Gość Arturo72 14.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 PS. jesli rok temu miale 6 000 to musze Cie zmartwić - zima się kończy a ja nie mam 3 000 ..... Mnie to wali,wmawiaj to swoim podopieczym kablarzom Ja swoje czytałem i liczyłem i wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja także sam liczyłem i co ? I mi się zgadza,biorąc pod uwagę nawet mostki,które mam. Nie traktujcie asolta jako wyrocznię bo OZC to jest proste jak budowa cepa,trzeba poświęcić tylko trochę czasu. Asolt daje tylko pieczątkę(chyba) i tyle to się różni od samodzielnego wykonania OZC. Program sankomu jest ogólnodostępnym programem dla każdego a nie tylko dla asolta. oho .... Artur ma nowy fah w reku - teraz bedzie liczyl OZC dla forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Są!!! Brak tylko myślących inwestorów Jak będzie mi startować 30-50 razy na dobę, to od razu muszę zbierać na nową za 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mnie to wali,wmawiaj to swoim podopieczym kablarzom Ja swoje czytałem i liczyłem i wiem. ale co mam wmawiać ? i komu ?? i jakim podopiecznym ?? i pytanie do Twojego kolejnego posta ktorego jeszcze nie napisaleś>>>> - i komu sprzedałem kable!?!??!?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja także sam liczyłem i co ? I mi się zgadza,biorąc pod uwagę nawet mostki,które mam. Tak oczywiscie gdy Ty liczysz, to wyniki zgadzają co do oka, gdy liczą inni to zwykle niedoszacowują, nawet do 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 oho .... Artur ma nowy fah w reku - teraz bedzie liczyl OZC dla forumowiczów Nie,nie mam pieczątki i robiłem to tylko dla siebie,podobnie jak asolt czy Lobo korzystałem z programu OZC firmy Sankom,dostępnego dla każdego kto chce sobie obliczć. Paraliżuje strach przed "trudnymi" pytaniami o zużycie i faktury i wymyślasz głupoty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mam kilku znajomych którzy w tym roku ruszają z budową domków <100m2.Zakładając nawet 8 litrowce, wyjdą max 2,6k na CO (po obejściu Ek).Przy domkach z zeszłej epoki to pełen luksus bez stresu.U mnie węgiel jest tani, dalej na wschód i północ, drogi.Tam to po przekrętach jakie czasem wychodzą na światło, grzanie tym opałem jest nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tak oczywiscie gdy Ty liczysz, to wyniki zgadzają co do oka, gdy liczą inni to zwykle niedoszacowują, nawet do 80%. Nie tylko ja,każdy może sobie zrobić za darmo to za co Ty kasujesz inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pogrubić i w ramkę dla przyszłych kablarzy Dodam,że dobrze ocieplony dom to nie tylko a nawet nie przede wszystkim gruba warstwa izolacji a poprawność budowy. Decydując się na grzanie prądem kablami trzeba mieć świadomość,że jeśli nie buduje się własnymi rękoma to do wyniku OZC trzeba dodać z 50-80% a nawet więcej. Jeśli przyjmie się to do wiadomości to oznacza,że świadomie wybrało się kable i stać tego kogoś na kosmiczne rachunki za ogrzewanie i w takim wypadku szacun dla inwestora Jestem kablarzem mam dziurawy dom tylko 15cm na scianach i 10cm w podłodze i WG (GRAWITACYJNĄ ) za cały zeszły rok a grzania było az do VI poszło na CO dokładnie 8200kWh .... kwotowo 2200 PLN oczywiście w taryfie G12 wiec przestań pier&^%#$%^olić takie farmazony ... ale faktem jest ze przy istotnych robotach uczestniczyłem osobiście bądź wykonywałem je osobiście na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Jestem kablarzem mam dziurawy dom tylko 15cm na scianach i 10cm w podłodze i WG (GRAWITACYJNĄ ) za cały zeszły rok a grzania było az do VI poszło na CO dokładnie 8200kWh .... Naiwni kablarze liczą na 2000-3000kWh za c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pogrubić i w ramkę dla przyszłych kablarzy Dodam,że dobrze ocieplony dom to nie tylko a nawet nie przede wszystkim gruba warstwa izolacji a poprawność budowy. Decydując się na grzanie prądem kablami trzeba mieć świadomość,że jeśli nie buduje się własnymi rękoma to do wyniku OZC trzeba dodać z 50-80% a nawet więcej. Jeśli przyjmie się to do wiadomości to oznacza,że świadomie wybrało się kable i stać tego kogoś na kosmiczne rachunki za ogrzewanie i w takim wypadku szacun dla inwestora a to wykasowac jako brednie kazdy chyba jest przy budowie domu i widzi co sie dzieje i na co zwrócic uwagę ale lepiej zwalic na kogos i kupic pompę bo wszytko bedzie najgorsze i złe z takim podejsciem chciało sie wam budowac zgadza sie - kolejny raz brednie - zgodnie z zasadą powtórzy się 5x i bedzie to prawda objawiona nie znam ani jednego kablarza (pradowca) ktory machnął by się o 50-80 lub więcej % Mam blisko do ciebie. Po pierwszym sezonie przyjadę na odczyt licznika jak wiadomo 1 sezon nie jest miarodajny , po 2 jak wskazuję większość przypadków - lacznie z nadwornym sprzedawcą pompek - inwesotrzy wprowadzają się do domów nie w pełni dokończonych - w ktorych jest sporo niedoróbek w kontekscie strat ciepła Ja wiem,że masz płonną nadzieję i polepszasz sobie tym humor i samopoczucie ale na tym forum jest wiele przykładów,że mimo iż budowało się dom "ciepły" z grubą izolacją,dbało się o szczegóły,zwracało się uwagę przy i na budowę ale mimo to po budowie przy pierwszych rachunkach za ogrzewanie okazało się,że nasz dom wcale nie jest taki energooszczędny jak na papierku i zużywa o wiele więcej energii na ogrzewanie niż przewidywaliśmy. Co do przykładów to R&K,bitter,piekar i inni. Ja sam mam sporo rzeczy do poprawienia mimo tego,że bywałem częstym gościem na budowie,wiedziałem gdzie patrzyć i na co zwracać uwagę i sporo rzeczy robiłem sam. Bitter ma dobrze bo może do podłogówki dopiąć cokolwiek a kablarze mają zonka. co TY sie mnie tak czepiasz mordkę kim innym sobie wycieraj .... bitter mial wiele bledów - duzo z nich po 1 sezonie wyeliminowal .... i juz nie ma dobrze .... bo dom sprzedaje i to nie jego problem .... moze od poczatku byl taki zamysl i nie przykladal do tego az takiej wagi piekar - ma dom nie wykonczony - nie do konca zaizolowany .... przeztan w koncu pisac brednie czlowieku - piszesz polslowkami nie przedstawiajac relanego obrazu sytuacji piszesz tak jak Tobie i lobby PoCoCiTo jest wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Naiwni kablarze liczą na 2000-3000kWh za c.o pokaż mi kablarza który liczy na 2000-3000 kWh za co (no moze poza 1 Professore - Hipka go pilnuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Jestem kablarzem mam dziurawy dom tylko 15cm na scianach i 10cm w podłodze i WG (GRAWITACYJNĄ ) za cały zeszły rok a grzania było az do VI poszło na CO dokładnie 8200kWh .... kwotowo 2200 PLN oczywiście w taryfie G12 Prąd masz tańszy niż u mnie czy Artura. Sam mnie uświadamiałeś Rejon gliwicki to jakiś ewenement. Wszędzie naokoło taniej, u nas przeszło 7gr drożej w nocnej. Edytowane 14 Lutego 2014 przez klaudiusz_x info niezgodne z obecną doktryną partii przewodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nie tylko ja,każdy może sobie zrobić za darmo to za co Ty kasujesz inwestorów. Nie wmawiaj ze kazdy który nie widział w zyciu audytora zrobi pierwsze swoje obliczenia super dokładnie, natomiast ja sie ciągle myle. Miałem okazje poprawiac te niby obliczenia wielokrotnie, a ilosc błedów to conajmniej kilkadziesiąt. A wyniki lepiej nie mówic, niedoszacowanie srednio 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Paraliżuje strach przed "trudnymi" pytaniami o zużycie i faktury i wymyślasz głupoty ? nie ma trudnych pytań ... fotki ze stanami licznika / data oraz FV na Ciebie czekaja - kiedy tylko chcesz .... w nocy o północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja nikogo nie przekonuje do kabli a sytuacje jak przedstawiona przez Lobo zachęcająca nie jest. Według mnie. Jak kogoś to utwierdza w przekonaniu że PC jest najlepsza - jego pieniądze i zmartwienie. Rachunki za ogrzewanie kablami tez zachecajace nie sa. Przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nie wmawiaj ze kazdy który nie widział w zyciu audytora zrobi pierwsze swoje obliczenia super dokładnie, Pisałem,że trzeba poświęcić trochę czasu na to,żeby zrozumieć i poznać co się liczy. Zapewniam,że nawet taki nieuk i leń jak ja może po czasie wyliczyć dokładnie bez pomyłki z programu,który jest ogólnodostępny dla każdego. natomiast ja sie ciągle myle. Ty się nie mylisz,mylą się Ci,którzy budują i dlatego też polecam doliczać do OZC,obojętnie kto go wykona 50-80% do wartości zużycia z OZC. Tu jest clou programu i tu jest nawijanie naiwnych na kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Prąd masz tańszy niż u mnie czy Artura. Sam mnie uświadamiałeś Rejon gliwicki to jakiś ewenement. Wszędzie naokoło taniej, u nas przeszło 7gr drożej w nocnej. Ale z tego tytułu nie chcesz abym Ci dopłacał ??? :DDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Rachunki za ogrzewanie kablami tez zachecajace nie sa. Przynajmniej dla mnie.W Twoim domku jest ok. W moim zamierzam ze 2 sezony grzać prądem (albo węglem w DS). Jeśli rachunki będą akceptowalne, zostanę przy prądzie. Jeśli przekroczą 3k, będą fundusze, będzie pompa. PS. Nie mam kredytu, ZERO długu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Jak będzie mi startować 30-50 razy na dobę, to od razu muszę zbierać na nową za 7 lat. No jakbyś tak sknocił montaż, jak sobie "zorganizowałeś" życie z kopciuchem, to masz rację. Ale 7 lat życia bez szuflowania- bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts