nie wiem lepiej, to moje przypuszczenia bo mam bardzo podobny kąt nachylenia dachu. Stryszek - jak najbardziej, też mam na trzeciej, nieużywanej kondygnacji 6m w szczycie. Nie wiem po czym tak chodzisz, wiem tylko że w samych gaciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nie wiem po czym tak chodzisz, wiem tylko że w samych gaciach. Niestety nie daje rady inaczej. Dla mnie optimum to max 21*C. Teraz na poddaszu jest na termometrze 23,9 wiec realnie w okolicach 23*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.02.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 To w jakikolwiek sposób ma zmienić moje postrzeganie kwoty 2400 pln? To nie jest wartość względna, tylko bezwzględna. 6500 to nie to samo co 4100. Ale doskonale zdaję sobie sprawę do czego zmierzasz. Jeden wyda więcej na ocieplenie, drugi na źródło ciepła. Jeden woli mniej płacić w przyszłości, drugi w chwili inwestycji. Czy to oznacza, że któryś wybór jest zły? nie; ale probuje tez pokazac, że Poco Cito nie obniża z automatu rachunków za prund 4x, bo w miare ocieplonym domu CO to tylko max 50 - 75% całego zuzycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.02.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Zapłacisz mniej jak zbudujesz sobie dom o powierzchni grzanych podłóg 230m2 o wysokości dla krasnali np. 1,5m:rolleyes: Tu Cię boli? Też mam poddasze użytkowe. Nie płaczę z tego powodu. Mam wrażenie, że trudności w poprawnym ociepleniu poddasza niwelują te 1.5m o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.02.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Niestety nie daje rady inaczej. Dla mnie optimum to max 21*C. Teraz na poddaszu jest na termometrze 23,9 wiec realnie w okolicach 23*C. I tutaj Pyxis znów się obnażył.... 21stopni.... hehe bo pompeczka by za wiele zeżarła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts