Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sezon ogórkowy, bo nie ma prawdziwej zimy.

Wszyscy biją rekordy w rachunkach oszczędności na ogrzewaniu.

Jak kiedyś przyjdzie prawdziwa zima, to będzie inna dyskusja, jak w sezonie 2011

Może wystarczyłoby dla samo sprawdzenia nie cały sezon, tylko np 5-10dni...ale z podaniem średniej temp na zewnątrz i w środku oraz złożeniem, że nie było dużych różnic między początkową a końcową temp. . Taki teścik pozwałaby wyliczyć zapotrzebowanie na 1st różnicy temperatur, i odpowiednio przeliczony pokazywałby różnice w ociepleniu. Warto, żeby w nocy spadało do -10 bo to wyjdą straty i na wentylacji. Może opracować założenia takiego testu i mieć bazę do porównań poboru energii na stopień do m2 grzanego a nie różne sezony???.

Robilem takie obicznia empiryczne u siebie jak trafila sie taka pogoda, ze praktycznie i w dzien i w nocy wahania temperatury byly minimalne. Danymi wyjsciowymi byl czas pomiedzy startami pompy ciepa i wygenerowana ilosc ciepla (czas jej pracy ze znana moca) potrzebna do uzupelnienia strat budynku do zadanej stalej temperatury. Majac dana tempareature podczas eksperymentu i temperature wewnatrz oszacowalem rzeczywiste obciazenie cieplne budynku (bez CWU). Pokrylo sie ono z moimi przypuszczeniami.

Ok, to że tak to działa to ok,ale trzeba dla szerszego grona podać jakie muszą być spełnione skrajne parametry żeby pomiar był miarodajniejszy niż rachunki w ciepłą zimę, i tak żeby ci sami inwestorzy wiedzieli czego się spodziewać przy -30noc/-20dzień przez 20-30dni. Chyba to jeszcze nie armageddon???no chyba że na liczniku, a może wcześniej pękną przewody zasilające i licznik nie zwariuje.

Ps.sam planuje energię z elektrowni + kominek na mrozy.

Obyście mieli rację ! Mimo wszystko dla spokoju sumienia montuję kominek za 7-10kzł jakby się taka trafiła.

Ale nie o tym, problem wypływający z wątku, to brak możliwości porównania różnych budów i zastosowanych systemów grzewczych do różnych zim, dlatego zaproponowałem możliwość skróconego obliczenia zapotrzebowania, nie na sezon tylko stopień różnicy i m2 mieszkania, żeby to było miarodajne trzeba narzucić pewne parametry i o tym chciałem podyskutować, bo sam się zastanawiam co może mieć chwilowy wpływ na zmianę zapotrzebowania.

Cholera ja nie o temp.zewnętrznej, ale o sposobie życia w środku w czasie pomiaru zużycia energii przez parę dni, żeby policzyć rzeczywiste zapotrzebowanie na kWh. Np gotowanie bigosu na tygodniowy zapas albo upichcenie 100l bimbru na gazie wewnątrz,czy sprasowanie 10 pralek przez 2-3dni, czy dziwne uprawy i terraria pochłaniające kW i je emitujące, albo jednogodzinne prysznice w 5 osobowej rodziny itd. o odpaleniu kominka nie wspomnę. To ile dom zużyje przy skrajnych mrozach samo wyjdzie, jak dobrze przeliczysz ile zużyje przez zadany czas przy niedużych mrozach.

Po prawie 1,5 roku użytkowania WOP opartego na kotle elektrycznym stwierdzam ze nie jest to super komfortowe.

Godziny trwania taniej taryfy to standardowo 13-15 i 22-6 . weekendy i święta cały czas.

Wylewka ok 7 -8 cm i parter i pietro. Mniej więcej.

Kocioł pracuje średnio 3-4 h doba.

Co do temperatury utrzymywanej to jest OK. Natomiast co do temperatuy odczuwalnej to jest już gorzej.

Tak naprawdę temp powietrza mnie nie interesuje bo caly czas oscyluje w pobliżu zadanej. Ważna jest temp podlogi.

Kiedy jest w okolicach zalączenia 2 taryfy to wyczuwa się już brak promieniowania.

Komfortowe są okresy z dużymi minusami na zewnątrz. Wtedy to idzie pełną parą. Zachowany jest cykl załączeń. Ale niech tylko poświeci slońce wtedy caly układ głupieje.

Problem wielokrotnie tutaj jak i na forum roztrząsany.

Moim zdaniem winny jest min sterownik pokojowy. Rozwiązaniem bylby też bufor , który miał być , ale wyszlo inaczej. Kolejnym rozwiazaniem byłby kocioł z pogodówką zamiast sterownika pokojowego. (ale czy na pewno)

Problem sterowników niedostosowanych do domów o mniejszym zapotrzebowaniu (nie pisze energooszczędnych bo mój na pewno taki nie jest) tez opisywany wielokrotnie i nie dotyczy tylko prądowców ale też gazowników. Histereza np. 0,5 C i zaczyna się jazda, bo zanim temp spadnie o te 0,5 C to trochę sobie trzeba poczekać. W moim przypadku uwzględniając zyski bytowe i słoneczne nierzadko i 20 h.

Podkreślę tylko jeszcze raz ze problem nie dotyczy temp rzeczywistej tylko odczuwalnego komfortu.

Wielokrotnie w „ramach walki z nudą” przechodząc koło sterownika wymuszam mu pracę. Sytuacja dotyczy oczywiscie weekendów i taniej taryfy non stop.

Co ciekawe kiedy nie patrzy się na temperatury podłogi i nie ma się świadomości jak to spada , buja się to w zasadzie o tym się nie wie. :)

Kiedy jest to ogrzewanie gazowe to pikus. Brak ram czasowych. Zmieniłbym na odpowiedni sterownik , szybciej reagujący albo nawet zamówił sterownik z dedykowanym rozwiązaniem. (dzwoniłem do producenta – nie jest to problem)

Rozwiązaniem jeszcze jest – ale nie każdy sterownik to potrafi – rozwiazanie Jaska . Kiedy zadaje tylko minutowe wymuszenie pracy systemu z histerezą np. 0,3 C Ale mój tego nie potrafi i po prostu po minucie wyłącza się .

Mozna też na sztywno wymuszać pracę bez względu na to czy dom potrzebuje czy nie , tylko gdzie tu sens.

Kolejnym rozwiązaniem jest sterownik z zakresem zalaczeń 0,1 C. Mój histerezę ma co 0,1 C, pomiar temeperatury co 0,1 C , ale ustwienia temp co 0,5 C. Gdyby też było co 0,1 C byłoby chyba OK

Dobrym rozwiazaniem – IMHO byłaby regulowana histereza a nie histereza z góry dla wszystkich zakresow godzinowych. Tj w okienku 13-15 histereza 0,1 C a 22-6 np. 0,3 C. Byłby czujny jak ważka.

Po sezonie grzewczym wysyłam sterownik najprawdopodobniej aby taką mozliwośc „wgrali”

Pisze to by potencjalny inwestor wziął to pod uwagę.

Acha jeszcze jedno. Dla mnie , ale podkreślam dla mnie w sytuacji którą opisuje doskonale sprawdzają się panele na podłogach. Tam wyczuwalna temperatura dla stopy jest obojętna. W wiatrołapie i łazienkach gdzie mam KAFLE wyczuwa się brak promieniowania w okresach o których wyżej. -oczywiście temp kafli i paneli jest taka sama.

Myślę że sytuacja nie dotyczy tylko mnie , tylko ja nie mam problemow z opisem tego . Mam to gdzieś.

Jeśli dzieje się tak bo chalupa jest spieprzona to trudno.

Wiem też jakie są rozwiązania- zmień na bufor , zmień na gaz , nie chodź na boso tylko w kapciach wchodząc do łazienki, postaraj się zmienic na taryfę dla firm, tam tania jest przez 17 h., nie patrz na temp podłogi ;)

Przepraszam za długi post.

nie przepraszaj bo to bardzo ważne, a nawet bym powiedział ważniejsze.. bo jak tu wielokrotnie pisano komfort i odczuwanie są dla każdego inne - jeden nie wyobraża sobie mieszkać w 24* bo gorąco inny na myśl że będzie poniżej 25* marznie..dla mnie osobiście to super napisane bo będę sam pisał sterowanie do podłogówki, w każdym pomieszczeniu mam termometr w wylewce i będzie oczywiście też drugi dla temperatury powietrza.. więc takie uwagi są bardzo przydatne.. to jeszcze jak masz chwilkę to napisz czy grzejąc dłużej w taniej taryfie dziennej (np. cały czas jej trwania) nie jesteś w stanie tak podgrzać żeby dobiło do tej 22? u mnie jest o tyle inaczej (oddział PGE Skarżysko-Kam.) że od kwietnia do września tania taryfa jest 13-15 a z kolei w lato 15-17..

Nie bardzo wiem co Wam sie nie podoba w zuzyciu Krzyska_BB?

U mnie na 3 osoby jest prawie identycznie 7 m3 z czego 2m3 to ciepła woda też temperatura grubo powyżej 50 stopni. Jak ktoś grzeje CWU do 40 stopni to potem niech sie nie dziwi, że zużycie ma 100% wyższe od nas. Zimna woda ma teraz u mnie 25 stopni :) Abym miał naprawdę zimną (tak z 15 stopni) to musiałbym chyba pół wanny napuścić i może zaczęłaby płynąć naprawdę zimna.

u mnie też 3 os/8 m3 miesiąc

za 40 stop na cwu zostałbym ukarany karnym jeżykiem w rogu sypialni

kolego z żelazowej poszperaj w sieci to zdąbędziesz daNE godzinowe ile masz w roku poniżej -20

obawiam się że raz na 3-4 lata zdarza się zima z max 20 h poniżej -20.

noname absolutnie się nie dziwie twoim obserwacjom.

też się zastanawiałem tutaj nad tym głośno[ale jakoś nikt nie był wyrywny do odpowiedzi]

bo albo w taniej przegrzewasz chałupę żeby przed 22 było ok[ale i tak pozostaje problem promieniowania]

albo o 13 -15 grzejesz tak akurat no ale pod wieczór to nima ch...a w drogiej taryfie jedziesz np w łazienkach.

oczywiście są tu takie domy które mają histerezę 0,1 stop a jadą tylko w taniej -he he[jest sposób sikamy do garnków i rozstawiamy w kuchnii-dlatego w nowoczesnym budownictwie preferowane są otwarte kuchnie z wyspami]

osobiście uważam te kible w soczi to robota jasia-obieg zamknięty czy jakoś tak

jeden się odlewa a drugi w tym momencie podmywa tyłek.

prądowiec w czystej postaci walczy z grzaniem w drogiej taryfie -wiadomo 75 gr

ja przez cały sezon mam tak ustawione grzanie że od 14,30 do 16 pompa ma grzać

i wtedy od 15 pompa do 16 zużywa średnio 0,5 kwh =0,375 gr przy kablach spokojnie byłaby to złotówka [w sumie też nie problem]

przy 24 w domu czuć brak tego promieniowania pod wieczór

Napuść sobie wody np do wanny takiej naprawde ciepłej do której jestes w stanie wejść weź termometr i zmierz temperature a sam sie przekonasz ze 40*C to gorąca woga !!!

he he żona kazała teraz napisać że chyba nie mieszkacie z żonami w domu.

js to jestem niczym posłem biedroń i grodzki mi 37 spokojnie starcza