Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co za różnica czy ja zagrzeje mniej do wyższej temperatury i zmieszam z zimną czy więcej do niższej bez mieszania? Całej wody i tak przecież pójdzie tyle samo.

Zgada sie ale grzejąc do wyższej temp w II tar całościowej wody o temp ~ 40*C mam wiecej po zmieszaniu niz grzałbym do niższej temperatury ... zgadza sie ?

Edit jeszcze odnosnie zasobnika ... 120 mysle ze w zupelnosci by starczylo ale wzialem na wyrost z wezownica ... grzałkę konstruktor wymyslil w takim miejscu ze to jkies nieporozumienie .... W POŁOWIE ZBIORNIKA ... wiec chcac nie chcac grzeje max ~ 140L bo dolnej czesci zbiornika nieda sie nagrzac .... jedynie wężownica lub grzałka na flanszy. w otwor rewizyjny

CWU.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widze imprezka była :D

Wczoraj dzwonił do mnie kolega który sie buduje i mowił ze robi na całosci domu podłogówkę i grzejniki.. i uwaga.. ma to dzialac grawitacyjnie a zasilac calosc bedzie piec "smieciuch" to ma prawo dzialac? :o

A jaka jest różnica wysokości pomiędzy odbiornikiem ciepła (podłogą) a piecem???. Ma piwnicę?

Gość Arturo72

U mnie na 3 osoby jest prawie identycznie 7 m3 z czego 2m3 to ciepła woda też temperatura grubo powyżej 50 stopni.

2000l/30dni=66l/3=22l/dobę na osobę wody o temp.50st.C

Tak też można ;)

U mnie wchodzi do wanny trochę więcej wody i to na osobę niż u Ciebie na 3 ;)

Ile schodzi ciepłej wody podczas zwykłego mycia rąk w umywalce ?

Edytowane przez Arturo72

2000l/30dni=66l/3=22l/dobę na osobę wody o temp.50st.C

Tak też można ;)

U mnie wchodzi do wanny trochę więcej wody i to na osobę niż u Ciebie na 3 ;)

Ile schodzi ciepłej wody podczas zwykłego mycia rąk w umywalce ?

No u Ciebie chyba z 50L o temp 50*C bo jak nie jak tak :D i to w G11 :D

aha sorry za wczoraj nie moglem sie powstrzymac :)

Gość Arturo72
map78,Liwko - wasz problem polega na tym, że oceniacie cały świat przez pryzmat swojego ja i swoich doświadczeń. To nieuprawnione podejście.

Sądzę,że nie tylko przez pryzmat w/w inwestorów.

Dziwnym trafem tak się składa,że dziwnie niskie zużycie cwu odnotowują tylko grzejący prądem a w szczególności kablami.

Gdzie się nie spytasz,gdzie nie zobaczysz,zużycie prądu na cwu na rodzinę przy bojerze oscyluje w granicach min.100kWh na osobę na miesiąc,nawet wśród oszczędnych ekogroszków.

Jak wynika z tego prym w oszczędzaniu energii wiodą nie grzejący węglem a tylko grzejący prądem ;)

Gość Arturo72
No u Ciebie chyba z 50L o temp 50*C bo jak nie jak tak :D i to w G11 :D

aha sorry za wczoraj nie moglem sie powstrzymac :)

Nie biorę sobie do serca co poniektórych zdań,także spoko ;)

Oczywiście nie grzeję do 50st.C tylko do 46st.C ale nie za dużo to zmienia w ogólnym zużyciu cwu na rodzinę.

Gość Arturo72
to dobrze dla ciebie bedziesz miał taniej przy twoim zapotrzebowaniu ponad 7000 kWh .Na kable nikt mnie nie namówił to był moj wybór

Jasne,że dobrze,Ty przy swoich min.10000kWh będziesz miał zgrzyt,bo widzę już na samym początku budowy rozwiązania dalekie od pobożnych życzeń zużycia ;)

Płacić teraz 4 klocki za samo ogrzewanie a za parę lat 8 klocków to odwaga...

Szacun dla kablarza a myślałem,że kable są dla oszczędnych ;)

Zresztą to nie tylko moja opinia:

188m prądem to spore wyzwanie

No ale jak jesteś bogaty to spoko :)

Dla wygody proponuję G11 bo widzę,że nie zależy Ci na kosztach za ogrzewanie wchodząc w kable.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Sezon ogórkowy, bo nie ma prawdziwej zimy.

Wszyscy biją rekordy w rachunkach oszczędności na ogrzewaniu.

Jak kiedyś przyjdzie prawdziwa zima, to będzie inna dyskusja, jak w sezonie 2011

Bez bicia,przy największych tegorocznych mrozach pompa biła rekordy w zużyciu czyli 8h pracy na c.o (24kWh) i 2h na cwu(5,5kWh)

Artur zimy to ja miałem chyba dwa dni, mieszkamy patrząc na mapę w porównywalnych warunkach.

Na północy w wschodzie mięli tej zimy i to ostrej ze 3 tygodnie i tam inaczej wyglądałyby Wasze rachuneczki a to jeszcze i tak nie prawdziwa zima.

Panowie dajcie na luz, rano +5 w dzień +11 a Wy TU szpanujecie rachunkami za ogrzewanie, dajcie spokój bo robi się to śmieszne.

Gość Arturo72
Artur zimy to ja miałem chyba dwa dni, mieszkamy patrząc na mapę w porównywalnych warunkach.

Na północy w wschodzie mięli tej zimy i to ostrej ze 3 tygodnie i tam inaczej wyglądałyby Wasze rachuneczki a to jeszcze i tak nie prawdziwa zima.

Panowie dajcie na luz, rano +5 w dzień +11 a Wy TU szpanujecie rachunkami za ogrzewanie, dajcie spokój bo robi się to śmieszne.

Nie sądzę,żebyś "pił" do mnie bo ja mam G11 także rachunek za ogrzewanie mam nie porównywalnie większy do tych z G12 ;)

I dlatego rachunek rachunkowi nie równy,zużycie prądu na ogrzewanie jest najważniejsze bo wtedy wiemy ile kWh dom potrzebuje na ogrzewanie a koszt kWh zależy przede wszystkim od operatora prądu ale także od widzimisie i kaprysu inwestora :)

Druga strona medalu to temperatury w domu,dla jednego 21st.C będzie upał a dla mnie 22.stC w domu to zimno,trzecia strona medalu to cwu,jeden zużywa 60l na 3 osoby a u mnie wanna połyka ok.100l na 1 osobę :)

Edytowane przez Arturo72