Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ci na własne życzenie:D

Tamtych po prostu dosięgło nieszczęście:D

Pozwolę się nie zgodzić.

Instalacja kabli to chłodna kalkulacja i prosta robota z minimalną ilością elementów do awarii.

Instalacja pompy to gorące nadzieje na tanią eksploatację z maksymalną ilością elementów narażonych na awarię.

Patrz zdjęcia kotłowni sąsiadów Lobo. A widziałeś kotłownię u Lobo ?

Ale każdy wydaje swoje pieniądze na swoje zachcianki.:)

Pozwolę się nie zgodzić.

Instalacja kabli to chłodna kalkulacja i prosta robota z minimalną ilością elementów do awarii.

Instalacja pompy to gorące nadzieje na tanią eksploatację z maksymalną ilością elementów narażonych na awarię.

Patrz zdjęcia kotłowni sąsiadów Lobo. A widziałeś kotłownię u Lobo ?

Ale każdy wydaje swoje pieniądze na swoje zachcianki.:)

Wydaje mi się, że to za daleko idące wnioski.

Pompa owszem jest bardziej złożonym systemem grzewczym rozpatrywanym oczywiście jako całość (DZ, kotłownia, GZ) i faktycznie jest więcej miejsc gdzie instalację można skopać.

Również system ogrzewania niskotemperturowego o dużej bezwładności wymaga więcej wysiłku aby go prawidłowo na początku dostosować do charakterystyki budynku mieszkalnego.

Tylko tego nie demonizujmy raptem parę dni obserwacji i korekty parametrów na sterowniku to nie jest jakiś wielki wysiłek, ale jak widać na omawianym przypadku opłaca się jednak to zrobić.

Natomiast aby ogrzewać się prądem trzeba mieć naprawdę dobrze ocieplony budynek bo tu każda niedoróbka kosztuje 2-3 razy więcej (tylko proszę bez rozbierania tych liczb na czynniki pierwsze, chodzi mi o to, że tu nie ma efektu COP).

Czyli u tu i tu trzeba uważać, tylko inaczej rozłożone są akcenty.

Osobiście mniej pewnie czułem się w kwestiach związanych z izolacyjnością, uszczelnianiem, prawidłowym osadzaniem itd. czyli wszystkim tym co składa się ostatecznie na ciepły, szczelny dom.

Jak się okazało słusznie, bo daleko mojemu domowi do wysokich standardów szczelności, ale dzięki temu, że mam PC nie odbija mi się to aż tak bardzo na portfelu. Gdybym zdecydował się na prąd mogłoby być niewesoło.

A tak to powoli sobie likwiduję mostki termiczne bez nerwowego oczekiwania na rachunek za prąd (szczególnie tej zimy ;)).

Gość Arturo72

Natomiast aby ogrzewać się prądem trzeba mieć naprawdę dobrze ocieplony budynek bo tu każda niedoróbka kosztuje 2-3 razy więcej.

Pogrubić i w ramkę dla przyszłych kablarzy ;)

Dodam,że dobrze ocieplony dom to nie tylko a nawet nie przede wszystkim gruba warstwa izolacji a poprawność budowy.

Decydując się na grzanie prądem kablami trzeba mieć świadomość,że jeśli nie buduje się własnymi rękoma to do wyniku OZC trzeba dodać z 50-80% a nawet więcej.

Jeśli przyjmie się to do wiadomości to oznacza,że świadomie wybrało się kable i stać tego kogoś na kosmiczne rachunki za ogrzewanie i w takim wypadku szacun dla inwestora :)

Edytowane przez Arturo72

Decydując się na grzanie prądem kablami trzeba mieć świadomość,że jeśli nie buduje się własnymi rękoma to do wyniku OZC trzeba dodać z 50-80% a nawet więcej.

a to wykasowac jako brednie kazdy chyba jest przy budowie domu i widzi co sie dzieje i na co zwrócic uwagę ale lepiej zwalic na kogos i kupic pompę bo wszytko bedzie najgorsze i złe z takim podejsciem chciało sie wam budowac

a to wykasowac jako brednie kazdy chyba jest przy budowie domu i widzi co sie dzieje i na co zwrócic uwagę ale lepiej zwalic na kogos i kupic pompę bo wszytko bedzie najgorsze i złe z takim podejsciem chciało sie wam budowac

Mam blisko do ciebie. Po pierwszym sezonie przyjadę na odczyt licznika :p

Gość Arturo72

Ja wiem,że masz płonną nadzieję i polepszasz sobie tym humor i samopoczucie ale na tym forum jest wiele przykładów,że mimo iż budowało się dom "ciepły" z grubą izolacją,dbało się o szczegóły,zwracało się uwagę przy i na budowę ale mimo to po budowie przy pierwszych rachunkach za ogrzewanie okazało się,że nasz dom wcale nie jest taki energooszczędny jak na papierku i zużywa o wiele więcej energii na ogrzewanie niż przewidywaliśmy.

Co do przykładów to R&K,bitter,piekar i inni.

Ja sam mam sporo rzeczy do poprawienia mimo tego,że bywałem częstym gościem na budowie,wiedziałem gdzie patrzyć i na co zwracać uwagę i sporo rzeczy robiłem sam.

Bitter ma dobrze bo może do podłogówki dopiąć cokolwiek a kablarze mają zonka.

Edytowane przez Arturo72

Podsumowanie.

Przy PC nie można mieć cyrkulacji, bo za dużo startów i PC padnie po 7 latach.

Trzeba oszczędzać CWU i najlepiej nie używać, bo za dużo startów i PC padnie.

Nie korzystać z ogrzewania, bo za dużo startów i PC padnie

Głównym źródłem ogrzewania kominek, a PC jako wspomaganie.

Pochwalić się sąsiadom, że mamy PC w domu bezcenne:)

Gość Arturo72
Podsumowanie.

Bardzo nie trafne i oderwane od rzeczywistości podsumowanie.

Fakt,że nie mam cyrkulacji ale na cwu i ogrzewaniu jestem ostatni,który by oszczędzał ;)

Mam tylko wannę w łazience i przy pon.22st.C jest mi zimno a na kominek w tygodniu jestem zbyt dużym leniem :)

Podsumowanie.

To chyba efekt wsadzania łba do śmieciucha. Podtrułeś się zyzol :p

Cyrkulacja to zło, bo jest energochłonna. Rada, wybierać projekty mądre, gdzie blisko od zbiornika mamy odbiorniki wody. Kocioł na węgiel nie jest lekarstwem.

Nie trzeba oszczędzać CWU, wystarczy zainwestować w większy zbiornik.

Z ogrzewania się korzysta i to bez żadnego srania się z węglem.

Kominek tego sezonu u mnie rozpalony był 3-4 razy (szkoda mi było kasy na drewno) Wcale nie wychodzi taniej.