zyzolek 14.02.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 i dinozaur Ubywa tych dinozaurów:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ubywa tych dinozaurów:cool: Na całe szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 14.02.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To jest tak, jak bym ci zaprezentowal ponizsza fotke i powiedzial, ze nie mam na ulicy pradu, bo jak to ma tak wygladac to wole swieczke. Ale fotka, którą przedstawiłeś jest wyimaginowana (wiem, trudne słowo) a zdjęcia kotłowni sąsiadów to real. Zresztą spór o to kto ma "najmojsze" ogrzewanie trwa od tysiąca stron.Ja nikogo nie przekonuje do kabli a sytuacje jak przedstawiona przez Lobo zachęcająca nie jest. Według mnie. Jak kogoś to utwierdza w przekonaniu że PC jest najlepsza - jego pieniądze i zmartwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja wiem,że masz płonną nadzieję i polepszasz sobie tym humor i samopoczucie ale na tym forum jest wiele przykładów,że mimo iż budowało się dom "ciepły" z grubą izolacją,dbało się o szczegóły,zwracało się uwagę przy i na budowę ale mimo to po budowie przy pierwszych rachunkach za ogrzewanie okazało się,że nasz dom wcale nie jest taki energooszczędny jak na papierku i zużywa o wiele więcej energii na ogrzewanie niż przewidywaliśmy. Co do przykładów to R&K,bitter,piekar i inni. Ja sam mam sporo rzeczy do poprawienia mimo tego,że bywałem częstym gościem na budowie,wiedziałem gdzie patrzyć i na co zwracać uwagę i sporo rzeczy robiłem sam. Bitter ma dobrze bo może do podłogówki dopiąć cokolwiek a kablarze mają zonka. U bitera wyszło przyzwoicie. Możesz napisać dlaczego sądzisz że źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To chyba efekt wsadzania łba do śmieciucha. Podtrułeś się zyzol Cyrkulacja to zło, bo jest energochłonna. Rada, wybierać projekty mądre, gdzie blisko od zbiornika mamy odbiorniki wody.. A jak to rozwiążesz, przy domu powyżej 300m2, gdzie odległości rur odbioru od zasobnika CWU więcej jak 40m bieżących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 U bitera wyszło przyzwoicie. Możesz napisać dlaczego sądzisz że źle? Zużycie wg OZC wyszło przyzwoicie ale w realu już tak dobrze nie było,nie chce mi się szukać gdzie bitter o tym pisał. asolt wtedy mu dowalił,że wyszło tak a nie inaczej bo to nie asolt robił mu OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Kominek tego sezonu u mnie rozpalony był 3-4 razy (szkoda mi było kasy na drewno) Wcale nie wychodzi taniej. Pewnie koszt kominka to kilka sezonów z pompą Przy pompie to bezsensowna inwestycja (dla płomyków odwrotnie). Taniej wcisnąć koze, jak Pyxi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Zużycie wg OZC wyszło przyzwoicie ale w realu już tak dobrze nie było,nie chce mi się szukać gdzie bitter o tym pisał. asolt wtedy mu dowalił,że wyszło tak a nie inaczej bo to nie asolt robił mu OZC O ile dobrze pamiętam, miał 7700 kWh za CO (nie wiem czy z CWU) Masę niedocieplonych miejsc, silikaty bezpośrednio na fundamentach które ocieplone były cieńszym styro tylko 50cm pod ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A jak to rozwiążesz, przy domu powyżej 300m2, gdzie odległości rur odbioru od zasobnika CWU więcej jak 40m bieżących? Rurki z CWU pomiędzy 2-ma warstwami styro podłogowego, gdzie każda wynosi 10cm? Z poddaszem większy problem, ale dla chcącego da się coś wymyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 O ile dobrze pamiętam, miał 7700 kWh za CO (nie wiem czy z CWU) Masę niedocieplonych miejsc, silikaty bezpośrednio na fundamentach które ocieplone były cieńszym styro tylko 50cm pod ziemię. O to właśnie chodzi Z OZC wyszło mu zużycie z tego co pamiętam poniżej 4000kWh za c.o i dlatego też moja wstawka o doliczeniu 50-80% do OZC. Te mase niedocieplonych miejsc wyszło po pierwszych rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A jak to rozwiążesz, przy domu powyżej 300m2, gdzie odległości rur odbioru od zasobnika CWU więcej jak 40m bieżących? A to nie, nie stać mnie. Jak buduje się dom 300m2 to należy koniecznie wstawić kopciucha. Nic innego nie ma racji bytu. Mój kolega we Wrocku wybudował sobie nawet 400m2 i ogrzewa... miałem! Nawet specjalne silosy sobie na ten miał wybudował. Miał to przyszłość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 U bitera wyszło przyzwoicie. Możesz napisać dlaczego sądzisz że źle? bo Arturo to były (a może i aktualny) sprzedawca pomp ciepła.. i kablarze psują interes który jak widać powyżej może być całkiem niezły przy efektach, powiedzmy, takich sobie O ile dobrze pamiętam, miał 7700 kWh za CO (nie wiem czy z CWU) Masę niedocieplonych miejsc, silikaty bezpośrednio na fundamentach które ocieplone były cieńszym styro tylko 50cm pod ziemię. no jakoś tak było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pewnie koszt kominka to kilka sezonów z pompą Przy pompie to bezsensowna inwestycja (dla płomyków odwrotnie). Taniej wcisnąć koze, jak Pyxi... Nie chcę ci pisać ile dałem za kominek bo maluxa zdenerwuję Powiem ci tylko, że w każdej chwili mam na niego kupców za dwa razy tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) A to nie, nie stać mnie. Jak buduje się dom 300m2 to należy koniecznie wstawić kopciucha. Nic innego nie ma racji bytu. Mój kolega we Wrocku wybudował sobie nawet 400m2 i ogrzewa... miałem! Nawet specjalne silosy sobie na ten miał wybudował. Miał to przyszłość... Wynika z tego, że dla takich domów nie ma tanich sprawnie działających PC. Więc Po Co mi to, PoCoCito Edytowane 14 Lutego 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 O to właśnie chodzi Z OZC wyszło mu zużycie z tego co pamiętam ok.4000kWh za c.o i dlatego też moja wstawka o doliczeniu 50-80% do OZC. Pierwszy sezon i dom 7-litrowy. Aż boję się co będzie u mnie Co do kosztów ekogroszku. Przyjmując grzanie u mnie w śląskim Tauronie, koszt grzania w porównaniu do ekogrochu, gdzie węgiel mam zza płotu, g12 wychodzi x2. Nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.02.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 O to właśnie chodzi Z OZC wyszło mu zużycie z tego co pamiętam poniżej 4000kWh za c.o i dlatego też moja wstawka o doliczeniu 50-80% do OZC. Te mase niedocieplonych miejsc wyszło po pierwszych rachunkach. bo sam liczył OZC. w takim domu jak jego nawet w teorii nie było szans na taki wynik, ale właśnie z 50% więcej. gdyby miał dobrze policzone OZC, to wyszłoby, że trafił z całkiem sporą dokładnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 bo Arturo to były (a może i aktualny) sprzedawca pomp ciepła.. i kablarze psują interes który jak widać powyżej może być całkiem niezły przy efektach, powiedzmy, takich sobie Sieroto jedna,bo tak trzeba Cię nazwać. Czy wiesz,ze Twój kablarz nadworny R&K miał rok temu zużycie na c.o ponad 6000kWh ? W domu z zapotrzebowaniem z OZC 18kWh/m2/rok takie zużycie ? Ależ skąd,przecież to niemożliwe bo to R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) bo sam liczył OZC. w takim domu jak jego nawet w teorii nie było szans na taki wynik, ale właśnie z 50% więcej. gdyby miał dobrze policzone OZC, to wyszłoby, że trafił z całkiem sporą dokładnością. Ja także sam liczyłem i co ? I mi się zgadza,biorąc pod uwagę nawet mostki,które mam. Nie traktujcie asolta jako wyrocznię bo OZC to jest proste jak budowa cepa,trzeba poświęcić tylko trochę czasu. Asolt daje tylko pieczątkę(chyba) i tyle to się różni od samodzielnego wykonania OZC. Program sankomu jest ogólnodostępnym programem dla każdego a nie tylko dla asolta. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Wynika z tego, że dla takich domów nie ma tanich sprawnie działających PC. Więc Po Co mi to, PoCoCito Są!!! Brak tylko myślących inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Sieroto jedna,bo tak trzeba Cię nazwać. Czy wiesz,ze Twój kablarz nadworny R&K miał rok temu zużycie na c.o ponad 6000kWh ? W domu z zapotrzebowaniem z OZC 18kWh/m2/rok takie zużycie ? Ależ skąd,przecież to niemożliwe bo to R&K buahahahhahahahhahaha skąd żeś sobie wyssał taka liczbę ???? 18,9! jesli już - ;liczone po powierzchni podłóg a jak wiesz na poddaszu same skosy wiec wynik w przeliczeniu na 1m2 zaniżony - realnie 148 m2 pow użytkowej a nie 176 (jesli dobrze pamietam) powierzchni grzewczej .... PS. jesli rok temu miale 6 000 to musze Cie zmartwić - zima się kończy a ja nie mam 3 000 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts