Liwko 17.02.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 he he żona kazała teraz napisać że chyba nie mieszkacie z żonami w domu. js to jestem niczym posłem biedroń i grodzki mi 37 spokojnie starcza Włóż termometr żonie... ...się zdziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Przecież powyżej +42 już następuje ścinanie białka. Nie wierzę, że ktoś może się w takiej temperaturze kąpać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Włóż termometr żonie... ...się zdziwi z babami to lepiej nie dyskutować bo i tak "wiedzą lepiej"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.02.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 no właśnie a mąż grodzkiego to jakiś spolegliwy jest pod prysznicem pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 z babami to lepiej nie dyskutować bo i tak "wiedzą lepiej"... Zimnokrwiste są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.02.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 . to jeszcze jak masz chwilkę to napisz czy grzejąc dłużej w taniej taryfie dziennej (np. cały czas jej trwania) nie jesteś w stanie tak podgrzać żeby dobiło do tej 22? nie , to nie o to chodzi. Oczywiście że mogę . Tylko nie zawsze sterownik chce się właczyć bo zyski bytowe czy słoneczne na to nie pozwalają. temp powietrza stoi jak zaklęta w jego pobliżu (miejsce gdzie nie działaja zyski sloneczne i najdalej odsunięte miejsce od kuchni). Kolejnym rozwiązaniem byłoby załączenie pracy sterownika bez względu na to czy w okienku 13-15 jest zadana temp czy jej nie ma. Po prostu wyznacznikiem byłaby temp podłogi. jeśli spadnie poniżej zadanej ,to sie po prostu w okienku 13-15 włącza. Bo co ważne dyskomfort (dla mnie ) dotyczy zakresów godzinowych 18-23. No tak około. A bardziej 21-23. Wymuszanie pracy 13-15 bez względu na wszystko wg mnie nie jest ekonomicznym rozwiązaniem. Zresztą , mozna zobaczyć jak się ma temp powietrza do temp podłogi jeśli ktoś ma prosty układ do pomiaru. http://sklep.avt.pl/wielopunktowy-termometr-z-rejestracja-uklad-zmontowany-i-uruchomiony.html Kolejnym rozwiązaniem jest PATENT Jaśka , żeby czujnik sterownika pokojowego wrzucić w kanał wywiewu powietrza z domu.Tam są uśrednione temperatury. Lenistwo sprawia że jeszcze tego nie zrobiłem. Następna sprawa . To czy ktoś ma 24-czy 25 C w domu nie jest dla mnie wyznacznikiem komfortu. Domy min które opalane są stałopalnie to ja znam . Tam bujanie temperaturami jest o wiele większe a mimo wszystko wiele osób twierdzi że mają komfortowo. Wiesz rano się nie pali bo się idzie do roboty , dopiero po południu , żeby o 21 mieć saune. Ludzie podaja zawsze najwyższą temperaturę w chałupie a nie średnią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 17.02.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Podpowie ktos jakie graty potrzebuje do WM oprocz rekuperatora anemostatow i rur? P.S Ustawilem u siebie jednakowa temp w domu bez wzgledu na taryfe i wydaje mi sie ze lepiej wtedy funkcjonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.02.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 no ja podaje minimalne zaobserwowane w ciągu doby w tamtym tygodniu przeżyliśmy szok termiczny w jeden dzień nad ranem temperatura spadła do 21,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 w tamtym tygodniu przeżyliśmy szok termiczny w jeden dzień nad ranem temperatura spadła do 21,5 oczywiście po spojrzeniu na termometr bo inaczej byś nawet o tym nie wiedział ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 oczywiście po spojrzeniu na termometr bo inaczej byś nawet o tym nie wiedział ... Sprawdził przez kurczliwość swojego osobistego termometru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Podpowie ktos jakie graty potrzebuje do WM oprocz rekuperatora anemostatow i rur? . skrzynki / trójniki ( zależy jak robiona...) czerpnia / wyrzutnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.02.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 oczywiście po spojrzeniu na termometr bo inaczej byś nawet o tym nie wiedział ... akurat 21,5 -to dla mnie pełny komfort prawie ale dla dziewczyn zima jak żona jest zadowolona to ja wtedy mam mam komfort i ligę mistrzów obejrzę[1 połowę tylko] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 albo o 13 -15 grzejesz tak akurat no ale pod wieczór to nima ch...a w drogiej taryfie jedziesz np w łazienkach. no właśnie nie , bo skąd sterownik ma wiedzieć że w łazience tyle nie ma.Przeciez ON MA i ch..... Malux przy 24 w domu czuć brak tego promieniowania pod wieczór nie zgodzę się z Tobą . Tutaj wysokość temp nie ma znaczenia. Ale mogę się mylić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.02.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 no ja podaje minimalne zaobserwowane w ciągu doby w tamtym tygodniu przeżyliśmy szok termiczny w jeden dzień nad ranem temperatura spadła do 21,5 jeśli podajesz że utrzymujesz temp okolice 24 C i przezywasz szok bo spadło do 21,5 to ?????? u mnie nie ma takiej opcji żeby temp spadła poniżej zadanej o 2,5 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 [1 połowę tylko] Na drugą połowę wleć do mnie, na 120" obejrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 jeśli podajesz że utrzymujesz temp okolice 24 C i przezywasz szok bo spadło do 21,5 to ?????? u mnie nie ma takiej opcji żeby temp spadła poniżej zadanej o 2,5 C oj co się czepiasz ... PC dawno wyłączona a w kominku zapomniał napalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.02.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 nie , to nie o to chodzi. Oczywiście że mogę . Tylko nie zawsze sterownik chce się właczyć bo zyski bytowe czy słoneczne na to nie pozwalają. temp powietrza stoi jak zaklęta w jego pobliżu (miejsce gdzie nie działaja zyski sloneczne i najdalej odsunięte miejsce od kuchni). Kolejnym rozwiązaniem byłoby załączenie pracy sterownika bez względu na to czy w okienku 13-15 jest zadana temp czy jej nie ma. Po prostu wyznacznikiem byłaby temp podłogi. jeśli spadnie poniżej zadanej ,to sie po prostu w okienku 13-15 włącza. Bo co ważne dyskomfort (dla mnie ) dotyczy zakresów godzinowych 18-23. No tak około. A bardziej 21-23. Wymuszanie pracy 13-15 bez względu na wszystko wg mnie nie jest ekonomicznym rozwiązaniem. Zresztą , mozna zobaczyć jak się ma temp powietrza do temp podłogi jeśli ktoś ma prosty układ do pomiaru. http://sklep.avt.pl/wielopunktowy-termometr-z-rejestracja-uklad-zmontowany-i-uruchomiony.html Kolejnym rozwiązaniem jest PATENT Jaśka , żeby czujnik sterownika pokojowego wrzucić w kanał wywiewu powietrza z domu.Tam są uśrednione temperatury. Lenistwo sprawia że jeszcze tego nie zrobiłem. Następna sprawa . To czy ktoś ma 24-czy 25 C w domu nie jest dla mnie wyznacznikiem komfortu. Domy min które opalane są stałopalnie to ja znam . Tam bujanie temperaturami jest o wiele większe a mimo wszystko wiele osób twierdzi że mają komfortowo. Wiesz rano się nie pali bo się idzie do roboty , dopiero po południu , żeby o 21 mieć saune. Ludzie podaja zawsze najwyższą temperaturę w chałupie a nie średnią . spoko, mam aktualnie już ze 20 termometrów odpalonych a będę jeszcze miał około 10.. mam w każdym pomieszczeniu w posadzce (12 szt.) będą powietrza (12), na wlocie do GWC, na wszystkich końcówkach rekuperatora, kilka termometrów w płycie i pod płytą fundamentową.. oczywiście na zewnątrz też.. więc chyba nie bedzie problemu żebym mógł sobie dowolne charakterystyki porysować - typu bezwładność, szybkość narastania, czas wychłodzenia czy jego tempo.. Podpowie ktos jakie graty potrzebuje do WM oprocz rekuperatora anemostatow i rur? ja kupowałem wszystko w termokontrol.pl - dobrali wszystko łącznie ze skrzynkami, rozdzielaczami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.02.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 jasiu jasiu od 1 stycznia może spaliłem maksymalnie 50 kg brykietu prawdopodobnie /zapewne mniej niż kablarze którzy mają kominki i nie palą w nich zupełnie.21,5 to u mnie się pokazało jak żona na 3 dnii pojechała z córą na ferię. jasiu żebyś tak się nie jarał prognoza zużycia pądu na 12miesięcy /cały dom ze WSZYSTKIM 4tyś kwh nocna 1 tyś kwh dzienna0,2m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.02.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 oj co się czepiasz ... bo mi właśnie o to chodzi , że mam w dooopie jak jest temp , ma być komfort termiczny .Bez bujania temperaturą. Takie rzeczy jak obniżanie temp na noc to przeżywałem w poprzednim domu i dziekuję , więcej nie chce . Dopracuje tylko to okienko 13-15 , tzn wgrają sterowanie temp podłogi i wydaje mi się że bedzie lux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 jasiu jasiu od 1 stycznia może spaliłem maksymalnie 50 kg brykietu prawdopodobnie /zapewne mniej niż kablarze którzy mają kominki i nie palą w nich zupełnie. 21,5 to u mnie się pokazało jak żona na 3 dnii pojechała z córą na ferię. jasiu żebyś tak się nie jarał prognoza zużycia pądu na 12miesięcy /cały dom ze WSZYSTKIM 4tyś kwh nocna 1 tyś kwh dzienna 0,2m3 drewna wyluzuj ... moja prognoza jest taka sama jak co roku ... 15 tys.kwh na wszystko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts