Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest tak, jak bym ci zaprezentowal ponizsza fotke i powiedzial, ze nie mam na ulicy pradu, bo jak to ma tak wygladac to wole swieczke.

Ale fotka, którą przedstawiłeś jest wyimaginowana (wiem, trudne słowo) a zdjęcia kotłowni sąsiadów to real.

Zresztą spór o to kto ma "najmojsze" ogrzewanie trwa od tysiąca stron.Ja nikogo nie przekonuje do kabli a sytuacje jak przedstawiona przez Lobo zachęcająca nie jest. Według mnie. Jak kogoś to utwierdza w przekonaniu że PC jest najlepsza - jego pieniądze i zmartwienie.

Ja wiem,że masz płonną nadzieję i polepszasz sobie tym humor i samopoczucie ale na tym forum jest wiele przykładów,że mimo iż budowało się dom "ciepły" z grubą izolacją,dbało się o szczegóły,zwracało się uwagę przy i na budowę ale mimo to po budowie przy pierwszych rachunkach za ogrzewanie okazało się,że nasz dom wcale nie jest taki energooszczędny jak na papierku i zużywa o wiele więcej energii na ogrzewanie niż przewidywaliśmy.

Co do przykładów to R&K,bitter,piekar i inni.

Ja sam mam sporo rzeczy do poprawienia mimo tego,że bywałem częstym gościem na budowie,wiedziałem gdzie patrzyć i na co zwracać uwagę i sporo rzeczy robiłem sam.

Bitter ma dobrze bo może do podłogówki dopiąć cokolwiek a kablarze mają zonka.

U bitera wyszło przyzwoicie.

Możesz napisać dlaczego sądzisz że źle?

To chyba efekt wsadzania łba do śmieciucha. Podtrułeś się zyzol :p

Cyrkulacja to zło, bo jest energochłonna. Rada, wybierać projekty mądre, gdzie blisko od zbiornika mamy odbiorniki wody..

A jak to rozwiążesz, przy domu powyżej 300m2, gdzie odległości rur odbioru od zasobnika CWU więcej jak 40m bieżących?

Gość Arturo72

Zużycie wg OZC wyszło przyzwoicie ale w realu już tak dobrze nie było,nie chce mi się szukać gdzie bitter o tym pisał.

asolt wtedy mu dowalił,że wyszło tak a nie inaczej bo to nie asolt robił mu OZC ;)

Zużycie wg OZC wyszło przyzwoicie ale w realu już tak dobrze nie było,nie chce mi się szukać gdzie bitter o tym pisał.

asolt wtedy mu dowalił,że wyszło tak a nie inaczej bo to nie asolt robił mu OZC ;)

O ile dobrze pamiętam, miał 7700 kWh za CO (nie wiem czy z CWU)

Masę niedocieplonych miejsc, silikaty bezpośrednio na fundamentach które ocieplone były cieńszym styro tylko 50cm pod ziemię.

Gość Arturo72

Masę niedocieplonych miejsc, silikaty bezpośrednio na fundamentach które ocieplone były cieńszym styro tylko 50cm pod ziemię.

O to właśnie chodzi ;)

Z OZC wyszło mu zużycie z tego co pamiętam poniżej 4000kWh za c.o i dlatego też moja wstawka o doliczeniu 50-80% do OZC.

Te mase niedocieplonych miejsc wyszło po pierwszych rachunkach.

A jak to rozwiążesz, przy domu powyżej 300m2, gdzie odległości rur odbioru od zasobnika CWU więcej jak 40m bieżących?

A to nie, nie stać mnie. Jak buduje się dom 300m2 to należy koniecznie wstawić kopciucha. Nic innego nie ma racji bytu.

Mój kolega we Wrocku wybudował sobie nawet 400m2 i ogrzewa... miałem! Nawet specjalne silosy sobie na ten miał wybudował. Miał to przyszłość...

bo Arturo to były (a może i aktualny) sprzedawca pomp ciepła.. i kablarze psują interes który jak widać powyżej może być całkiem niezły przy efektach, powiedzmy, takich sobie ;)

no jakoś tak było..

A to nie, nie stać mnie. Jak buduje się dom 300m2 to należy koniecznie wstawić kopciucha. Nic innego nie ma racji bytu.

Mój kolega we Wrocku wybudował sobie nawet 400m2 i ogrzewa... miałem! Nawet specjalne silosy sobie na ten miał wybudował. Miał to przyszłość...

Wynika z tego, że dla takich domów nie ma tanich sprawnie działających PC.

Więc Po Co mi to, PoCoCito

Edytowane przez zyzolek

O to właśnie chodzi ;)

Z OZC wyszło mu zużycie z tego co pamiętam ok.4000kWh za c.o i dlatego też moja wstawka o doliczeniu 50-80% do OZC.

Pierwszy sezon i dom 7-litrowy.

Aż boję się co będzie u mnie :D

Co do kosztów ekogroszku.

Przyjmując grzanie u mnie w śląskim Tauronie, koszt grzania w porównaniu do ekogrochu, gdzie węgiel mam zza płotu, g12 wychodzi x2.

Nie jest źle.

O to właśnie chodzi ;)

Z OZC wyszło mu zużycie z tego co pamiętam poniżej 4000kWh za c.o i dlatego też moja wstawka o doliczeniu 50-80% do OZC.

Te mase niedocieplonych miejsc wyszło po pierwszych rachunkach.

bo sam liczył OZC. w takim domu jak jego nawet w teorii nie było szans na taki wynik, ale właśnie z 50% więcej. gdyby miał dobrze policzone OZC, to wyszłoby, że trafił z całkiem sporą dokładnością.

Gość Arturo72
bo Arturo to były (a może i aktualny) sprzedawca pomp ciepła.. i kablarze psują interes który jak widać powyżej może być całkiem niezły przy efektach, powiedzmy, takich sobie ;)

Sieroto jedna,bo tak trzeba Cię nazwać.

Czy wiesz,ze Twój kablarz nadworny R&K miał rok temu zużycie na c.o ponad 6000kWh ?

W domu z zapotrzebowaniem z OZC 18kWh/m2/rok takie zużycie ?

Ależ skąd,przecież to niemożliwe bo to R&K ;)

Gość Arturo72
bo sam liczył OZC. w takim domu jak jego nawet w teorii nie było szans na taki wynik, ale właśnie z 50% więcej. gdyby miał dobrze policzone OZC, to wyszłoby, że trafił z całkiem sporą dokładnością.

Ja także sam liczyłem i co ? I mi się zgadza,biorąc pod uwagę nawet mostki,które mam.

Nie traktujcie asolta jako wyrocznię bo OZC to jest proste jak budowa cepa,trzeba poświęcić tylko trochę czasu.

Asolt daje tylko pieczątkę(chyba) i tyle to się różni od samodzielnego wykonania OZC.

Program sankomu jest ogólnodostępnym programem dla każdego a nie tylko dla asolta.

Edytowane przez Arturo72

Sieroto jedna,bo tak trzeba Cię nazwać.

Czy wiesz,ze Twój kablarz nadworny R&K miał rok temu zużycie na c.o ponad 6000kWh ?

W domu z zapotrzebowaniem z OZC 18kWh/m2/rok takie zużycie ?

Ależ skąd,przecież to niemożliwe bo to R&K ;)

buahahahhahahahhahaha

skąd żeś sobie wyssał taka liczbę ????

18,9! jesli już - ;liczone po powierzchni podłóg a jak wiesz na poddaszu same skosy wiec wynik w przeliczeniu na 1m2 zaniżony - realnie 148 m2 pow użytkowej a nie 176 (jesli dobrze pamietam) powierzchni grzewczej ....

PS. jesli rok temu miale 6 000 to musze Cie zmartwić - zima się kończy a ja nie mam 3 000 .....