Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro masz nowy dom, to pewnie masz jego projekt.

A tam znajdziesz takie pozycje jak kubatura netto i kubatura brutto w m3, powierzchnia całkowita i powierzchnia użytkowa w m2.

To da się budować dom bez projektu?

Projekt gotowy mozna adaptowac. U mnie zmiany byly na tyle istotne (poszerzenie domu, dodlozenie jednego pomieszczenia, zmiana kata pochylenia dachu, scianka kolankowa), ze praktycznie wyszedl nowy projekt. Rzuty zmodyfikowanego projektu masz 3 strony wczesniej. Jako, ze modyfikacje robilem sam, to nie katowalem sie dodatkowo takimi wyliczeniami.

Pewnie wiesz lepiej. :)

Ja mam kat dachu 42* i jeszcze spory stryszek nad czescia poddasza. Myslisz, ze po czym ja tam chodze.

PS.

Tak liczac zgrubnie wychodzi mi kubatura ogrzewanych pomieszczen ~550m3 (+-10)

Czesc Pyxis rusz doopsko( w wolnej chwili) wez miarke i policz bo te twoie obrachunki to jakies kiepskie, a zgrubnie to jak masz na dole 2,75 wys. to poddasze przy kolankowej pewnie zaczyna sie od 60cm. wys. do max. wys.w granicach 2,20cm (zakladam ze wiesz jak obliczyc skosy;) )

Czesc Pyxis rusz doopsko( w wolnej chwili) wez miarke i policz bo te twoie obrachunki to jakies kiepskie, a zgrubnie to jak masz na dole 2,75 wys. to poddasze przy kolankowej pewnie zaczyna sie od 60cm. wys. do max. wys.w granicach 2,20cm (zakladam ze wiesz jak obliczyc skosy;) )

Ruszylem. U gory plaska czesc sufitu mam na 2,75 a nie 2,20.

Widze, ze bardzo trudno komukolwiek "dogodzic". :D

Ruszylem. U gory plaska czesc sufitu mam na 2,75 a nie 2,20.

Widze, ze bardzo trudno komukolwiek "dogodzic". :D

Dobra spoko, nie ma co sie ,,szarpac" wiem tylko ze te twoje 230m2 w szacunkach ogrzewania jest bardzo zludne i wprowadza w blad kogos kto mysli o standardowym budynku z pow uzytkowa ok 230m2

Wczoraj tylko ,,dotknalem'' tej twojej nieszczesnej kubatury i zobacz jakie ozywienie w temacie... a czasami juz tak niemrawo bywalo:D

Ale mi sie kojarzy, ze ja juz kiedys ja liczylem i wynik byl tez w opkolicach 550m3, tylko tak upelnie na szybko. Nawet nie wiem czy przy dyskusji z Toba to nie bylo.

PS. Wstawilem sobie w stopke, zeby czasami ktos sie biedny nie "pomylil". Jak rozumiem majac podana kubature fotki juz tam nie musze "hodowac".

Edytowane przez Pyxis

Tak pi razy oko, to u Pyxisa będzie gdzieś około 470m3, tej użytkowej.

Dziwne, że w projekcie nie ma wysokości pomieszczeń, ale patrząc na zdjęcie w stopce Pyxisa można zauważyć, że użytkowa wartość powierzchni poddasza to jakieś 30-40%.

Zadziwi mnie "precyzja" Twoich "obliczen". :D

Ja nie mam murlaty na stropie, ani kata dachu 30*.

A zreszta, przeciez wiesz lepiej co i jak mam.

Ale mi sie kojarzy, ze ja juz kiedys ja liczylem i wynik byl tez w opkolicach 550m3, tylko tak upelnie na szybko. Nawet nie wiem czy przy dyskusji z Toba to nie bylo.

PS. Wstawilem sobie w stopke, zeby czasami ktos sie biedny nie "pomylil". Jak rozumiem majac podana kubature fotki juz tam nie musze "hodowac".

Pyxis, musisz miec gdzies w projekcie podana dokladnie kubature, bo jesli nie masz a zmieniles po pozwoleniu na budowe to gratuluje odwagi.

Kubatura to element istotny, Ty go znacznie zmodyfikowales i wpisem do dziennika budowy sie tego zalatwic nie da, niezbedny projekt zastepczy...

Swoja droga to masz naciupane tych pomieszczen, do tego u gory dahc kopertowy masakruje powierzchnie, no ale jesli byl szyty na miare to ok.

Pyxis, musisz miec gdzies w projekcie podana dokladnie kubature, bo jesli nie masz a zmieniles po pozwoleniu na budowe to gratuluje odwagi.

Kubatura to element istotny, Ty go znacznie zmodyfikowales i wpisem do dziennika budowy sie tego zalatwic nie da, niezbedny projekt zastepczy...

Swoja droga to masz naciupane tych pomieszczen, do tego u gory dahc kopertowy masakruje powierzchnie, no ale jesli byl szyty na miare to ok.

Mialem kierbuda "ze znajomosciami". Na projekcie mam tylko kilka czerwonych kresek. Nikt sie nie czepial, to i ja nie szukalem dziury w calym. Dom odebrany bez problemow.

Malunki te z PDFa sam zrobilem dla siebie i dla budowlancow, zeby wiedzieli co maja stawiac.

A co do pomieszczen, to jak widzisz w rzutach polaczylem kuchnie z przylegajacym jednym z pokoi, bo byla zenujaco mala w projekcie oryginalnym, a otwartej na salon miec nie chcialem. Ja mam czesc sypialna ma parterze. To tez swiadomy wybor, bo spanie w lecie przy 28*C przerabialem juz w bloku i raczejnie jest to komfortowe, wiec poddasze jest glownie "techniczne" (strych, garderoba, lazienka, pokoj-pracownia i goscinny). Tak sobie to umyslilem i wg tego co umyslilem realizowalem.

O, mieliscie niezla jazde :D

Tym razem Hipciolit nie kazal nikomu faktur pokazywac...

Nawet jezyk w miare...

A moze akty notarialne lub ksiegi wieczyste z m2 beda na miejscu?

I jakie 9000kWh CO i CWU....

13111kWh jak dobrze pamietam.... W nowoczesnym domu.... i 140m2. Troche wstyd. No i kiedy to AGD do CO sie zwroci.

PC tansze od lodowek...

:D

6000kWh w ta czy w ta... ale wiemy ze 2=1

nie podejmę polemiki z tobą - szkoda klawiatury;

sam sobie zapodałeś problem i sam go rozwiązałeś - czego chcieć więcej?

Edytowane przez Hippek

Gość Arturo72
W Biedronce kupowałeś?:D:D:D

To jest tak jak nie ma się zielonego pojęcia o czym się rozmawia.

Do domu malux-a spokojnie wystarczyłaby pompa renomowanego japońskiego producenta i nie z Biedronki bo tam się tego nie zobaczy:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7kw-montaz-gratis-i3907459690.html

Z tego co wiem za swoją s10 Atlantica malux płacił ok.15tys.zł