Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale probuje tez pokazac, że Poco Cito nie obniża z automatu rachunków za prund 4x, bo w miare ocieplonym domu CO to tylko max 50 - 75% całego zuzycia

Zgoda, im bardziej ocieplony dom, tym mniejsza korzyść z pompy ciepła. Ale mam wrażenie, że pyxis nie ma na myśli rachunków za prąd (za cały dom), tylko rachunki za CO (i ewentualnie CWU). Anyway, miłego przekomarzania się, ja idę dogrzewać ładniejszą połówkę :lol2:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmieni mi sie pow podlogi, zmienia mi sie koszta CO. Nic sie nie zmieni, tylko dojdzie kubatura ktora i tak nie jest zadnym wyznacznikiem, bo to czy ktos ma taka czy inna wysokosc pomieszczen, to sprawa indywidulana.

Chyba widzisz różnicę użytkową powierzchni o wysokości 2,75m a 50cm?

Przy 50cm wysokości może mały York coś tam skorzysta, ale taki bernardyn lub akita już odwróci się na pięcie.

Idąc twoim tokiem rozumowania, to też mi jakieś 15m2 powierzchni przybędzie.

Pyxilindos - nie denerwuj się bo Ci skoczy coś:)

Rozumiem, też tak mam. Zmierz sobie ciśnienie, niższą temperaturę lubią osoby z nadciśnieniem.:offtopic:

Wyższą lubią tzw. "zimne ryby"

Ja sie nie denerwuje, bo nie od tego jest to forum, ale dzieki za "troske". Jestem po prostu z tych, ktorym goraco nie odpowiada zupelnie.

Ja sie nie denerwuje, bo nie od tego jest to forum, ale dzieki za "troske". Jestem po prostu z tych, ktorym goraco nie odpowiada zupelnie.
Nie sugerowałem że się denerwujesz. Ja się nie denerwuję ale nadciśnienie muszę ogarniać prochami i gorąco też mi nie pasuje.

Dlatego kable będą w sam raz.

Gość Arturo72
nie;

ale probuje tez pokazac, że Poco Cito nie obniża z automatu rachunków za prund 4x, bo w miare ocieplonym domu CO to tylko max 50 - 75% całego zuzycia

Obniża z automatu zużycie energii na ogrzewanie i cwu 2,5-4 razy,niezależnie od domu.

A jaki będzie stosunek zużycia na ogrzewanie do zużycia prądu bytowego zależy od użytkowników domu,ich preferencji itp.

Oczywiście przy pompie ten stosunek będzie mniejszy,z racji COP ale mieć 4tys.kWh w kieszeni(w moim przypadku) a ich nie mieć to różnica,przynajmniej dla mnie.

Edytowane przez Arturo72