Pyxis 14.02.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 PS. Nie mam kredytu, ZERO długu. Wielu z nas nie ma, tylko co to ma za znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ale z tego tytułu nie chcesz abym Ci dopłacał ??? :DDD Mój domek, moje CO. Prąd podłączam na jesień. Zobaczę cenę, wtedy może duon. Teraz mam czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Arturo, z tego co piszesz to na CO poszło Ci:- do początku grudnia 500 kWh- styczeń 500 kWh- grudzień - nie wiem, załóżmy 300 kWh, bo ciepły byłTo razem wychodzi 1300 x 3 (COP), czyli 3900 kWh. Do Twojego OZC, które super się zgadza (4800 kWh), zostaje jeszcze 900 kWh ciepła, które ma pociągnąć Twój dom, czyli pompa ciepła powinna przez luty, marzec i kwiecień pociągnąć maks. 300 kWh prądu. Myślisz, że to możliwe? Bitter sobie wyliczył dla swojej parterówki 25 kWh/m2 o ile dobrze pamiętam. Dziwisz się, że tak nie wyszło, skoro miał dom porównywalny z Twoim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Wielu z nas nie ma, tylko co to ma za znaczenie? Dlatego pompa została przesunięta w czasie. Może będzie, może nie. Rachunki zdecydują. Kasę z kredytu jest łatwiej wydać. Na dziś nie mam. Dlatego taka decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ty się nie mylisz,mylą się Ci,którzy budują i dlatego też polecam doliczać do OZC,obojętnie kto go wykona 50-80% do wartości zużycia z OZC. Tu jest clou programu i tu jest nawijanie naiwnych na kable. Nie ma takiej potrzeby, jezeli ma byc róznica 80% to nie ma sensu brac sie za jakiekolwiek obliczenia i na ich podstawie podejmowac decyzje odnosnie wyboru systemu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Arturo, z tego co piszesz to na CO poszło Ci: - do początku grudnia 500 kWh - styczeń 500 kWh - grudzień - nie wiem, załóżmy 300 kWh, bo ciepły był To razem wychodzi 1300 x 3 (COP), czyli 3900 kWh. Do Twojego OZC, które super się zgadza (4800 kWh), zostaje jeszcze 900 kWh ciepła, które ma pociągnąć Twój dom, czyli pompa ciepła powinna przez luty, marzec i kwiecień pociągnąć maks. 300 kWh prądu. Myślisz, że to możliwe? Bitter sobie wyliczył dla swojej parterówki 25 kWh/m2 o ile dobrze pamiętam. Dziwisz się, że tak nie wyszło, skoro miał dom porównywalny z Twoim? Nie ma takiej mozliwosci aby w tym okresie (zimowym) był COP=3, po za tym wątpie zeby Arturo rozpoczynał sezon grzewczy dopiero w grudniu, ten dom nie ma parametrów domu j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Mój domek, moje CO. Prąd podłączam na jesień. Zobaczę cenę, wtedy może duon. Teraz mam czas. I tego sie trzymaj mam takie samo zdanie PYXIS "Wielu z nas nie ma, tylko co to ma za znaczenie? " odnosnie znaczenia to przez naście lub wiecej lat wolę wydawac ta kasse na inne przyjemności a pozniej ja energia zdrozeje to sie pomyśli czy zapiac PC do rurek które mam AARRTTUURROO (po to to montowałem ) a ty podpisz cyrograf z diablem na taryfe G 11 ona jest dla Ciebie idealna, wymarzona, specjalnie stworzona ...... uuhhhhhhhh QRWA only G11 miodzio, malinka, tylko G11 Edytowane 14 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Arturo, z tego co piszesz to na CO poszło Ci: - do początku grudnia 500 kWh - styczeń 500 kWh - grudzień - nie wiem, załóżmy 300 kWh, bo ciepły był To razem wychodzi 1300 x 3 (COP), czyli 3900 kWh. Do Twojego OZC, które super się zgadza (4800 kWh), zostaje jeszcze 900 kWh ciepła, które ma pociągnąć Twój dom, czyli pompa ciepła powinna przez luty, marzec i kwiecień pociągnąć maks. 300 kWh prądu. Myślisz, że to możliwe? Bitter sobie wyliczył dla swojej parterówki 25 kWh/m2 o ile dobrze pamiętam. Dziwisz się, że tak nie wyszło, skoro miał dom porównywalny z Twoim? Gdybym grzał prądem oczywiście miałbym większe zużycie na c.o niż 4800kWh,pisałem o tym ale mam sporo rzeczy do poprawienia i to pokazuje co OZC jest warte. Pytanie,jeśli poprawie te rzeczy o których wiem czy zużycie spadłoby do 4800kWh ? To jest wielka niewiadoma.Wielką niewiadomą będzie również koszt poprawy,czy warto będzie poprawiać ? Jeśli nie spadłoby to mając kable i mając np.8000kWh zamiast 4800kWh byłbym załamany.Teraz to pikuś ale za kilka lat ? Chałupa do sprzedania albo zrywanie kabli by mnie czekało. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 14.02.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja także sam liczyłem i co ? I mi się zgadza,biorąc pod uwagę nawet mostki,które mam. Nie traktujcie asolta jako wyrocznię bo OZC to jest proste jak budowa cepa,trzeba poświęcić tylko trochę czasu. Asolt daje tylko pieczątkę(chyba) i tyle to się różni od samodzielnego wykonania OZC. Program sankomu jest ogólnodostępnym programem dla każdego a nie tylko dla asolta. Jesteś nieziemski przed chwila piszesz ze wszystkich OZC jest obarczone błędem, 50 % ale twoje oczywiście się zgadza czyli do twojego podawanego zużycia doliczamy 50 procent nie masz się czym chwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Gdybym grzał prądem oczywiście miałbym większe zużycie na c.o niż 4800kWh,pisałem o tym ale mam sporo rzeczy do poprawienia i to pokazuje co OZC jest warte. OZC jest tyle warte jak dokładnie wprowadzisz dane, skoro wiedziałes o niedoróbkach to dlaczego ich nie uwzględniłes w obliczeniach, przeciez to takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Jesteś nieziemski przed chwila piszesz ze wszystkich OZC jest obarczone błędem, 50 % ale twoje oczywiście się zgadza czyli do twojego podawanego zużycia doliczamy 50 procent nie masz się czym chwalić imrahil już o tym pisał a ja nie zamierzam dalej polemizować. Będziesz miał pierwszy rachunek to Ty będziesz się chwalił. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 OZC jest tyle warte jak dokładnie wprowadzisz dane, skoro wiedziałes o niedoróbkach to dlaczego ich nie uwzględniłes w obliczeniach, przeciez to takie proste. Bzdura,OZC jest nic nie warte w stosunku do budowy. Zadziwiasz mnie asolt,jesteś czarodziejem przewidującym ewentualne niedoróbki w trakcie budowy. Ktoś Ci jeszcze wierzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Gdybym grzał prądem oczywiście miałbym większe zużycie na c.o niż 4800kWh,pisałem o tym ale mam sporo rzeczy do poprawienia i to pokazuje co OZC jest warte. Pytanie,jeśli poprawie te rzeczy o których wiem czy zużycie spadłoby do 4800kWh ? To jest wielka niewiadoma.Wielką niewiadomą będzie również koszt poprawy,czy warto będzie poprawiać ? Jeśli nie spadłoby to mając kable i mając np.8000kWh zamiast 4800kWh byłbym załamany.Teraz to pikuś ale za kilka lat ? Chałupa do sprzedania albo zrywanie kabli by mnie czekało. Artur czy Ty jestes ślepy czy tylko pier$%^&_ięty płacisz za ogrzewanie (4800 x x0,55 PLN jakieś ~ 2600 PLN) ja płacę (8200 x 0,27 ~ 2200 PLN) i piszesz "byłbym załamany." Ty poprostu jesteś PO$%^&NY a my z tego powodu jestesmy załamani Edytowane 14 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Bzdura,OZC jest nic nie warte w stosunku do budowy. Zadziwiasz mnie asolt,jesteś czarodziejem przewidującym ewentualne niedoróbki w trakcie budowy. Ktoś Ci jeszcze wierzy ? Ale co to ma do dokładnosci obliczeń, wiesz o niedoróbkach, uwzgledniasz je i wprowadzasz. Ja nic nie przewiduję, ale Ty byłes podczas swjej budowy i je widziałes to dlaczego ich nie uwzgledniłes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Artur czy Ty jestes ślepy czy tylko pierdolnięty płacisz za ogrzewanie (4800 x x0,55 PLN jakieś ~ 2600 PLN) ja płacę (8200 x 0,27 ~ 2200 PLN) i piszesz "byłbym załamany." Ty poprostu jesteś POJEBANY a my z tego powodu jestesmy załamani Nie pij więcej Obecnie na c.o zużycie od początku sezonu grzewczego mam ok.1500kWh. Wg OZC zapotrzebowanie przy COP1 wyszło mi na c.o 4800kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nie pij więcej Obecnie na c.o zużycie od początku sezonu grzewczego mam ok.1300kWh. Wg OZC zapotrzebowanie przy COP1 wyszło mi na c.o 4800kWh. Edytuj jeszcze raz wypipkałem niecenzuralne słowa ale jest piąteczek i napić sie trzeba jak ani kropli przez cały tydzień sie nie łyknęło lekki reset jeszcze nikomu nie zaszkodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nie pij więcej Obecnie na c.o zużycie od początku sezonu grzewczego mam ok.1500kWh. Wg OZC zapotrzebowanie przy COP1 wyszło mi na c.o 4800kWh. Ta zima, nie jest zimą. To okres przejściowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.02.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 bo Artur nie rozróżnia spodziewanego/oczekiwanego wyniku od wyniku otrzymanego mi Andrzej policzył OZC wg zalozen ktore mialem zrealizowac - jesli czegos nie zrealizowalem - a mialem i chcialem - to moge miec do siebie pretensje nie do programu czy Asolt'a tak naprawde po zakonczeniu budowy powinismy wykonac 2x OZC by wiedziec ile bedzie sie rozniła prognoza wg zalozen wzgledem zrealizowanego poziomu- ja tego nie robiłem bo wszelkie niedociagniecia w wiekszosci pousuwałem - a te ktore pozostały nie wypławaja w sposób znaczacy na mój poziom samopoczucia i wielkości rachunków ktore mnie w 200% satysfakcjonuja = nie ma mowy o jakimkolwiek rozjezdzie o 50-80 czy wiecej % jak to Arturo napisał albo biore sie za budowe i sie trzymam sztywno zalozen i mam jaja .... albo rura mi miekknie i PoCoMiTo było ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Edytuj jeszcze raz wypipkałem niecenzuralne słowa ale jest piąteczek i napić sie trzeba jak ani kropli przez cały tydzień sie nie łyknęło lekki reset jeszcze nikomu nie zaszkodził Z Walentym pijesz czy... http://www.youtube.com/watch?v=RB-rP3EBt0Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Edytuj jeszcze raz wypipkałem niecenzuralne słowa ale jest piąteczek i napić sie trzeba jak ani kropli przez cały tydzień sie nie łyknęło lekki reset jeszcze nikomu nie zaszkodził Spoko,nie jestem obrażalski...co do niektórych Aczkolwiek uczulony jestem jak ktoś ściemę wali tak naprawde po zakonczeniu budowy powinismy wykonac 2x OZC by wiedziec ile bedzie sie rozniła prognoza wg zalozen wzgledem zrealizowanego poziomu- ja tego nie robiłem bo wszelkie niedociagniecia w wiekszosci pousuwałem - a te ktore pozostały nie wypławaja w sposób znaczacy na mój poziom samopoczucia i wielkości rachunków ktore mnie w 200% satysfakcjonuja Edytowane 14 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts