Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

obieg dolnego źródła: wejście 2,7 wyjscie 0,1 to jest info z PCi nie wiem czy przed po pracy, poprostu mi to odczytali

jeżeli takie są temp to DZ jest ok, ta masakryczna ilość załączeń już nie jest ok, odbiór ciepła jest sprawny? (GZ nie jest zapowietrzone, przytkane?) na jakiej krzywej chodzi PC?

Czyli ta Nibe pochodzi niby jeszcze 2 max 4 lata. No rewelacja.

Teoretycznie tak moze byc.

Dodam tylko, ze w normalnych warunkach ta pompa powinna miec max z 6-7 startow na dobe. Moja np. mam 4-5 na dobe przy grzaniu akumulacyjnym. Oni teraz tez maja prad dwutaryfowy, wiec tez powinno byc zalaczen mniej.

Teoretycznie tak moze byc.

Dodam tylko, ze w normalnych warunkach ta pompa powinna miec max z 6-7 startow na dobe. Moja np. mam 4-5 na dobe przy grzaniu akumulacyjnym. Oni teraz tez maja prad dwutaryfowy, wiec tez powinno byc zalaczen mniej.

Tak jeśli zmieniona zostania krzywa grzania. Oni o tym nie mają pojęcia, ja jeszcze też. Więc wytłumaczcie jak krowie na rowie gdzie tego szukać i jakie parametry zmieniać. Teoretycznie powinien im to zrobić serwisant ktory Ich jutro odwiedzi, ale jak na razie na wsparcie z tej firmy liczyc nie mogą...

obieg dolnego źródła: wejście 2,7 wyjscie 0,1 to jest info z PCi nie wiem czy przed po pracy, poprostu mi to odczytali

Bardzo niska delta moze swiadczyc albo o relatywnie duzym przeplywie na DZ, albo o niskiej sprawnosci pompy ktora np przy niskim przeplywie na GZ grzeje mocno wode na zasilaniu. To tez moze byc przyczyna tych bardzo czestych zalaczen sprezarki (przekracza zadana temperature i automatyka ja wylacza na chwile).

Dopytaj jeszcze czy potrafia podac temperature na zasilaniu instalacji CO.

Bardzo niska delta moze swiadczyc albo o relatywnie duzym przeplywie na DZ, albo o niskiej sprawnosci pompy ktora np przy niskim przeplywie na GZ grzeje mocno wode na zasilaniu. To tez moze byc przyczyna tych bardzo czestych zalaczen sprezarki (przekracza zadana temperature i automatyka ja wylacza na chwile).

Dopytaj jeszcze czy potrafia podac temperature na zasilaniu instalacji CO.

cytuje

"jeden znalazłam napis krzywa grzewcza i obok niego jest napisane 17,4/64,8

znalazłam tez krzywe grzewcze dla obiegu 1 - czyli grzejników kanałowych i łazienkowych i obieg 2 na podłogówkę... tylko to jest wykres, więc nie wiem, co podać, a nie przeysuje;)"

bede miał zdjecia tych wykresów to Wam pokaże

Edytowane przez Lobo_M

Gdzies na strowniku powinien miec odczyt tej temperatury. Nie znam tej pompy i nie podpowiem w ktorym miejscu.

Czy oni maja jakis bufor w tej instalacji? Na jakiej zasadzie sa rozdzielone te 2 obiegi (grzejniki/podlogowka)? Jakies "mieszacz" maja na podlogowke?

Niech dotknie na pracujacej pompie tej rury ktora doprowadza ciepla wode do instalacji i oceni czy jest letnia czy parzy.

Gdzies na strowniku powinien miec odczyt tej temperatury. Nie znam tej pompy i nie podpowiem w ktorym miejscu.

Czy oni maja jakis bufor w tej instalacji? Na jakiej zasadzie sa rozdzielone te 2 obiegi (grzejniki/podlogowka)? Jakies "mieszacz" maja na podlogowke?

Niech dotknie na pracujacej pompie tej rury ktora doprowadza ciepla wode do instalacji i oceni czy jest letnia czy parzy.

a co to jest mieszacz? a co to jest letnia czy parzy?

ale fajnie nie jest o tym nie wiedziec i nie zaprzatac tym sobie głowy...

zajebiscie bezobslugowe to Poco Cito jest...

lobo - napisz, prosze, ile za to cacko zaplacili? 50 000?

kolejna porcja danych

"

obieg1 - grzejniki drabinki temp min dopuszczalna - 10

max dopuszczalna 70

obieg 2 temp min dopuszczalna 10

max dopuszczalna 45

i takie coś

obieg1 zasilanie 39,9 st

wartość zadana 37

obieg2 zasilanie 25,8

wartość zadana 25

i jeszcze na panelu sa obrazki - grzejniki mają 40 stopni a woda 52

"

Mam też fotki ale jakość mizerna:-(

pierwsze obieg 1 kolejne obieg 2

Zdjęcie0236.jpg

Zdjęcie0240.jpg

obieg1 zasilanie 39,9 st

wartość zadana 37

obieg2 zasilanie 25,8

wartość zadana 25

i jeszcze na panelu sa obrazki - grzejniki mają 40 stopni a woda 52

"

Mam też fotki ale jakość mizerna:-(

pierwsze obieg 1 kolejne obieg 2

Jak dla mnie to duże zużycie jest jak najbardziej realne i prawidłowe. Jeżeli przy obecnych dodatnich temperaturach zewnętrznych Twoi sąsiedzie grzeją GZ do 40st, to podczas styczniowych mrozów pewnie grzali do 50st dla utrzymania komfortu, a tu cudów nie ma. PCi to urządzenie z natury niskotemperaturowe i takich wartości na zasilaniu nie lubi. Trzeba by sprawdzić w tabelce jaki jest pobór dla 45st na zasilaniu (pewnie będzie to średnia za ostatnie 40dni) i zobaczyć, czy zużycie się zgadza.

To na kolację zdjęcia kotłowni, może pomogą w analizie

To może wyłaczyć te grzejniki i ocenić jak będzie się zachowywać, bynajmniej te kanałowe?

Co z tymi krzywymi, jak je pozmieniać na G12r

Jeżeli są niepotrzebne to wyłączyć i zlikwidować obieg, albo przynajmniej zasilać go taką samą temp jak podłogówkę.

Krzywa grzewcza nie służy do wysterowania pompy do pracy w taryfach. Do tego można wykorzystać termostat pokojowy, timer w pompie (jeśli jest), czujnik podłogowy z termostatem. Krzywą grzewczą generalnie ustawiamy zależność pomiędzy temperaturą zewnętrzną, a temperaturą zasilania, choć w zależności od producenta stosowane są dość różne rozwiązania. Rzuć hasło na wątku o pompach, podaj model to na pewno ktoś Ci podpowie jak to wysterować.