Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. to jeszcze jak masz chwilkę to napisz czy grzejąc dłużej w taniej taryfie dziennej (np. cały czas jej trwania) nie jesteś w stanie tak podgrzać żeby dobiło do tej 22?

nie , to nie o to chodzi. Oczywiście że mogę . Tylko nie zawsze sterownik chce się właczyć bo zyski bytowe czy słoneczne na to nie pozwalają. temp powietrza stoi jak zaklęta w jego pobliżu (miejsce gdzie nie działaja zyski sloneczne i najdalej odsunięte miejsce od kuchni).

Kolejnym rozwiązaniem byłoby załączenie pracy sterownika bez względu na to czy w okienku 13-15 jest zadana temp czy jej nie ma. Po prostu wyznacznikiem byłaby temp podłogi. jeśli spadnie poniżej zadanej ,to sie po prostu w okienku 13-15 włącza.

Bo co ważne dyskomfort (dla mnie ) dotyczy zakresów godzinowych 18-23. No tak około. A bardziej 21-23.

Wymuszanie pracy 13-15 bez względu na wszystko wg mnie nie jest ekonomicznym rozwiązaniem.

Zresztą , mozna zobaczyć jak się ma temp powietrza do temp podłogi jeśli ktoś ma prosty układ do pomiaru.

http://sklep.avt.pl/wielopunktowy-termometr-z-rejestracja-uklad-zmontowany-i-uruchomiony.html

Kolejnym rozwiązaniem jest PATENT Jaśka , żeby czujnik sterownika pokojowego wrzucić w kanał wywiewu powietrza z domu.Tam są uśrednione temperatury. Lenistwo sprawia że jeszcze tego nie zrobiłem.

Następna sprawa . To czy ktoś ma 24-czy 25 C w domu nie jest dla mnie wyznacznikiem komfortu. Domy min które opalane są stałopalnie to ja znam . Tam bujanie temperaturami jest o wiele większe a mimo wszystko wiele osób twierdzi że mają komfortowo. Wiesz rano się nie pali bo się idzie do roboty , dopiero po południu , żeby o 21 mieć saune. Ludzie podaja zawsze najwyższą temperaturę w chałupie a nie średnią .

albo o 13 -15 grzejesz tak akurat no ale pod wieczór to nima ch...a w drogiej taryfie jedziesz np w łazienkach.

no właśnie nie , bo skąd sterownik ma wiedzieć że w łazience tyle nie ma.Przeciez ON MA i ch.....

Malux

przy 24 w domu czuć brak tego promieniowania pod wieczór

nie zgodzę się z Tobą . Tutaj wysokość temp nie ma znaczenia. Ale mogę się mylić .

no ja podaje minimalne zaobserwowane w ciągu doby

w tamtym tygodniu przeżyliśmy szok termiczny w jeden dzień nad ranem temperatura spadła do 21,5

jeśli podajesz że utrzymujesz temp okolice 24 C i przezywasz szok bo spadło do 21,5 to ??????

u mnie nie ma takiej opcji żeby temp spadła poniżej zadanej o 2,5 C

nie , to nie o to chodzi. Oczywiście że mogę . Tylko nie zawsze sterownik chce się właczyć bo zyski bytowe czy słoneczne na to nie pozwalają. temp powietrza stoi jak zaklęta w jego pobliżu (miejsce gdzie nie działaja zyski sloneczne i najdalej odsunięte miejsce od kuchni).

Kolejnym rozwiązaniem byłoby załączenie pracy sterownika bez względu na to czy w okienku 13-15 jest zadana temp czy jej nie ma. Po prostu wyznacznikiem byłaby temp podłogi. jeśli spadnie poniżej zadanej ,to sie po prostu w okienku 13-15 włącza.

Bo co ważne dyskomfort (dla mnie ) dotyczy zakresów godzinowych 18-23. No tak około. A bardziej 21-23.

Wymuszanie pracy 13-15 bez względu na wszystko wg mnie nie jest ekonomicznym rozwiązaniem.

Zresztą , mozna zobaczyć jak się ma temp powietrza do temp podłogi jeśli ktoś ma prosty układ do pomiaru.

http://sklep.avt.pl/wielopunktowy-termometr-z-rejestracja-uklad-zmontowany-i-uruchomiony.html

Kolejnym rozwiązaniem jest PATENT Jaśka , żeby czujnik sterownika pokojowego wrzucić w kanał wywiewu powietrza z domu.Tam są uśrednione temperatury. Lenistwo sprawia że jeszcze tego nie zrobiłem.

Następna sprawa . To czy ktoś ma 24-czy 25 C w domu nie jest dla mnie wyznacznikiem komfortu. Domy min które opalane są stałopalnie to ja znam . Tam bujanie temperaturami jest o wiele większe a mimo wszystko wiele osób twierdzi że mają komfortowo. Wiesz rano się nie pali bo się idzie do roboty , dopiero po południu , żeby o 21 mieć saune. Ludzie podaja zawsze najwyższą temperaturę w chałupie a nie średnią .

spoko, mam aktualnie już ze 20 termometrów odpalonych a będę jeszcze miał około 10..

mam w każdym pomieszczeniu w posadzce (12 szt.) będą powietrza (12), na wlocie do GWC, na wszystkich końcówkach rekuperatora, kilka termometrów w płycie i pod płytą fundamentową.. oczywiście na zewnątrz też.. więc chyba nie bedzie problemu żebym mógł sobie dowolne charakterystyki porysować - typu bezwładność, szybkość narastania, czas wychłodzenia czy jego tempo..

Podpowie ktos jakie graty potrzebuje do WM oprocz rekuperatora anemostatow i rur? :p

ja kupowałem wszystko w termokontrol.pl - dobrali wszystko łącznie ze skrzynkami, rozdzielaczami itp.

jasiu jasiu od 1 stycznia może spaliłem maksymalnie 50 kg brykietu

prawdopodobnie /zapewne mniej niż kablarze którzy mają kominki i nie palą w nich zupełnie.

21,5 to u mnie się pokazało jak żona na 3 dnii pojechała z córą na ferię.

jasiu żebyś tak się nie jarał

prognoza zużycia pądu na 12miesięcy /cały dom ze WSZYSTKIM

4tyś kwh nocna

1 tyś kwh dzienna

0,2m3 drewna

oj co się czepiasz ...

bo mi właśnie o to chodzi , że mam w dooopie jak jest temp , ma być komfort termiczny .Bez bujania temperaturą. Takie rzeczy jak obniżanie temp na noc to przeżywałem w poprzednim domu i dziekuję , więcej nie chce . Dopracuje tylko to okienko 13-15 , tzn wgrają sterowanie temp podłogi i wydaje mi się że bedzie lux.

jasiu jasiu od 1 stycznia może spaliłem maksymalnie 50 kg brykietu

prawdopodobnie /zapewne mniej niż kablarze którzy mają kominki i nie palą w nich zupełnie.

21,5 to u mnie się pokazało jak żona na 3 dnii pojechała z córą na ferię.

jasiu żebyś tak się nie jarał

prognoza zużycia pądu na 12miesięcy /cały dom ze WSZYSTKIM

4tyś kwh nocna

1 tyś kwh dzienna

0,2m3 drewna

wyluzuj ...:)

moja prognoza jest taka sama jak co roku ...

15 tys.kwh na wszystko ...:yes: